2014. augusztus 17., vasárnap

Kultikus filmek a gyerekkoromból - Sissi trilógia



Régen jelentkeztem már ilyen témájú bejegyzéssel, de most örömmel írok róluk megint. A választott filmem igazából 3 részből áll, de együtt tekinthető kerek egésznek. Kislány koromban - és még most is - rajongva imádtam a Sissi életét feldolgozó filmet, melyben Romy Schneider volt a főszereplő. Úgy csüngtem ezen a történeten, mint szomjazó ember a vizes üvegen, mintha bizony minden álmom, minden reményem és szép gondolatom ezen a történeten múlna. Persze akik egy kicsit utána olvasnak a témának (vagy csak hozzám hasonlóan sissi fanatikusok) azok tudják, hogy a film közel sem hiteles, ám mivel az emberek egy romantikus történelmi filmet szerettek volna anno nézni, ilyenre is alkották. Habár ismerem a valódi történelmi hátterét a filmnek, mégis, arra a pár, röpke órára jól esik úgy tenni, mintha mit sem tudnék ezekről, s ilyenkor kényelmesen beleélhetem magam ebbe a szirupos, ám annál bájosabb és romantikusabb történetbe.


A trilógia bemutatja nekünk Sissi életét egészen onnantól, hogy megismerkedett, majd férjhez ment ausztria császárjához, Ferenc Józsefhez, illetve közös életüket egészen az olaszországi helyzetig követhetjük nyomon. A történelmi részletekbe nem szeretnék belemenni, mert nem biztos, hogy elég alapos lennék, inkább kifejteném, hogy miért is szerettem és szeretem mai napig is ezt a történetet.
Mivel végletekig romantikus lélek vagyok, ezért az ehhez hasonló gyöngéd, kedves szerelmi történetek mindig is nagyon vonzottak. A kosztümös filmek szintén a gyengéim, a ruháktől, frizuráktól, ékszerektől, no meg a paloták, kastélyok berendezéséért oda meg vissza voltam. Mivel a nagymamám Gödöllőn él, a fél gyerekkoromat a gödöllői kastélyban töltöttem (ott is az ibolyalila szoba volt a kedvencem - ki nem találtátok volna, igaz? :P), úgyhogy tényleg sok szálon kötődök ehhez a történethez. Romy Schneidert bájos, tehetséges színésznőnek tartottam, az pedig különösen tetszett, hogy édesanyjával szerepelt a filmben (és még sok más munkájában is). Habár a Ferenc Józsefet alakító színész nem igazán volt az én ízlésem, mégis kettejük érzelemdús, őszinte szerelme minden alkalommal lenyűgözött, s én hangons sóhajtásokkal kísérve vigyorogtam végig mind a három filmet. Különösen kedveltem a filmben Miksát is, Sissi édesapját, aki - mint sok minden más a történetben - nem egészen volt olyan, mint ahogy a moziban beállították, mégis ez a kis csalás részemről elnézhető volt, mivel így kaptunk egy szerethető, kedves apa karaktert, aki sokszor nevettetett meg minket.


Ezen felül van még egy dolog, ami miatt imádom ezt a trilógiát. Köztudott, hogy Sissi nagyon szerette kis hazánkat, így amikor a második történet jóformán csak a magyar helyzetekről szólt, én végletekig meg voltam hatódva. Jó volt látni egy külföldön készült filmben, hogy mennyire kihangsúlyozták Sissi Magyarországhoz fűződő erős érzelmeit, s a végén, mikor megkoronázzák Magyarország királynéjává, s felcsendül a himnusz én mindannyiszor zokogok a meghatottságtól. Nincs bennem semmi túltengő magyarság-tudat (habár szeretem nagyon a hazámat), egyszerűen csak annyira megindító látni, hogy egy ilyen különleges történelmi személyiséget mennyire lenyűgözött a mi kis országunk. Amikor nyargalnak végig a pusztán és a ménes büszkén vágtat el a királyi hintó mellett, hát nekem valamiért ott is szét akar repedni a mellkasom a büszkeségtől.


Persze vannak olyan dolgok is, amiket annyira nem szeretek a filmben. A kétbalkezes ezredest legszívesebben kilőném a Holra, hiába ő lenne a humorforrás. Annyira irritál a jelenléte, az összes szerencsétlenkedése és még a szinkronja is, hogy mikor megjelenik addig tekerem a filmet, míg újra meg nem szabadulok tőle.
A lényeg viszont továbbra is az, hogy a Sissi filmekben található romantika, báj és érzelem nagyon meghatározó volt számomra. Ez a történet is hozzájárult romantikus elképzeléseimhez, illetve a szépség iránti olthatatlan vágyamat is tökéletesen kielégítette a mesésen szép látványvilág. Komolyan, ha csak egyszer viselhetnék olyan csodás ruhakölteményt, mint amilyeneket a filmben láttam, hihetetlenül boldog lennék.
És igen - ez a film nem kicsit szirupos és nem kicsit giccses, de akik javíthatatlan romantikusok, azok ezeket szeretik és vágynak rájuk. És akik ennyire szeretik a kosztümös romantika műfaját, azok még a történelmi hiteltelenséget is elnézik ennek a történetnek, mert a mögöttes mondanivaló, a szerelem és a lélek ereje jobban előtérbe van helyezve.
Ha még nem láttátok volna én szívből ajánlom, hogy nézzétek meg. Próbáljátok félretenni mindazt, amit Sissi életéről tudni lehet és csak élvezzétek úgy a sztorit, mint egy csodálatos, romantikus tündérmesét :)


14 megjegyzés:

  1. Minden karácsonykor ment a tévében és imádtam. Bájos és szép történet, Romy Schneider pedig gyönyörű benne, kislánykoromba rá akartam hasonlítani ( nem jött össze :D )
    Érdekes, hogy Hollandiában amikor mondtam hogy magyar vagyok, nagyon sokan jöttek egyből a Sissivel. Tehát nem csak Puskással és a gulyással azonosítanak minket magyarokat, hanem ezzel a filmmel is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen egyetértek veled, imádom ezt a történetet és Romyt is :)
      A hozzászólásod második fele viszont teljesen új volt számomra, nem is gondoltam volna, hogy erről a filmről mi jutunk eszébe egy külföldi embernek :O Viszont ez nagyon kellemes meglepetés volt :)

      Törlés
    2. Én is meglepődtem ezen, Sissi még most is jót tesz velünk :)

      Törlés
    3. Igen, pontosan erre gondoltam én is :)

      Törlés
  2. jajj, én is annyira imádom ezeket a filmeket. kislánykoromban a nagymamámmal együtt néztük, ahányszor csak ment a tv-ben. később éppen ezért még dvd-n is megvettem mind a három részt :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én édesanyámmal néztem mindig, ő is imádta ezeket a filmeket :) Milyen jó, hogy most már nem kell a tv-s vetítésekre várnunk, hanem dvd-ről bármikor megnézhetjük :)

      Törlés
  3. mi is minden karácsonykor megnézzük:) imáádom:) jaa és persze 5évesen szerelmes voltam Karlheinz Böhm-be:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is nagyon szeretem, és habár nekem nem a karácsonyhoz kötődik, azért én is elég sűrűn megnézem :)

      Törlés
  4. Válaszok
    1. Nekem ugyan nincs tv-m, de rendszeresen beteszem a dvd-t és megnézem az egész sorozatot, imádom :)

      Törlés
  5. Ajjjj Istenkém annyira imádom Romy-t, Sisit, ezeket a filmeket és ezt az egész világot, hangulatot, ami körbelengi!!!! ♥ ♥ ♥
    Nem bírok velük betelni!!!! ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor úgy látszik ebben is hasonlítunk ^^ Én is imádom Romyt és a filmjét, olyan hangulata és romantikája van ^^

      Törlés