2015. január 14., szerda

{Vigyázz! Kész! Posztolj!} - Kedvenc gyerekkori könyv




Hű, de jó témát kaptunk megint! Könyvekről (is) rengeteget tudok beszélni/írni, mert imádom őket, mai napig is az olvasás az egyik kedvenc elfoglaltságom és hobbim. Nagyon nehéz egyetlen kedvencet választani gyerekkoromból, mert annyi meghatározó történet alakított és formált engem, a feladat szinte lehetetlennek tűnik. Ott van pl. az első Anne könyv, amit anno rongyosra olvastam, és sajnos még mindig nem tudtam beszerezni a többi példányát, pedig nagyon szeretném. Ott vannak Nógrádi Gábor halálian humoros szösszenetei, a Segítség, ember! és a Hogyan neveljünk?, amiken mai napig is betegre tudom röhögni magam és életem egyik legjobb vételének tartom őket. Nagyon szerettem a Kis herceget, és volt egy imádnivaló mesém is, amiben két unatkozó testvérpár papírból hajtogat magának állatseregletet, és azokkal játszanak... a címe sajnos nem ugrik be, ha valaki kisegítene vele, örök hálám üldözné a sírig!



De azt hiszem a legkedvesebb, legmeghatázoróbb gyerekkori könyvem mégis csak a Harry Potter volt. Tudom, unalmas, meg lehet sokan fogják ezt írni, de számomra tényleg a legcsodálatosabb könyvélmény a HP volt. 11 évesen kezdtem el olvasni, pont annyi voltam, mint Harry az első kötetben. Együtt nőttem fel a szereplőkkel, és ez igazán különleges élmény. Emlékszem mikor az elsőt olvastam édesanyám aggódva bejött hozzám a szobámba, mert olyan hangosan hahotáztam, hogy nem tudta mire vélni a viselkedésem :D Mai napig is felemlegeti ezt a dolgot, én pedig mindig jót mosolygok rajta, de ha egyszer vicces volt, akkor bizony nevetni kell :P Az tetszett még nagyon ebben a sztoriban, hogy egy teljesen új világot teremtett, de párhuzamosan a valósággal. Ettől még életszerűbbé, hihetőbbé vált a dolog, és el tudtam képzelni, hogy valahol az én mugli tekintetemen túl létezik egy misztikus, varázslatos világ, ahol remekül megférnek egymással a tündérmesék bájos és kevésbé bájos lényei, meg a középkorias varázslóvilág. Annyira jól ötvözték a régi korok hangulatát a különféle népi folklórokkal, hogy hihetetlen. Mai napig gyöngéd érzelmeim vannak, mikor erre a történetre gondolok, mert nem csak a sztori miatt olvasom, hanem azért, hogy újra átéljem általa a gyerekkoromat. Minden évben 2x-3x végigolvasom mind a hét kötetet, és mindannyiszor ugyanolyan nosztalgikus érzések fognak el, mint mikor először vettem a kezemebe ezeket a könyveket.
Igazából órákat tudnék regélni a HP-hez fűződő viszonyomról, de nem szeretnélek untatni titeket. Legyen elég, hogy nekem ez a sztori a non plusz ultra, a number 1, ezt semmi nem képes fölülmúlni számomra :)


10 megjegyzés:

  1. Én is szerettem a Kis Herceget :)
    A Harry Potter könyveket pedig hamarosan be fogom szerezni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát, még nem olvastad a HP könyveket? Remélem tetszeni fognak, szerintem a legjobb könyvek a világon :)

      Törlés
  2. A Harry Potter nekem csak a nosztalgia miatt nagy kedvencem, de utólag átgondolva kimondottan az a könyv, amit magamtól sose vettem volna a kezembe, se kiskoromba, se most...De nekem is nagyon meghatározó volt...ez tanított meg regényt olvasni, és sokáig ugyanarra a történetre figyelni...az első részét hét évesen kaptam meg, aztán szépen sorba mindent, ahogy megjelentek...Még szerencse, hogy kamaszkorom előtt befejeztem, mert abbahagytam volna, és aztán sose tudom meg, hogy hogy végződik - mondjuk nagyon nem tetszett a vége, szóval lehet az se lett volna baj...xD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát én is érdekesen ismerkedtem meg vele. Mikor még vonós zenekarba jártam az egyik hegedűs társam ajánlotta. Nekem akkor már megvette anyukám a könyvet, de félretettem, mert se a cím, se a fülszöveg nem győzött meg, de végül az ajánlásnak hála belekezdtem és onnantól kezdve új szerelem született ^^ A végével nekem is sok gondom volt amúgy, az első alkalommal, mikor elolvastam konkrétan csalódott voltam. De idővel érlelődött bennem minden és megértettem, hogy ez így korrekt befejezés, még akkor is, ha nem minden hepiend. Mert a valóságban sincs minden cukormázból.

      Törlés
  3. Kis herceget én is szerettem és szeretem mai napig ♥ ejj, ez is kimaradt az én listámból... :D még egyszer ennyit össze tudnék írni úgy érzem :D Nógrádi Gábor könyveit is szerettem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, ez nálam is szűk lista, kb. 20 könyvet tudnék felsorolni, ha nem többet, amit imádtam kiskoromban. Nagyon sokat olvastam már akkor is és csupa jó olvasmányt adtak nekem, így mindet szerettem, amit kaptam.

      Törlés
  4. Én is a Harry Pottert mondanám, és én is kb. 11 évesen kezdtem el :) Pont most olvastam újra a sorozatot a téli szünetben. Ajj :')

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hamarosan én is újra szeretném olvasni a sorozatot, minden évben legalább 2x-3x elolvasom a könyveket - számomra ez a megunhatatlan, örök kedvenc sztori :)

      Törlés
  5. A HP előtt is nagyon szerettem olvasni, de kétségtelenül az volt az első fantasy, amit olvastam, és utána a lejtő:D Nem, a HP tényleg a non plus ultra, és kilencven éves koromban is szeretni fogom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is pont így voltam, mint te, kicsinek is faltam a könyveket, de a HP elintézte, hogy olthatatlan szerelem szülessen köztem és a könyvek között, főleg a fantázia birodalmában játszódó történetekkel. És azt hiszem én is imádni fogom ezt a sztorit idős koromban is :)

      Törlés