2014. június 17., kedd

Karateres színészek


Manapság Hálivúd csak úgy ontja magából a színészpalántákat. Egyre-másra jönnek az új arcok, új felfedezettek, akiket aztán lazán el is felejtünk, vagy ha nem is most, hát pár év múlva már biztos, hogy eltűnnek a süllyesztőben. Véleményem szerint ez azért (is) van, mert a jelen színészei nem elég karakteresek. Nyilván az a jó, ha egy színész sokféle arculattal rendelkezik, ezáltal sokféle szerepet el tud játszani, de azért régen kellett egyfajta kisugárzás, egyfajta karizma, ami a vászonra szegezte a tekintetünket. Napjainkban ezt szinte egyáltalán nem tapasztalom. Ellenben a régebbi színészgenerációból jó pár példát fel tudok sorolni, akik igazán karakteresek és egyediek voltak, s akiknek az alakításait biztosan nem fogjuk elfelejteni egykönnyen.


Sir Anthony Hopkins



Nagyon remélem, hogy őt senkinek nem kell bemutatnom, ahogy a színészi munkásságát sem. Hannibal Lecter szerepével egy életre beírta magát a filmtörténelem nagyjai közé, és nem is alaptalanul. Habár Hopkins bácsit sok filmben láttam már, véleményem szerint a kannibál sorozatgyilkos szerepében tudott igazán brillírozni, s az ott látható feszültséggel teli, mérhetetlenül intelligens, furfangos, vonzó és fenyegető stílusát minden munkáján érezni lehet. Hannibal Lecter szerepét mintha csak rá írták volna. A vonásai, a színészi jétáka, a tökéletességre való törekvése emelte őt a legjobbak közé. Szokták mondani, hogy vannak színészek, akik gyakran játszanak egy szerepkört, vagy sok éven keresztül formálnak meg egy karaktert, s hogy emiatt a színészt a későbbi alkotásai után is ezzel a sablonnal azonosítják. Én ezzel nem értek egyet. Nem a színész veszi fel a kitalált figura jellemvonásait, hanem a kitalált szerep találja meg a hozzá leginkább megfelelő színészt. Sir Anthony Hopkins nem azért volt tökéletes Hannibal, mert átvette ennek a karakternek a stílusjegyeit, hanem mert ő maga is egy brilliáns, kissé félelmetes ember, ugyanakkor végletekig kifinomult is. Benne megtalálható mindaz, ami igazán különlegessé tesz egy színészt. Van egy kis őrület a játékában, valami bomlott, pszihotikus dolog, amit egyszerűen imádok benne.
A végére hoztam tőle nektek egy csodát. Még fiatal korában, mikor zenész volt írt egy keringőt, melyet most André Rieu és zenekara előadásában hallgathattok meg. Mindenképpen ajánlom, mert ilyen gyönyörű művészi remekkel még nem találkoztam. Pont az a groteszk, őrületbe hajló dallamvilág jellemzi, mint magát Hopkinst, egyszerűen zseniális. (és nagyon tánc-gyanús)




Tim Curry



Ő is egy olyan csillaga a színészi szférának, akit remélhetőleg mindenki ismer. Tim Curry olyan külső és belső adottságokkal rendelkezik, amiknek köszönhetően ő is felejthetetlen része a filmiparnak. Rengeteg alkotása van, de magam részéről A Rocky Horror Picture Show a kedvencem tőle, mert ott aztán olyan oldalát mutatta, amit nem sok színész vállalt volna be. Imádom az arca karakterét, hogy már annyira csúnya, hogy az szinte szép :D A RHPS-ban és a Legendában tetszett igazán, utóbbiban ő volt a démon herceg, egyszerűen fenomenális az alakítása és a külseje is szuper volt. Igazából őt nem csak a fizikai adottságai, hanem a merészsége is különlegessé teszi, mert olyan szerepeket is elvállalt, amit más, finnyásabb színészek csípőből elutasítottak volna. Mert ki vállalná el egy sminkelt transzvesztita szerepet, aki fűzőben és comfixben feszít egy filmben, miközben szőke, arany rucis pasikra gerjed? :D Ja, és ne felejtsük megemlíteni a csodálatos hangját sem! Nem csak a beszédét értem ez alatt, hanem az énekhangját is, amit ugye a RHPS-ban megcsillanthatott, nem is akárhogy! Véleményem szerint remek hangja van, jól is használja, bár ez ugye inkább a múltbéli munkásságaira érvényes, mert az agyvérzése óta nem nagyon vállalt szinkronszerepeket, nehezére esik számára a kommunikáció. Ennek ellenére én mindig örömmel nézem meg a filmjeit eredeti hanggal, komolyan élmény, és hát benne is van valami elmeroggyantság, de nem fenyegetően, inkább tényleg dilisen, amitől még inkább szerethető lesz. Jaj, és ki ne hagyjam a másik kedvenc szerepemet tőle, az Oscar-ban ő játszotta a gügye beszédtechnika tanárt. Olyan idegesítően pörgette azokat az "r" hangokat, hogy legszívesebben kitéptem volna a hajam tőle, aztán utána még a fültől fülig érő békavigyor, hát én ott kész voltam, mint a jókai bableves :D
És ha már itt vagyok elvenítsük fel azt a bizonyos jelenetet, ahol Frank-N-Furter letépi magáról a köpenyét, s feltárja előttünk szexi ruházatát, miközben a konzervatív párocskánkat az ájulás kerülgeti :P




Christopher Walken



Harmadik alanyunk szintén nem hétköznapi fizikumáról híres, no meg persze páratlan színészi teljesítményéről is. Számomra Az álmosvölgy legendájában vált nagy kedvencemmé, ugyanis nála vizenyősebb tekintetű, szúrósabb szemű művésszel még életemben nem találkoztam. Mikor volt szerencsém megnézni a Hajlakk című musicalt modern feldolgozásban majdnem félrenyeltem a kakaómat, mikor megláttam őt az örökké viccelődő, családcentrikus apa szerepkörében. Annyira groteszk volt, mint Travoltát nőnek öltözve látni! Walken munkássága nagyon hasonló Hopkins-éhoz, de míg Hopkins Hannibal szerepében is szerethető volt, addig Walken annyira pszichopata külsejű, hogy akárhány szerepében látom, a hideg ráz tőle. Persze ezt jó értelemben mondom, mert az, hogy borzongok a megjelenésétől nem őt magát minősíti, hanem azt, ahogy fellép egy filmben. Ő tipikusan az a karakter, aki nem kelt szimpátiát bennem, hanem inkább szorongást vált ki. Akárhányszor mosolyogni látom a vásznon úgy érzem, napokig rémálmaim lesznek, mert ő egyszerűen annyira az a tipikus "őrült zseni", hogy szinte elmebetegnek hat a vigyora. Az arcberendezését elnézve ez nem is olyan érthetetlen, hiszen elég zord vonásokkal "áldotta" meg az élet, ráadásul a jelleme is ehhez passzol, mert egy zárkózott, visszahúzódó, gyilkos humorral megáldott emberke. A Hajlakkban néha vártam a Travoltás csókjeleneteknél (igen, olyan is van), hogy vajon mikor fogja megvillantani a csodás kihegyezett fogait, amit az Álmosvölgyben láthattunk rajta (és ami szerintem rohadt jól állt neki). Véleményem szerint ő is nagyon különleges színész, aki zárkózott, hűvös stílusával és sorozatgyilkosokat megszégyenítő külsejével lopta be magát a szíveme, és akit bárki bármilyen filmben felismer. Talán a neve nem mindenkinek ugrik be először, de az biztos, hogy az arca jóformán senki előtt nem ismeretlen.
Tőle az ominózus Álmosvölgyes csókjelenetet hoztam, olyan romantikus ^^




És persze rajtuk kívül még sok más színészről, színésznőről is írhattam volna, pl. Helena Bonham-Carter, Christopher Lee, Steve Buscemi, vagy Tilda Svinton, de most a fent felsoroltakat volt kedvem kiemelni.

Ti kiket említenétek meg rajtuk kívül?

18 megjegyzés:

  1. Christopher Walken
    Sir A. Hopkins nagy kedvenceim
    Hannibal az egyik kedvenc filmem!!!!!ever

    VálaszTörlés
  2. Johnny Depp, RDJ, Bradley Cooper,Gaspard Ulliel, Jonathan Rhys Meyers, Tom Hardy, Sean Connery, Philip Seymour Hoffmann (ő sajnos nemrég meghalt).
    Walter Matthau, Clark Gable.
    Angelina Jolie, Audrey Hepburn, Vivien Leigh, Sharon Stone.

    A fiatal generációban is vannak szerintem nagyon jó színészek. Jennifer Lawrence, Kristen Stewart (nem az Alkonyatra gondolok) Shailene Woodley (nem a Divergentre gondolok), Britt Robertson, Troian Bellisario, Elle Fanning, Dakota Fanning. Férfiszínészek közül Dylan O'Brian, Robert Pattinson.

    Abba, hogy ki mennyire karakteres színész szerintem a filmszerepek is közrejátszanak. Manapság pedig nehéz karakteres szerepeket találni, főleg a sok franchise miatt és remake miatt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az is igaz, hogy régen fantáziadúsabb filmeket készítettek, mint manapság, de én még mindig úgy gondolom, hogy jól csak az tud játszani, akinek van egyfajta karizmája hozzá. Lehet akármilyen is a film, ha a színész karakteres, akkor simán betölti a vásznat. Az általad felsoroltak közül Johnny Depp-pel, Walter Matthauval, Sean Conneryvel, Clark Gable-lel és Audrey Hepburn-nel értek egyet, talán még Vivien Leigh is belefér meg Jolie (bár én őt nem szeretem), de a többiek számomra felejthetők, nem olyanok, akikre 10-20 év múlva is emlékezni fogok.

      Törlés
  3. Mind a hármat nagyon szeretem, főként Walkent és Curryt A RHPS az egyik kedvenc filmem.
    John Malkovich, vagy Jack Nicholson neve még elfér az előttem szólóké mellett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. John Malkovich valóban illik ide és Nicholson is, ő Hopkinshoz hasonlóan kissé pszihopata, de ezért szeretjük :)

      Törlés
  4. Ralph Fiennes!!!! (akinek a nevét nem tudom, hogy kell kiejteni... "Fájnsz"?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sieglinde, milyen igazad van! A nevek kiejtéséről nem tudok nyilatkozni, mert mindig úgy ejtem őket, ahogy nekem tetszik :P

      Törlés
    2. De köszönjük Tipegő Zombinak a kisegítést :)

      Törlés
  5. Hopkins <3 egyszerűen fenomenális!! épp nemrég néztük meg újra a Hannibál filmeket és hát... tökéletesen leírtad, hogy milyen ő! a keringő pedig briliáns! Helena Bonham-Cartert úgy örülök, hogy beleírtad a végén, nekem ő örök favorit lesz, egyszerűen annyira jók a szerepei, annyira illenek egymáshoz ő meg a szerepek, hogy az valami hihetetlen! még Tim Burton animációkban is tudom, hogy na "ő Helena".
    Ahogy Dóri írta John Malkovich is elfér én szerintem is. Meg Johnny Depp is hihetetlen karakter. bár nála igazán nem tudom, hogy a karakterek adják őt vagy ő adja a karaktert. talán kicsit mind a kettő. az ugye köztudott, hogy Jack kapitány nagyon formálta őt, és nagy hatással volt rá az a szerep, de hiába nézem meg évekkel ezelőtti filmjeit, ott is visszaköszönt.

    Clint Eastwood talán, a Gran Torino-t mindenképpen nézzétek meg tőle! Nagyon jó!

    Robert Downey Jr. is karakteres szerintem. nyilván vasemberként van elsőre beazonosítva, viszont Holmes szerepét is hihetetlenül jól alakítja! Mind a két film összes részét láttam már milliószor és mégis eltudod vonatkoztatni a másiktól, és bele tudom élni magam, hogy na ő most nem vasember hanem Holmes.

    Jason Statham még nekem nagyon szállító! : D nem nagyon tudom más szerepbe elképzelni. annyira illik hozzá ez a kimért, visszafogott, keveset szólok de annál többször ütök és k*rva jól vezetek stílus,hogy az nem igaz! : D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy egyetértünk, Hopkins valóban zseniális, akárcsak Helena :)
      Johnny Deppel az az egyetlen bajom, hogy agyon van sztárolva. Amúgy tényleg szuper színész, csak én nem szeretem, ha egy ember körül ekkora a felhajtás. RDJ jót alakított, mint Vasember, de a többi munkája annyira azért nem nyűgözött le. Minden esetre ő még az a kategória nálam, hogy majd meglátjuk miből lesz a cserebogár, várok még tőle pár filmet, mielőtt véleményt mondok :P
      Statham pedig Bruce Willis utódja, úgyhogy nem csodálom a stílusát :P

      Törlés
  6. Johnny Depp, Robert DJ, Ian McKellen. Akkor Jennifer Lawrence is ígéretes színésznő, Daniel Radcliffe-oké HP, de a Fekete ruhás nőben hatalmas, szóval szerintem ő is szuper, nem gondoltam volna, hogy ilyen jó lesz, és a sajnos elhunyt Heath Leadger. De a fent említetteken is minden elismerésem. Ja és Julianne Moore,ő is nagyon jó, csak szerintem nem értékelik annyira mint pl Helena BC-t. Jó Julianne Moore-ra azért féltékeny is vagyok kicsit, K kedvenc színésznője, de ha jó akkor jó, én is kedvelem. Jah és Eric Roberts, neki van még katakteres arca.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kihagytam: Amanda Seyfried és Rachel McAdams: ) Christian Bale, Gerald Buttler: )

      Törlés
    2. Daniel Radcliffe ügyes színész, de szerintem nem olyan karakteres. Minden HP-t láttam és a Fekete ruhás nőt is, ügyesen játszik, de azért nem legendás. Bár még nagyon fiatal, ki tudja milyen karriert fut be. Julianne Moore viszont tényleg fantasztikus, a külseje is egyedi és a játéka is kifogástalan.

      Törlés
    3. Lemaradt: Seyfried-nek különleges a külseje, de a játéka nekem unalmas. Rachel McAdams-ről azt sem tudtam, hogy kicsoda :D Viszont Gerald Butlerért csúnyán kupán vágtam magam, amiért volt bőr a képemen kihagynom őt a felsorolásból :P

      Törlés
    4. Éljen a telefonom: D most nézem majdnem mindent átírt amit írni akartam, szóval Helena BC is alul értékelt színésznő,azt akartam írni. Legalábbis én adtam volna már neki egy halom díjat. Daniel, ha így folytatja szerintem is lehet a nagyok között. Rachel McAdams játszik a szerelmünk lapjaiba is. :)

      Törlés
    5. Nem baj :D Szegény Helena nem tudom miért nem kapott még elismerést, pedig zseniális színésznő. A szerelmünk lapjait pedig nem láttam, az ilyen modern romantikus filmekhez nekem külön hangulat kell :) De pótolom és egyszer tuti megnézem :)

      Törlés