2015. július 12., vasárnap

A világ ízei - Észak-Amerika/Kanada

Egy kisebb szünet után ismét jelentkezünk a világjáró főzös rovatunkkal - én még mindig nagyon élvezem csinálni, így nagy örömmel vetettem bele magam újból a sütés-főzésbe. Igaz, a nagy kánikulában annyira nem akaródzott sok időt töltenem a konyhában, ezért végtelenül egyszerű, hiperprimitív receptekkel jövök nektek. Néha ilyen is kell :)
A választásom - Viktor javaslatára - Amerika lett, aminek a konyhája, nos, elég távol áll tőlem. Mondjuk egy finom házi hamburgert szívesen megeszek, de azért ha tehetném, szívesebben választanám a japán konyhát :P No mindegy, nézzük is mit sikerült alkotni.

Hamburger kétféleképpen




Igen, a létező legegyszerűbb, legjellegzetesebb amerikai "kaját" készítettem el. Eredetileg mac and cheese-et terveztem, de Viktor hamburger mániás, így neki szerettem volna kedvezni. Nagy újdonságokat szerintem nem írok azzal, ha aprólékosan végigmegyek a főzés lépésein, hiszen csak egy finom, fűszeres húspogácsát készítettem, majd összedobáltam a többi hozzávalóval. Az első hambi a klasszikus sajtburger mintájára készült, azaz került bele csemege uborka, aprított vöröshagyma, ketchup és lapkasajt. A második hasonló módon épült fel annyi különbséggel, hogy ebbe szeletelt lilahagyma került, illetve házi Big Mac szósz. Jó, nyilván nem pont ugyanolyan az íze, mint a mekis verziónak, de nem is az volt a cél, hogy azt az agyon cukrozott lónyálat reprodukáljam. Ebbe a szószba light majonéz, bio ketchup és mustár került, illetve aprított lilahagyma és csemege uborka. Semmi plusz cukor, a hamburger zsömi amúgy is elég kalóriadús volt. Szolidan enni ezt a monstrumot konkrétan lehetetlen volt, én még csak úgy sem tudtam beleharapni, hogy összefogtam az egészet. Böhöm nagy dög volt, így a hozzá készült köretet meg sem tudtam enni. Ja, a köret - meglepő módon sült krumpli, de csak egy kis löttyintésnyi tökmagolajjal és tepsiben sütve paprikás fűszerekkel. 



És azt kell, hogy mondjam, sokkal finomabb, mint az olajban sütött, szottyos változat. Ennek a külseje ropogós, belül viszont puha, nem pedig egy merő plötty az egész. Ja, és sokkal jobban kijönnek az ízek is, ha nem úsztatjuk meg abba a reneteg olajban.

Corn dog



Ezt az ételt már nagyon régóta ki szerettem volna próbálni, mivel két kedvenc filmemben is ezt nyammogják a szereplők - emlékeztek a Bűbáj parkos jelenetére, illetve a Neveletlen hercegnő azon részére, mikor Mia városnézőbe viszi a nagymamáját? Na ott ették ezt a kaját. Lényegében annyi, hogy pálcikára szúrt virslit mártunk sűrű, kukoricadarás palacsintatésztába, majd olajban kisütjük (igen, ez utóbbinak annyira nem örültem, ha már szenvedtem az olajmentes krumplival...)

Hozzávalók:

- 200 g kukoricadara
- 100 g liszt (nálam keverve volt sima és tönköly)
- 1 tojás
- fél tk. sütőpor
- 2,5 dl tej
- só, bors, fűszerpaprika
- 1 kg virsli

A teendőnk pedig nem más, mint hogy a hozzávalókból egy sűrű, palacsintatészta-szerű, homogén masszát kutyuljunk, amit aztán beletöltünk egy magas falú pohárba. A pálcikára szúrt virsliket ebbe mártjuk, majd kisütjük a forró olajban. Nagyon hamar elkészül és bitang laktató. Erre kerülhet még rá csíkban mustár, esetleg mellé ketchup, aki igényli, nekem mustárral jobban ízlett. 


Csokis keksz




Ez is egy hiperprimitív recept, de mivel Viktor kedvence, ezért nem nagyon volt választásom itt sem :P

Hozzávalók:

- 75 g olvasztott vaj
- 150 g cukor (én nádcukrot használtam)
- 1 tojás
- vanília aroma ízlés szerint
- 1 tk. sütőpor
- 1 tk. fahéj
- 175 g finomliszt (én felesben használtam simát és tönkölyt)
- csipet só
- 100 g étcsokoládé

A csoki kivételével mindent összedolgozok, így pedig egy gyúrható, masszív tésztát kapok. Ebből kis golyókat formázok, majd a tenyeremben ellapítom őket, sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem, majd belenyomkodok a tésztába pár darab felkockázott csokit. Kb. 10 perc alatt megsül. Én dupla adagban csináltam, mert nálunk ez a numero uno édesség, és még így sem tartott ki elég sokáig. Ez új recept volt számomra, régebben másik fajtával dolgoztam, de ez jobb, kellemesebb így a tészta. Viszont aki sima cukor helyett nádcukrot szeretne használni, mint én, az vigyázzon, mert a nádcukor nem olvad el a sütés közben, így ez az amúgy is száraz sütemény még karcosabb lehet általa. 

Nézzétek meg a többiek finomságait is:

14 megjegyzés:

  1. Na a virslit meg a sütit tuti kipróbálom! Nálam mindig a gyors kaja a nyerő ne kelljen sokat bíbelődni, viszont legyen finom, Hamarosan a barátainkkal is elutazunk egy hétvégére, és jó lenne valami ebédet összerittyenteni éttermezés helyett. :) Egyébként én meg a minap kuszkusz salátát próbáltam ki, az is gyorsan kész van, isteni finom, és jó laktató, ha már unja az ember a rizsát meg a sültkrumplit. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem ízleni fognak neked - a süti nálunk nagy kedvenc, a virsli meg új íz volt, de határozottan finom :)
      Kuszkuszt még nem készítettem, nem tudom milyen lehet az íze. Mi néha rizs helyett bulgurt, árpagyöngyöt használunk, próbálok minél több ételt felfedezni :)

      Törlés
  2. Szerintem sokszor az egyszerű receptek a legjobbak. :) Olyan jó, hogy mindenki teljesen más ételeket főzött, pedig azt hittem, hogy nagyjából ugyanazokat fogjuk megcélozni. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, néha tényleg azok a jók, nekünk most ez a menü nagyon jól esett :) És amúgy megfigyeltem, hogy mindig valahogy úgy tudjuk variálni a dolgainkat, hogy totál más ételeket főzünk, ami nagyon jó, mert változatos és érdekes marad így a project :)

      Törlés
  3. Csokis keksz! A nagy és örök szerelem. A corn doggal már én is szemeztem, eddig kimaradt. Ezt a receptet is mentettem. :)
    A hambi meg havonta egyszer Mr. A jóvoltából hozzánk is ellátogat. Mi „telenyomjuk” BBQ szósszal, bár bármivel esszük, mindig elfogy. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A csokis keksz megunhatatlan, még akkor is, ha olyan, mint a beton és csak tejjel lehet enni :P Hiába, férj nem szereti a krémes süteményeket. A corn dog meg finom kaja, biztos fogom még készíteni, remélem nektek is bejön majd :)
      BBQ szósszal biztos isteni a hambi, mi még úgy nem próbáltuk, de köszi a tippet!

      Törlés
  4. Szeretem a házi hamburgert :) Szerintem mindig az a legfinomabb, mert az van benne, amit mi szeretünk. A corn dogot már olyan régóta tervezem, muszáj leszek most már én is megcsinálni. :) Csokis kekszre van már bevált receptem, de mindig újítom egy kicsit, viszont nem tudom megunni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek, nincs benne semmi adalékanyag, öt kiló cukor, stb. Csak az, amit igazán szeretnénk. A corn dog meg nagyon egyszerű, gyorsan meg van és mellé még laktató is, úgyhogy csak ajánlani tudom :)

      Törlés
  5. Én nagyon sokáig azt hittem, hogy a corn dog valami vega kaja, mert ugye a Neveletlen hercegnőben Mia elvileg vega...:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Létezik belőle tofus verzió is, gondolom azt kóstolták, de az eredeti az bizony virslis :P Bár most, hogy így mondod, lehet ez egy baki a filmben :D

      Törlés
  6. Válaszok
    1. Hát nekem annyira nem a kedvencem, de azért néha jó egy kis házi hambi :P

      Törlés
  7. A csokis kekszet el készítettem és nagyon jó :)
    Azt hiszem le is váltom a régi receptemet.

    VálaszTörlés