2010. március 12., péntek

Ódon romantika

Mostanában kicsit mélázós, ábrándozós kedvemben vagyok (na jó, mikor nem?), és kifejezetten vágyom a régi idők romantikájára. Ez alatt nem a ragacsos és émelyítően giccses dolgokat értem, hanem a visszafogott, rusztikus jellegű hangulatot. Valamiért bevette magát a lelkembe ez az érzés, és már jó ideje nem akar kiköltözni onnan.

Elmondhatatlanul vágyom egy testi-lelki felüdülést nyújtó, angolos jellegű ötórai teára, ahol az ízlésesen terített asztalkán fehér mázas csészék pihennek, a gömbölyded kannában pedig édes aromájú tea gőzölög. Egy porcelán tányéron gondosan egymásra rakosgatott kockacukrok tornyosulnak, az asztal másik végén pedig egy öblös üveg található, melyben a kései nap sugaraitól aranylóan ragyog a sűrű méz. Az asztal közepén tejes kancsó áll, mögötte egy fonott kosárban üde, lédús gyümölcsök színpompáznak, nektáros illatuk csak úgy árad belőlük. A csillogó kristálytálkákban hűvös és krémes fagylaltok lustálkodnak arra várva, hogy a társaság gyorsan bekanalazza őket, mielőtt tejszínes tócsává olvadnának. S mikor az ember azt hinné, ennél több finomság már nem fér el az asztalon, akkor betolakszik a képbe még két gazdagon teli pakolt tálca.

Az egyiken a sós harapnivalók kapnak helyet; gondosan háromszög alakúra vágott szendvicsek és ropogós külsejű, meleg kiflik sonkával, uborkával, sajttal és pástétommal. A másik tálcán friss briós, mázas sütemények, különféle muffinok, torták és az elmaradhatatlan teazsemle sorakozik finom, lágy vajjal és házi eperlekvárral.

Ezt a pompás uzsonnát a legjobb egy zöldellő kert teraszán élvezni kényelmes székekben, puha párnákon ülve, miközben egy dús lombú fa árnyékot ad nekünk. Az összképet már csak az tenné még tökéletesebbé, ha a hangulathoz illő ruhában ülnénk asztalhoz. Nem hétköznapi farmerban és feliratos pólóban, hanem gyönyörű empire stílusú ruhákban. Milyenek is ezek a ruhák?


Bűvöletesen bájosak, és teljes mértékig nőiesek. A formájuk görögös jellegű, fazonjukra pedig a mell alatti szabás jellemző, melyet finom szaténszalaggal hangsúlyoznak. Ettől a ruha hosszan és lágy hullámokban omlik le a földig, légies kisugárzást kölcsönözve viselőjének. Én egyszerűen beleszerettem ezekbe a ruhákba és abba a hangulatba, amit magukból árasztanak. Az embernek ilyenkor leginkább ahhoz lenne kedve, hogy púderes illatú romantikus regényeket olvasson, színes szalagokat kössön a hajába, vagy megnézzen egy ide illő filmet, mondjuk a Büszkeség és Balítéletet, a Kate és Leopoldot, vagy esetleg a Bűbájt. Ez utóbbiban szerény véleményem szerint a világ leggyönyörűbb empire stílusú ruhája látható, az a bizonyos türkizkék "függöny-ruha", amit Giselle a parkban viselt.


Hát nem álomszép? Én egyszerűen imádom. S bár sokat változott a világ, szeretném hinni, hogy vannak még valahol Mr. Darcy-k, Leopoldok és Robertek, akik még kezet csókolnak a hölgyeknek, finom modorral képesek társalogni, és régimódian udvariasak. Most viszont megyek, és a nap tökéletes zárásaként elfogyasztok egy habos, tejjel ízesített ír krém teát.

5 megjegyzés:

  1. Oh, el sem tudod hinni mennyire megmozgatta most ez a hangulat a fantáziám, fantasztikusak ezek a ruhák, nah igen Giselle a bűbájban nagyon szép ruhákban van, ez mindenkinek feltűnhetett. Biztos a tavasz közeledte okozza ezt a romantikus hangulatot. Szerintem most köszönetet kéne mondanom, mert nagyon izgulok, mert holnap nyelvvizsga és ezt olvasva egy angol kertben érzem magam, amint szép fonott székben horgolok vagy olvasok egy jó könyvet, és nyugalom van, és melegséggel telik meg a szívem :)Köszönöm :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök, ha egy kicsit rád is átragadt ez a kellemes hangulat, remélem segíteni fog a vizsgán, hogy minden jól sikerüljön! Nagyon drukkolok neked!!! :)

    VálaszTörlés
  3. Ha tudnád, mennyire a szívemből szólsz... szinte mindig. :) A különbség kettőnk között, hogy én most legszívesebben Máté levél vagy hársfateát innék. :) )
    A ruhák pedig.. mit ne mondjak... most érzem a tavasz közeledtét, és gyúrok a ruhatáramra (éljen sokáig a kilós angol turi ~^^~) és pont olyan rusztikus, régiesebb ruhákat keresek... már találtam is egy kis ingecskét, ami belopta magát a szívembe. De azt a második ruhát ami a képen van, egyszer ha nagy leszek megvarratom... *.*
    Puszi! :)

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy neked is tetszettek ezek a kis gondolatok! A tavasz azt hiszem rám is nagy hatással van. A ruhák pedig tényleg gyönyörűek, én is szeretem a régies darabokat (valamiért a modern divat sosem vonzott), és én is szeretnék majd egyszer egy ilyen empire stílusú darabot varratni magamnak:)
    Puszi neked is!

    VálaszTörlés
  5. Imádtam ezt a bejegyzésedet! *.* ♥
    Oda vagyok én is az ódon, vintage dolgokért! Na meg persze a viktoriánus korért is! :)

    VálaszTörlés