2015. június 13., szombat

Túlélési tippek a kánikulára





Habár még csak június közepén járunk máris telibe kaptuk a nyári kánikulát, nálunk ugyanis cirka 35 fok van. Számomra ez már az elviselhetetlen hőség kategóriájába esik, ilyenkor csak szenvedek jobbra-balra és próbálom átvészelni a forróságot a magam kis ötleteivel. Habár nyári lány vagyok, sosem bírtam a meleget - már egészen kicsi korom óta rosszul viselem (allergiás asztma és kánikula nem jó páros), azóta pedig tetézte mindezt a túlsúlyom és a fekete ruhák iránti imádatom is, szóval a nyári napok számomra felérnek egy életfogytig tartó kínzással. Szerencsére néhány egyszerű praktikával elviselhetővé tudom tenni a napjaimat, melyeket most veletek is megosztok. Remélem találtok benne olyat, amit nem ismertek még és esetleg hasznosnak vélitek :)


1. Az, hogy hideg folyadékot iszunk nem is kérdés, ugyanakkor nem mindegy, hogy mi az a folyadék! Mivel igyekszem egészségesebben élni, nem kaphatok le csak úgy bármit a hűtött italok közül a boltban - még az ízesített ásványvizeket is kerülöm, ugyanis a nagyrészük dugig van cukorral, amitől csak még szomjasabb leszek. Általában sima citromos vizet szoktam betenni a fagyasztóba, de ízesíthetjük a vizünket gyümölcsökkel, mentával, stb.


2. A hűtött folyadék nem csak arra jó, hogy megigyuk. Ha a vizes flakont a csuklónkhoz, nyakunkhoz érintjük gyorsabban le tudjuk hűteni a testünket, mintha felhörpintenénk az egész üveggel. Én az innivalót inkább arra használom, hogy ne száradjon ki a szám, de hűteni magam úgy szoktam, hogy a csuklómra teszem az üvegemet. Így közvetlenül a véráramomhoz jut a hideg, ami aztán az egész testemet hűteni tudja.


3. Legyen nálatok egy kis vizes rongy! Ez a tipp igazából édesanyámtól származik, úgyhogy örök hála neki. Vizezzetek be egy rongyot, vagy bármilyen anyagot, ami jól szívja a nedvességet, csavarjátok ki (nem kell teljesen szárazra, de azért ne is tocsogjon), majd tegyétek be egy zacskóba és aztán a hűtőbe. 10 perc után ki is lehet venni, utána pedig mikor szükségét érzitek, áttörölgethetitek vele magatokat. Ha úgy érzitek, hogy átmelegedett az anyag, elég csak átlobogtatni kicsit, pár pillanat alatt újra hűvössé válik és ismét használhatjátok. Itthon a nyakamba szoktam akasztani, így az ereimet folyamatosan hűti, utazásnál pedig a karomat és a nyakamat szoktam vele áttörölgetni.


4. Ha frissítés céljából átmossátok az arcotokat, ne felejtsétek ki a fületeket sem! Biztos tapasztaltátok már, hogy ha a füleiteket bevizezitek, azon nyomban átsuhan rajtatok egy hidegebb hullám. Én mindig bevizezem a füleimet, ha borzasztó melegem van, ugyanis olyankor pár pillanat alatt lehűl a testem. Tudom, kicsit furán hangzik, de tényleg működik - próbáljátok csak ki :)




5. Ha eddig nem volt meg a napi 3 liter folyadék, akkor most tessék rászoktatni magad! Ebben a nagy melegben sokat izzadunk, rengeteg folyadékot vesztünk, fontos, hogy mindezt pótolni is tudjuk. Az első pontban említett ízesített vizek tökéletesek erre a célra. Én egyébként amúgy is napi 3 liter folyadékot megiszom, nyáron ez akár 4 literre is megemelkedik. Hiába, kacsa vagyok :P


6. Nagyon jó módszer saját magunk hűtésére, ha egy kiürült testpermetes flakont feltöltesz vízzel, és alkalomadtán befújod vele magad. Nagyon kellemesen hűsít, bár nekem nem sikerül úgy elvégeznem a műveletet, hogy ne ugorjak fél métert a hideg permet hatására :P És persze arra sem árt figyelni, hogy a körülöttünk ülők ne kapjanak kéretlenül a hideg zuhanyból. Ugyanolyan jó megoldás, ha van nálad egy legyező, annak még a melletted ülők is örülnek :P


7. Habár nyáron az ember nem kíván annyira enni, én mégis azt javaslom, hogy figyeljetek oda a napi tápanyag bevitelre. Tudom, hogy a legnagyobb hőségben még rágondolni is rossz a komolyabb ételekre (én pl. simán el tudok lenni görögdinnyén és lecsón egész nyáron), de legalább napi egyszer fogyasszatok rendes főtt ételt. Reggelire, vacsorára jöhetnek a hűtött gyümölcsök, levesek, müzlik, stb.




8. Ha hozzám hasonlóan hosszú hajjal vagytok megáldva, akkor a nyár biztos nem egyszerű dolog számotokra sem frizura szempontjából. Sokan hajlamosak arra, hogy szoros kontyba csavarják a hajukat, vagy erős lófarokba kötik, hogy a nyakuk szabadon maradjon és szellőzzön. Ez érthető is, ugyanakkor nem árt odafigyelni arra sem, hogy a hajhagymáink nem bírják a folyamatosan feszes frizurát. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy akkor állandóan kibontva kell hordanod a derékig érő hajadat, de pl. nagyon sokféle fonással is lehet kísérletezni, esetleg laza oldalas lófarokkal, amik sokkal kíméletesebbek a hajszálaink számára. Ismét népszerűek a hajpántok, így azokat is érdemes használatba venni, akár úgy is, hogy az arcotokba/nyakatokba lógó tincseket rácsavarjátok a hajpántra. Természetesen rengeteg szuper frizura tipp található az interneten, érdemes rájuk keresni, hogy ne ragadjunk le a lófarok/konty párosnál.


9. Tusolj le naponta akár 3x-4x is! Ilyenkor képtelenség kibírni ezt a hőséget egy kis pancsolás nélkül, szóval naponta többször is beállhatsz a zuhany alá. Én a hajamat is be szoktam ilyenkor vizezni, bár nem teljes hosszában. A fejem tetejére csinálok egy kis kontyot, majd tusolás közben a hajamon is "átfuttatom" a vizet, így mikor kilépek a frissítő zuhany alól, még sokáig élvezhetem a nyirkos hajam adta hűtést.


10. Nem kell rögtön ébredés után felhúzni a redőnyöket. Amíg a szobád oldalára süt a nap, hagyd leengedve a redőnyt, mert addig is hűvösebb marad a lakás.


11. Ha nem vagy olyan, mint Viktor, aki a kánikula ellenére is ragaszkodik a dunyhájához, akkor bőven elég, ha egy ágyneműhuzattal takarózol. Én már május óta csak egy kis "ronggyal" takarózom, sőt, néha magamra se terítem, mert elviselhetetlen érzés, hogy hozzáér valami a bőrömhöz.


12. Habár jól esik a hűsölés, vigyázz a légkondival! Nagyon könnyen meg lehet tőle betegedni, hiszen ha egy étteremben, vagy bevásárlóközpontban vagy, ahol kellemes a klíma, a tested szép lassan lehűl, viszont mikor kilépsz az épületből rögtön megcsap a forróság. Próbálj meg időt hagyni a szervezetednek arra, hogy felvegye a kinti hőmérsékletet - állj meg az épület előtti árnyékos téren, ne rohanj rögtön a dolgodra, mert a tested szapora szívdobogással és szédüléssel fog "jutalmazni".


13. Ha panelban laksz, nagyon-nagyon fontos a szellőztetés (és persze más lakásokban is). Mivel nekünk nincs erkélyünk, így csak bent tudunk teregetni, ami iszonyatos párát csinál, konkrétan az esőerdőkben érezzük magunkat néha. Este lefekvésnél kitárom az ablakokat, hogy szelőzzön a lakás és egy kis kereszthuzat reményében távozik a pára is.




14. Minimalizáld a sminkelést! Fölöslegesen kensz magadra mindenfélét, hiszen 35 fokban 5 perc alatt leolvad rólad minden. Én ilyenkor csak egy kis mattító púdert használok, pici füstös fekete vonalat a szempilláim tövébe, egy kis spirált meg némi színezett ajakápolót és kész. Pirosítózni nem nagyon szoktam, hiszen amúgy is kipirulok pár pillanat alatt.


15. Figyelj oda az öltözködésedre! Hagyd el a testhez tapadó farmerokat és a lábadat börtönbe záró cipőket és viselj helyettük kényelmes, lenge ruhákat, szandált. Én ugyan a fekete színről nem tudok lemondani (nektek mondjuk nem ajánlom, mert szívja a meleget, mint az őrület), de ilyenkor pl. csak rövid ujjú felsőket hordok és előkerülnek a szoknyáim is. És habár nem nekem van a legszebb bokám és lábfejem a világon, azért a szandálokat, sarukat megengedem magamnak.
Itt külön ki szeretném emelni a túlsúllyal rendelkező hölgyek esetét is. Nem mondom, hogy rögtön bújjunk falatnyi sortokba és húzzunk crop top-ot, de annak sincs értelme, hogy hosszú ujjú felsőkkel és hosszú szárú nadrágokkal takartgassuk magunkat. Ezekben a ruhákban nagyon hamar hőgutát lehet kapni, ránk törhet a rosszullét és a komfortérzetünk sem lesz a legjobb. Nyugodtan viselj rövid ujjú felsőket és szoknyát, lenge nadrágot, mert ilyen időben az egészségünk megőrzése a legfontosabb, nem az esztétikum, bár ha erre is oda tudunk figyelni a kényelem mellett, az nagyon jó.




16. Nyáron tombol a fagyiszezon! Mi is nagyon szeretjük ezt a hűsítő édességet, de ebből sem mindegy, milyet fogyasztunk. Az édes, tejszínes fajták helyett válasszuk inkább a gyümölcsös sorbeteket. Előbbitől csak még szomjasabbak leszünk, a gyümölcsöstől viszont kellemesen lehűl a szervezetünk. Persze figyeljünk arra, hogy ne gyorsan lapátoljuk magunkba a fagyit, hiszen így a legegyszerűbb beszerezni egy jó kis torokgyulladást. Akinek van kedve és szeret kísérletezni, az házilag is készíthet fagyit, sorbet-et - én mindkettővel meg fogok próbálkozni idén :) Jó alternatíva lehet még a lefagyasztott gyümölcsös joghurt, vagy a házi készítésű jégkása is.


17. Testmozgást csakis kora reggel vagy esti órákban végezzünk. Én a tornáimat amúgy is mindig estére időzítem, de ebben a hőségben még aktuálisabb a dolog.




18. Tegyük félre a nehéz, magyaros ételeket. Jó dolog a pörkölt meg a rántott hús, de nem hőségben. Megérkeztek végre a csodásabbnál csodásabb zöldségek, tessék őket felfedezni! Isteni zöldséges ragukat, krémleveseket készíthetünk, vagy akár rakott ételeket, salátákat is. Ha lehet ne most kísérletezzünk a különféle süteményekkel, mert ha még a sütőt is begyújtjuk, akkor aztán biztos lesz 40 fok a konyhában. Nagyon jó sütés nélküli recepteket lehet találni az interneten, érdemes azokkal próbálkozni, ha édességre vágyunk.


19. A kánikula alatt szinte mindenki alacsony vérnyomással küzd, emiatt vagyunk bágyadtabbak, fáradékonyabbak. Akinek alapjáraton alacsony a vérnyomása (pl. nekem), az különösen figyeljen oda az intő jelekre - szédelgés, koncentrációs zavar, fejfájás, kiesett pillanatok, stb. Ha ezeket érzékelitek magatokon, azonnal polcoljátok fel a lábatokat, így el tudjátok kerülni azt, hogy elájuljatok.


20. Ha tehetitek, ne hagyjátok el a lakást kánikula idején. Tudom, ez nehezen megoldható, hiszen sokan egész nyáron dolgoznak és nem engedhetik meg maguknak, hogy otthon maradjanak, de a muszájnál többet ne tartózkodjunk épületen kívül. Próbáljuk rövidíteni az útvonalainkat, figyeljünk arra, hogy a tömegközlekedési eszközökön mindig nyitva legyenek az ablakok és keressünk árnyékos útszakaszokat, amin közlekedhetünk.


Remélem hasznosnak találtátok ezt a bejegyzést!
Ha van még jó tippetek a kánikula túlélésére, ne habozzatok megírni kommentben.
Vigyázzatok magatokra! :)

17 megjegyzés:

  1. Hál' Istennek csak hétfőig kell kibírni ezt a meleget. Utána visszajön a kellemes 24 fok. Szeretem a hosszú hajam, de ilyenkor levágatnám, de mivel nem nő vissza ripsz-ropsz ezért én is többnyire összefogva vagy kontyban hordon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Adná az ég, hogy úgy legyen, nekem ez a kánikula még nagyon korai. A hosszú hajjal meg én is úgy vagyok, mint te - nagyon szeretem, de nyáron azt se tudom hova pakoljam. Viszont meguntam, hogy mindig csak lófarok meg konty jön szóba frizura gyanánt, fogok kísérletezni különféle nyári ötletekkel.

      Törlés
  2. Wow! Ez nagyon hasznos poszt volt (mondjuk nálunk tegnap zuhogott az eső...xD), a vizes rongyot mindenképp kipróbálom...

    Sajnos az én ablakom déli fekvésű (el is pusztult az aloém...igen, a sivatagi pozsgás növény...egy kis napfénytől), tehát a lehúzott redőny nálam nem játszik...szeretem a természetes fényt hajnalban is (ma is világosban feküdtem már le), és napközben nem tudnék teljesen besötétíteni...szeretem a sötétet mondjuk, de inkább a "természetes" sötétet....:D

    Én azért mertem levágatni a hajam anno nagyon rövidre, mert ha akarnám nagyjából másfél év alatt (visszavágásokkal) teljesen vissza tudna nőni...és nagyon szeretném is visszanöveszteni, de a félhosszú hajat nem bírom elviselni...szóval szerintem sokáig esélyem se lesz a hosszú hajra...éés igazából a röviddel meg az a baj, hogy jobban látszik, ha zsíros...Vagyis ha beizzad a fejed nyáron, akkor az sokkal látványosabb ha rövid a hajad, mert hosszú hajnál max a hajtöved zsíros, de ha rövid a hajad, akkor lényegében csak hajtöved van...xD
    (Jó nekem eleve zsírosabb a fejbőröm, szóval nekem a nyár az hajmosásilag kínszenvedés, mert én még télen is két naponta kényszerülök hajmosásra...xD)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, örülök, ha hasznosnak találtad :) Bárcsak ide is jönne egy kis eső *.*
      Mi csak délelőtt hagyjuk lehúzva a redőnyt, mert addig pont telibe tűz minket a nap. Ha felhúznánk, délre már egy szaunát is indíthatnánk nálunk :D
      Nyáron azt mondják praktikus a rövid haj, de én nem tudnám levágatni. Világ életemben hosszú volt, az is marad - maximum lapockáig érőre vágatom csak vissza. Igaz, nyáron szenvedek vele sokat, de majd megtanulok pár jópofa frizurát és akkor talán elviselhetőbb lesz a hőség is. A gyakori hajmosás pedig nálam is játszik, nekem is gyorsan zsírosodik a hajam, így kétnaponta mosom, de van, hogy a nagy nyári melegben naponta is.

      Törlés
  3. Nekem is a fejem tetején van a hajam a meleg miatt... :)
    Nagyon hasznos poszt lett ez Szilvi!
    Én is most vettem egy fekete sortszoknyát...elöl szoknyának néz ki, hátul meg sort. Kicsit vastagabb az anyag de imádatosan csinos! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, ha tetszett :) Biztos jól néz ki az a sortszoknya - én ilyeneket alkatomnál fogva nem hordok, de másokon szoktam ilyet látni.

      Törlés
  4. Nagyon hasznos bejegyzés volt, a vizes rongyosat alkalmazni is fogom idén nyáron. Nálam még az szokott lenni, hogyha itthon döglök egész nap, akkor időközönként kimegyek és hideg víz alá nyomom a csuklóm, meg megmosakszom. Nincs is jobb annál, de a testpermetes ötlet is tök jó :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha hasznosnak találtad, ez volt a cél ^^ A vizes rongy életet tud menteni és nagyon kellemes, mikor áttörölgeted vele magad. Itthon persze én is gyakran járkálok arcot meg kart mosni - érdekes, mert ha a karomat áttörölgetem egyből jobban érzem magam.

      Törlés
  5. Balea- nak van aqua spray-je, kb. 300-400 ft azt hiszem (bar lehet akciosan vettem), nagyon ajanlom! Egyebkent klassz cikk volt, mint mindig :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szemeztem azzal a Balea spray-vel, legközelebb lehet ki is próbálom, köszi a tippet! És örülök, ha tetszett a bejegyzés :)

      Törlés
  6. Csupa hasznos tipp, hiába, Veled kezet foghatok, ha nyári szenvedésről van szó :)
    Én csak akkor sötétítek be, amikor betűz a nap, egész éjjel nyitva van az ablak és reggel nagyon élvezem a hűs és friss levegőt. Amúgy is könnyebben kelek, ha világos van.
    A légkondis melóhely miatt nincs könnyű dolgom, bent konkrétan fázom, kint meg pofán vág a meleg, még tanulom, hogyan lavírozzak el a kettő között :) a kaja téma meg külön kínszenvedés, semmit sem kívánok, szívem szerint joghurtitalon élnék egész nap, ha nem lennék rosszullevős a melegben. A víz mellett mindig tartok magamnál szőlőcukrot, a dm-nek van sajátmárkása, ami szemenként van csomagolva, egy marék megy minden tatyóba :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha hasznosnak érezted őket :) Igen, sajnos ez a nyári szenvedés ránk eléggé jellemző... XD
      Én mostanában nem élem meg a reggeli hűs levegőt, mert fél 10-ig alszom hétvégén. De talán ha majd itthon leszek és férj elmegy dolgozóba, akkor kicsit még én is tudok hűsölni a jó levegőn.
      A légkondit én mindig úgy oldom meg, ahogy leírtam. Inkább 5 perccel korábban indulok a légkondis helyről, hogy mikor kilépek onnan, egy árnyékos helyen legyen időm átvenni a melegebb klímát. Ha azonnal futnék a dolgomra, biztos rosszul lennék. A szőlőcukor is jó ötlet, főleg ha valaki ájulásra hajlamos.

      Törlés
  7. Nagyon hasznos ez a bejegyzés, én imádom a nyarat, kifejezetten szükségem van rá, hogy jó idő legyen, strand idő legyen, ne esőből és 20 fokból álljon a nyár, de most ez a nagy forróság az elején engem is megviselt egy kicsit, teljesen kedvtelen voltam, semmit sem volt kedvem csinálni, és pont a sportolás hozta vissza belém az energiát, azóta elvagyok, bár többszörösen leizzaszt de megéri. Azt sokkal kevésbé preferálom mikor egyik napról a másikra csökken 10 fokot a hőmérséklet, aztán két nap múlva meg jön vissza, mert eléggé frontérzékeny vagyok, szóval jobban értékelném ha estére hűlne csak meg a levegő, nappal pedig elviselhetően meleg lenne :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, és örülök, hogy hasznosnak találtad :)
      Én sajnos nem szeretem a nyarat, nagyon szenvedek tőle. Persze megvannak a pozitívumai, de nehezebben látom meg őket a hőségtől, amit nehezen viselek. Persze ha víz közelben lehetnék és 5 percenként csobbanhatnék egyet, nem lenne semmi gondom :D Viszont amit te írtál az valóban nem jó, a tavalyi nyár pont ilyen volt. 2 hét kánikula, aztán 1 hét lehűlés, a 10 fokos ugrásokat az én szervezetem se díjazta (fejfájás, rossz közérzet, néha migrén is...). Reméljük idén normális nyarunk lesz. Persze ez nálam azt jelenti, hogy 30 fok fölé nem megy a hőmérséklet, ami már eleve bukott ügy XD

      Törlés
  8. Utálom a nyarat a kánikulát, a strandilást és mindent ami a nyárhoz köthető, pedig én is nyári születésű vagyok, víz jegyű is de nem szeretem ezt az évszakot! Nagyon jó tippeket írsz,sokat én is alkalmazok közülük. Testpemet mindig van nálam ilyenkor csak azt használok, de éjszakára mindig a hűtőbe teszem ha nagy kániklua van akkor a fagyasztóba is berakom egy röpke órácskára és nagyon kellemesen hűsít így. A vizemet mindig gyümölcsös jégkockákkal dobom fel, de sokszor csak úgy el is szopogatom hűsítőként. Tavaly hallottam a híradóban , hogy akik panelban laknak azok úgy hűsíthetik legkönnyebben a lakást, hogy nedves lepedőt tesznek/lógatnak a függöny elé és ez valamennyire hűsíti a lakást. Mondjuk mi kertes házban lakunk, de napközben csukva van az ablak, viszont éjszakára sarkig kitárjuk és ekkor szellőztetünk, reggelig és amikor újra melegszik becsukunk mindent, így nagyon jól kizárható a meleg. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv a klubban! :D
      Jók ezek a panelos tippek is, még nem gondoltam pl. a vizes lepedős megoldásra, de jól hangzik. Talán egyedül a páratartalomtól félnék, mert az meg az asztmámnak nem tesz jót. Így is egy rémálom a ruhák teregetése és száradása, mert olyan dzsungeli körülményeket csinál, hogy nem győzök ablakot nyitni, de onnan meg csak a meleg tódul be :D

      Törlés
  9. Csak én vagyok itt egyedül, aki IMÁDJA a meleget? :D
    A nagy melegben vagyok igazán elememben :P

    VálaszTörlés