Gyümölcskenyér
A recept Nagy sütiskönyv gyerekeknek című receptes könyvből származik :P Nem röhög, nagyon jó ötletek vannak benne, és az olyan szakácsnők/cukrászok, akik nem rögtön Charlotte tortával akarják kezdeni konyhai pályafutásukat, bátran kipróbálhatnak belőle néhány egyszerű, de annál finomabb és mutatósabb édességet :)
Hozzávalók:
- 175 g puha vaj
- 175 g porcukor
- 3 tojás
- 20 dkg liszt
- 1 kk. sütőpor
- 1 zacskó Kalifa mix, vagy bármilyen aszalt gyümölcs, amit szerettek
- narancs és citromlé
A mázhoz:
- 1 tojás fehérje
- pici citromlé
- annyi porcukor, amennyit a fehérje fölvesz
A vajat a citrom reszelt héjával és a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat is. Ezután hozzákeverjük a lisztet és a sütőport, majd a gyümölcsök háromnegyedét belekeverjük a masszába egy löttyintésnyi narancslével és egy pici citromlével együtt. Jó alaposan kikeverjük a tésztát. A gyümölcskenyér formát kivajazzuk és sütőpapírral kibéleljük, majd beletöltjük a masszát és 180 fokon 20 percig sütjük. Ha letelt ez az idő kivesszük, befedjük alufóliával, hogy meg ne égjen, majd további 50 percre visszatesszük a sütőbe sülni. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Ha kihűlt a sütemény elkészítjük a cukormázat, és megszórjuk a maradék gyümölccsel.
Méteres kalács
A recept a nagymamámtól származik, és senki nem fog csalódni benne, fenséges :)
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 26 dkg cukor
- 8 ek. meleg víz
- 10 ek. olaj
- 26 dkg liszt
- fél cs. szalagáré vagy szódabikarbóna
- 1 ek. keserű kakaópor
A tojássárgát kikeverjük a cukorral, a meleg vízzel, az olajjal, majd összekeverjük a liszttel és a szalagáréval. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd hozzá adjuk az előzőekhez. Két őzgerinc formát kivajazunk, kilisztezünk, majd a tészta felét beletöltjük az egyikbe, a másikba pedig a keserű kakaóporral elkevert tésztát öntjük. 180 fokon sütjük, majd forma szerint szeleteljük.
Krémhez a hozzávalók:
- fél liter tej
- 5 ek. liszt
- 30 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- rumaroma
A tejet a liszttel felfőzzük, majd a vajat kikeverjük a 2 féle cukorral és a rumaromával. A két keveréket összevegyítjük, majd hagyjuk kihűlni.
Váltogatva összeragasztjuk a kakaós és a sima tésztát a krémmel, a maradékot rákenjük a sütemény tetejére, majd bevonjuk csokimázzal.
Ráktempura
Nem egy bonyolult recept, bárhol rá tudtok keresni a neten.
Hozzávalók:
- 20 db. garnélarák
- pici só
- 1 zacskó tempura liszt
- 20 ml víz
A rákokat beáztatjuk vízbe, és 1 óra múlva meg tudjuk őket szépen pucolni. A rák páncélja mint a tojáshéj fog elválni a húsától. A farkát én meghagyom, mert azzal tudom mártogatni majd a tésztába. Kicsit beirdaljuk a hasa alját, ahol kunkorodik, hogy ne ugorjon nagyon össze. Aki ügyes, annak teljesen egyenes lesz a tempurája (én nem vagyok ilyen ügyes :P). Ha megpucoltuk és beirdaltuk az összes rákot megsózzuk, és fél órára lefedve hűtőben tartjuk. Addig kikeverjük a tésztát. A zacskó tempura lisztet összekutyuljuk a 20 ml vízzel, így egy nagyon sűrű, sós palacsintatészta szerű dolgot kapunk. A rákokat pici lisztbe forgatjuk, majd belemártjuk a tésztába és forró olajban kisütjük.
Hmmm ez a ráktempura istenien néz ki, érzem is az ízét a számban:DD
VálaszTörlésIsteni kaja, ha tehetném állandóan ezt enném :P Meg udont és sushit XD
Törlésóó sütik nyami nyami!! : DD és a rák *-* nagyon szeretem az ilyen tengeri dolgokat, csak itthon nem igazán vannak oda érte, de majd ha egyszer különköltözök, én is fogok ilyeneket készíteni! : )) köszi a recepteket!
VálaszTörlésSzívesen a recepteket :)
TörlésNálunk édesanyám az egyetlen, aki nem szereti a tengeri kütyüket, meg a halat, mindenki más igen, úgyhogy jól jártam velük :) De egyébként én olyan vagyok, hogy magamnak is képes vagyok megfőzni ilyesmit, mert annál több marad nekem :P
hmm mondjuk ebbe is van valami!! : D
TörlésUgye-ugye :P
TörlésMéteres kalácsot párom anyukája is szokott csinálni, de idén kimaradt. Ugyanúgy készül, mint a tietek, csak vékonyabban vannak benne a csíkok.
VálaszTörlésRáktempura eddig kimaradt az életemből, de érzem, hogy lassan közeledik a nap, amikor megkóstolom. :)
A csíkok igazából ugye attól függnek, hogy milyen szögben vágja őket az ember.
TörlésA ráktempurát meg nagyon ajánlom, mert isteni finom nyami, bár elég addiktív, szóval óvatosan vele, mert könnyen rá lehet kapni az ízére :P
Háát én jövöre se fogom leadni a msot felszedett kilókat, ha ilyen jó recepteket látok karácsony után:) Ki kell próbálnom őket:)
VálaszTörlésNéha lehet egy kicsit bűnözni, nem? :P Remélem kipróbálod őket és ízleni fognak, utána jobban fog esni az edzés is, meglátod ^^
Törlés