2016. szeptember 5., hétfő

Filmélmények - 16.

Sziasztok!

Rég volt már a blogon filmélményes bejegyzés, és mivel az utóbbi hetekben elég sok filmet néztünk meg, gondoltam hozok nektek egy kis beszámolót. Mostantól pedig a könnyebb címadás végett megszámozom a bejegyzéseket, mert már lassan nem tudom hogyan ragozni a témát. Jó hosszú lista következik, de zömében jó kis történetek lesznek felvonultatva, úgyhogy érdemes végigolvasni.

Conjuring 2





Fülszöveget innentől kezdve nem másolok, csak a saját véleményemet olvashatjátok (mert lusta blogger vagyok :P). Na szóval, nézzük is az első filmet. Az első részét imádtam, kismilliószor újra néztem, így értelem szerűen vártam a folytatást. Második részeket készíteni hálátlan feladat, mert mindenki elvárja tőlük, hogy az elsőt túlszárnyalják, ám horror berkeken belül ez elég nehéz feladat, hiszen a sokadik bőrt is lenyúzták már a műfajról. Ám mivel jó kritikákat olvastam a Conjuring 2. részéről ezért nagy reményekkel ültem le megnézni. Őszintén? Nem csalódtam benne. Igaz, nem volt bennem az a hűdenagy rettegés és izgatottság, mint az elsőnél, de azért a film képes volt hozni egy alap nyomasztó hangulatot. Ezúttal egy csonka család életébe tekinthettünk bele, ahol anyuka egyedül neveli négy gyermekét. Köztük is a kisebbik lány az, aki körül az események csoportosulnak, vagyis azt hinnénk, de közben nem. Igazából Warrenék a központi figurái ennek a filmnek, és ez a csavar nagyon tetszett a filmben. Sikerült olyan végkifejletet írnia James Wan-nak, ami nem szokványos horror berkeken belül (ami valljuk be, nagy szó), úgyhogy a finálét fogropogtatva izgultam végig. Minden horror kedvelőnek ajánlom, főleg aki szereti a szellemes/démonos témákat.


Büszkeség és Balítélet meg a zombik





Mint hatalmas Jane Austen rajongó első körben nem tudtam hova tenni ezt a mozit a fejemben. Kétféle érzés dulakodott bennem - az egyik felem a fogát csikorgatta, mikor arra gondolt, hogy Austen eme remekművét ilyen csúnyán kifigurázzák, a másik (horror rajongó) énem viszont dörzsölgette a kezét, hogy mégis miként lesznek képesek ezt a szerelmi sztorit zombisan szaftossá tenni. Fogalmam sincs hogy oldották meg, de tökéletesen sikerült megtalálni az egyensúlyt horror és romantika között, sőt, még néhány csepp humorral is megtoldották az egészet. Komolyan rég élveztem már ennyire filmet, mint ezt. A sztori nagyjából viszi a klasszikus történet vonalát annyi kis fűszerezéssel, hogy a Bennet kisasszonyok lépten-nyomon zombikba botlanak. Ebben a verzióban a harci kiképzés elengedhetetlen a nők számára, és a legyező mellett néhány dobókést is bedobnak kis retiküljeikbe (vagy a comfixükbe) a hölgyek. Lizzy karaktere tökéletes volt, a Hamupipőkében látott Lily James remekül hozta a szarkasztikus, határozott, erős jellemű főhősnőt. Ellenben Mr. Darcynál voltak fennakadásaim, nem is kevés... Az egy dolog, hogy számomra a színész nem volt vonzó, de hogy a hangja miért volt olyan, mint egy masszívan láncdohányos, alkoholista kappannak, azt fel nem foghatom. Sajnos a Mr. Bingley-t formáló színész sem hozta számomra a naiv fiatalurat, az arca egyszerűen irritálóan ficsúros volt. Viszont Wickham egész jól sikerült és frappánsan kutyulták bele az alap jellemét ebbe a zombi apokalipszisbe. Összességében remek, szórakoztató film, mindenkinek ajánlom, Austen rajongóknak különösen. Darcy-t nézzétek el, Colin Firth-t nem lehet fölül múlni :)


Amerika kapitány - Polgárháború





Nem vagyok Amerika kapitány rajongó, ezt előre leszögezném. Habár ő az abszolút jófiú, nekem valahogy túl egydimenziós a karaktere, jobban szeretem az összetettebb, kiszámíthatatlanabb szereplőket. Éppen ezért nem túl nagy lelkesedéssel ültem le megnézni ezt a filmet, de Viktor nagyon szerette volna látni, így beadtam a derekam. Milyen jól tettem! Nem nagyon ismertem a történetét, de mikor feltűnt, hogy egyre több és több szuperképességgel megáldott szereplő tűnik fel a sztoriban, na akkor már igazán élveztem a dolgot. Maga az alap konfliktus is bejött, ez a "bomlasszuk fel belülről a Bosszúállókat"-dolog remekül működött. Igaz, kicsit furcsa volt az eddig együttműködő csapat tagjait egymás ellen harcolni látni, de pont ettől volt újszerű és izgalmas a film. A régi karakterek hozták a megszokott formájukat, az újak pedig üdítő színfoltot jelentettek a nagy öregek mellett. Köztük is kiemelném Pókembert, aki imádnivalóan lúzer volt, komolyan elnéztem volna még a szerencsétlenkedéseit egy darabig :P Jó volt újra látni Hangyát, őt is kedvelem, és hála a magasságosnak, most nem kellett állandóan Fekete Özvegy farpofáit bámulni. Összességében egy korrektül összerakott kis mozi volt, tökéletes esti szórakozás, az akció jelenetek bámulatosan jók lettek.


A Hűséges





A Beavatott sorozat utolsó részére igazán kíváncsi voltam. Olvastam a könyveket és sokakkal ellentétben nekem nagyon tetszettek, még az utolsó rész is. Mivel a könyv elég drámaian fejeződik be, ezért kíváncsi voltam hogy fogják ezt megoldani a filmvásznon. Hát, szarul. Ez egy tök jó sztori lehetett volna szuper drámai jelenetekkel, elgondolkodtató helyzetekkel és egy olyan lezárással, ami után a nézők a székükbe tapadva kamilláznának még jó pár percig. Erre mit csináltak a filmesek? Lebutították, elvették a történet lényegét, hogy megmaradjon a hepiend. Hát nem kellett volna. Csak hogy valamit írjak a sztoriról is: Tris kijut a falon túlra, ahol rádöbben, hogy egy nagy gépezet icipici morzsája csak ő, és hogy minden eddigi törekvését figyelemmel kísérték. Kísérletezni kezdenek vele, mivel neki tökéletes a génállományaa, ám ezen közben régi otthonában dúl a harc, a kinti világ vezetői viszont szemlátomást nem foglalkoznak ezzel úgy, mint azok, akik onnan jöttek el. Végül kiderülnek a hátsó szándékok és a világ újra megmenekül, hála a Pindúr Pandúroknak, de nagyon nem így kellett volna véget érnie. Csalódott vagyok és bosszús, mert Hollywood szemmel láthatólag nem elég bátor felvállalni a valódi drámát, inkább csak simítgatja a felszínt. Persze aki nem olvasta a könyvet, annak még lehet jó szórakozás, illetve azoknak is, akik olvasták, de nem tetszett nekik a végkifejlet - ők most kapnak egy alternatív befejezést. 


Demonic





Adott egy rakás fiatal, akik szellemvadászatra kapják a fejüket és nekiállnak kísérletezgetni a túlvilági erőkkel egy elhagyatott házban. Kliséhalmaz, igaz? Na azért ne írjuk le még ezt a mozit. A sztori ugyanis nem a klasszikus módon mutatja be a sablonos témát. A film kézikamerás és narratív mesélés között váltogat. A kézikamerás jeleneteknél visszamegyünk az események időpontjához és láthatjuk mi történt, a narratív részeknél pedig azt hallgatjuk, ahogy egy pszichológus az egyetlen túlélővel beszélget és próbálja kihúzni belőle a borzalmas éjszaka eseményeit. Az elején még tényleg a hagyományos vonalon halad a film, az ember már-már legyintene, hogy egy újabb gagyi horror, na de ahol James Wan neve felmerül, az korántsem lehet olyan szimpla ijesztgetős mozi. És bizony, a film egy idő után szépen kezd belelendülni a dolgokba, A szereplők hullanak, egyik különösebben viselkedik, mint a másik, a végén pedig egy olyan szokatlan csavart láthatunk, amitől rendesen lepetéztem. Imádom, amikor egy klisé kupacból valami egészen újszerű születik, mert el akarja hitetni a nézővel, hogy uncsi, de közben hátul settenkedik, hogy aztán rád hossza a frászt. Csak ajánlani tudom, horror kedvelőknek kötelező!

The Hive





Lelövöm a poént - ez a film iszonyat jó! Műfaját tekintve a horror, thriller és a sci-fi között lavíroz, és veszettül jól csinálja. Adott egy srác, aki a film elején egy számára idegen helyen ébred fel bezárt ajtók és bedeszkázott ablakok között, majd kiderül róla, hogy semmire nem emlékszik. Körülötte nyomokat talál, amikből kiindulva rá kell jönnie ki is ő valójában és mi történt vele. Főszereplőnk egy nyári táborban dolgozott gyerekfelügyelőként barátjával és két lánnyal együtt, amikor a tábor területére lezuhan egy repülő, onnan pedig egy titokzatos kísérlet eredménye szabadul el. Kisvártatva a "vírus" elkezdi szedni az áldozatait, de egyáltalán nem a megszokott módon, ráadásul a fertőzöttség nagyon érdekes hatásokat vált ki az emberekből. Mindezek emlékképek, foszlányok formájában bukkannak elő főszereplőnk elméjéből, a végén pedig teljesen összeáll a kép. Aki unja már a "juj, jön a szellem", "megszállt a démon", meg a "sorozatgyilkos a szomszédom" jellegű filmeket, az feltétlenül nézze meg ezt a mozit, mert a sok műfaji keveredés mesteri elegye látható benne.


Utolsó műszak





A kép alapján valami jóféle démonos horrorra számítana az ember, de tévedünk. Ez egy jó kis zsaru horror, ami ihletet merített Charles Manson életéből és bűnügyeiből. Adott egy újonc női rendőr, akit egy bezárásra ítélt régi rendőrörshöz osztanak be - a régit lebontják, helyette pedig megépült az új, felszereltebb épület. Ettől függetlenül az utolsó műszaknak le kell mennie, ezt pedig főhősnőnk vállalta magára. A nő teljesen egyedül néz szembe az éjszakával és az épületben zajló különös eseményekkel. Megtudja, hogy miféle bűnöző raboskodott az épületben, onnantól kezdve pedig nincs megállás, masszív ijesztgetésekre lehet számítani. Nagyon tetszett, hogy egy végletekig racionális karaktert kaptunk, aki szinte az utolsó pillanatig elveti a túlvilág lehetőségét és minden furcsa helyzetre kiszámíthatóan, rendőrhöz méltón reagál. A végén viszont kapunk egy olyan csavart, amire nem számítottam, leesett az állam tőle rendesen. Viktor egyik kedvence volt ez a mozi és nekem is nagyon tetszett, nektek is csak ajánlani tudom.


Kung Fu Panda 3





Jöjjön egy kicsit vidámabb téma ennyi sok horror után :P A Kung Fu Panda meséket gondolom senkinek nem kell bemutatnom, nemrég pedig vééégre megnézhettem a 3. részét is. Ezúttal angol nyelven néztem és milyen jól tettem! Az eredeti szinkron egyszerűen zseniális! Na de hogy a történetre is kitérjek kicsit: Po végre rátalál az apjára, aki elviszi őt a pandák falujába. Po azt reméli, hogy megtanulhat bánni a csi-vel, mert ez az egyetlen módja, hogy megállítsa Kait, a szellemharcost, aki el akarja venni mindenki csi-jét. Ennél nagyobb részletekbe nem merülnék, a mese hozza a tőle szokott humoros, mégis szeretnivaló és néhol megható formáját. Imádtam, mert tényleg nagyokat tudtam rajta nevetni, ugyanakkor a fő téma sokkal közelebb állt a szívemhez, ez pedig nem más, mint a család. Imádtam, hogy ezúttal a család fontosságára helyeződött a hangsúly, mert ez egy olyan üzenet, ami a mai világban minden korosztály számára fontos lehet. Csak ajánlani tudom, de vigyázat, Kai belépőjének a zenéjét utána napokig dúdolni fogjátok :P

Zootopia





Egy másik régóta várt alkotás! Ebben a mesében az emberiségről szó sem esik, a világot állatok népesítik be, prédák és ragadozók egyaránt békességben élnek. Ám egyszercsak a ragadozók némelyike elkezd megvadulni, ami nem kis pánikra ad okot a préda állatok körében. Itt jön a képbe Judy Hopps, a frissen kinevezett nyuszi őrmester, aki buzgalmában és jószándékában nem nyugszik addig, míg ki nem deríti mi áll a rejtélyes megvadulások mögött. Őszintén, ez a mese amellett, hogy nagyon komoly filozófikus témákat dolgoz fel olyan szinten szórakoztató, hogy meg sem tudom számolni hányszor néztem már meg. A karakterek csodásan vannak megrajzolva, és még a legapróbb szereplőnek is kiforrott jelleme van. A nyuszi és a róka párosa már önmagában paradoxon, de ez a mese csupa ilyesmikkel van tele, ettől válik olyan élvezetessé. Hihetetlenül jól eltalált a sztori, és a nevetés is garantált, hiszen Disney-ről van szó. Aki még nem látta, sürgősen pótolja eme hiányosságát! 


Remélem tetszett nektek ez a bejegyzés :)
Láttátok valamelyiket? Ha igen, nektek hogy tetszett?


7 megjegyzés:

  1. Az első hármat láttam. A Conjouring annyira nem jött be, mint az első.
    A zombis Büszkeség és Balítélet tetszett, de nekem eléggé egyszer nézős.

    Az Amerika Kapitányt imádtam, bár ez eléggé olyan lett mint egy Bosszúállók film, ami ellen igazából nincs kifogásom :D Még moziban néztük meg illetve most néztem újra, hogy kijött a film. T'Challa nagyon jó benne, kíváncsi leszek a Fekete Párduc filmre. A Pókember film tuti siker, mert benne lesz Tony is. :D

    Én arra várok, hogy Sam és Bucky kapjon egy saját filmet, mondjuk most, hogy bejelentették, hogy Steve most már nem lesz Amerika Kapitány az Infinity Warban sem, így gondolom követik a képregényt és Sam vagy Bucky lesz. (Mindkettő Amerika Kapitány a képregényekben.) Azért Bucky-nak kicsit jobban szurkolok, Wade Wilson és Tony után ő a harmadik kedvenc Marvel karakterem. A kiscicánknak is Bucky lett a neve. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nehéz felül múlni az első részeket, akármilyen műfajról is van szó. A Conjuring szerintem hozta az első rész színvonalát, de nem lett annál izgibb. Azért élveztem :) A zombis büszkeség és balítéletet viszont azóta többször is megnéztem, nekem nagyon bejött :P
      Igen, az Amerika kapitány eléggé Bosszúállós lett, de ezt nem rójuk fel neki hibaként, sőt :) mondjuk számomra ez volt egyszernézős, bár Pókember pár jelenetéért lehet megnézem újra, szimpi volt a srác. Fekete Párduc, hááát, engem a film nagy részében irritált.
      Hallottam, hogy most a fél világ Bucky-ért rajong, de engem valahogy teljesen hidegen hagy a karaktere. Vasembert kedvelem, lehet rajta röhögni, de kicsit túlzott a hype körülötte. Viszont Deadpool hatalmas fazon :P

      Törlés
  2. Na jó, de ki gondolná, hogy Colin Firth-öt felül lehet múlni, mint Mr. Darcy?
    A Captain America film tetszett, sőt sokkal jobban, mint az Age of Ultron. Amúgy egyébként én nem tartom annyira egysíkúnak szegény Steve-t, szerintem az ő egyik igazi konfliktusa, hogy mit is jelent igazán a hazaszeretet, nagyon is aktuális. A személyesebb konfliktusai meg minimum megkapóak. A szerelmi szála a képregényekben is így van, és ott is bénának tartom, mégiscsak Peggy unokahúga?? És kicsit hiányoltam a több gyászt, elvégre Scarlet Witch az ikertestvérét veszítette el... De azért Vision x Scarlet Witch <3 És T'Challa <3<3

    Ja, és a Zootopiát meg akarom nézni. Ha kell, egyedül, nagyon szeretem az animációs filmeket, és arról mindenki szépeket mond, úgyhogy leszarom, hogy túl gyerekes, vagy nemtommi :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mr. Darcy-ra vonatkozó megjegyzésem csupán költői volt, természetesen senki nem tudja felülmúlni Colint :P
      Nincs különösebb bajom Steve-vel, csupán túlságosan jó karakternek tartom. Szeretem, ha egy szereplő kiszámíthatatlan és váratlak viselkedéssel kápráztat el, ez teszi izgalmassá számomra az illetőt :P A szerelmi szálról egyezik a véleményünk, nekem is kicsit fura volt. Viszont Vision és Scarlet nagyon helyesek voltak ^^ Fekete Párducot nem tudtam megkedvelni, ahogy Bucky-t sem.
      A Zootopiát nagyon ajánlom, mert sokkal több mélység van benne, mint ahogy azt egy gyerekfilmtől elvárná az ember. Már az Agymanók is hasonló volt, örülök, hogy rákaptak a mesekészítők erre az egészre. Szerintem nagyon fog tetszeni neked, főleg ha alapjáraton szereted a meséket.

      Törlés
  3. OMG,a Demonic nekem is baromira tetszett :D S azon csodálkoztam,hogy ez eddig hogy nem tűnt fel,hogyhogy nem láttuk?!
    Az utolsó műszakot viszont még nem láttam,de érdekesnek tűnik *-* Úgyis úgy vadászom a jó horrorokat. Gondolom ez nem az amit nem szabad megnéznem :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaja iszonyat jó volt! Már nem is emlékszem hogy bukkantam rá de nagyon örültem neki, mert ritka az ilyen csavaros horror a klisék világában. Az utolsó műszak - számomra - elég komoly film, határozottan nyomasztó és össze is zavarja az embert, de pont ez benne a jó! Szerintem neked is tetszeni fog, és igen, ezt megnézheted :P

      Törlés
    2. Ez az,meg ez olyan film volt,amit még nem láttunk. Én is féltem,hogy amolyan klisés lesz,de mondom akkor max elmegy egynek,de így azért kellemesen csalódtam.
      Szerintem majd meg is nézem a Műszakosat is-csak nem mostanában. =/

      Törlés