2016. október 17., hétfő

A legkedvesebb játékom - Delicious





Sziasztok!
Ma olyasmiről írok, amiről még soha életemben, ugyanis szeretném nektek bemutatni a kedvenc számítógépes játékomat. Meg kell jegyeznem rögtön az elején, hogy nem vagyok az ilyesfajta szabadidőtöltés nagy kedvelője, mivel legtöbbször a kikapcsolódás számomra egyet jelent egy izgalmas könyvvel, egy jó filmmel, vagy valami kreatív alkotós dologgal. Kivételes alkalmakkor viszont szeretek én is valami játékkal szórakozni, ilyenkor rendszerint felszolgálós, főzős time management játékot választok magamnak. Tudjátok, amiket két nap alatt végig lehet játszani és igazából semmi komoly történetük nincs - kaját készítesz, felszolgász, begyűjtöd a pénzt és igyekszel nem kihozni a sodrából a kedves vendégeket. Viktor mindig mosolyog is rajtam, hogy ilyen kis "gagyi" játékokkal játszom, mert hát ő elég masszívan tolja - nála ott kezdődik a jó játék, hogy Witcher, Neverwinter, Skyforge, Warframe, Fallout. Nekem persze mindez kínai, de talán néhányan ismeritek ezeket. Én viszont nem ezekről szeretnék írni, hanem egy olyan time management játékról, ami mind közül a legjobb. Hogy miért? Mert sokkal több van benne, mint amit egy ilyen játéktól vár az ember.



Pár évvel ezelőtt bukkatam rá a Delicious szériára, ami egy Emily nevű pincérlány életébe enged betekintést. Azt gondoltam magamban, hogy ez is csak egy csúnyácska grafikájú, unaloműzőnek éppenhogy elmegy-dolog lesz, de nagyot tévedtem. A főszereplőnek, Emilynek kidolgozott személyisége van, és egy komplett történetszálat viszünk végig minden egyes játék során. Az első játékoknál még csak ismerkedünk Emilyvel, megismerjük a jellemét, az ambícióit, stb. Aztán ahogy haladunk előre, egyre jobban belelátunk a dolgok mögé. Minden egyes rész Emily egy új életszakaszát követi nyomon - megismerjük a gyerekkorát, szerelmi csalódásait, aztán rátalál a boldogság, jön a lagzi, a nászút, egy kisbaba, új otthon - mintha csak a való életben lennénk. Ráadásul Emily nem az a fajta cukormázas hercegnő-karakter. Vagány, belevaló csaj, aki az élet minden területén igyekszik jól teljesíteni, de néha hibákat követ el, mint mindenki más. Néha hisztizik, néha sír, veszekszik másokkal, de legfőképpen kiáll a saját véleménye mellett. Őszintén, ez az első olyan játék, ahol a történetszál végig lekötötte a figyelmem és még váratlan fordulatokat is hozott számomra. Itt már nem csak az volt a lényeg, hogy kikapcsoljam az agyam pár órára, amíg a játékban sütiket sütök, hanem hogy miként alakul a különféle pályák után Emily élete.



Nézzük a jétákokat időrendi sorrendben:

1.-2. játék: ezekkel nem játszottam, mert elég régiek és még igazából csak szárnypróbálgatások voltak. Itt még nem volt történetszál, csak a játékélményt alakították ki.

3. Emily's Tea Garden: ez a rész a legelső, ami már Emily történetéről szól. Emily szeretné megnyitni a saját teaházát, de ehhez pénzre van szüksége. Ahhoz, hogy ezt megszerezze elkezd kisegíteni Antonio bácsikájánál, majd több helyen is dolgozik, hogy álmát megvalósíthassa.

4. Emily's Taste of Fame: Emilynek saját tévéműsort ajánlanak fel. Sajnos miközben oda igyekszik, lerobban a kocsija és Snuggfordban reked. A javításokhoz szükséges költségeket munkával próbálja megszeretni, közben pedig megszereti a kisváros lakóit és az ottani életet. Mikor megérkezik a rivaldafénybe, valahogy a csillogás sokkal topmábbnak tűnik, mint azelőtt.

5. Emily's Holiday Season: a történet Karácsonykor játszódik. Emily visszatér Snuggfordba, hogy a családjával ünnepeljen, ám közben felkérik, hogy segítsen a helyieknek. Ha ez nem elég, Emily életébe két fiatalember is becsöppen, akik teljesen ellentétes személyiségek, de egy közös bennük: udvarolnak Emilynek, méghozzá elég kitartóan.

6. Emily's Childhood Memories: Emily látogatóba megy a szüleihez, ám mikor odaér rá kell jönnie, hogy szülei el akarják adni a házat, ahol gyerekkorát töltötte. Emily emlékein keresztül megismerjük a múlt történéseit, közben pedig a jelen szomorú helyzetén is változtatni kell.



7. Emily's True Love: Emily élete teljes fordulatot vesz, mikor újonnan nyílt Snuggfordi éttermébe egy rég elveszettnek hitt szerelmes levél érkezik. Emily útra kel, hogy meglátogassa gyerekkori szerelmét Párizsban, miközben abban reménykedik, hogy a régi lángot újra fel lehet éleszteni. Ezen közben Snuggfordban nem csak a családja, de egy kedves virágkötő fiú is visszavárja.

8. Emily's Wonder Wedding: Emily és Paul bőszen készülnek az esküvőjükre. ám az élet számos akadályt gördít eléjük. Rossz ómenek, egy mogorva anyós és egy rámenős ex-barátnő nehezíti meg a fiatal pár életét.

9. Emily's Honeymoon Cruise: Emily és Paul végre nászútra mennek, méghozzá egy csodás tengeri utazásra egy hatalmas hajón. Paul pedzegeti Emilynek, hogy szeretne családot alapítani, ám Emily még nem érzi magát késznek erre. Miközben nyomon követjük a kálváriájukat kiderül, hogy a család összes tagja a hajón utazik és kisegít az egyes részlegeken.




10. Emily's New Beginning: ebben a részben Emily és Paul kislányuk, Paige nevelésével vannak elfoglalva. Ugyanakkor Emilynek ott van az üzlete is, amit végre beindított, így meg kell találnia az egyensúlyt a munka és az anyaság között.

11. Emily's Home Sweet Home: Emilyék új házba költöznek. Minden okuk meg lenne a boldogságra, ám valamiért semmi nem úgy alakul, ahogy kellene. Paige összebarátkozik a szomszéd kislánnyal, ám egy baleset következtében a kislány édesanyja mindent elkövet azért, hogy kilakoltassa Emilyéket új otthonukból.




12. Emily's Hopes and Fears: ebben a részben Paige különös betegséget kap el, amit sehogy nem tudnak gyógyítani az orvosok. Emily és Paul kétségbe vannak esve, ám Paul rábukkan nagyapja jegyzeteire, melyben egy gyógyító hatású virágot emlegetnek. Paul abban reménykedik, hogy ez a virág meggyógyítja kislányát, így útra kel, hogy megszerezze azt.

13. Emily's Message in a Bottle: Emily különös palackot talál - a benne lévő üzenetet ő maga írta még kiskorában, mely rengeteg érzést előhoz belőle. Eszébe jut rég elveszettnek hitt nagypapája és az olasz rokonai, akiket már olyan rég nem látott. Így végül az egész család elutazik Olaszországba, ám az összejövetel nem úgy sikerül, mint ahogy azt tervezték.

14. Emily's Christmas Carol: ez a játék a legújabb, most októberben fog megjelenni és Emilyék családi karácsonyáról fog szólni.


Őszintén, szerintem ez egy tüneményes játék. Persze ne várjon tőle senki túl sokat, maga a játékélmény nagyon kis egyszerű, de ettől függetlenül hihetetlenül élvezetes és csupa-csupa bűbáj. Nem egy résznél hangosan felnevettem, de volt, hogy meg is könnyeztem az eseményeket, szóval történetében verhetetlen a time magament játékok között. Ha tetszett ez a kis ízelítő próbáljátok ki ti is, szerintem nem fogtok csalódni benne :)

További szép napot mindenkinek!

2 megjegyzés:

  1. Szia :)

    Ezzel én is így vagyok egyébként. Eleinte főleg csak ilyen netes játékokkal játszottam, viszont amikor bátyám megismertette velem a Walking Dead játékverzióját még 2014 novemberében, én a videojátékok rabja lettem. Nem tudom mondanak-e valamit, vagy van-e olyan kapacitású a számítógéped/laptopod, de ilyen nagyon jó és megunhatatlan játék még a Life is strange (lehet már hallottál róla), Tales from the borderlands, Wolf among us, Tomb Raider, Mortal Kombat stb. Esetleg ezek tudnám még ajánlani ha a szabadidőd engedi.

    Üdv: Laura

    http://itislaurieslife.blogspot.hu/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem is próbál rávenni a férjem, hogy próbáljak ki más játékokat, és bizonyos MMORPG-kkel elég sokat is játszottam. Főleg a fantasy műfajt kedvelem ebből, de utána nézek ezeknek a játékoknak, amiket írtál, és köszi a tippet :) Bár kétlem, hogy a játékok felváltanák nálam a könyveket, nálam az a favorit időtöltés :P

      Törlés