2013. október 9., szerda

Tánctanárkodtam



A mai napon volt a harmadik alkalom, hogy én tartottam órát a hastánc csoportunknak. Szokatlan és új szerep számomra a tánctanárkodás, de a kezdeti félelem után rá kellett jönnöm, hogy nagyon szeretem csinálni. Persze kellett egy kis idő, amíg belerázódtam, mindenkinek felmértem a személyes igényeit, de ezután nagyon flottul ment minden, én pedig élvezem, hogy átadhattam a tudásom. Nem a dirigálás, a "főnökösködés" tetszett benne, hanem hogy valami olyasmit adhatok át a többieknek, ami számukra új és érdekes. Ma még a tanárnőnk is beállt tanulni, és nagyon jó érzés volt, hogy ő is tudott még újat tanulni tőlem, no meg hogy simán elfogadta, hogy aznap én vagyok a tanár és mindent úgy csinált, ahogy kértem. Érdekes, de kellemes ez a szerepkör. Minden alkalomra óratervezetet készítettem, hogy miket kell átvennünk, és így egész jól haladtam, bár ha lett volna több időm, még több mozdulatot át tudtam volna a lányokkal nézni. No sebaj, bízom benne, hogy a tanárnőnk rugalmasan kezeli majd a témát, és megengedi, hogy néha mutassak pár új mozdulatot. Meg is dicsért, hogy ügyes vagyok a tanításban is, és hogy jól építettem fel az órát, illetve hogy jól mértem fel, mire kell figyelnünk a csoporttal. Elég kemény technikai órákat tartottam, de mindenki kitartóan dolgozott és jó volt látni, hogy másfél óra után szép lassan mindenki ráérez a mozdulatok mikéntjére, ügyesek és egyre több tudást szívnak magukba. Pedig nagyon sok mozdulatot vettünk, jóformán 5 percenként mutogattam őket, mert ezek mind olyanok, amiket inkább otthon kell gyakorolni, itt csak megmutattam, gyakoroltuk kicsit, és a nagyja otthon vár mindenkire. "Leckét" is szoktam hazaküldeni, mert leírom részletesen a mozdulatot, linkelek hozzá gyakorló videót, és elküldöm mindenkinek a könnyebb gyakorlás érdekében. Jövő héten már a tanárnőnk lesz megint az élen, de nagyon élveztem ezt a 3 alkalmat, amikor tanár szerepben tündököltem :) Tervezem is, hogy később tanárkodásra adom a fejem, kezdek elég gyakorlott lenni hozzá, de azért még ez kicsit odébb van. Most első sorban arra kell koncentrálnom, hogy februárban megint lesz verseny, én pedig természetesen készülök rá egy új szólóval, remélhetőleg duóval, esetleg trióval, csoportossal is. Szóval megint kezdhetek zene után kutatni, koreót összeállítani, gyakorolni, kosztümöt varrni, beszerezni hozzá mindent, ami kell, szóval lesz dolgom bőven. Még semmi ötletem sincs sajnos a szólómra, de azért van még időm agyalni rajta. Egy szó mint száz, jól éreztem ma magam, és csak remélni merem, hogy a többiek is jól érezték magukat, no meg tanultak is valamit tőlem :)

12 megjegyzés:

  1. Ó, hogy mennyire hiányzik a hastánc :-( Szívesen beállnék egy órádra :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát, nem is tudtam, hogy hastáncoltál. Miért hagytad abba? Nagyon aranyos vagy, hogy jönnél hozzám, de én még csak tanár-tanonc vagyok - ha ügyesebb leszek, várlak szeretettel ^^

      Törlés
    2. Elment szülni a tanár, azóta pedig sajnos más órákat tart csak, a környéken lévő többi tanár pedig valahogy nem hiteles, és fura, agresszív, nem autentikus mozdulatokat tanít :-( Remélem, az én tanárom folytatja majd a dolgot, mert őstehetség, és ezt nem csak én mondom :-)

      Törlés
    3. Kíváncsi vagyok kihez jártál - szabad tudni a nevét? Hátha hallottam már róla. Egyébként azt hiszem akkor az én műfajom sem tetszene neked, mert én sem autentikus, klasszikus hastáncot táncolok, hanem törzsi fúziót egy csipetnyi gótikus ihletéssel, ami tele van mindenféle modern mozdulattal is. De hát ki miben találja meg önmagát :) Én pl. nem tudnám elképzelni magam klasszikus hastánc ruhában arab popzenére táncolva.

      Törlés
  2. De hiányzik a hastánc nekem is. Majd, ha több zsét keresek, akkor járni fogok megint. Addig marad az otthon gyakorlás. De én is mennék egyszer hozzád. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát, mennyi emberről derül ki, hogy szintén hastáncos! :) Nagyon tetszik, hogy te is táncoltál. Ha felnövök a feladathoz, akkor bárkit szívesen fogadok. Egyébként nekem is volt pár évem, mikor nem tudtam tanárhoz járni, és akkor csak otthon gyakoroltam, de az is jó, mert pl. dvd-kről is sokat lehet tanulni, ha jól le tudjuk utánozni a mozdulatokat.

      Törlés
  3. Jujdejó! Nagyon szuper, hogy taníthatsz! Viszont a szólós ruhádat lassan bevállalnám :) Úgy érzem fejlődtem annyira, hogy meg tudjam csinálni neked szépre, plusz a tanfolyam is rá fog dobni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jujj, az nagyon jó lenne! Februárig talán lenne időnk összedobni egy rucit, mert a tavalyi versenyen a kosztümöm kapott néhány negatív kritikát, ugyanis a varrónő elrontotta a nadrágomat :S Te viszont biztos szépre meg tudnád csinálni a szerelésem, úgyhogy akkor majd beszélünk ez ügyben :) És nagyon köszönöm a felajánlást!

      Törlés
  4. Ez nagyon klassz lehetett :) gratulálok, amiért ilyen jól ment! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban az volt, élveztem minden percét :) Köszönöm, remélem lesz még alkalmam tanárkodni néha.

      Törlés
  5. Gratulálok én is :) élmény volt olvasni. Egyszer majd ha úgy alakul megnézném az órád *_*

    VálaszTörlés