2014. augusztus 10., vasárnap

Yankee Candle - első szimatolás





Hamarosan elhasználom az első adag Yankee Candle tart-jaimat, úgyhogy most már bátran írok róluk beszámolót. A legelső rendelésemkor 4 tart-ot rendeltem, kettőt pedig ajándékba kaptam Katytól, úgyhogy elég sok illatban tobzódtam az elmúlt időkben. Amit összességében elmondhatok ezekről a viaszokról az az, hogy nekem nagyon sokáig kitartottak. Mindegyik tart-ot minimum feleztem és úgy olvasztottam fel, és mivel elég sokáig illatoztak, ezért nem használtam el őket túl hamar. Nagyon meg vagyok elégedve mindegyiknek a minőségével, mert tényleg sokáig illatozott tőlük a lakás, és persze még most is, hiszen 3 tart-omból még maradt egy fél, ami párologtatásra vár. Nézzük akkor név szerint, hogy melyeket próbáltam ki:

Clean Cotton: mikor ezt az illatot rendeltem tudtam, hogy imádni fogom, hiszen ki ne szeretné a napon szárított, frissen mosott ruha illatát? :) Nagyon friss, mégis gyöngéd illat, ráadásul teljesen olyan, mint az öblítőm, amivel minden alkalommal mosni szoktam - érdekes egybeesés. Őt kivételes módon három darabban párologtattam, mert annyira szerettem, hogy próáltam minél tovább kihúzni az idejét. Legalább 5 napig csodás illatfelhőbe burkolta a lakásunkat. Maga a párologtató amúgy a nappalinkban van, de mivel minden ajtót nyitva hagyunk, ezért az illat a lakás más szobáiba is bekúszott.

Strawberry Buttercream: ez volt az egyetlen édes illat, amit rendeltem. Aki ismer az tudja, hogy nem rajongok az édes aromákért parfümök és illatosítók terén (ha pl. egy kocsiban vaníliás, vagy kókuszos illatosítót használnak, menten hányingerem lesz), de ennek annyira tetszett a neve és a leírása, hogy muszáj volt próbát tennem vele. Nem bántam meg, mert szerencsére nem émelyítően édes. Inkább egyfajta krémes, bársonyos édes illat volt rá jellemző, az eper enyhe fanyarsága annyira nem érződött át számomra, de lehet csak azért volt így, mert ez a krémes illat kissé erőteljes volt és elnyomta a visszafogott epret. Ezt inkább a hűvösebb napokon gyújtottam meg, mert nagy melegben nem esett jól szimatolni, viszont borúsabb, esősebb időkben nagyon hangulatos volt.

A Child's wish: ez lett az abszolút kedvencem. Annyira imádtam, hogy arra szavak nincsenek. Tavasz környékén - ha még kapható lesz - biztos újra vásárolom, mert akkorra tökéletes választás. Olyan az illata, mint a frissen vágott fűé, meg a mezei virágoké. Egyáltalán nem tolakodó, sőt, inkább olyan, mint egy régi, jó barát, aki átölel. Nem tudom miért, de miközben ez az illat lengte be a lakást, annyira békésnek és örömtelinek éreztem mindent, hogy állandóan mosolyognom kellett. A virág illat nem tolakodó benne szerencsére, mert a nagyon erős virágillatot nem szeretem. Tökéletes összhangban volt a fű-illattal, mindkettő mesésen kihangsúlyozta a másikat. Pontosan olyan nosztalgikus illat ez, mikor a ház mögötti réten játszunk gyerekkorunkban, és a szél a vadvirágok, a fű és a napfény illatát sodorja felénk. Imádom!

November rain: talán meglepő lehet ezen választásom, hiszen nyáron senki nem éget őszre való gyertyát. Ezt a tart-ot elsősorban Viktor miatt rendeltem, mivel ő novemberi, és nagyon kíváncsi voltam, hogy születése hónapjához milyen illatot kreálnak. Nos, ez a tart szintén nem egy nyári darab, nevéből is adódik, hogy inkább ősszel érdemes olvasztani, de mivel az idei nyár "kissé" esősre sikeredett (ami kicsit sem baj, én imádom az esőt), ezért bátran használtam ezt a tartot, és tényleg tökéletesen illett az esős időhöz. Nem csak eső illat keveredik benne, hanem az ázott leveleké, meg a hűvös őszi szélé is. Kifejezetten férfias, erőteljes illat, így nagyon keveset használtam belőle, még legalább 3 felé el tudom osztani a maradékot, de már alig várom, hogy újra esősre forduljon az idő és ezzel illatoztathassak.

Christmas rose: ezt a tart-ot Katytól kaptam, aki volt olyan drága és az egyik blogtalin meglepett vele. Fogalmam nem volt róla miféle illat lehet ez, elképzelni sem tudtam. Reménykedtem benne, hogy nem lesz túlságosan virágos, vagyis amolyan tolakodó, orrba mászkálósan erős, és szerencsére jól is jártam. tény, hogy virágos illat, és bizony erőteljes is, de nem az a fajta, amitől megfájdul az ember feje egy idő után, mert nem édeskés, inkább kissé fanyar-kesernyés virágillat. A nagyon édes virágillatot nem szeretem sokáig szagolni, de ez nagyon kellemes volt.

Camomile tea: Katy nagy kedvence ez az illat, és a fent említett Christmas rose-zal egyetemben ezzel is megajándékozott. El nem tudtam képzelni milyen lehet egy kamilla tea illatú gyertya, és kissé tartottam is tőle, ugyanis magát a teát sosem szerettem, és az illatától is a betegség jutott eszembe (érthető, hiszen ha náthás voltam mindig ezt kellett innom, egy idő után megutálja az ember azt az illatot, amihez rossz élménye kötődik). Aztán mikor kipróbáltam nem győztem szimatolni ezt a csodás párlatot. Fenségesen finom és könnyed illat, a kamillát csak sejtetőleg érezni benne, egyáltalán nincs borogatás szaga. Érezni a tea aromáját is, és valamiért az otthon békéjét, nyugalmát és védelmét juttatja eszembe, meg édesanyám gondos kezeit. Nagyon visszafogott és friss illat, bármikor szívesen használtam. Még egy pici ebből is van, kincsként őrzöm :) Viszont nagyon szomorú vagyok, hogy már nem lehet kapni, pedig csodálatos volt :(


És ha minden igaz jövő hét elején megérkezik az újabb rendelésem, ezúttal 8 illatot válogattam össze. Főleg nyáriak vannak benne, amiket ebben a pár augusztusi hétben még ki szeretnék próbálni (és persze az ősz eleji kellemes idő is tökéletes lesz hozzá), de már vannak benne őszi és téli illatok is.



Nektek melyik a kedvenc YC illatotok? Próbáltátok már a fentieket?

12 megjegyzés:

  1. Kezdem úgy érezni, hogy én vagyok az egyetlen a blogvilágban, aki nem próbált Yankee Candle-t. Épp a napokban gondoltam rá, hogy ősszel rendelek majd én is :)
    Nyáron egyáltalán nincs igényem gyertyázásra, sokáig világos van, keveset vagyunk itthon...
    Te honnan rendeled őket?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eleinte én is így éreztem magam, nem tudtam miért ez a nagy láz körülötte, de aztán kipróbáltam és azóta én is fan vagyok :P Az őszi kollekció nagyon ígéretes, abból most én is rendeltem egy tartot, de érdemes figyelni az újdonságokat. Egyébként én sem világítás végett rendelem ezeket, főleg mert ugye a tart-ok csak a sima illatosított viaszok és csak a teamécses világít alattuk, de a kellemes illat nyáron is jól esik :) Én közvetlenül a magyar honlapjukról rendelek, de van üzletük Budapesten is, azt hiszem a Dohány utcában, vagy az Árkádba is el lehet nézni, ott is meg lehet szaglászni a tart-jaikat.

      Törlés
    2. Nekem általában jólesik a félhomály is, ha gyertyát gyújtok (én sem azzal világítok, mégis...)
      Ráadásul az Emberem annyira nem szereti ha gyertyázok: fél, hogy feldönti valamelyik macska, vagy lángra kapnak a könyvek :)
      No de ősszel akkro is rendelek - max ott ülök mellette mindig :D

      Törlés
    3. Tényleg hangulatos lehet a félhomály :)
      Ó, cicák mellett tényleg nem olyan egyszerű a dolog, de maximum akkor tényleg őrzöd a párologtatót, míg illatozik :P

      Törlés
  2. Fireside Treats all the way...bár az teljes mértékben sült pillecukor illatú, úgyhogy neked nem lenne éppen a legmegfelelőbb, de én imádom :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szemeztem vele, de igazad van, túl édesnek találtam az ízlésemhez :P Azért a mostani rendelésemben is lesz édesebb illat, de csak egy :P

      Törlés
  3. A gyertyáikat túlárazottnak tartom, azt mondod, a tart-ok megérik? Olyan jó lenne néha valami finom illat, az olcsó illatos mécsesek pedig sokszor borzalmasak :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagy gyertyát én sem valószínű, hogy veszek, mert ennyire azért nem vagyok fanatikus, de a tartokat mindenképpen ajánlom. A legdrágább 450 ft, amit akár 3 részben is felolvaszthatsz, sokáig bírják és olyan intenzív illatuk van, hogy az egész lakást belengik. Szerintem érdemes tenned velük egy próbát, mert ennyi pénzért több illatot is kipróbálhatsz, és ami szimpatikus, abból később megveheted a nagyobb kiszerelést, vagy hozzám hasonlóan mindig újakkal próbálkozol :)

      Törlés
    2. Akkor lehet, hogy ősszel benevezek egy csomagra :)

      Törlés
    3. Kíváncsi leszek miket választasz :)

      Törlés
  4. Én még nem próbaltam sosem ezeket az illatos Yankee Candle-kat, hol lehet ilyeneket venni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. http://illatgyertya.hu
      Ezen az oldalon lehet tőlük online rendelni :)

      Törlés