2014. február 10., hétfő

Egy kis csalódottság

A napokban írtam nektek azon tervemről, miszerint szeretnék tovább tanulni. Nos, bármennyire is meg volt a szándékom hozzá, az élet valamiért nem akarta, hogy idén ez összejöjjön nekem. Sajnos most nem fogok tudni jelentkezni, ugyanis mikor ma megláttam az egészségügyi alkalmassági papírt a kolléganőmnél észrevettem, hogy az óvó és tanító képzőnél kizáró ok a diszkalkulia. Tanító képzőnél ezt még megérteném, na de óvónőképzőnél? Csak nem fogok a gyerekekkel háromismeretlenes egyenleteket megoldani! De hiába, sajnos kizáró ok, így oda nem jelentkezhetek. Egyébként nem vagyok diszkalkuliás, csak van egy nagyon erős lemaradásom, amiből fel kéne tornáznom magam. Anno nem tudták volna megoldani, hogy behozzam ezt a lemaradást, ezért kaptam a felmentést és ezért nem érettségiztem matekból. Emiatt nagyon sok suli kiesik számomra a továbbtanulás szempontjából, viszont most már más helyeket sem fogok tudni keresni és megjelölni, mivel még ha találnék is új sulit, ahová mennék, akkor a honlapjukról le kéne töltenem a saját egészségügyi alkalmassági papírjukat, kinyomtatni, elmenni vele a háziorvoshoz, aláíratni, bescanneltetni és felpakolni az e-felvételire. Ez már csak azért sem sikerülne, mert fogalmam sincs hova mehetnék, de még ha találnék is újat, nekem a nyomtatás-scannelés mind 1-1 napokat vesznek igénybe, a dokim csak ma rendelt délután és a melóból nem engednek el, szóval ezt most buktam.
Mikor tudatosult bennem a dolog iszonyatosan lelombozódtam. Annyira készültem erre, annyira vártam, hogy a kolléganőmmel ketten csináljuk a fősulit, hogy végre óvónő lehessek, erre derült égből pofán csapás, nem fog működni. Nagyon letörtem ettől a hírtől, és nem is tudtam véka alá rejteni az érzéseimet. Felhívtam édesanyámat és sokat beszélgettem vele erről az egészről, és végül rábeszélt arra, hogy idén akkor már ne kapkodjam össze a jelentkezést. Nem volt elég időm alaposabban átnézni ezeket a dolgokat, nem tudtam felkészülni rá időben, úgyhogy majd jövőre próbálkozok inkább. Nagyon jól esett, hogy támogatott és kiállt mellettem, pedig azt hittem, hogy csalódott lesz, de mégsem. Helyre tette a lelkemet, biztatott, hogy addig is csináljam meg a matek érettségit meg az angol nyelvvizsgát, mert addig is teszek valami hasznosat magamért, meg a későbbi továbbtanulásomért. Viktor ugyanezt mondta, mikor felhívtam, teljes mértékig mellettem állt és biztatott, hogy ne keseredjek el, csináljam addig ezt a két dolgot, és mikor legközelebb eljön a felvételi ideje, akkor már csak rutinosan kitöltögetek mindent, mert előtte mindent alaposan átnézek és áttanulmányozok. Remélem, hogy ha meglesz a matek érettségi, akkor több ajtó ki fog nyílni előttem, és a nyelvvizsga többletpontja sem jönne rosszul. Meg anyu azt mondta, hogy azért is lenne jó közben tanulnom, mert akkor nem érezném úgy, hogy üresben megy el ez az évem, hanem valami hasznosat tettem magamért és a jövőmért.
Nem mondom, hogy teljesen vidám és jókedvű vagyok, hiszen nagyon beleéltem magam és kész lettem volna teljes erőbedobással tanulni munka és család mellett, de talán majd jövőre újra próbálkozhatok.
Öröm az ürömben, hogy így kicsivel kevesebb teher van a vállamon, és nem kell ide-oda rohangálnom papírok miatt, hanem "nyugodtan" készülődhetek a versenyre. Ennek ellenére van bennem egy kis csalódottság és elkeseredettség, amiért nem sikerült ez az egész, de talán jövőre, ha több időt szentelek ennek és előtte alaposan tájékozódom, akkor nem lesznek gondjaim.
Addig is varrogatok még buzgón és ha lemegy a fűtésszezon, akkor keresek miklóson egy jó matektanárt és nekiállok a felkészülésnek. Valamit mégis csak kéne kezdenem magammal.

38 megjegyzés:

  1. Nyugodj meg, semmiről nem maradtál! Jövőre ugyanúgy lehet majd jelentkezni. Tanulj, légy kitartó és jövőre biztosan sikerül! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ezzel nyugtatom én is magam, és köszönöm a biztatást :) Igyekszem addig is hasznosan tölteni az időmet :)

      Törlés
  2. Ne keseredj el, lehet, hogy meglátod majd, jobb is lesz így ez az éved. Lesz időd szépen átnézni mindent és kiválasztani a legjobb sulikat. Sokkal összeszedettebbnek fogod magad érezni a következő jelentkezési időszakra. Na meg a többletpontokkal biztosabb helyed is lesz. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, meglehet, hogy jobban járok így, elég hamari döntés lett volna ez, de jó lett volna már valami komolyabba belekezdeni :) Sebaj, majd jövőre, addig is lesz dolgom bőven :)

      Törlés
  3. Sajnálom, hogy most nem sikerült!:(
    De hidd el, minden jó okkal történik és legalább tényleg lesz időd átgondolni, körbenézni, megtervezni és megcsinálni mindent a felvételihez. Kapkodva úgysem tanácsos bármit is csinálni...

    Kitartást és jó készülődést szombatra!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát én is sajnáltam nagyon, de azóta elfogadtam és a ti kedves kommentjeiteknek, meg a családi biztatásnak köszönhetően már jobban vagyok és pozitívan fogom fel a dolgot, tanulok addig mást :)
      A biztatást köszönöm, habár a verseny vasárnap lesz, szóval majd gondoljatok rám :)

      Törlés
    2. Vasárnap? O.O Básszus, én meg mindenkivel leszerveztem a szombatot...:DDD
      De izé, a program a convention oldalán azt írta, hogy szombaton lesz. És akkor vasárnap mikor kezdtek?:D

      Törlés
    3. Azért jó nagy béna seggarc vagyok, hogy még írtad is sokszor a blogon, de nekem meg valamiért a hülye szombat maradt meg, szóval elnézést az értetlenkedésért, nem hozom a formám...:D
      (Azért igyekszek kijutni vasárnap, csak aznapra van másik program, és nem tudom, hogy lesz, bahh, hogy lehetek ekkora marha...:D )

      Törlés
    4. Hehe, semmi baj, előferdül az ilyesmi :P A gála, azaz a zsűrik bemutatkozó tánca szombaton 6kor lesz, de a verseny vasárnap egykor kezdődik, és előreláthatólag kb. 3ig tart. Én nagyon örülnék, ha mégis csak el tudnátok nézni felénk, mert jó kis banzáj lesz ez, de már a gáláért is érdemes bejönni, mert a zsűritagok idén is szuper produkciókkal készülnek :)
      Aztán majd meglátod hogy alakulnak a dolgaid, mi ott leszünk, az tuti :D Hacsak addigra nem pánikolok be és menekülök haza :D

      Törlés
  4. Nagyon sajnálom:(
    Remélem jövőre minden összejön!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon sajnálom, hogy így alakult, de nem szabad fel adni.
    Esetleg ott nincs nálatok olyan, hogy óvópedagógia asszisztens, óvodai dajka képzés? Otthon a környékünkön szoktak indítani ilyen képzést. Általában 6 hónap, 1-2 év. Bár eléggé sok pénz mondjuk, anno engem ez tartott vissza. :(
    Kívánom, hogy minden a lehető legjobban sikerüljön és hogy semmi ne álljon eléd a céljaid elérésében!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óvoda asszisztens tudtommal nincs, én nem is hallottam ilyenről, dajka pedig nem szeretnék lenni, mert az nagyon keveset van a gyerekekkel. Persze becsülöm és fontos, de én inkább óvónéni lennék :) Most már nem okj-s dolgokra utazok, hanem főiskolára, egyetemre mennék, de ennek is eljön majd a maga ideje :)
      A jókívánságokat pedig nagyon köszönöm, remélhetőleg azért hasznosan fog telni ez az év és jövő februárban ismét próbálkozhatok :)

      Törlés
  6. Nagyon sajnálom, de nézd azt az oldalát, hogy így legalább van egy éved, hogy átnézd, hogy milyen szakokat szeretnél, esetleg eljutsz egy-két nyílt napra, letisztázódik, mit is csinálhatnál, van időd terveket szövögetni.
    Az érettségi és a vizsgázás is azért jó, mert tényleg nem megy el melletted hasztalanul az élet, és talán feltölt egy kis energiával, reménnyel.
    Kitartást kívánok házzá. Én hiszem, hogy amit szeretnél, az egyszer sikerülni fog!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is pont így fogom fel az esetet. Azzal nem lesz semmi jobb, ha kezembe temetett arccal siratom az elszalasztott lehetőséget, mert lesz még tavasz, jövőre is jelentkezhetek, és addig is megpróbálom tényleg hasznos dolgokkal tölteni az évemet. A jókívánságokat és biztatást pedig nagyon köszönöm :)

      Törlés
  7. Az ilyen hirtelen jött dolgok amilyen váratlanul toppannak be az ember életébe, olyan gyorsan is múlnak el - ezt sose bánjad!
    Szépen felkavart a dolog, de ez csak egy felkiáltójel a margó szélén ami szépen el lett ültetve a buksidban és ahogy mondták is Neked: szépen, nyugodtan, magabiztosan fel fogsz tudni rá készülni.
    Nem is lett volna szerintem könnyen beépíthető az életetekbe, mert szinte nem is fogtad volna fel az új helyzetet, de már jöttek volna a határidők, kapkodások, ami millió stresszel járt volna és nem tudtad volna még a saját gondolataidat sem utolérni és rendszerezni.
    Hidd el, jobb ez így. Megágyazni egy dolognak és előkészülni ezerszer jobb, mint belevágódni és jajj. :P
    Nagyon szorítok hogy könnyen menjen a felzárkózás, vigasztaljon a gondolat, hogy Nekem is angol nyelvtanulásra van szükségem (Katy is már csesztet vele rendesen :D), úgyhogy lélekben mindenképpen Veled vagyok :)))
    Pusza és ügyes leszel! Reni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, meglehet, hogy hirtelen ötlet volt, de én az a fajta ember vagyok, akinek kell egy húzóerő, és mivel a kolléganőm is most jelentkezett, volt egy kis motivációm, hiszen nem mostani évre terveztem eredetileg a dolgot. Megpróbáltam, nem sikerült, ez van, nem megyek Dunának tőle :) Meglehet kicsit összekapkodtam, de végül is úgy hozta az élet, hogy lesz még egy évem szépen felkészülni mindenre :)
      Köszönöm szépen a biztatást és a kedves szavakat, nagyon jól esik ez a sok támogatás, és ha majd nagyon bénázunk, akkor legalább egymásnak elpanaszolhatjuk fájdalmainkat :D

      Törlés
  8. Nagyon sajnálom, kicsit átérzem a helyzeted, én is már régóta szeretnék egyetemre menni, viszont bennem 2 hete tudatosult, hogy sajnos nem fogok tudni felvételizni egyéb okok miatt.. pedig nagyon készültem már rá. :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, nagyon sajnálom, hogy most neked sem jött össze, de azért te se add fel, biztosan meg lehet oldani a te akadályozó tényeződet is. Bár nem tudom miről van szó, de bízni és hinni kell magunkban, nekem is ez ad erőt, meg persze a sok kedves szó, amit a családomtól, barátaimtól, meg a kedves kommentelőimtől kapok :)

      Törlés
  9. Sajnálom, hogy így alakult :/ olyan elkeserítő az ilyen... de igaza van anyukádnak és a párodnak is, ez jó stratégia, és sokkal több lehetőséget biztosít majd neked a későbbiekben. Egyáltalán nem kell lemondanod az álmodról, sőt :) fel a fejjel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát én sem tapsikoltam örömömben, de azért nem sírtam tele a kispárnámat :) Lesz jövőre is felvételi, addig belehúzok és felzárkózok, amennyire lehet, talán akkor majd sikerül :) Köszönök egyébként mindent! :)

      Törlés
  10. Sajnálom, hogy nem jött össze :( Nyáron még szokott lenni pótfelvételi időszak, viszont akkor csak költséges képzést hirdetek meg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aranyos vagy, köszönöm :)
      Azt hiszem én megvárom a következő év februárt, mert fizetősre semmiképpen nem tudok menni. Addig pedig lesz időm kitanulni más egyebet, igyekszem majd hasznosan tölteni az évemet :)

      Törlés
  11. Nem tudom hova szerettél volna jelentkezni de pl a DE-GYFK-n tudtommal nem kizáró ok a diszkalkulia. Én ott végeztem ovpeden! Alkalmasságin 3 dolgot néztek: állóképesség, ének, és beszédkészség. Ami nem volt nagy cucc inkább csak formalitás.
    Szerintem ne add fel, ami késik nem múlik! Mindennek meg van az oka, hogy miért így kellett lennie. Ha jövőre sikerül szívesen adok anyagokat! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hm, ezt a sulit nem néztem, csak a Pest közeliekből válogattam, de lehet megnézem majd. Bár a matekot mindenképpen szeretném megcsinálni, mert máshol is problémát okozhat, és kizárt, hogy ne tudnék egy kettest összekaparni belőle :) De nagyon köszönöm a kedvességed és a segítséget előre is, biztos élni fogok vele, ha majd oda jutok :)

      Törlés
  12. sejtem, mennyire letörhetett, de ne add fel:) így legalább nem kell kapkodni, több időd lesz mérlegelni, átnézni a sulikat és persze felkészülni:) (nyílt napokat látogatni pláne nem rossz ötlet, engem legalábbis a hangulat ugyanúgy befolyásol, mint a képzés maga)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazából csak akkor és ott vágott pofon a dolog, utána, hogy beszéltem édesanyámmal és a férjemmel már lenyugodtam és elfogadtam a dolgot. Így, hogy mellette matekozok és angolozok majd, nem érzem olyan haszontalannak magam, meg az évemet :) És valóban, lesz időm körülnézni, átrágni magam mindenen, szóval jobb is, hogy így alakult :) Csak hirtelen ötlettől vezérelve gondoltam egyet és mentem volna kolléganőmmel, de végül is semmit nem veszítek így sem :) Sőt, ki fogom használni ezt a plusz időt egyéb tanulásra :)

      Törlés
  13. óóóó, de sajnálom, deee ami nem öl meg az megerősít alapon, úgy látom, csak elszántabb lettél, úgyhogy ne bánd :)
    kitartást a matek érettségihez és a nyelvvizsgához, biztosan sikerülni fog mindkettő!!! :) és soha ne add fel!! :) hipp-hopp eltelik ez az év :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, végül is még a rosszból is tudtam jót csinálni :)
      Köszönöm a drukkot, reméljük igazad lesz :)

      Törlés
  14. Ahol egy ajtó becsukódik kinyílik egy ablak, anyukád nagyon okos, szerintem a legjobbat tanácsolta amit csak lehet, hallgass rá. Én most öreg fejjel álltam neki angolt tanulni és már nagyon bánom hogy amikor könnyebben megtehettem volna akkor kihagytam. Teljes gőzzel előre, matek érettségi és nyelvvizsga! Sikerülni fog!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az anyukáknak mindig igaza van, ez örök érvényű törvény :) Kezdetnek a matek és az angol nyelvvizsga is bőven elég lesz, legalább belerázódik a tanulásba.

      Törlés
  15. Elhiszem, hogy el vagy keseredve, de ne add fel. Most már tudod mire van szükséged, milyen vizsgákra, és a többi, már gördülékenyebb lesz a dolog. Biztos tudod mit mondott Montgomery: Minden reggel újrakezdés, minden reggel új világ. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most már nem vagyok, akkor és ott rossz volt a tudat, de most már újult erővel tekintek a jövőbe és a jelenleg elérhető céljaimra koncentrálok :)

      Törlés
  16. A matek érettségit mindenképpen csináld meg, az egy olyan kiindulópont ami kb. mindenhez szükséges, szerintem sem baj, hogy egyelőre nem tudtál jelentkezni. Először érettségi, a nyelvvizsga meg nagyon okos gondolat, úgy kell a nyelvtudás, mint a levegő.

    A matek érettségivel kapcsolatban annyit tudok mondani, hogy szerintem nem a diszkalkuliád fog megakadályozni benne, hogy megcsináld. :) Nem igazán arra van szükség,- középszinten legalább is - hogy mennyire tudsz a számokkal dobálózni a fejedben, hanem hogy tudd, hogy bizonyos feladattípusoknál hova lapozz a függvénytáblázatban (ami kb a Biblia, és minden benne van amire szükséged van tudás szinten,a fehér verzióban még több is :), minden másra ott a számológép), valamint hogy ne hagyd magad bepalizni egyszerűnek tűnő feladatoknál. Emlékszem például egy kb 3 pontos feladatra, ott az volt a lényeg, hogy van egy derékszögű háromszöged, meg van adva két oldal hossza, meg egy szög nagysága, add meg a többi adatot. Simán beírod az adatokat a Pitagorasz tételbe, számológépen pár mozdulat, megkapod az eredményt és kapsz egy pontot, mert a megoldásod jó, de a teljes megoldásnak csak egy része. Mert nem mondták meg, hogy az oldalhosszok meg a szögek pontosan melyikek, és minden lehetőséget meg kell nézned, még azt is, ahol esetlegesen nem jön ki eredmény. Ez viszont csak azt méri, hogy mennyire ügyelsz a részletekre és mennyire vagy pontos. Ez pedig nagyon-nagyon-nagyon sok gyakorlás kérdése, egy idő után már reflexszerűen fogsz gyanakodni, hogy mikor kell még valamit bütykölni. :)

    Amúgy ha esetlegesen van valami kérdésed és nem tudsz kit zaklatni vele, akkor írj nyugodtan, én anno 2009-ben emelt matekot csináltam, ha tudok, szívesen segítek. Meg tényleg fel a fejjel, legjobb barátnőm a fejlesztőpedagógusnak tanul enyhe diszlexiával, már az alkalmasságin elkaszálták volna, ha ez kiderül. De ő tényleg erre született, addig nyűzte a nyelvtant, hogy az egyetemen senkinek fel sem tűnik... :) Van pozitív példa mindenre :).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a matekot mindenképpen meg kell csinálnom, mert nélküle meg van kötve a kezem.
      Az élményed a matek érettségivel kapcsolatban nem nyugtatott meg cseppet sem :D Nekem nem a műveletek, szabályok megjegyzésével és alkalmazásával van gondom, a logikám az, ami konkrétan nincs. Ezért volt mindig is nehéz nekem a matek, mert nem nagyon tudok reál fejjel gondolkodni, nem látom meg az összefüggéseket, és nem gondolok a részletekre sem. Viszont abban bízom, amit te is mondtál, hogy ha sokat gyakorolok, akkor be tudom vágni és csak átdöcögök :)
      Nagyon köszönöm a felajánlást, szavadon foglak, mert lehet, hogy lesz alkalom, mikor élnék vele :P ki tudja mikben lesz szükségem segítségre :)

      Törlés
  17. <3 Remélem, utólag majd úgy fogod látni, hogy jó útra akart csak terelni az élet. Szorítok Neked :-)

    VálaszTörlés