2016. október 23., vasárnap

Filmélmények - 17.

Sziasztok!

Ismét megnéztünk egy csokorra való filmet, úgyhogy jönnek belőlük a beszámolók. A többségük horro/thriller, ami ugyebár a kedvenc műfajom, és örömmel konstatálom, hogy egyre több ilyen típusú filmet készítenek, így van is miből csemegézni. Nézzük is a mai adagot.

Before I Wake
Adott egy fiatal házaspár, akik gyermekük elvesztése után úgy döntenek, szeretnének magukhoz venni egy gyereket. A választásuk egy nagyon helyes kisfiúra, Cody-ra esik, aki állami gondozásban él és nevelőszülőről nevelőszülőre vándorol. A pár nem érti miért nem fogadták még örökbe Cody-t, hiszen kedves, okos, korához képest nagyon érett, egyszóval álom-gyerkőc. Egy probléma van vele - nem akar aludni. Az újdonsült szülők nem értik a fiú viselkedését egészen az első alkalomig, mikor Cody végre elalszik. A kisfiú álmai ugyanis életre kelnek. Minden, amit aznap látott és tapasztalt este megjelenik. Eleinte mindez ámulattal tölti el a párt - pillangók lepik el a lakást, sőt, még halott kisfiukat is újra láthatják. Aztán az álmok megváltoznak. Az eddigi kedves képek eltorzulnak és megjelenik a Lárva ember, akinek jobb, ha nem kerülsz a közelébe. 
Nagyon érdekes volt ez a film. Először a gyönyörű képi világa nyűgözött le, a csodás gyermeki álmok manifesztálódásai. Aztán jött a borzongás a Lárva emberrel, hogy aztán kapjon a film egy olyan csattanót, ami a thrillernek hitt mozit drámává varázsolja. Habár nem teljes mértékig azt kaptam tőle, mint amit vártam, mégis nagyon élveztem ezt a mozit. Elgondolkodtató és megindító történet, ami után bőven lehet még agyalni.


Kis kedvencek titkos élete
Mikor láttam a trailerét azt hittem, hogy ez a mese tényleg a házi kedvenceink életéről fog szólni, arról, amit akkor csinálnak, mikor a gazdi nincs otthon. Lényegében ezzel kezd a film, de aztán egy teljesen más történetszálat kapunk. A sztorit szerintem nagyjából mindenki ismeri - Max és újdonsült lakótársa, Duke különleges kalandokba bonyolódnak, miközben próbálnak összecsiszolódni egymással. Max, aki régi motoros a gazdija mellett nehezen viseli az új "testvér", Duke jelenlétét, és hát persze ebből lesznek a nagy kalamajkák. 
Őszintén, én egy kicsit csalódott voltam, mikor megnéztem. Aranyos volt, persze, még nevetgélni is tudtam rajta, de szerintem közel nem használták ki eléggé a témát, pedig annyi jópofa dolgot ki lehetett volna még hozni ebből. Ehhez képest kaptunk egy szokásos történetszálat szokásos nehézségekkel. Jó, tudom, ennek a mesének nem az én korosztályom a célközönsége, de az Agymanók óta nálam kicsit magasan van a mérce :P Igazság szerint aranyos, kedves kis mese volt, de számomra egyszer nézhetős.


Alice Tükörországban
Alice ismét visszatér Csodaországba, ugyanis jó barátja, a Kalapos bajban van. Kezd kifordulni önmagából, aminek oka a múltba vezethező vissza. Ezért Alice meglátogatja az Időt, hogy visszamehessen a történetben és megnézhesse, mi lehet az oka barátja furcsa viselkedésének. Ezen utazás közben olyan dolgokra bukkan rá, amikre álmában nem gondolt volna, és még a gonosz Szívkirálynő múltját is megismerjük.
Őszintén, az első Tim Burton féle Alice mozitól nem voltam elragadtatva. Nem számítottam rá, hogy újradolgozás lesz, de mikor sikerült elfogadnom akkor sem tetszett. Valahogy nem találták el a számomra megfelelő atmoszférát. Na ezzel a filmmel viszont telibe találtak. Nagyon tetszett, izgalmas volt és érdekes, végre nem a képi világa vitte el a mozit, hanem maga a cselekmény. Nagyon tetszett benne az időutazás, a két királylány múltja, Kalapos kálváriája, egyszóval mindent sikerült jól eltalálni.


Pay the Ghost
A történet egy családot mutat be számunkra. Mike kisfiával elmegy a Halloween-i parádéba, ahol a srác kissé furcsán kezd el viselkedni, majd nyomtalanul eltűnik. Az édesapja mindent tűvé tesz utána, de a helyzet reménytelennek tűnik. Közel egy év eltelte után azonban az apa újra elkezdi észlelni fia jelenlétét, néha meg is pillantja az utcán. Lázas nyomozásba kezd, aminek köszönhetően ráébred, nem emberi kéz van a dologban. A szálak egészen a kelta hagyományokig nyúlnak vissza, egy történethez, amelyből kiderül, hogy miért is kell fizetni a szellemnek.
Az első, ami feltűnt számomra az az, hogy bizony Nicolas Cage felett is eljárt az idő. Természetesen ettől még remek színész, de kicsit fura volt őt egy tízéves kisfiú apukájának látni. A játéka most is remek volt persze, és összességében a sztori is jóra sikeredett. Úgy veszem észre, hogy a horror/thriller készítők kezdik felkapni az egyes népek kultúráját és onnan próbálnak ihletet meríteni, esetünkben a kelta hitvilágból. Sikerült egy kevésbé klisés filmet készíteniük, én legalábbis ilyennel még nem nagyon találkoztam. Nem annyira a borzongatás és a félelemkeltés volt benne a lényeg, sőt, ezekből nem is volt olyan sok. Inkább a drámán és a nyomozáson volt a hangsúly, amit nagyon szoktam szeretni az ilyen filmekben. A vége mondjuk kicsit gagyira sikerült számomra, agyon csapták vele az amúgy jól felépített sztorit, de összességében jó kis film volt.


Barbie Starlight Adventure
Jee, újabb Barbie mese :D Tudom, erre vagytok a legkevésbé kíváncsiak, de muszáj megemlítenem, mert hosszú idő óta ez az első normális Barbie film. Az utóbbi időben olyan gagyi, idétlen témákat sikerült választaniuk a mese készítőinek, és olyan ormótlanul csúnya volt a grafikája, hogy még akarva sem tudtam szeretni őket. Izgultam is rendesen, hogy ez a mese is egy újabb csalódás lesz, de tévedtem - egész aranyos, tanulságos történetet találtak ki, kicsit a Star Trekre emlékeztetett. A grafika szebb, mint az eddigieknél, de nekem ez már nem az igazi, a régebbi szériák élethűbb rajzolásai közelebb álltak az ízlésemhez. Mostanában kicsit gumiszerű arcokat csinálnak a figuráknak, nekem ez nem jön be. A történet lényegében annyi, hogy Barbie-nak és társainak részt kell venniük egy küldetésben, ami a bolygójuk jövőjét határozza meg. Meg kell menteniük szülőföldjüket, de ehhez együtt kell működniük, ráadásul a vezetőjük módszereivel sem értenek egyet. Ebből nagy bonyodalmak lesznek, de aztán minden jó, ha jó a vége. Ha szeretitek a Barbie meséket, akkor ezt tudom ajánlani, kivételesen egész jóra sikerült.


The other side of the door
A történetünk Indiában játszódik. Aktuális házaspárunk nehéz időszakot él meg, ugyanis elvesztették kisfiukat. A kislányuk életben maradt, de az anya nem tudja feldolgozni fia halálát. Ekkor a házvezetőnő felajánl anyukának egy lehetőséget - még egyszer utoljára beszélhet a fiával, elbúcsúzhat tőle. A nő elmegy egy régi, elhagyatott templomba, ahol egy rituálét elvégezve képes beszélni elhunyt gyermekével. Egy ajtó választja el őket egymástól, amit tilos kinyitni, különben a következmények beláthatatlanok. Az anya azonban nem bírja elviselni a távolságot és kinyitja az ajtót. Legnagyobb megdöbbenésére nem találja a túloldalon a fiát, ám pár nappal később különös dolgok kezdenek el történni a házukban - mintha a fia hazatért volna. Ám aki átjött az ajtó túloldaláról már közel sem az a kedves kisfiú. 
Ahogy fentebb is írtam, nagyon örülök, hogy a filmesek felfedezik maguknak a különféle hitvilágokat és abból merítenek ihletet. A kelták után most az indiai túlvilágba nyerhetünk bepillantást, ami számomra teljesen ismeretlen volt. Nagyon hitelesen ábrázolták az egész kultúrájukat a témával kapcsolatban, végig az motoszkált bennem, hogy ezt nem csak a film kedvéért találták ki, ezek az emberek tényleg így élnek a hétköznapokon is. A természetfeletti a mindennapjaik része, éppen ezért is volt olyan hiteles a film. Persze a sztori bizonyos részei elcsépeltek - túlvilágról visszatérő, gonosz kisfiú, megszállás, pusztuló növényzet. Ugyanakkor a végkifejlet adott egy olyan feszült lezárást, ami igazán tetszett az egészben, rátette a pontot az i-re. Nagyon ajánlom megnézésre, tényleg jó kis mozi.


Lights Out
Adott egy zűrös, szétzilált család - anyuka depressziós, a nagylány elment hazulról, apuka halott, a kisfiú meg ott tengődik a többiek között. Csakhogy ennyi nem elég a jóból, a családot még egy furcsa lény is zaklatja, aki csak akkor jön elő, ha már teljesen sötét van. Ha ég a villany nem látsz semmit belőle, de ha sötét lesz, megjelenik előtted. Főszereplőnk, a nagylány visszacsöppen régi életébe, mikor magához veszi az öccsét, aki az anyjuk szemlátomást elhanyagol. A fiú nem alszik odahaza, ellenben nagyon aggódik az anyja miatt, aki nem szedi a gyógyszereit és valakivel mindig beszélget. Mint kiderül, van velük valaki, akit az anya nagyon is jól ismer. Ez a valaki szemlátomást nem akarja, hogy az anya jobban legyen, minden áron el akarja érni, hogy a házban teljes sötétség honoljon és mindenkit ki akar iktatni az anya közeléből, aki veszélyt jelent rá nézve. Még a gyerekeket is.
Nagyon vártam ezt a filmet, mert a trailer itt is meggyőző volt. Összességében tetszett a film, bár sok mindent kidolgozatlanul hagytak benne. Az anya karakterét pl. hagyhatták volna kicsit jobban kibontakozni, mert neki volt kapcsolata a "szellemünkkel", de pont róla tudtunk meg a legkevesebbet. Ellenben a nagylány életét alaposan nyomon követhetjük. Első pillantásra szimpatikus volt, jó zenéket hallgatott (felcsendült a metal), de aztán elkezdett idegesíteni, ahogy a barátját kezelte - kihasználta, az meg úgy vergődött utána, mint egy kiskutya. A kistesó karaktere nekem túl érett volt a korához képest, bár ki tudja, ilyen család mellett lehet meg kellett edződnie. Amit nagyon hiányoltam belőle, az a hosszabb nyomozás. Minden thrillerben a nyomozós részeket imádom a legjobban, amikor kiderül a lényünkről, hogy milyen volt és mit miért csinál. Na itt ez elég kurtára sikerült, néhány hangfelvételen és fotón kívül nem sokat kapunk. Itt lett volna jó az anyuka beszámolója, de ez sajna elmaradt. Ettől függetlenül azért tetszett, bár kicsit többet vártam volna tőle. 


Egész pozitívra sikerült a lista, zömében mindegyik film tetszett, egyiket sem bántam meg, hogy megnéztem. Szerencsére rengeteg új thrillert találtam, úgyhogy lesz utánpótlás bőven, reméljük azok között is akad majd valami jó.


Láttátok valamelyiket a felsorolt filmek közül?
További szép napot mindenkinek!

4 megjegyzés:

 1. Lárvaember, jó ég, soha ne jöjjön szembe velem az a film :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Pedig érdekes kis film, szerintem nézd meg :) Van benne néhány horror elem ugyan, de egyébként dráma.

   Törlés
 2. Before I Wake érdekelt nagyon,de picit csalódás volt.Lehet túl sokat képzeltem bele! Lights Out aboszlút nem tetszett,azért amit írtál,sajnos keveset tudtunk meg Diana-ról. The other side of the door ezt a filmet kétszer láttam,tetszett :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Before I wake-et úgy néztem meg, hogy nem ismertem és nem is hallottam róla, nekem tetszett, bár nem kifejezetten horror, inkább dráma. A Lights out-ból tényleg hiányzott Diana alaposabb ismerete, azzal együtt akár kerek kis mozi lett volna. A The other side of the door pedig tényleg nagyon jó volt, örülök, hogy neked is tetszett :)

   Törlés