2014. december 17., szerda

{Vigyázz! Kész! Posztolj!} - Karácsonyi kívánság




Alig vártam már, hogy a VKP-ben karácsonyi témák felé barangoljunk, mert hát nyakunkon az ünnep - én konkrétan fel sem fogom, hogy milyen gyorsan telik az idő. Viszont nagyon boldog vagyok, hogy az év legszebb időszaka, a karácsony egy hét múlva megérkezik hozzánk, mert számomra fontos üzenetet hordoz magában. Nem azokat a materiális dolgokat, amit sokak számára jelentenek, hanem valami magasztosabb, meghittebb élményt. Persze hazudnék, ha azt mondanám, hogy az ajándékok nem érdekelnek - nagy gyerek vagyok, így rettentően tudok örülni annak, ha kapok valamit. Ez viszont szinte bármi lehet, mindennek nagyon tudok örülni, már-már rajongásig fokozom a hangulatomat, szóval szeretem ezt az időszakot, na :)
Karácsonyi kívánság...
Mit is kívánhatnék, ami igazán fedné a vágyaimat, a szívemben élő óhajokat?
Felsorolhatnék tárgyakat és anyagi javakat, amik szintén fontosak, de nem a legfontosabbak. Sablon, tudom, de tényleg így érzem. Álszenteskedni sem szeretnék, mert tényleg vannak tárgyi dolgok, amiknek nagyon örülnék, ezt a kívánságlistámban fel is tüntettem, de ha igazán mélyre akarunk tekinteni ennél az ünnepnél, akkor a kívánságaim egészen más irányba terelődnek...


- szeretném, ha minden embernek a világon lenne valakije, akire rámosolyoghat. Az öröm és a boldogság akkor a legjobb, ha megoszthatod valakivel.
- szeretném, ha az emberek beengednék a szívükbe a karácsony szellemét. Ezt pedig nem a boltokban, nem a kilóméteres sorokban és nem a konyhában fogod megtalálni robotolás közben, hanem valahol egész másutt - a szíved tájékán. Ha megérted, hogy miről szól ez az ünnep, akkor a karácsony szelleme átjárja a lényedet.
- szeretném, ha a szeretteim nyugodt, békés, boldog és egészséges életet élhetnének. Kívánhatnám ezt akár minden embernek is a földön, de azért mégis a szeretteimet helyezném előtérbe, elvégre nekem ők a legfontosabbak.
- szeretném, hogy az édesanyám igazán szép és boldog életet élhessen. Azért tartom ezt fontosnak külön megemlíteni, mert ő egy különleges ember, akinek a szíve aranyból van, és a legédesebb, legimádnivalóbb ember ezen a földön. Nem azért, mert az én anyukám, hanem mert a lelke igazán csodálatos. Szeretném, hogy megkapjon az élettől minden szépet és jót, mert ő aztán igazán megérdemli. Habár neki az a legnagyobb boldogság, hogy mi vagyunk neki és szeretjük - nos, ha ennyivel is beéri, mi örömmel adjuk meg ezt számára :)
- szeretném, ha a szívjóság, a segítőkészség és a kedvesség nem csak ebben a pár napban tartana. Adakozni és segíteni másokon az év minden napján jó. És nem kell nagy dolgokra gondolni, mert sokaknak már csak pár kedves szó is elég. Aki érti a karácsony igazi lényegét, az egész évben a lelkében hordozza ezt a lámpást, és a fényével bevilágíthat sok ember életébe.
- szeretném, ha az emberek nem nyűgként tekintenének erre az ünnepre. Nekem iszonyatosan tud fájni, hog egyesek morogva mennek ajándékot nézni, morogva veszik meg a fájukat és morogva beszélnek az egész ünnepről, mintha púp lenne a hátukon. A baj az, hogy ők még nem értik miről is szól ez az ünnep. Nem kell ahhoz vallásosnak lennünk, hogy érezzük a szeretet erejét, ami ilyenkor koncentrálódik oly sok emberben. Ez nem arról szól, hogy ki miben hisz, ez az ünnep arról szól, hogy képesek vagyunk szeretni, és hogy ezt a szeretetet megoszthatjuk másokkal is. Nem a vásárlás és a 20 fogásos vacsora a lényeg, hanem hogy örüljünk egymásnak és a szeretet energiájával feltöltsük egymás lelkét.
- szeretném, ha az embereknek lenne idejük megélni az ünnepeket. Nem kell a konyhában rostokolni a sokadik fogás fölött, és nem kell hajunkat tépve plázáról plázára járni a tökéletes, méregdrága ajándék után kutatva. Amíg ezen kesergünk, elröppen a fejünk fölött az ünnep, és mi elfelejtjük kiélvezni. Elveszi a figyelmünket a sok stressz, pedig a karácsony nem erről szól. Sajnálom, hogy olyan hagyomány épült eme ünnep köré, ami ennyire frusztrálja és roham-mód hajtja az embereket, mert így nem figyelünk oda a karácsony igazi lényegére.
- szeretném, ha mindenkinek lenne pár kedves szava a barátaihoz, ismerőseihez, távol élő rokonaihoz. Tudom, hogy a közösségi oldalak úgymond megkönnyítik az életünket, mert csak felmegyünk a facebook-ra és nyilvános üzenetben mindenkinek boldog karácsonyt kívánunk, de ez nagyon személytelen. Nekem sem lesz lehetőségem minden barátommal és rokonommal találkozni, de mindegyiküknek személyesen szeretnék írni pár sort, akár képeslapot is, mert ezek mutatják azt, hogy arra a pár percre, míg megírtad a levelet, tényleg őrá gondoltál és neki szántad a soraidat - csak neki, senki másnak. Ezt biztos a másik fél is értékeli majd.
- szeretném, ha a karácsony nem egy kötelező családi összejövetel lenne pókerarccal elfogyasztott vacsorával és szigorú napirenddel, hanem egy igazi közösségi élmény, amit mindenki boldog pillanatnak él meg. Nem számít, hogy hánykor ülünk asztalhoz, vagy hogy mikor ajándékozunk, a lényeg az, hogy oldott, fesztelen legyen a légkör, nevessünk nagyokat és lazuljunk el egy kicsit. Egész évben hajtjuk magunkat, most igazán ránk fér egy kis pihenés. Pár jó falat, egy kis bor, meg néhány pimasz vicc igazán kellemessé és emlékezetessé teheti az ünnepet.

A végére hagytam a számomra legfontosabbat:
- szeretném, ha életem hátralévő részében minden karácsonyomat együtt tölthetném a legcsodálatosabb férfival, akivel valaha találkoztam: a férjemmel. Szeretném, hogy ő mindig mellettem legyen, megnevettessen, hogy mindig puszit nyomhassak a ronda, szúrós arcára. Szeretném, hogy minden nap hallhassam a fárasztó poénjait és még annak is örülnék, ha állandóan nyomorgatná az orromat, meg a fülemet. Igazából mindegy mit csinálunk, a lényeg, hogy együtt tegyük. A boldogságomhoz nekem csak ő kell.


14 megjegyzés:

  1. Hát igen, jól írtad, jobb lenne ha a lelki értékeket tartanánk többre, mint az ünnepek anyagi oldalát. Az összetartozást, a szeretetet, a meghittséget... Illetve ez kellene, hogy az alapja legyen az ünneplésnek.
    Az egyetlen barátnőm elfelejtette a kölcsönösséget ápolni a kapcsolatunkban, mindenféle kifogásra hivatkozva. Pedig szerető család veszi körbe, férj, az anyukája, a gyereke. Azt hinné az ember, hogy itt helyén van minden. Sokszor felmérgesített ez a helyzet, hogy nem köszöntött fel a névnapomon, hogy nem hívott karácsonykor, hogy nem hívott újévkor.... Tavaly meghalt a nővére, a temetés előtti napon jelezte, hogy jelenjek meg, én elmentem, amikor szüksége volt rám. Utána pár hónappal, váratlanul be akart hozzám állítani, de nem voltam a helyzet magaslatán az nap, így nem akartam, hogy jöjjön. Azóta se hang se kép. Nekem már nincs kedvem mérgelődni ezen, meg magamat bosszantani. Csak én ragaszkodtam ehhez az egyoldalú kapcsolathoz...
    Amióta a párommal vagyok azóta tudom, hogy mi az a kölcsönösség. Hamarosan szeretnénk összeköltözni, és ha minden jól megy akkor örökre összekötni az életünket, mert együtt nagyon jó. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a baj, hogy az emberekbe az anyagi része van beleégve a karácsonynak. Minden az ajándékok, a menü, a körítés körül forog, pedig tényleg nem ez a lényeg. Nálunk idén majdnem az lett, hogy semmit nem tudtunk volna venni senkinek, még egymásnak sem, mert annyira rossz évet zártunk, de nem keseredtünk el, hiszen itt vagyunk egymásnak, találtunk ki programot, stb. Aztán végül jobbra fordult a helyzet és lesz ajándék, de még mindig nem azoktól vagyok bezsongva, hanem a hangulat miatt. Mondhatni én vagyok az élő sablonember, aki nagyban hirdeti a karácsony szellemi értékeit, de ha egyszer nekem tényleg ez számít, akkor ezt fogom hirdetni és nem mást.
      Sajnálattal olvastam az élményeidet :( Szerintem minden ember megtapasztalja az egyoldalú kapcsolatokat akár így, akár úgy, de mindig lehet belőlük tanulni. Én anno ilyen helyzetekben nagyon sok tapasztalattal gazdagodtam és nem bánom őket, még ha kicsit szomorkodva is gondolok vissza rájuk. Annak viszont nagyon örülök, hogy a párod egy kis fényt visz az életedbe, és hogy ilyen szép terveitek vannak a jövőre nézve - drukkolok nektek ^^

      Törlés
  2. Ezt nagyon jó volt olvasni, szívmelengető és teljesen igaz! Sokan elfelejtik, hogy miért ünnepeljük a karácsonyt :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán örülök, hogy tetszett neked :) Tudod sok helyen olvasni ilyenkor a lelki, érzelmi értékekről, és van, aki ezt már sablon szövegnek tartja, vagy csak propagandának, amivel az anyagiasságot próbáljuk leplezni. Én viszont komolyan is gondolom, ugyanis évről évre az élményeknek örülök a legjobban, nem pedig a tárgyi dolgoknak. Na persze azok is jók, de az emlékek örökre megmaradnak :)

      Törlés
  3. Nagyon szép. Én is jobban örülnék, ha kevesebb lenne a morgásból a "kötelező" dolgok miatt - anyukámnak is mindig mondjuk, hogy ne stresszeljen már rá annyira a menüre, nem érdekel minket, ha csak két fogás van, csak engedje el kicsit magát... nem a kaján múlik egy ünnep, hanem, hogy együtt vagyunk. Ami akkor élvezhető csak, ha senki sem ideges az apróságok miatt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen igazad van. Nem szabad túlstresszelni az ünnepeket, mert akkor nem marad idő, energia arra, hogy valóban meg is éljük. Én idén két féle sütit fogok sütni, nem többet, mert nincs rá szükség. Egyszerű ünnepi ebédünk lesz, nem spilázom túl, viszont a családdal való ünneplésben toppon leszek :)

      Törlés
  4. Nagyon szépeket írtál szokás szerint jó olvasni! Én most, hogy pont az ünnepek előtt veszítettem el a nagymamámat, döbbentem rá, hogy mi az ami igazán számít. Tény, hogy nem lesz valami kellemes az idei karácsonyunk, de a lényeg, hogy itt vagyunk egymásnak és egészésgesek vagyunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszett :)
      Kérlek fogadd őszinte részvétemet a nagymamád miatt :( Tudom milyen érzés az ünnepek előtt elveszíteni a szerettünket, férjem múlt évben, közvetlenül karácsony előtt vesztette el a nagymamáját, rá is nyomta a bélyegét a karácsonyra, mert nem volt túl vidám. De azért mi akkor is próbáltunk pozitív oldalról közelíteni minden felé. Nem volt könnyű és nem is ment tökéletesen, de azért igyekeztünk. Kívánom, hogy ti is tudjatok némi boldogságot csempészni ebbe a mostani karácsonyba, és örüljetek nagyon egymásnak! Akik pedig nincsenek veletek, azok fentről figyelnek rátok :)

      Törlés
    2. Köszönöm Szilvi és a kedves sorokat is! Nagyon- nagyon jól esik! <3 :)

      Törlés
  5. Nagyon tetszett úgy ahogy van!
    Könnyeket tudsz csalni az arcomra! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, igazán örülök, ha ilyen nagy hatással volt rád ez a kis szösszenet :)

      Törlés