2013. december 13., péntek

Karácsonyi blog kihívás - 13. nap

Karácsonyi hagyományok


Mivel Viktor és én már jó ideje külön élünk, ezért kezdjük kialakítani a saját kis hagyományainkat. Most írhatnék itt klasszikus tradíciókról, de inkább olyasmiket említenék meg, ami csak ránk jellemző :) Ilyen például a karácsonyfa díszítésénél lévő kis rituálénk, a "szerelem gömb" :) Ennek van egy kis története (azt hiszem már tavaly meséltem, de ismétlés a tudás anyja). Mikor még kicsi voltam anyu kezdte el a hagyományt azzal, hogy volt egy dísz, amit mindig elsőként kellett felrakni a fára, közvetlenül az égők után. Ez egy kis libás csiptetős díszecske volt, ami még a nagymamámé volt, és ez is a családi összetartást, a család szeretetét jelképezi számunkra. Ez a kis liba került fel mindig elsőnek a fára, és mindig anyuval közösen tettük fel. Én nagyon szeretem ezt a hagyományt, olyan bensőségesnek érzem, olyan meghittnek, mintha ezzel egy láthatatlan szállal összekapcsolódnánk mindannyian a családból, és nem számít milyen messze vagyunk, a kis csiptetőnek hála mindig magunk mellett érezzük távol élő rokonainkat is. És mivel ez a hagyomány megtetszett nekem, vittem tovább magammal az új családomba, amit Viktorral képezünk. Mi már külön kis csapat vagyunk, így a mi tradíciónk egy kicsit más. A "szerelem gömb" eredetileg Anyókáé volt, az ő karácsonyfájukat díszítette, de annyira megtetszett, hogy nekem adta. Kis festett, szívecskés gömbdísz, semmi nagy vaszisz, de mikor ránézek eszembe jut, hogy mennyire szeretem Viktort és milyen jó, hogy mi együtt vagyunk és egy újabb karácsonyt ünnepelhetünk közösen :) Szóval nálunk ez a "szerelem gömb" kerül fel elsőnek a karácsonyfára, és közösen tesszük fel rá :)



Régi telefonos kép, de ő lenne az


És ismét egy zene tőlem Nektek :)


13 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó hagyomány, nagyon tetszik. :)
    Én egyik éven nagy üveg gömböt ajándékoztam, egy olyan barátomnak, aki külföldre költözött, hogy amikor felteszi, tudja, hogy én is ott vagyok vele, mindig. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek igazán örülök ^^
      Nagyon jó ötlet volt az az ajándék, így biztos nem felejt el téged :)

      Törlés
    2. Azt meg nem is írtam, hogy a zene is jó választás volt :)

      Törlés
    3. Köszi, szerintem is nagyon kellemes muzsika :)

      Törlés
  2. Ez annyira aranyos hagyomány, sosem hallottam még ilyet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik neked - ez a mi kis saját hagyományunk, bár lehet mások is csinálnak hasonlót :)

      Törlés
  3. Milyen gyönyörű hagyomány! És ez a kis gömb is meseszép:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen :) Mi is nagyon szeretjük ezt a kis gömböt, olyan bájos és kedves :)

      Törlés
  4. De kedves gondolat, szokás :) amúgy mi az egősort utoljára hagyjuk :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi ^^
      Utoljára hagyjátok az égősort? :O Pedig azzal szokás kezdeni, az ad keretet a fának. De hát ahány ház, annyi szokás.

      Törlés
  5. Engem mindig érdekelnek a saját rituálék. Ez nagyon tetszik. Jó olvasni, hogy valakinél még él a karácsony lényegi, azaz szeretetre fókuszáló ünneplése. Tetszik ez a tradicionalitás is. Az is tetszik,hogy mától nagyon szép lesz a napom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is szeretek mások apró kis szokásairól olvasni, olyan kedves dolognak tartom :) Mi igyekszünk minden évben megragadni a karácsony igazi lényegét, ami nem ajándékokban és minél nagyobb költekezésben mérendő, hanem az egymás iránt tanúsított szeretetben.

      Törlés
  6. óóó hogy ez mennyire édes *-*

    VálaszTörlés