2014. szeptember 7., vasárnap

Filmek sokasága - 2. rész

Jöttem az újabb adag filmélményekkel, irtó sokat megnéztünk az utóbbi időben és még mennyi van hátra! Most újabb 5 mozi beszámolóját hoztam nektek. A rövidített leírások minden esetben a port.hu oldalról származnak.  


A beavatott




"Beatrice Prior (Shailene Woodley) a nem túl távoli Chicagoban él, ahol a társadalom öt csoportra tagolódik, melynek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Az emberek rájöttek, hogy a világban dúló háborúkért nem politikai ideológia, vagy vallási meggyőződés, hanem a személyiségben rejlő rosszra való hajlam okolható. A csoportok célja, hogy az emberekből kiirtsák azokat a tulajdonságokat, amik előidézhetnek egy újabb konfliktust. Az év egy bizonyos napján a 16 éveseknek el kell dönteniük, hova akarnak tarozni: a Bátrakhoz, az Őszintékhez, az Önfeláldozókhoz, a Barátságosakhoz, vagy a Műveltekhez. Egyetlen döntés, amely örökre megváltoztathatja sorsukat.
Beatrice a vizsga során szembesül különleges képességével: az Elfajzottak közé tartozik, akik egyetlen csoportba sem sorolhatóak. Egy szabályok uralta világban azonban ez a legveszélyesebb dolog, ami egy fiatallal történhet: ha kitudódik, az egyet jelent a halállal. A több hetes beavatása során számos félelmével, gyengeségével kell szembesülnie a fiatal lánynak, miközben titkolnia kell valódi kilétét. Amikor rájön, hogy az Elfajzottakat végleg ki akarják iktatni, olyan tettre szánja el magát, amely mindenki számára meglepetést okoz."

Ezt a filmet még kolléganőm ajánlására néztem meg, aki nagyon jó véleménnyel volt róla. Kíváncsi voltam a történetre, mert elmondás alapján szimpatikusnak tűnt, és amúgy is szeretem az antiutópisztikus világokat. Szerencsére nem csalódtam benne, jó kis film volt, tetszett az alapkoncepció is ezzel az öt emberi csoporttal, az elfajzottakkal, akik sehová sem passzolnak, szóval van a sztoriban lehetőség. Sokan az Éhezők Viadalához hasonlítják, de szerintem semmi közös nincs bennük, hacsak nem a csoportok megléte, de az is teljesen más jelleggel létezik mindkét filmben. Szóval tetszett az ötlet, amiből kiindult az egész mozi, a film elejét kifejezetten élveztem is. A csoportválasztás ceremóniája nagyon jó kis jelenet volt, de onnantól kezdve, hogy a főszereplő lány bekerült a Bátrak közé, már csak az ő életüket és kiképzésüket követhettük nyomon. Szerintem nagyon sok időt vett el a filmből az, hogy bemutassák a Bátrak edzéseit és próbáit, amiket persze jó, ha látnuk, csak nem ennyi ideig. Hamarosan unni kezdtem a sokadik verekedést és a sokadik bátorságpróbát, szerettem volna már valami világméretű konfliktust látni, nem csak a belső csatározásokat. Jó lett volna belelátni a többi csoport életébe, hogy ők miként élik a mindennapjaikat, miként viszonyulnak a rendszerhez, de ehelyett csak Trice vergődését követhettük nyomon. A végére persze megkaptam, amit vártam, jött a nagyobb falat, ami jól volt kivitelezve, és ha lesz belőle folytatás, várni fogom. A szereplők úgy összességében elfogadhatóak voltak, habár se a lánnyal, se a fiúval nem tudtam azonosulni, valahogy jellemtelen volt nekem mindkettő. Kate Winslet viszont remekül hozta a hűvös, racionális Műveltet, az ő játéka volt számomra az egyedüli értékelhető. Igazság szerint nem húzom le a filmet, mert tényleg jó kis mozi, és nektek is ajánlom a megtekintését, de kicsit többet vártam volna tőle. Remélem a többi része izgalmasabb lesz majd.

A mogyoró-meló



"Mit ér az élet mogyoró nélkül? Vagy dió nélkül? Netán mandula nélkül? A parkban lakó rágcsálóknak nem sokat. A leleményes, mindig izgága Grimbusz már megint akcióba lendül, mikor feltűnik a környéken a mogyoró árus. Ám a küldetés balul sül el, az egyetlen élelemforrás, a park szép nagy fája felgyullad. Nincs mit tenni, a mókust száműzik a biztonságot nyújtó lakóhelyéről. De a nagyvárosi fergetegben nem is olyan egyszerű eligazodni, mint ahogy azt a talpraesett mókus gondolja. Grimbusz az első szembejövő akadályok után egy olyan brigádot verbuvál össze, akikkel betörhetnek Maurey rágcsa boltjába, a kánaán földjére. Cél: minden magvakat szerető parklakónak megszerezni télire az eleséget. Komoly szervező, és tervező munkát igényel a betörés, aztán a kitörés, de Grimbuszt és csapatát bizony elég kemény dióból faragták. Számukra nincs olyan, hogy lehetetlen meló. Mert aztán indulhat a mandula!"

Ezt a mesét nem önszántamból néztem meg, hanem a nyári napközis táborban program gyanánt a gyerekekkel. Ezer éve nem néztem kifejezetten kicsiknek való animációs mesét (a Barbie mesék kivételek :P), de most nagyon élveztem, hogy megint kicsit gyerek lehetek :P Kicsikkel nézni egy ilyen filmet hatalmas élmény, a bekiabálások, nevetések szinte minden mozdulaton annyira felvidítottak engem is, hogy ehhez a meséhez különösen jó élmények kötnek :) Igazából túl sokat nem kell róla mesélni, mert a fülszöveg mindent elmond, amit tudni kell róla, és a szokásos meseséma is jelen van. Adott egy különc mókus, aki kissé mogorva és önző, de ez persze csak a látszat, mert nagyon is törődik másokkal, főleg egy bizonyos mókus lánnyal. Jópofa kalandokba keveredik egy csapat rágcsáló és egy mopsz társaságában, miközben az ő mogyoró szerző akciójuk fölött még egy bankrablási kísérlet is lebeg. Nagyon kedves, aranyos, bájos mese ez, rengeteg modern humorral, amin még én is jókat nevettem. Igazság szerint én ezt a mesét minden gyermek lelkű felnőttnek tudom ajánlani, kellemes kikapcsolódás lehet a számukra.

Képlet



"Egy iskolai avatóünnepségén elteszik a gyerekek jövőről készült rajzait, köztük azt is, amelyik amelyik véletlenszerűnek tűnő számsorokat tartalmaz. Ötven évvel később a kislány által írt számok Caleb Koestlerhez (Chandler Canterbury) kerülnek, aki megmutatja azt az apjának, a híres asztrofizikusnak. John Koestler (Nicolas Cage) megdöbbenve fedezi fel, hogy a számok dátumokat jelentenek, amelyek a világot sújtó nagy katasztrófák időpontjait jelzik. A számsort összeállító kislány lánya, Diana (Rose Byrne) segítségével Koestler versenyt fut az idővel, hogy megakadályozza a végső katasztrófát."

Ez a film amilyen jól indult olyan idióta lett a befejezése. Hű, előrerohantam, vissza miatyánk. Szóval. Nekem ez a film kifejezetten tetszett. Katasztrófa filmeket keresgéltem és ezt is ide sorolták, bár így utólag nem értem miért. Kicsit thrilleres-drámás a vonulata, hangulatát a 23-as szám című filmhez tudnám sorolni, szóval ilyen rejtélyes-nyomozós cucc. Imádtam az alapötletet, hogy az időkapszulába rejtenek leveleket, amelyik közül az egyik értelmetlennek tűnő számok sorozata, majd kiderül, hogy nagyon is fontos dolgokat rejtenek ezek a számok. Különféle természeti katasztrófák, balesetek, tömegpusztulások dátumai szerepelnek a papíron, és persze azon kívül, hogy a főszereplő próbálja kideríteni az üzenetek eredetét, a katasztrófákat is szeretné valahogy megelőzni. Nagyon izgalmas volt, ahogy a főszereplő rájött az igazságra, majd mikor megtudja mi lesz az utolsó katasztrófa, elkezdődik a kétségbeesett harc a túlélésért. Becsatlakozik hozzájuk egy másik család is, ahol az anyuka annak a nőnek a lánya, aki a jóslatokat írta. Persze lesznek konfliktusok, a nőben tombolnak az anyai ösztönök, a férfi pedig a valódi megoldást hajkurássza, így lesznek bonyodalmak is, na de a vége... Sajnos nekem az nagyon nem tetszett, el is rontotta a film hangulatát rendesen. Nem szeretném lelőni a poént, szóval aki szeretné, az nézze meg, mert azért ez egy nagyon jó kis történet, csak a vége nekem nagy csalódás volt, fölösleges és értelmetlen csavar. Persze mondhatnánk, hogy egy filmben pont a jó lezárás a lényeg, de azért senkit ne tántorítson el a véleményem, mert mindenkinek különböző az ízlése és lehet, hogy valakinek tetszeni fog. És ha úgy vesszük tényleg ajánlom ezt a filmet, mert amúgy a többi része szerinttem irtó jól van kitalálva és vászonra víve.

Demóna



"A gyönyörű és tisztaszívű fiatal lány, Demóna (Angelina Jolie) idilli körülmények közt nevelkedik egy békés erdei királyságban, egy nap azonban egy hadsereg szállja meg a környéket, megtörve a vidéken uralkodó harmóniát. Demóna azonban kiáll a népért, és a királyság legelhivatottabb védelmezője lesz. Nem sokkal később viszont könyörtelen árulás áldozatává válik, amelynek hatására addig tiszta szíve kővé változik. A lány és a megszálló király örököse közt ádáz küzdelem veszi kezdetét, Demóna pedig bosszúból megátkozza ellenfele újszülött kislányát, Csipkerózsikát. Ahogy a gyermek kezd felcseperedni, Demóna kénytelen rádöbbenni, Csipkerózsika kezében van a királyság békéjének és egyben talán saját boldogságának kulcsa is."

Ezt a filmet már iszonyatosan vártam, ugyanis mindenki ódákat zengett róla, nekem pedig már nagyon hiányzott egy jó kis mesés fantasy. Mondjuk Angelina Jolie-ért nem vagyok oda, szerintem egyáltalán nem olyan szép nő, mint amilyennek sokan tartják, és a színészi képességei sem olyan kiemelkedőek (legalábbis azon filmek alapján, amiket láttam tőle), de a trailer egészen meggyőző volt, szóval be voltam sózva rendesen. Viktor is várta már, együtt néztük meg, és wow, micsoda mozi!!! Fantasztikusan jó film volt, ez tipikusan olyan lesz, amit kismilliószor meg fogok még nézni, mert eszméletlenül odatette magát. És ami a legnagyobb döbbenetet okozta számomra az maga Jolie volt. Ebben a filmben leírhatatlanul gyönyörű volt, pedig tényleg nem vagyok oda érte, viszont Demóna szerepe mintha csak neki lett volna kitalálva. Annyira meséses és félelmetesen szép volt benne, hogy nem győztem bámulni őt. Na és az alakítása, hát az valami zseniális volt. Én sajnos az eddigi filmjei alapján nem tartottam kiemelkedő színésznőnek, de ezzel a sztorival belopta magát a szívembe. Szerintem azért volt ennyire jó Demónaként, mert egy kicsit ő maga is olyan, mint a szerepe. Volt egyfajta hűvös, kicsit dacos stílusa, ugyanakkor erőteljes, elegáns és büszke is volt egyszerre, meg persze pimasz és kicsit lenéző is. Mondjuk az utolsó inkább csak a bosszúvágyból fakadt. Tipikusan olyan antihőst teremtett, akire eredetileg haragudnunk kéne, de nem tudunk, mert annyira át tudjuk érezni a problémáját. Habár tündérként volt jelen a filmben, igazából nem úgy tekintettem rá, mint egy mágikus képességekkel megáldott, gyönyörű lényre, hanem mint egy megsebzett nőre, aki bosszút esküdött az ellen, aki elárulta és becsapta. Sok embernek ismerős lehet ez az érzés, a különbség köztük csak annyi, hogy Demóna a mágikus erejét felhasználva éri el a célját. Ismerjük a történetet a másik szemszögből, most pedig megismertük a "gonosz" oldaláról is, némi kis csavarral. Bevallom nektek, hogy az eddigi meseátdolgozások nem nagyon tetszettek. Az óz, az Alíz csodaországban és a Hófehérke Kristen Stewart-tal mind bukások voltak a szememben, nem tudtak olyan alternatív történetet mutatni, ami igazán tetszett volna. Demóna viszont első pillantásra megnyert magának az őszinteségével, erejével és stílusával. Imádtam Jolie alakítását (kicsit magamra ismertem néhány megnyilvánulásában :P), a történetet, a látványt, ami szemkápráztatóan gyönyörű volt és kicsit sem giccses, egyszóval ez a film 10/10 a szememben. Kötelező darab!

Az éjféli gyilkos



"Öt évvel ezelőtt Laure Price és tizenegy másik esküdt bűnösnek találta a sorozatgyilkossággal vádolt Evan Lucast. A bíróság halálos méreginjekcióval történő kivégzésre ítélte a férfit, és az ítéletet végrehajtották. A kivégzés után Laurát bűntudat kezdte gyötörni, melynek hatására félrevonult a világtól. Ám most különös dolgok történnek az egykori esküdtekkel, egyik a másik után hal meg. Laura rájön, hogy a halálesetek nem véletlenszerűek. Ahogy nyomozni kezd, úgy érzi, mintha valaki figyelné őt."

Érdekes a viszonyom ezzel a filmmel. Nagyon tetszett a sztori, amit ígért, és félig-meddig hozta is az elvárásaimnak megfelelő irányvonalat. Mégis az éjféli gyilkos teljességgel felejthető film volt számomra, már majdhogynem a rossz kategóriába áthajolva. Az elején örültem, hogy vééégre valami nyomozós, mégis természetfelettis mozi, aztán ahogy egyre jobban körvonalazódott a sztori úgy lettem egyre csalódottabb. Tipikus példája annak, mikor az ember előtt elhúzzák a mézes madzagot, aztán a jó helyett kap egy nagy rakás maszlagot, amit amúgy nem sokan néznének meg, ezért kellett bele némi paranormális dolog is csalogatónak. A főszereplő csajról meg ne is beszéljünk, valami katasztrófa. Színészi képességek nulla, ráadásul gyűlölöm, mikor egy feszült hangulatú filmben egyszer csak elkezdenek a szereplők enyelegni egymással, ez a nő meg ráadásul rosszul is csinálja. A hideg rázott tőle, legszívesebben kikapcsolatam volna a filmet. Nem is pazarolok több szót erre a filmre, nem ajánlom senkinek, mert pocsék, nekem legalábbis kicsit sem jött be. 

Láttátok valamelyik filmet? Ha igen, nektek hogy tetszett?

10 megjegyzés:

  1. A Képletről nekem is ez a véleményem, miért kellett így elrontani a végével!? Valami katasztrófa, mindenre gondoltam befejezésképp, de hogy ezt hozzák ki belőle. Szörnyű legalábbis nekem... :/ A Beavatottal pedíg úgy vagyok, hogy előbb inkább a könyv aztán a film. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No igen, a Képlet jobb lett volna, ha megmaradt volna abban az irányban, ahonnan indult, de erre jól elrontották. A Beavatottra sokan azt írták, hogy könyvként unalmas, filmként pedig nézhető. Én a könyvet nem olvastam, de igazság szerint annyira nem is hozott lázba. Bár ki tudja, lehet később elolvasom.

      Törlés
  2. A képlet vége nekem is nagy csalódás volt. A demónára nagyon kíváncsi lettem :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig jó kis filmnek indult. Viszont a Demónában nm fogsz csalódni :)

      Törlés
  3. A beavatott, hogy olvastam a könyvet, kicsit alább hagyott nálam. A lapokon sokkal több minden történik. A filmben úgy éreztem, hogy megy, megy, de mégsem halad semerre. A Képlet önmagában tetszett, de ahogy te is mondod, a vége eléggé béna lett. A Demóna nálam még várólistás.
    A másik két film kapcsán egyet értek veled, viszont a Mogyoró-meló olyan se-se nekem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a könyv mindig többet nyújt, mint a film, nekem is nagyon toporgós volt, nem haladtunk a fő cselekményszállal, a konfliktussal. A Képlet meg tök jó lett volna, ha nem keverik be a plusz műfajt. A Demóna szerintem még neked is tetszeni fog :P A mogyoró meló igazából egy kedves, aranyos mese, én élveztem :)

      Törlés
  4. Egyik filmet sem láttam, a Beavatott könyvet olvastam, mivel Tice a főszereplő, emiatt mutatják be a Bátrak csoportját főleg.
    Én sem nagyon értem, hogy miért hasonlítják olyan sokan az Éhezők Viadalához, nekem eszembe sem jut az erről a könyvről (az Éhezők viadala sokkal jobb :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, értem én, hogy azért kell bemutatni a Bátrakat, mert ott a főszereplő, de néha azért kicsit betekinthettünk volna máshova is, ahol jobban kiéleződik a feszültség. És szerintem sincs semmi közük egymáshoz az Éhezők viadalával, utóbbi mérföldekkel jobb, mint a beavatott, de azért nem olyan rossz film ez sem.

      Törlés
  5. A Beavatottat vasárnap délután néztük meg. Nekünk tetszett, jó kis film volt. Szerintem sincs köze az Éhezők viadalához, de nekem az utóbbi azért még mindig jobban tetszett.
    A meséket egyszerűen imádom, de ez a Mogyoró meló valahogy annyira nem érintett meg most.
    A Képlet abszolút favorit film leszámítva a végét, igen...
    Demóna, mozis verzióban néztem meg, így majd rendes minőségben meg fogom nézni újra, addig nem írok semmit róla. Nem volt jó a képi világa így.
    Az éjféli gyilkost nem láttam még.
    Gergőnek most az Amerika kapitány második része volt a nyerő. Meg tegnap megnéztük a Kispályás szerelem című filmet is. Nekem az utóbbi annyira nem tetszett. Nem voltam olyan hangulatba! :)

    VálaszTörlés
  6. Ezek közül a Képlet, a Mogyoró meló és a Maleficent volt meg, és teljes mértékben egyetértek a véleményeddel mindhárom esetében :-)

    VálaszTörlés