Hideg áfonyaleves
- 2 dl joghurt
- 4 dl tejszín
- 10 dkg szeder
- 30 dkg áfonya
- fahéj ízlés szerint
- 5 db. szegfűszeg
- citromlé
- kristálycukor
A norvégok rentegeg bogyós gyümölcsöt esznek, úgyhogy nagyon nagy pacsi nekik! Főleg az áfonya dívik náluk, ezért is választottam ezt a hideg, tejszínes gyümölcslevest előételnek. Nagyon egyszerű az elkészítése. Az áfonyát, a szedret és a fűszereket feltesszük főni egy fazékban kb. 3-4 liter vízben. Forrástól számítva az áfonya kb. 10 perc alatt megfő, ekkor botmixerrel leturmixoljuk, majd beleöntjük a joghurtot és a főzőtejszínt. Addig főzzük, amíg lágy, krémes állagot nem kap, majd ízlés szerint ízesítjük cukorral. Hűtve tálaljuk. Nagyon laktató és finom, a nyári melegben különösen jól esett a fogyasztása.
Norvég húsgombóc barnamártással, főtt krumplival és bazsalikomos zöldborsópürével
Hozzávalók a húsgombóchoz:
- fél kg darált hús
- másfél tk só
- bors, szerecsendió és gyömbér ízlés szerit
- 2, 5 ek liszt
- 2 dl tej
Meglepő, de a norvégok kedvenc étele nem a lazac, hanem a húsgombóc! Újabb pacsi! Mi imádjuk a húsgombócot, úgyhogy örömmel próbáltuk ki ezt a változatot is. Az alapanyagokat összegyűrjuk, de én a tejből csak 1 dl-t használtam fel, mert különben már túl pépesnek éreztem volna a húst. Ezután pici vajon megpirítottam a gombócokat, majd forrásban lévő vízben 10 percig főztem őket.
A barnamártás sajnos nem az én érdemem, ennyi mindenre már nem futotta idegből. Egy Aldi-s zacskós verziót locsoltam a gombócokra, nagyon finom, fűszeres, és egyben zöldséges ízt adtak neki. Sima főtt krumplit tálaltam hozzá, amihez szintén jól illett ez a mártás.
Hozzávalók a bazsalikomos zöldborsópüréhez:
- 15 dkg zöldborsó
- 1 kk só
- bazsalikom ízlés szerint
- 2,5 dkg vaj
A borsót annyi vízben feltesszük főni, amennyi ellepi. Pár perc alatt megfőzzük (ha mirelitet használunk értelem szerűen tovább tart a főzés), majd a főzővízből félreteszünk egy keveset, a maradékot pedig leöntjük róla. Hozzáadjuk a borsóhoz a bazsalikomot és a sót, botmixerrel pürésítjük. Ha homogén állagú lett, mehet bele a vaj is és annyi főzővíz, amennyit szeretnénk.
Remekül illett ehhez az ételhez a zöldborsó püré, Viktor is imádta, pedig először furcsán nézett erre a zöld trutyira, aztán meg két pofára kanalazta :P Ezt az ételt ilyen felállásban még biztos, hogy el fogom készíteni, mert nagyon finom és laktató.
Verdens beste (jelentése a világ legjobb süteménye)
Hozzávalók a tésztához:
- 6 tojás sárgája
- 20 dkg Rama
- 20 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- 3 kk sütőpor
- 6 ek tej
Tetejére:
- 6 tojás fehérje
- 20 dkg porcukor
Töltelék:
- 1 cs. vaníliás pudingpor
- fél l tej
- 3 ek cukor
- rum
- 1 cs. vaníliás cukor
- 20 dkg Rama
A tészta készítésénél a Rama-t habosra keverjük a tojások sárgáival és a cukorral. Hozzáadjuk a tejet és a sütőporos lisztet. A tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük, majd a sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a sárga masszát, arra pedig ráhalmozzuk a habot. 170 fokos sütőben addig sütjük, míg a hab rózsaszínűre nem pirul. Vigyázni kell vele, mert nálam mikor a hab már rózsaszín lett a tészta belseje még nyers volt, így a süti tetejét letakartam alufóliával és úgy sütöttem tovább. Sajnos picit megkapta az alját, de azért így is finom volt. Mikor megsült megvárjuk, míg kihűl, közben pedig elkészítjük a krémet.
A pudingot a csomagolás hátulján lévő leírás alapján elkészítjük, majd mikor sűrűsödik ízlés szerint teszünk bele rumot. Óvatosan vele, mert hígítja a krémet. Mikor a puding kihűlt hozzákeverjük a vajat is.
A sütés ezen pontján a tésztát ketté kell vágni és betölteni a krémmel, de én annyira rettegtem attól, hogy szanaszét töröm a tetején lévő habot (plusz hogy bénán fogom elvágni a tésztát), hogy végül nem töltöttem be egyszerre az egészet, hanem felvágtam szeletekre a süteményt, és mikor megkívántuk, közvetlenül előtte töltöttem be. Így is nagyon finom volt és megspóroltam magamnak egy csomó fölösleges idegeskedést.
Van, aki úgy készíti ezt a sütit, hogy a habos tésztát két adagban megsüti és úgy tölti be, így a krém alatt is található habos réteg, de nekem nem volt kedvem még ezzel is macerázni. Nagyon finom lett így is, tömény, laktató. A neve jelentése az, hogy a világ legjobb süteménye - nos, tény és való, hogy ez egy különlegesen ízletes desszert, de azért számomra a világ legjobbja akkor is a fekete erdő torta marad :P
Remélem tetszettek nektek ezek a receptek és valamelyiket kipróbáljátok majd :)
További szép estét nektek!
Ezek nagyon jól néznek ki! Rengeteget dolgozhattál vele, le a kalappal :) biztosan nagyon finomak is, a levest tuti el fogom készíteni
VálaszTörlésKöszönöm szépen :) Igen, volt velük munkám, de megérte, mert lett egy nagyon finom ebédünk :) A levest szívesen elkészíteném gyakrabban is, ha nem lenne arany árban az áfonya :/
TörlésMindet megenném. Most azonnal. :)
VálaszTörlésFőleg a levest.
Köszi szépen :P A leves valóban isteni volt, ebben a kánikulában kifejezetten jól esett.
TörlésMindegyik nagyon jól néz ki és gondolom, hogy mennyire finomak voltak :D Sajnos szeretek enni :D
VálaszTörlésViszont a fekete erdő tortával már ki lehet kergetni a világból :D
Köszönöm ^^ Hát nem akarok beképzeltnek tűnni, de tényleg minden nagyon fincsi lett :P A fekete erdő tortát én sosem tudnám megunni, csak úgy, mint a túrótortát, ezt a kettőt végtelenségig vagyok képes majszolni :)
TörlésNa ez így sorban jöhetne nekem is, nagyon jól néznek ki. Előző életemben skandináv lehettem, az Ikeában is mindig az élelmiszerboltot fosztom ki, ahogy látom a norvég konyha is elég hasonló ahhoz :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen :) Meglepődtem én is, hogy mennyire kellemes ízvilága van a norvégoknak - kicsit lightosabb, mint a magyar (bár annál fűszeresebbet maximum mexikóban találunk), de nekünk nagyon bejött.
TörlésŰAAh, pont a barna szószra lettem volna kíváncsi :/
VálaszTörlésHát arra már sajna nem volt energiám :( De egyszer azért elkészítem külön is, mert engem is érdekel a házi verzió :)
TörlésMinden nagyon ínycsiklandozónak tűnik. Szerintem ki is fogom próbálni őket :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen :) Remélem neked is ízleni fognak, akármelyiket is próbáld ki.
TörlésA képek láttán most megéheztem :D Biztos nagyon finomak :)
VálaszTörlésKöszi, aranyos vagy ^^ Hát nekünk nagyon ízlettek, bár a zöldborsópüré esetleg megosztó lehet mások szemében :P
TörlésA süti nagyon is szimpatikus :D Idevele :D
VálaszTörlésHaha, gondoltam :D Na majd ha jössz hozzánk lehet ráveszem magam, hogy újra megsüssem :P
TörlésKérkek: D guszta mindegyik, és nagyon nagyon finomnak néz ki. Tényleg le a kalappal, sokat dolgozhattál vele.
VálaszTörlésKöszönöm szépen :) Hát volt velük munka, de megérte, mert jól sikerültek :) A húsgombócot mindenképpen el fogom még készíteni, meg a borsópürét is, és habár macerás volt, de a süti is levett a lábamról. Meg a leves is :D Na jó, mindegyiket újrafőzöm :D
TörlésKöszi szépen :)
VálaszTörlésÁ, a tejtermékek kerülése nekem sem ismeretlen, laktóz érzékeny vagyok, úgyhogy mindenből laktózmenteset kell választanom. Ezek az ételek is laktózmentes termékekkel készültek, de ha esetleg bűnözni támad kedvem mindig van nálam laktáz tabletta, ami semlegesíti a laktózt a szervezetemben. Eleinte én is azt hittem, hogy borzalmas lesz, mert imádom a tejtermékeket, de aztán rátaláltam a nekem való verziókra, és pl. a laktózmentes tej sokkal finomabb, mint a sima, mert enyhe karamell íze van ^^ Nagy melegben hidegen valami isteni!
Egyáltalán nem szörnyű, simán lehet vele élni, csak kicsit jobban oda kell figyelni mit veszünk, meg hát picit drágábbak, de kibírható :)
VálaszTörlésOké, a látványtól híztam 5 kilót :D
VálaszTörlésCsodásan néznek ki és az ízük is elég csodás lehetett!!
:D
TörlésKöszönöm szépen, tényleg jók lettek - nekem főleg a húsgombóc jött most be, nagyon feldobta a szerecsendió.