2013. május 25., szombat

Mai alkotmányok

Hétvégenként, ha tehetem mindig sütök itthon valami sütit. Kezdünk leszokni a bolti finomságokról, helyette inkább mindent én készítek el saját kezűleg. Egyrészt mert olcsóbb, másrészt mert ennél legalább tudom, hogy mi van benne. Legtöbbször valami édes finomságot csinálok, mert Viktor nagyon édesszájú, most viszont hihetetlen módon megcsömörlött a sok édességtől és egy kis sós süteményt kért tőlem. Ez természetesen egyet jelent a hajtogatott vajas pogácsával, amit a nagymamám receptje alapján készítek. Nagyon praktikus egyébként, mert a rétegeket ugyebár zsírral kell megkenni, hogy szépen elváljanak egymástól, így aztán az embernek a sütés végére már nem kell kézkrémet használnia, a zsiradék megtette a dolgát :D Szóval végeláthatatlan ideig készítettem a pogácsát, mivel kínosan ügyelek a kelesztésre, pihentetésre, stb. Habár a képen nem látszik, de elég nagy adag ez a pogi, biztos, hogy enni fogjuk jó pár napig.  Ha valakit érdekelne, itt a recept;





- 50 dkg liszt
- 25 dkg Rama
- 2 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 kis pohár tejföl
- 2 tojássárga és egy egész tojás
- kanálnyi só ízlés szerint
- sajt a tetejére
- zsír a rétegek megkenéséhez

Az élesztőt felfuttatom a tejben, majd összedolgozom a többi hozzávalóval. Duplájára kelesztem. Ha megkelt kinyújtom, megkenem zsírral, összehajtogatom és fél óráig a hűtőben pihentetem. Ezt még 2x megismételjük, hogy a pogik jó rétegesek legyenek. A harmadik hajtogatás és pihentetés után kinyújtom a tésztát (ne túl vékonyra, mert akkor nem lesz olyan "harapnivaló", legalábbis mi szeretjük érezni, hogy van benne anyag), szaggatom, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom őket. Ha bent vannak, akkor a szaggató szélével kicsit "beirdalom" a pogikat, hogy az ezután következő tojás ne folyjon le róla. Ezt a trükköt apósomtól tanultam és tényleg nagyon hasznos. Jöhet a tojás, majd csipetnyi sajt a tetejére és mehet az előmelegített sütőbe pirulásig. Szerintem nagyon finom lesz a tésztája, omlós, nem száraz, csak az a baj bele, hogy borzasztóan eteti magát és nehéz vele leállni :)

A másik, amit ma sikerült alkotnom Ani receptje alapján készült. Egy rendkívül gyors, egyszerű házi bounty csokiról van szó, amit én is mindenképpen el akartam készíteni. Tényleg hamar meg van, az íze pedig olyan, mint a bolti, csak még finomabb :) Nem kell hozzá más, csak;




- 100 g kókuszreszelék
- 1 tubus sűrített tej
- étcsokoládé a bevonathoz

Én egy icipicit variáltam az eredeti recepten, mert kb. másfél tubus sűrített tejet raktam a kókuszreszelékhez, de valószínűleg azért volt erre szükségem, mert kicsit meglódult a kezemben a kókusz és így automatikusan több sűrített tejet kívánt. Annyi a teendőnk, hogy a két összetevőből masszát keverünk, majd ízlésünk szerint formázzuk. Ani pl. muffin formákba töltötte, ami szerintem nagyon ötletes, van, aki rendes bounty rudakat csinál, én meg lusta háziasszony módjára bon-bonokat formáztam belőle. Az étcsokit, vagy tortabevonót gőz fölött felolvasztom (én pici vajat is adtam hozzá, hogy ne legyen olyan sűrű a csoki), majd a golyócskákba pálcikákat szúrtam és azzal mártogattam őket a csokiba. Teljesen persze nem sikerült a hadművelet, mert a legtetején mindig kimaradt pár pici folt, de azt csurgatással megoldottam. Ha kész nincs más teendőnk, mint a maradék olvasztott csokit odaadni a falánk férjünknek, majd a bounty bon-bonokat hűtőbe tenni dermedésig. Szerintem fantasztikus ez a recept, könnyű, gyors, pláne ha az ember gyorsan kíván egy kis nasit :) Raffaellonak is tökéletes egyébként, csak akkor csokimáz nélkül készül, manduladarabbal a közepén, kókuszreszelékbe hempergetve. Még egyszer köszönet a receptekért elsősorban a nagymamámnak, mert az ő pogija a legjobb a világon, és Aninak, aki ezt a kreatív, gyors édességet megmutatta nekem - tényleg isteni ^^

4 megjegyzés:

  1. Hát már biztos hogy a hétvégén hajtogatott vajas pogácsát csinálok, vagyis megpróbálok csinálni^^ Köszike az ötletet, meg ezt a jó kis receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sok sikert hozzá, biztosan remekül fog menni :) Nem nehéz egyébként, csak macerás és időigényes, de megéri :)

      Törlés