2013. március 14., csütörtök

Újra a dokinál

Fejlemények.
Legutóbb említettem a laktóz érzékenységemet, és hogy a vékonybél flórámmal is baj van. Na hát tegnap, azaz szerdán megkaptam a végleges diagnózisomat. Kezdem a jó hírrel. Nem is olyan biztos, hogy én tényleg laktóz érzékeny vagyok. A teszt ugyan kimutatta az intoleranciát, de lehet, hogy ez csupán a másik nyavalyám mellékhatása, tehát ha minden jól alakul, akkor a laktóz érzékenységem el fog múlni, mihelyst a komolyabb problémám is megszűnik. Ennek nagyon örültem, mert nem szívesen mondtam volna le a finom tejtermékekről. Aminek viszont kevésbé örülök az a vékonybélflórám eredménye. Konkrétan katasztrófa. Én komolyan nem is értem, hogy 24 éves fejjel hogy lehetek ilyen szörnyű egészségi állapotban. Egy 80 éves nénike nincs így lerobbanva, mint én. Szóval kiderült, hogy a vékonybélflórám konkrétan megszűnt létezni. Egy olyan baktérium támadta meg, ami iszonyatosan ellenálló és nagyon masszív, beette magát mindenembe az egész emésztőrendszeremben, de főleg a vékonybelemben tenyészik nagy számban. A doktornő elmondta a viszonyítási alapot. Egy átlag ember vékony belében kb. 3-4 deka baktérium található. Na az enyémben 3 kilónyi van. Azon csodálkoztak, hogy eddig ilyen jól bírtam. Sajnos ez a baktérium nem csak a bélflórámat tette tönkre, de még agresszív sejtburjánzást is előidézett, ami nagyon jól tudjuk mit jelent. Akinek nem esne le; elég nagy esélyem van rá, hogy vékonybél daganatom lesz. Szerencsére még viszonylag időben elkaptak és felírtak nekem egy olyan gyógyszert, aminél brutálisabbat még életemben nem szedtem. 6 napig kell szednem az első turnust, utána pedig 4 hétig szünetet kell tartanom, mert ez az antibiotikum konkrétan legyalulja a vékonybelemet és szüksége lesz a szervezetemnek arra, hogy a 4 hét alatt újra alkossa magát. Ezután újabb 6 napos kúra következik, majd megint 4 hét szünet, és megint 6 nap, majd megint 4 hét szünet. Ja, és közben folyamatosan szednem kell a gyomorfekélyemre a savlekötőt és egy másik fajta antibiotikumot, de utóbbit csakis a 4 hetes pihenős időszakban, mert a szervezetem megbolondulna, ha egyszerre ennyi gyógyszert kapna. Persze gyomorkímélőt így is vennem kell be, mert irtózatos erejű cuccokat kell szednem és másként nem is kúrálhatnám magam, csak megfelelő védelemmel. Most egyelőre annyiban állapodtunk meg a doktornőmmel, hogy megnézzük augusztus végéig mit tud dolgozni ez a sokféle bogyó (most összesen 6 félét szedek), aztán megint lesz gyomortükrözésem, megnézik a fekélyem állapotát, meg lesz újabb légzés vizsgálatom és az elméletileg ki fogja mutatni, hogy helyre állt-e már a bélflórám és hogy a sejtburjánzás is alább hagyott-e.
Nem tagadom, eléggé le vagyok törve. Két éves korom óta gyógyszereken élek és ezidáig minden tőlem telhetőt megtettem azért, hogy ne kelljen ezekkel élnem. Emlékszem még régebbről, hogy míg mások almát kaptak az ebéd mellé, addig én egy pohárnyi pirulát. Most megint úgy érzem magam, mintha én gyógyszerek nélkül nem is tudnék létezni. Utálom, sőt, egyenesen gyűlölöm, hogy állandóan ezektől a vegyi anyagoktól függ az egészségem, az, hogy egyáltalán létezni bírjak, de muszáj élnem velük, mert különben megáll az életem. Ez a függőség, ez készít ki engem. Nem a saját döntésem és akaratom révén gyógyulok meg, hanem olyasmi által, ami az én ítélkezésem fölött áll. Mindig egy külső dologra kell támaszkodnom ahhoz, hogy normális életet tudjak élni, de ez már önmagában nem normális. Bosszant, hogy nem önnön erőmből állok talpra, hanem segítségre szorulok. Ez a rengeteg gyógyszer gyengeség-érzetet kelt bennem. Persze mindent betartok, amit az orvosok mondanak, csak mostanában egyre többször jut eszembe az, hogy mennyire rá vagyok utalva a piruláimra, és hogy mennyire pocsék érzés, hogy néhány apró, kerek tablettától függ az egészségem. Na mindegy, nem sajnáltatom tovább magam. Remélhetőleg augusztus végén már vidámabb eredményekről tudok írni, addig meg kitartóan zabálom a piruláimat. Juppé.

4 megjegyzés:

  1. Te jó ég! Ennyire rossz hírekre nem számítottam.
    Remélem ezek a gyógyszerek megoldják a gondokat! Sok sok pozitív energiát küldök Neked, és szorítok hogy minél gyorsabb legyen a gyógyulás!
    Ne add fel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elhiheted, én sem. Hát bízzunk benne, hogy segítenek, bár amilyen pocsék közérzetet okoznak ajánlom nekik, hogy hassanak. Ugyanis állandóan émelygek és szédülök tőlük, folyamatosan fáj a hasam, de ez benne van a mellékhatások listájában. Nagyon köszönöm, hogy gondolsz rám, én is remélem, hogy augusztus végére már jobban leszek :)

      Törlés
  2. Huh. Ez engem is letört. Erre azért nem számítottam még álmomban sem. Te mindig az a fajta voltál aki figyelt azért az egészségére. Teljes mértékben megtudom érteni ,hogy most gyengének érzed magad. De reménykedjünk hogy ha már szeded ezeket,akkor lesz is valami eredménye és végre elhagyhatod ezeket a pirulákat! Én tudom hogy erős vagy ,mert ha nem így lenne,nem te lennél! =) Ez az egész el fog múlni, így vagy úgy de lesz eredmény. Reméljük,hogy minden megszűnik! Mindenesetre itt vagyok,ha baj van ,vagy elakarod mondani valakinek hívj fel,vagy irjál.
    Mondjuk mostanság nem is néztem fel gmailra- nem tudom hogy válaszoltál e,de majd irok. Aztán ezt is kibeszéljük!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Állítólag ezt a bacit az óvodában szedhettem össze. Nem tudom mennyi ebből az igazság, hiszen tényleg sűrűn vannak betegségek az oviban, na de hogy ilyesmit okozzon :O Egyébként köszönöm a biztatást, igyekszem is erős lenni, csak egy kissé el vagyok kenődve, hogy mindig van velem valami macera :( Köszönöm, hogy számíthatok rád, jól esik ezt tudni. Én már válaszoltam közben a leveledre, de abban még a mostani problémámat nem említettem, de minden mást igen. Szóval majd várom a válaszod, ha esetleg el tudod majd küldeni.

      Törlés