2015. március 25., szerda

Újabb adag filmélmény

Megint elég sok filmet sikerült megnéznem, így most az első csokorról hoztam egy kis véleményezést. Az ismertetők természetesen most is a port.hu-ról származnak.

Lego kaland



"Emmet átlagos fickó. A keze sárga, két ujja van, a feje tetején bütyök tartja a sapkát. A Lego-világ átlagembere, építkezésen dolgozik, és semmi pénzért se késné le kedvenc napi tévésorozatát. Egy félreértés folytán azonban mindenki más azt hiszi: ő a Kiválasztott, a világ megmentésének kulcsfigurája. Különleges figurák egy kis csapatával kell nekivágnia a nagy feladatnak, amely meghökkentő kalandokon és váratlan fordulatokon keresztül eljuttathatja hőseinket majd meglátjuk hova. Annyi biztos: a kettős életet élő Lord Biznisz az elveszejtésükre tör, Emmet pedig Vitruvius, a bölcs öreg, egy vad Lego-lány, Batman és még néhány furcsa fickó oldalán, gyorsan alakuló járgányok és könnyen átépíthető világok között harcol - de alig érti, mi zajlik körülötte."

Na ennek a mesének a megnézése külön sztori :D Kezdjük ott, hogy ugye én gyerekekkel dolgozom, emiatt elég jól ismerem az aktuális mozikat. Mikor sokadjára csendült fel a termünkben a "Minden szupi-szuper" kezdetű nóta rákérdeztem, hogy mégis miből idéznek. Fel lettem világosítva, így jó pár héttel (talán hónappal) ezelőtt elkezdtem nézni a Lego kalandot. Kb. az első 10 percig bírtam, mire véget ért ez a borzalmas, idegesítő kornyikálás és miután vagy 50 pontot zuhant az IQ-m a mese elejétől. Na mondom akkor ezt tegyük félre ínségesebb időkre, amikor kénytelen leszek erre fanyalodni, mert hogy önként és dalolva biztos nem nézem meg. Aztán történt, hogy valami könnyed kikapcsolódásra vágytam és eszembe jutott, hogy adhatnék ennek a mesének még egy esélyt. Erőt vettem magamon és a kínos kezdés ellenére végignéztem... és nagyon tetszett!!! Én sem gondoltam volna, de így, hogy folyamatosan néztem és nem hagytam magam elborzasztani a kezdeti fárasztó poénoktól, nos így ez egy nagyon is szórakoztató, humoros, bár kétségkívül agyzsibbasztó alkotás :P Azóta többször is megnéztem és nektek is ajánlom, mert remek kikapcsolódás!

Rontó Ralph



"Rontó Ralph nem elégedett saját sorsával játékában. Szeretné, ha őt is úgy körberajonganák, ahogy a játék Jófiúját, Fix-It Felixet. A probléma csak annyi, hogy a Rosszfiút senki sem szereti, ám a hősöket annál inkább így, amikor egy modern, fps videojáték érkezik, élén a kőkemény Calhoun őrmesterrel, Ralph meglátja a lehetőséget, amely talán a hősiességhez és a boldogsághoz vezet. Egy egyszerű terv kiötlésével besurran a játékba, de nevéhez méltón mindent elront: akaratlanul szabadon ereszt egy halálos ellenséget, amely a játékterem minden játékára veszélyt jelent. Ralph egyetlen reménye Vanellope von Schweetz, igazi bajkeverő figura egy cukormázas versenyzős játékból, aki talán meg is tanítja majd Ralph-nak, hogy mit jelent Jófiúnak lenni. Mielőtt az egész játékteremnek Game Over lenne, Ralph vajon rájön-e arra, hogy minden adottsága megvan ahhoz, hogy hős legyen?"

Ezt a mesét névről már ismertem, vagyis hát a gyerekektől sokat hallottam róla. Ennek ellenére nem vonzott, bár a sztoriját sem ismertem - egy esős délután alkalmával, mikor házi mozizásra kényszerültünk a gyerkőcökkel, pont ezt a mesét néztük és habár először csöppet sem érdekelt, utána odaszögezett a tévé elé. Befejezni persze nem tudtuk, így alig vártam, hogy itthon végre megnézhessem, természetesen Viktor társaságában. Elmeséltem neki, hogy ez egy nagyon vicces, aranyos mese, ami dugig van retro játékokkal és maga a sztori is olyan, hogy bepillantást nyerünk egy játék szereplőinek életébe - na ennél nem is kellett több, rögtön kötélnek állt és egyik este megnéztük ezt a filmet. Nos, azóta az egyik kedvenc animációs mesémmé nőtte ki magát, annyira jó! :) Először is tényleg nagyon hangulatos a sok régi játékot filmben látni, a szereplőket életre kelni stb. Komolyan látnotok kellett volna Viktor lelkes arckifejezését, mikor a film közben újra és újra felkiáltott totál extázisba esve, hogy ő ezzel, meg ezzel is játszott, és hogy ő azt hú, de utálta, vagy szerette :D Másrészről nagyon tetszett, hogy a játékfigurák ezúttal élő szereplőként lettek bemutatva, ez nagyon egyedi és ötletes elgondolás volt, tetszett :) A humor hihetetlenül jó benne, a szóviccek irtóra fájnak, a környezet meg... elég csak annyit mondanom, hogy a Sugar Rush nevű játékba beköltöznék, mert olyan, mintha egy autóversenyzős játékot összegyúrtak volna Eperke világával :D Csak ajánlani tudom ezt a mesét, hihetetlenül szórakoztató, kedves, bájos, giccsmentes - tényleg nagyon jó :)

Tükröm, tükröm



"Az egyedi látásmódú rendező, Tarsem Singh (A sejt, Zuhanás, Halhatatlanok) ezúttal a klasszikus Hófehérke-történetet álmodta újra a mozivásznakra.
A gonosz királynő (Julia Roberts) megfosztja jogos örökségétől az árva hercegnőt, Hófehérkét (Lily Collins), hogy ő maga uralkodhasson a királyságban. Nem mellesleg pedig szeretné felkelteni a jóképű Alcott herceg (Armie Hammer) figyelmét is. Hófehérke szépsége azonban megbabonázza a herceget, aki rögvest beleszeret. Dühében a királynő száműzi a fiatal lányt a sötét erdőbe, ahol reményei szerint egy emberevő szörnyeteg gyomrában köt majd ki. A talpraesett hercegnő azonban szövetkezik hét lelkes, lázadó törpével, hogy visszakövetelje magának a trónt, elűzze a gonoszt és visszaállítsa a rendet a birodalomban. A kalandokban, humorban, árulásban, romantikában és látványokban bővelkedő tündérmese remekül ötvözi a családi szórakoztatást a Tarsem eddigi filmjeire is jellemző extravagáns látványvilággal."
Ez a film megint csak olyan volt, ami nem vonzott először annyira. Habár imádom a Disney mesék újragondolt változatait, erről a filmről elég sok lehúzó kritikát olvastam, ami elbátortalanított. Mindig elfelejtem, hogy a kritikus véleménye csak egy a sokból és minden film minőségéről saját magamnak kell meggyőződnöm, de aztán észbe kaptam és adtam egy esélyt a Tükröm, tükröm-nek. És milyen jól tettem! Bevallom először meglepődtem a mozin, mert nagyon öhm... sajátos nyelvezettel íródott :P Mintha a régi Hófehérke mesét modern szöveges köntösbe öltöztették volna. Julia Roberts fergeteges volt, bár a szinkronja is sokat hozzátett az élményhez, jóformán ő vitte el a hátán az egész filmet. Lily Collins tökéletes választás volt Hófehérke szerepére, szép volt és bájos, bár a színészi tehetségét itt sem érzékeltem kiugrónak. Akárhogy is, ezt a filmet már csak a humorért is érdemes megnézni - nagyot néz az ember, mikor először nézi, de a mozi előrehaladtával egyre jobban megszokjuk a kettős nyelvezetet, mert egyik pillanatban ugrálunk a körülményesen középkori és a vagány, modern verzió között. Nagyon érdekes hangulatot kap ezzel a film, de én ezt mindenképp pozitív dolognak tartom és nektek is csak ajánlani tudom, nagyon szórakoztató alkotás :)

Emlékek őre



"Egy tökéletes jövőben, ahol nincs háború, fájdalom, szenvedés, az ifjú Jonas is megkapja életre szóló feladatát a vének tanácsától. A mentorával töltött idő alatt azonban ráébred, hogy mekkora árat kell fizetnie mindenkinek ezért a színtelen békéért. Az emlékek ifjú őre letér a kijelölt ösvényről és a szabályokat felrúgva azt teszi, amiről azt gondolja, hogy helyes."

A könyvvel sokszor találkoztam már a könyvesboltokban, de őszintén szólva a borítója alapján nem egy ilyen érett, komoly művet képzeltem volna hozzá. Azt hittem, hogy ez egy könnyed, szórakoztató tinifilm lesz, de nem, ez is beállt az antiutópisztikus tinitörténetek táborába, ugyanis a könnyedséget sejtető külső nagyon is komoly és jó témát takar. Én a könyveket ugyan még nem olvastam, de a film nagyon tetszett, habár ezt sem terveztem igazából megnézni. Kellett egy hétvégi kikapcsolódás, adtam neki egy esélyt, de nem gondoltam volna, hogy odaszegezi a figyelmem a képernyőre. Nagyon érdekes történet tárult a szemem elé, egy másik "új világot" fedezhettem fel a Beavatott, az Útvesztő és az Éhezők Viadala mellett, amik mind hasonló témát boncolgatnak, de teljesen más eszközökkel teszik. Az emlékek őre inkább elgondolkodtató és érzelmekre ható alkotás volt, én legalábbis ezt fedeztem fel magamon, miközben néztem a filmet. Ahhoz képest, hogy nem érdekelt sem a könyv, sem a mozi most eléggé rákattantam és esélyesnek tartom, hogy elolvassam az alapjául szolgáló könyvet. Nektek a filmet mindenképpen ajánlom megnézésre, főleg ha a fenti 3 filmet és az ehhez hasonló típusúakat kedvelitek.

Ouija



Ehhez a filmhez nem találtam jó leírást, de őszintén szólva nem is szükséges, mivel nagyon kiszámítható - még nekem is, aki olyan naiv vagyok, hogy a legnyilvánvalóbb dolgokra is képes vagyok értetlenül pislogni. Utolsóként egy horrornak csak jóindulattal titulálható filmet hoztam, elvégre nálam az ilyen típusú moziknak kötelezően meg kell jelenni. A történet természetesen arról szól, hogy egy rakás fiatal szórakozik egy szellemtáblával, aztán egyszer csak furcsa dolgok kezdenek történni körülöttük, hullanak az emberek és egy rémisztő, múltba nyúló történet kezd kibontakozni a szereplők előtt... Na, ez volt a beetetős szöveg, amivel rá lehet venni az embereket a megnézésére, de igazából elég unalmas film volt. Annyira nyilvánvaló volt minden csavar benne, annyira nem erőltették meg magukat az alkotók, hogy már-már szinte sajnálom a rá fordított időt. Azért egyszeri hétvégi szórakozásnak elmegy, de semmiképpen ne ezt válasszátok, ha egy jót akartok borzongani - ez inkább csak amolyan "teljen el valamivel az idő"-jellegű film. Egyszer nézhető azért, de csodát tényleg ne várjatok tőle.

Ti láttátok a fenti filmeket?

10 megjegyzés:

  1. Az Ouija nagyon unalmas volt. :D
    A Giver-t szerintem elrontották, nekem nem tetszett.
    Az utópisztikus filmekből szerintem kevés az igazán jó. Az éhezők viadala színvonalat nehéz hozni. Az Útvesztő más, mert egyedibb a történet. A Divergent széria szerintem katasztrófa, az új részt végigszenvedtem, de a moziban egy csomóan felálltak és kimentek a film közepén. Ez azért sokat elárul. :D Olyan szinten klisé az egész, hogy arra nincsenek szavak. :D Fogalmam sincs mit tudnak ezen enni, ennél sokkal jobb sztorik voltak amiket megfilmesítettek és nem lett belőle ekkora siker. Gyönyörű Teremtmények, Csontváros, If I Stay. Mindegyik ezerszer jobb volt, mégis ettől verik földhöz magukat az emberek. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is unalmas volt az Ouija :D A givert könyvben még nem olvastam, ezért a film is tetszett, nem tudom meg fog-e változni a véleményem, ha elolvasom a sztorit.
      Én nagyon kedvelem az utópisztikus sztorikat, de tény, hogy nem mindegyik hozza a magas színvonalat. Nekem pl. a Beavatott első része nagyon tetszett, a másodikat még nem láttam. A Giver is bejött ugye, meg az Útvesztő is, bár tény, hogy a Beautiful Creatures és a Csontváros mérföldekkel jobb ezeknél. Igaz, egyik sem anti utópisztikus történet az én meglátásaim szerint :P De az az igazság, hogy erre a témára most nagyon rákattantak a filmkészítők, jönnek majd belőlük a sablon filmek orrba-szájba és a végén ez is ellaposodik.

      Törlés
  2. Uhhh, ennek most nagyon örülök, ma movie night lesz :D :D :D Köszii, legalább hármat megnézek :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, ha segíthettem, remélem neked is tetszeni fognak a filmek :)

      Törlés
  3. Fú, én Az emlékek őrét iszonyatosan régen olvastam, még általánosban, kicsit furának találtam. De azt hallottam, a film elég más lett... Azért is fura nekem ez a megfilmesítés, mert ez igazából egy gyerekkönyv? Szóval nem tudom, hogyan tudták megkomolyítani (mert explicit szociális kommentár valójában nincs a könyvben, emlékeim szerint, persze a néhány nyilvánvaló dolgon kívül).

    Én nem is értem, az utópisztikus sztorik kábé a kedvenc sci-fi műfajom, miért nem csinálnak jobbakat??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én még nem olvastam a könyvet, de a film alapján valahogy nehéz is összeegyeztetni a kedves szánkós borítójával. Azt valami aranyos ifjúsági regénynek gondoltam, de a film valahogy komolyabb, drámaibb vonalra terelte az egészet. Az utópisztikus filmekkel meg az a gond, hogy nehéz műfaj és alapos kidolgozást kíván. Mivel ezek főként ifjúsági irodalomból jönnek, ezért ott nem is annyira a társadalom kritikára helyezik a hangsúlyt, hanem az érzelmekre és a karakterekre. Az is fontos, csak közben az izgi utópia leírás kimarad, pedig engem az érdekelne nagyon (amellett, hogy az érzelmeket is fontosnak tartom megfelelően közvetíteni).

      Törlés
  4. A Lego kalandot moziban néztük a vőlegényem unokaöccsével, hát azt hittem, hogy kukoricába fojtom magam, bár az alapja a filmnek tetszik...mindenki ugyan olyan, sablon az egész világ, ugyan azt szeretik, ugyan azt éneklik, de ez a kis pasi teljesen más, kilóg a sorból és így sokkal érdekesebb és izgalmasabb élete lesz a végére :D :D :D
    A Rontó Ralph nagyon tetszett, de be kell, hogy vallanom, hogy imádom az animációs meséket, újak közül a kedvenceim, amiket ajánlani tudok mindenkinek: Mr. Peabody és Sherman kalandjai, ParaNorman és a Hotel Transylvania; ez utóbbinak már nagyon-nagyon várom a második részét :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát moziban lehet én is elsüllyedtem volna, a Charlie és a csokigyárnál meg is történt a dolog, pedig azóta is imádom a filmet :P
      Én is kedvelem az animációs meséket, bár azért a jó öreg kézzel rajzoltak a legnagyobb kedvenceim. Viszont a Rontó Ralph különösen jól sikerült :) A ParaNormant láttam és a Hotel Transylvania-t is, mindkettő tetszett, bár utóbbi kicsit jobban :)

      Törlés
  5. Az emlékek őre témához szeretnék igazán csak hozzáfűzni egy két mondatot, ha nem bánod :)
    Már többször olvastam a könyveket, és bár gyerekkönyvként van a nagyérdemű elé tárva, nem az. Legalábbis én ezt még egy jó pár évig nem adnám a sajátjaim kezébe, egyszerűen azért, mert a mélyebb mondanivalót nem értenék meg. Ha van hozzá kedved-időd adj nekik egy esélyt, szerintem érdemes. Annó eredetiben olvastam az Éhezők viadalát... hát engem az nem hatott meg, az tényleg klisés volt... nekem. Az emlékek őre világában van egy hajszálnyi varázslat, egy csepp mágia amitól még bájosabb, mégis elborultabb lesz a világ, egy barangolást megér :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogy bánom ;)
      Igazából az Emlékek őrét anno azért nem vettem meg, mert a borító alapján túlságosan "gyerekesnek" találtam, pedig nem szokásom borító alapján ítélni. Valahogy a fülszöveg sem fogott meg, de szerintem fogok neki adni egy esélyt, mert a film tetszett és kíváncsi vagyok milyen lehet az eredeti. Nekem mondjuk az éhezők viadala is nagyon tetszett, főleg a mondanivaló - Katniss karakterét viszont nem találtam különösebben szimpatikusnak.

      Törlés