2015. január 4., vasárnap

Könyvmoly TAG

Elég rég töltöttem már ki hasonló kérdőívet, gondoltam itt az ideje belevetni magam egy újabba. Ezúttal egy könyvmoly tag-et hoztam, amit még Kemivikinél láttam/olvastam.
Kicsit szégyellem egyébként magam, mert mostanában nem olvasok túl sokat, viszont miközben ezt a tag-et töltögettem meg is jött újra hozzá a kedvem. Nem tudom miért, talán az év végi hajrá, a téli szünet, az ünneplések most nem ösztökéltek olvasásra, de elméletileg kipihent vagyok és most már újult erővel vethetem bele magam a jobbnál jobb sztorikba.



1) Hogy találsz új olvasnivalókat?

Van, hogy ajánlás alapján megnézek magamnak egy könyvet, esetleg olvasok róla blogokon, de zömében inkább az jellemző, hogy beszabadulok a könyvesboltba, bevetem magam a fantasy/ifjúsági részlegbe és ott ragadok pár órára. Ha megtetszik akár a borító, akár a cím elolvasom a fülszöveget és meglátom mennyire jön be. "Sajnos" mindig találok olyat, amit szívesen elolvasnék, de akkor egy fillérem nem maradna.


2) Miért kezdtél olvasni?

Az olvasás és a könyvek szeretetével nőttem fel. Édesanyám és édesapám is sokat olvasott anno, illetve kicsi koromban nekem is rengeteg mesét olvastak fel. Igaz, a célnak nem felelt meg, mert aludni nem aludtam tőle, helyette könyörögtem, hogy csak még egyszer olvassák el nekem a mesét :) Alig vártam az iskolát, hogy végre megtanuljak olvasni. Amint ez meg volt, ki se lehetett tépni a könyveket a kezemből. Állandóan olvastam, a könyvek lettek a legjobb barátaim, mivel a valóságban senki nem szeretett volna velem barátkozni. Egy darabig zavart a dolog, aztán rájöttem, hogy a könyveket amúgy is jobban szeretem (éljen az introvertált személyiség típus).


3) Hogy változott az ízlésed az elmúlt évek során?

Hát öhm, nem sokat változott. Imádtam a fantasyt, a meséket, az ifjúsági irodalmat, és mai napig is ezek a kedvenceim. Na jó, befurakodott a romantikus irodalom is a témáim közé, de azért zömében még mindig a fantasy/ifjúsági részleg felé veszem az irányt, ha könyvesboltba tévedek.


4) Milyen gyakran veszel könyveket?

Ha tehetném, minden alkalommal vennék, mikor könyvesboltban járok, ugyanis mindig találok valami jót. Ám akkor abban a hónapban már nem ennénk és nem fűtenénk, így marad az alkalmankénti vásárlás, kb. 1-2 havonta szoktam. Bár nemrég könyvstoppot rendeltem el magamnál, mert annyi történetet halmoztam fel, hogy azt hittem sosem érek a végükre. Most büszke vagyok magamra, mert csak egy könyv van itthon, amit ki szeretnék olvasni (Jane Austen - Meggyőző érvek), utána pedig ismét vadászhatok magamnak valami jó kis történetet.


5) Hogyan reagálsz, ha nem tetszik egy könyv vége?

Általában kipuffogom magam Viktornak, aki készséggel végig hallgatja a felháborodásomat. De ha utazás közben ér a történet vége, akkor kénytelen vagyok a saját fejemben rendezni a dolgot, ezt pedig úgy érem el, hogy magamban átírom a történet végét és akkor megnyugszik a lelkem. De később ismét bosszankodom, mert megint eszembe jut, hogy ez nem is így volt megírva.


6) Meg szoktad lesni a könyv végét?

Nem érzek rá késztetést. Szeretem folyamatában olvasni a történeteket, szeretek lépésről lépésre haladni. Ha elolvasnám a végét, elveszne a felfedezés és megismerés varázsa.


7) Puha borító vagy kemény kötés?

Ha tehetem, akkor kemény kötés, de nagyon sok könyvem puha borítású. Ez igazából csak azért zavar, mert sokat utazom minden nap és magammal viszem a könyveimet. Ha éppen puha borítású, akkor kissé viseltes lesz a könyv, bár a kemény fedelesen is meglátszik az olvasottság.


8) Hol és mikor olvasol a legszívesebben?

Bárhol és bármikor. Az olvasás egyike azon imádott tevékenységeimnek, aminek bármilyen körülmények között tudok hódolni, de zömében munkába menet és hazafele jövet szoktam olvasgatni. Itthon már nincs rá lehetőségem, mert háztartást vezetek, tornázok, meg este már kiesik a szemem. De minden reggelemet és délutánomat olvasással ütöm el.


9) Mik azok a hülye apróságok, amik a legjobban kiborítanak egy könyvben?

Egyszerűen uuuutálom a gagyi nyelvezetet. Ha egy könyv hülyén van megfogalmazva, kb. mintha egy kisiskolás lány írta volna, na attól a falra mászom. Szeretem, ha kifinomult, választékos szóhasználattal írnak meg egy könyvet.


10) Mi az, amivel azonnal rabul ejt egy könyv?

Elég egyértelmű, hogy a történetével. Ha jó a bevezetés és sikerül elém tárnia azt a sztorit, amit a későbbiekben ki fog bontogatni nekem, és az elnyeri a tetszésemet, akkor a könyvnek nyert ügye van nálam. Persze kell hozzá egy jó írói stílus és megfelelő karakterek, de egy fantáziadús történettel le lehet venni a lábamról.


Remélem tetszett nektek ez a tag, ha van kedvetek töltsétek ki ti is :)

16 megjegyzés:

  1. Tuti kitöltésre kerül! ;)

    VálaszTörlés
  2. Én is kitöltöm :D
    Amúgy tetszenek a válaszaid, oskban egyetértek

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó kis TAG, nagyon tetszettek a válaszaid is :) Lehet én is kitöltöm majd ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, hogy tetszett :) Örülnék, ha kitöltenéd te is, szívesen olvasnám a válaszaidat :)

      Törlés
  4. Én is a kemény borítású könyveket szeretem jobban, időtállóbbak :) Tavaly sajnos én sem olvastam annyi könyvet, amennyit szerettem volna és a szokásos nyári Jókai is elmaradt (minden nyáron elolvasok minimum egy Jókai-regényt, a kedvencem Az aranyember, minimum háromszor olvastam már :)). A kedvenc könyvem jelenleg Az igazság a Harry Quebert ügyben, de hatalmas kedvenc volt a Gergő és az álomfogók is, amit az ajánlód miatt olvastam el :) Én is szeretem, ha egy könyv nyelvezete igényes, most olvasok egy Vass Virág könyvet, éppen füstölögtem tegnap K-nak, hogy annyira hétköznapi nyelvezet, hogy kínszenvedés olvasnom, de ajándékba kaptam, úgyhogy végigolvasom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hű, emelem kalapom Jókai miatt, én sajnos ilyesmire nem tudom rávenni magam. Nálam az éves kötelező olvasás a Harry Potternél van, azt mindig elolvasom :)
      Örülök, hogy tetszett a Gergő és az álomfogók, nagyon jó könyv tényleg, tervezem beszerezni a többi kötetét is :) A köznapi nyelvezet engem leginkább a Twilight-ban zavart, de a végén azért feljavították.

      Törlés
  5. aww:)
    3) Én biztos a fantasyval kezdtem, habár az eslő rendes regény, amit elolvastam, asszem a Két lotti volt. Aztán kiskamasz koromban elolvastam egy Asimovot és BAM.
    6) Fel nem tudom fogni, egyes emberek miért nézik meg a könyvek végét. Mármint ésszel értem a magyarázatot, de igazából akkor is rejtély.
    9) Na igen, a gagyi nyelvezet a legrosszabb. De én viszonylag kritikus vagyok egyébként is... Szóval: súlyos hiányosságok a háttér kitalálásában (fantasy/sci-fi egyik elég lehúzó pontja lehet); gyenge, rosszul megírt női főszereplő; szerelmi háromszögek a "nemtudomkitválasszak" kategóriából; amikor több leírás van arról, hogy az emberek hogyan néznek ki, mint a környezetről. Najó, szóval ezek nem is olyan kicsi dolgok:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na jó, hát ha a kötelezőket is számítjuk :D Én szinte minden kötelezőt elolvastam, élveztem őket. Hülyének is nézett miatta mindenki.
      Ja, amiket te is említesz szintén zavaró tényezők, de nálam a nyelvezet olyannyira ront az élményen, hogy a sztori értelmezéséig, beleéléséig el sem jutok a méregtől.

      Törlés
  6. azt hiszem ezt nekem is ki kell töltenem :)

    VálaszTörlés
  7. Na már felírtam kitöltésre...D:
    Egyébként jó neked, hogy bárhol tudsz olvasni...nekem figyelemzavarom van vagy nem tudom, de egyszerűen egy rázkódó busz vagy belógó váll teljesen eltereli a könyvről a figyelmem...meg a tudat, hogy valaki bámul bele az olvasnivalómba...xD (hülyén hangzik, de csak nyugalomban tudok olvasni, ha nem kell sehova mennem - mert sajnálnám letenni a könyvet...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már várom, hogy olvashassam a válaszaidat :)
      Ja, hát én ha olvasok, akkor megszűnik a külvilág és csak a történetre figyelek - sokszor még a buszról is elfelejtek leszállni, annyira benne vagyok a sztoriban :D

      Törlés
  8. Kicsit megkésve, de örülök, hogy kitöltötted. Jó volt olvasni a válaszaidat:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszettek :)

      Törlés