2013. december 19., csütörtök

Filmélmény - Insidious 2 - A Gonosz háza


Jaj, de nehéz erről a filmről elfogulatlanul írnom. Nagyon-nagyon nehéz, ugyanis mind az első részt, mind a másodikat IMÁDTAM, sőt, ha szabad megjegyeznem, szerény ízlésem számára ez minden idők legjobb pszicho-thriller-horrorja. Fantasztikus, egyszerűen fantasztikus. Nem bírok magammal. Tessék megnézni, emberek, mert valami brutál jó! Hogy miért? Mondom.
Nagy vonalakban a történetről, aki esetleg nem látta volna az első részt (fekete pont, nyomás a sarokba, holnap pótolod a házi feladatodat kisfiam/kislányom és megnézed a filmet!). Josh és családja szörnyű terrortól szenvedett. Új házukban különös élményeket tapasztaltak, melyek az idő előrehaladtával egyre tovább durvultak. Kisfiuk, Dalton klinikai kómában feküdt, amire az orvosok semmi épkézláb magyarázatot nem találtak, de egy médium, Elise rájön a problémára. Dalton ugyanis nem kómában fekszik, hanem az asztrál világban rekedt a lelke, teste pedig csak üres porhüvely, melyet számtalan holt lélek próbál ostromolni egy új élet reményében bízva. Álmában csatangolt el, de ott ragadt, és egy démon fogva tartja. Egyedül Josh, az édesapja tud rajta segíteni, aki habár eleinte butaságnak tartja az egészet, kiderül, hogy kis korában ő maga is képes volt az asztrális kivetülésre, csak elnyomták benne a képességét, hogy megmentsék egy parazitától, egy fekete ruhás öregasszonytól, aki állandóan üldözte őt. Josh végül elfogadja a sorsát és fia után ered az asztrális világba, ahonnan sikeresen ki is szabadítja Daltont. A kisfiú visszatér testébe, de valami hiba történik....

Ez volt az első rész cselekménye nagyon nagy vonalakban. A második rész innen folytatódik, és nagyon erősen spoilerezek, úgyhogy aki nem szeretné megtudni az apróbb részleteket, ne olvasson tovább. Mint mondottam volt, nem bírok magammal.
Szóval Dalton és Josh látszólag visszatér, a béke helyreáll a családban. Elise sajnos az első rész végén életét veszti, méghozzá Josh keze által, amit senki nem tud rábizonyítani. Elise még utoljára lefényképezi támadóját, mivel a képeken megmutatkozik a valódi énje. A képen pedig nem Josh látható, hanem a fekete ruhás öregasszony. Persze a gyanútlan, naiv filmnéző reménykedik, hogy csak valami tévedés lehet, és a film többet nem foglalkozik ezzel a borzasztóan idegtépő karakterrel. Nagy tévedés. Josh egyre furábban kezd viselkedni, felesége is észreveszi, gyermekei is elzárkóznak tőle. Házukban ismét különös jelenségeket tapasztalnak - a zongora magától játszik, a kisbaba játéka magától beindul, a babafigyelőből ismét idegen hangok szűrődnek ki. René, az anya többször látni is vél egy fehér ruhás nőt, de még anyósa is. Josh persze megpróbál úgy tenni, mintha semmi nem történne. Közben az első részből megismert paranormális páros, akik Elise-szel dolgoztak, és egy régi barát felveszik a kapcsolatot Elise-szel a túlvilágról, aki segít a többieknek, hogy rátaláljanak gyilkosára. Nagyon érdekes dolgok derülnek ki.


Megtudhatjuk, hogy ki is ez a fekete ruhás nő, mi köze van Josh családjához, és hogy miért is akart annyira átjönni az élők világába. Döbbenetes fordulatok vannak a filmben, félelmetesen jó alkotás. Türtőztetem magam és nem árulok el többet a filmről, de annyit azért még elmondok, hogy nagyon durva részletek és titkok derülnek ki belőle, és az egész borzasztóan hihető. Ettől lesz olyan hátborzongató. A színészi játék szerintem remek, Josh megformálója tökéletesen hozza a megszállott formáját, a régi mellékszereplők főszereplővé válnak, és a múltbéli történések részletezése is fantasztikusra sikerült. Igazából csak szuperlatívuszokban tudok erről a moziról nyilatkozni, mert életemben nem féltem még ennyire filmtől. Már az elsőt is jóformán sírva néztem végig, és most is majd szétrágtam Viktor pulcsiját. Mondjuk hozzá kell tenni, hogy voltak szüneteink a film közben, mert néha le kellett állítanunk, hogy össze tudjuk rakni magunkban a sztori képkockáit. Nagyon sok rejtett infó van benne és sok az apró részlet, amiket nem tudsz hova rakni, de a végén persze minden értelmet nyer.


Műfajilag nehéz bárhová is besorolni. Remek krimis jelenetek vannak benne nyomozással, bűntény feltárással. Szuper pszicho-thriller, mert mesteri módon hozza a frászt a nézőre. Nem jump screen-ekkel, hanem igazi megfontolt, átgondolt jelenetekkel, amik után garantáltan kislámpa mellett alszik el az ember. Briliáns az ijesztgetés benne, és még a kliséket is meg tudják úgy oldani, hogy mutassanak valami újat. És persze remek horror is, mert a téma durvasága, amivel foglalkozik bőven ebbe a kategóriába sorolható. A benne lévő spiritualitás nekem kifejezetten tetszik, teljesen életszagú a dolog, simán el tudom képzelni, hogy ez a film a valóságban is megtörténjen. Zseniális alkotás, komolyan, mindenkinek ajánlom. Ha tehetitek, nézzétek meg hozzá az első részt is. Én azóta ezen a két filmen élek. Karácsonyi filmek félretéve, és minden este Insidious 1-2-t nézek. És nem unom. Annyira imádom, ahogy összehoztak benne dolgokat, hogy minden összefügg mindennel, hogy a legkisebb történésnek is jelentősége van, hogy akárhányszor megnézem, mindig találok benne valami újat. Tipikusan olyan film, amit a közepe-vége felé kezdesz megérteni, addig meg rohadtul bosszant a talány, de félsz is, majd miután megnézted alszol rá egyet, majd újra megnézed, majd megint ráalszol és megint megnézed. És a végére minden tökéletesen a helyére kerül, vagy csak sikerül megemésztened.


Teljes mértékig profi munkának tartom ezt a filmet. A szó legszorosabb értelmében véve zseniális, de inkább azoknak ajánlom, akik nem vértől tocsogó borzalmat akarnak látni, hanem igazi elmés horrort/thrillert, amin aztán agyalhatnak két szívroham között.

3 megjegyzés:

  1. OK, tehát ezt majd akkor nézzük meg, amikor Tamás jó pár napig nem megy dolgozni, mert valszleg rettegnék itthon egyedül :-D Jó kis ajánló volt, köszönöm :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy felkeltette az érdeklődésed, szerintem imádni fogod, mert ezt a filmet csak imádni lehet :) És igen, férfi ember kell mellé, mert valakinek rágni kell a pulcsiját, elszorítani a vérkeringését és kiszakítani a dobhártyáját egy hatalmas sikítással :D

      Törlés
  2. De jo lenne ha valaki elmagyarazna :D en csak egyszer lattam mindkettot valoszinuleg ezert nem ertem annyira! a masodik szerintem gyengebbre sikerult de gondolom azert mert nem ismerek minden reszletet es nem all ossze egy nagy egessze! ugyhogy ha valakinek kedve lenne elmeselni szivesen elolvasnam az irasat!

    VálaszTörlés