- tészta (ez lehet akár spagetti, makaróni - én most azzal csináltam -, de ha nagyon autentikusak akarunk lenni, akkor szerezhetünk hozzá soba tésztát, vagy ramen tésztát). Igazából bármilyen tésztával jó, de inkább a hosszú fajták illenek hozzá. Hagyományosan a tésztát nem törik ketté, mert a hosszú tészta a hosszú életet szimbolizálja, de aki nem akar szenvedni a szippantással, az nyugodtan törje ketté.
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4-5 levél fejeskáposzta
- 1 cukkini
- 1 pritaminpaprika
- szójaszósz
- ázsiai fűszerkeverék (elhagyható, főleg ha jó sós szójaszószunk van, mert az kiválóan ízesít)
- 1 doboz gomba
- 1 szál sárgarépa
- némi piros arany
- 2 szál újhagyma
- chilipor (az enyém extra erős, nagyon óvatosan kell vele bánni)
- darált sertéshús
Az elkészítése roppant egyszerű. A hagymát kockákra vágjuk, pici olajon megdinszteljük egy wokban. Persze lábosban is lehet készíteni, de a wok a legideálisabb, mert egyenletesebben párolódik benne az étel. Közben belepréseljük a fokhagymát, némi piros aranyat nyomunk rá (esetleg aki szép színt szeretne, az pici piros paprikát is tehet rá, ez amúgy is magyarosított verzió). Ha kellően üveges lett a hagyma, hozzáadjuk a darált húst és az ázsiai fűszerkeveréket, ebből ízlés szerint használhatunk. A húst addig pároljuk, míg szét nem morzsolódik. Amíg a hús készül, előkészítjük a zöldségeket. Mindent megmosunk, a gombát mi most csak simán eltördeltük nagyobb darabokra, a cukkinit kis kockákra vágjuk, a paprikát vékony csíkokra szeleteljük. A répát megpucoljuk, majd gyufaszál vékonyságúra aprítjuk, az újhagymát felkarikázzuk, a káposztát kis darabokra tépkedjük. Közben a húst megfűszerezzük egy kis chilivel, de aki nem szereti csípősen, kihagyhatja. Ezután nyakon öntjük egy jó löttyintésnyi szójaszósszal, majd hozzáadjuk a répát. Ez kerül bele elsőnek, mert ez puhul a leglassabban. Nem szabad teljesen megfőzni a zöldségeket, az a jó, ha kicsit ropogósak maradnak, úgyhogy kis idő után a többi zöldség is mehet bele a wokba. Pici vizet önthetünk alá, hogy jobban párolódjanak. Ekkor nagyjából így néz ki;
Közben a tésztát sós vízben feltesszük főni, majd ha megfőtt összeborítjuk a húsos-zöldséges keverékkel. Ekkorra a víz nagyja elpárolog belőle és kellemesen össze tud sülni a tészta a raguval.
A végeredmény;
Természetesen még rengeteg féle zöldséggel lehet variálni, a három állandó hozzávaló benne a répa, a hagyma és a káposzta, azon kívül még bármit hozzá lehet adni. Mi nagyon szeretjük, mivel rendkívül laktató, mégsem nehéz étel. Ha szeretitek a keleties ízeket, akkor bátran javaslom kipróbálásra, de még a megrögzött magyar konyha rajongó férjem is imádja, úgyhogy könnyű vele sikert aratni :)
De jól néz ki! Ki kell próbálnom ezt is^^
VálaszTörlésKöszönöm ^^ Remélem kipróbálod és ízleni fog neked is :)
TörlésÚ, de jó végre egy ténylegesen kipróbált receptet olvasni. Gyorsan elmentem!
VálaszTörlésMég vacsi előtt vagyok, és már csorog a nyálam. :)
Na, hát örülök, hogy tetszik :) Rengetegszer elkészítettem már és mindig mindenkinek ízlett, úgyhogy bátran ajánlom :)
Törlés*_* éhes vagyok :-D meg fogom csinálni! Istenien néz ki...kár hogy monitoron keresztül nem lehet megenni :-D hnap levélkéd érkezik ^^
VálaszTörlésDe aranyos vagy, köszi ^^ Majd küldök neked egy adagot az éteren keresztül, vagy nem tudom :D A levélkét meg akkor várni fogom :)
Törlés