- 50 dkg liszt
- 25 dkg Rama
- 2 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 kis pohár tejföl
- 2 tojássárga és egy egész tojás
- kanálnyi só ízlés szerint
- sajt a tetejére
- zsír a rétegek megkenéséhez
Az élesztőt felfuttatom a tejben, majd összedolgozom a többi hozzávalóval. Duplájára kelesztem. Ha megkelt kinyújtom, megkenem zsírral, összehajtogatom és fél óráig a hűtőben pihentetem. Ezt még 2x megismételjük, hogy a pogik jó rétegesek legyenek. A harmadik hajtogatás és pihentetés után kinyújtom a tésztát (ne túl vékonyra, mert akkor nem lesz olyan "harapnivaló", legalábbis mi szeretjük érezni, hogy van benne anyag), szaggatom, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom őket. Ha bent vannak, akkor a szaggató szélével kicsit "beirdalom" a pogikat, hogy az ezután következő tojás ne folyjon le róla. Ezt a trükköt apósomtól tanultam és tényleg nagyon hasznos. Jöhet a tojás, majd csipetnyi sajt a tetejére és mehet az előmelegített sütőbe pirulásig. Szerintem nagyon finom lesz a tésztája, omlós, nem száraz, csak az a baj bele, hogy borzasztóan eteti magát és nehéz vele leállni :)
A másik, amit ma sikerült alkotnom Ani receptje alapján készült. Egy rendkívül gyors, egyszerű házi bounty csokiról van szó, amit én is mindenképpen el akartam készíteni. Tényleg hamar meg van, az íze pedig olyan, mint a bolti, csak még finomabb :) Nem kell hozzá más, csak;
- 100 g kókuszreszelék
- 1 tubus sűrített tej
- étcsokoládé a bevonathoz
Én egy icipicit variáltam az eredeti recepten, mert kb. másfél tubus sűrített tejet raktam a kókuszreszelékhez, de valószínűleg azért volt erre szükségem, mert kicsit meglódult a kezemben a kókusz és így automatikusan több sűrített tejet kívánt. Annyi a teendőnk, hogy a két összetevőből masszát keverünk, majd ízlésünk szerint formázzuk. Ani pl. muffin formákba töltötte, ami szerintem nagyon ötletes, van, aki rendes bounty rudakat csinál, én meg lusta háziasszony módjára bon-bonokat formáztam belőle. Az étcsokit, vagy tortabevonót gőz fölött felolvasztom (én pici vajat is adtam hozzá, hogy ne legyen olyan sűrű a csoki), majd a golyócskákba pálcikákat szúrtam és azzal mártogattam őket a csokiba. Teljesen persze nem sikerült a hadművelet, mert a legtetején mindig kimaradt pár pici folt, de azt csurgatással megoldottam. Ha kész nincs más teendőnk, mint a maradék olvasztott csokit odaadni a falánk férjünknek, majd a bounty bon-bonokat hűtőbe tenni dermedésig. Szerintem fantasztikus ez a recept, könnyű, gyors, pláne ha az ember gyorsan kíván egy kis nasit :) Raffaellonak is tökéletes egyébként, csak akkor csokimáz nélkül készül, manduladarabbal a közepén, kókuszreszelékbe hempergetve. Még egyszer köszönet a receptekért elsősorban a nagymamámnak, mert az ő pogija a legjobb a világon, és Aninak, aki ezt a kreatív, gyors édességet megmutatta nekem - tényleg isteni ^^
Hát már biztos hogy a hétvégén hajtogatott vajas pogácsát csinálok, vagyis megpróbálok csinálni^^ Köszike az ötletet, meg ezt a jó kis receptet.
VálaszTörlésSok sikert hozzá, biztosan remekül fog menni :) Nem nehéz egyébként, csak macerás és időigényes, de megéri :)
Törléshuuu fini :)
VálaszTörlésAz volt :)
Törlés