2014. október 28., kedd

Diabetikus finomságok - gesztenyekocka

Említettem nektek, hogy sikerült vennem egy szuper sütis könyvet, melyben csupa cukormentes édesség kap helyet. El is határoztam, hogy szép sorjában az összes nyalánkságot elkészítem belőle - akárcsak a Julie és Julia című filmben ^^ Elsőként rögtön egy évszakhoz illő süteményt hoztam nektek, hiszen ami gesztenyés, az számomra az őszhöz és a télhez kötődik.
Lássunk is neki!




Hozzávalók a tésztához:
- 4 tojás
- 4 ek xilit
- 5dkg margarin
- 2 ek sima liszt és 2 ek teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (én nem feleztem, 4 kanál tönkölyliszttel dolgoztam)
- fél csomag sütőpor
- 2 ek keserű kakaópor (én a Cicásat szoktam használni)

Hozzávalók a krémhez:
- 1 cs. vaníliás pudingpor
- 4 dl tej (én 5-öt használtam)
- 15 dgk xilit
- 20 dkg margarin
- 50 dkg gesztenyemassza


Első körben megfőzzük a pudingot, majd félretesszük hűlni. Édesítőszer nem kell bele, mert külön rakjuk majd hozzá a xilitet.
Amíg a puding hűl, elkészítjük a tésztát. A tojások sárgáját és a xilitet habosra keverjük, majd belecsurgatjuk az olvasztott vajat. Ezután a lisztet, a kakaóport és a sütőport hozzáadjuk, majd a tojásfehérjékből kemény habot verünk és azt is óvatosan hozzáadjuk a tésztához. Ez elég nehézkes művelet, mert a tészta alap masszája eléggé kemény, nagyon nehéz úgy összekeverni a habbal, hogy az ne törjön össze. Ha ez meg van, akkor előmelegített sütőben 160 fokon sütjük kb. 20 percig. Én ehhez a pitesütő szögletes tálamat használtam, a nagy tepsikhez nem elég ennyi tészta, ott dupla adaggal dolgozzunk. A recept egy 32x24 cm-es tepsit javasol. Természetesen a tepsit, vagy a tálat ki kell vajazni, esetleg sütőpapírral kibélelni. 
Amíg sül a tészta, kikeverjük a gesztenyés krémet. A kihűlt pudinghoz hozzáadjuk a puha margarint (de ne legyen olvasztott!), majd gépi habverővel a xilittel együtt elkeverjük. Közben folyamatosan adagoljuk hozzá a gesztenyemasszát (ha sikerül, akkor édesítőszereset, vagy édesítő mentes masszát keressünk). A krémet simára keverjük, majd a megsült kakaós tészta tetején eloszlatjuk. Aki szeretné, az tehet rá felvert tejszínhabot is, én ezt már túl soknak találtam volna, ezért ez a lépés kimaradt.

Amit meg kell jegyeznem, az a sütemény édessége. Sajnos elkövettem egy olyan hibát, hogy a pudingot a megszokott xilitmennyiséggel főztem meg, pedig oda nem kellett volna tennem, hiszen később belekerült a 15 dgk. Emiatt elég édes lett a krémem, deViktor persze imádta :D No mindegy, igazából arra akarnám felhívni a figyelmeteket, hogy ha hozzám hasonlóan kevésbé édesen étkeztek már, akkor ne cukrozzátok a pudingot főzéskor, és ha van rá lehetőségetek, natúr gesztenyemasszát vegyetek, vagy olyat, amiben minimális édesítő van. 
A süteményt egy éjszakán át érdemes hűtőben tartani, mielőtt felszeleteljük, hogy a krém rendesen megszilárduljon és hogy a tészta kissé megpuhuljon. Mi ettünk belőle már aznap, mikor megsütöttem, persze szétfolyt az egész, de másnapra pont tökéletes lett :) Egy isteni gesztenyés, krémes, puha piskótás süteményt kapunk, amit ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni ^^

Ha a sütit 6x6 kockára vágjuk, akkor egy kocka 219 kalóriát és 21 g szénhidrátot tartalmaz. Tejszínhab nélkül gyanítom még kevesebbek az értékek. 


6 megjegyzés:

  1. Hmmm, de guszta. :)
    Imádom a gesztenyés dolgokat. :)
    Ügyes vagy. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, hogy tetszik :)
      Én is nagyon szeretek mindent, ami gesztenyés ^^

      Törlés
  2. de jó :)
    biztos ,hogy el fogom készíteni a családomnak :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik és remélem nektek is annyira fog ízleni, mint nekünk :)

      Törlés
  3. Ez az egyik recept amit nem csináltam meg, utálom a gesztenyét, amúgy nagyon guszti :D :D
    Én pont tegnap szereztem be ezt a könyvet, nagyon jó dolgok vannak benne, és az a sok klassz recept! :D Azt hiszem a következő könyvajánlóm alanya ő lesz amint jobban kiveséztem. :D
    http://www.alexandra.hu/scripts/cgi/webshop.cgi/GetBook?SessionID=1503112791C24B3F471FA61A4EPXCYAYIDOEKPNVKBBCNUPCDSXAJZSCAFY6676058A0DB6618969A9ABAAB12C633EF34EFC563C135B8E40505152DAF2478FBDF6D4AB9FC3D11564AEF&TabSheet=book&Page=1&SrcWord=Leszoktam%20a%20cukorr%F3l&SrcField=sf&SrcCategory=&CategoryID=AIA,&BookID=737381&GotoBook=True&Price=&CBStock=Checked&CBDiscount=&LastDays=20&navsource=kereses

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, én oda vagyok érte, nagyon szeretem ^^
      Ez a könyv, amit linkeltél tényleg nagyon jónak tűnik, érdekes olvasmány lehet :)

      Törlés