2015. december 1., kedd

XMAS TAG1. - Karácsonyi film




Egy ideje tagja vagyok a Magyar Bloggerek és Blogkedvelők közösségének, de csak mostanában kezdtem el aktivizálni magam, aminek a fő oka a jobbnál-jobb témák és játékok, amiket Suz'n talál ki. Tény és való, hogy nem vagyok túl aktív az ilyen közösségi oldalakon és a blogomat sem nagyon szoktam reklámozni, de a karácsonyi dolgokkal nagyon könnyű megfogni, így nem is volt kérdés, hogy részt veszek a mai nappal induló XMAS TAG-ben. Ezek kis kérdőív jellegű bejegyzések, amiket naponta osztunk meg az oldalunkon, és persze mind ünnepi témát boncolgat :) Első körben a kedvenc karácsony filmjeinket mutatjuk be.

Karácsonyi ének



Ha választanom kellene, hogy melyik az az egyetlen karácsonyi film, amit innentől kezdve néznék 1000000%, hogy az 1999-es Karácsonyi éneket választanám. Egyszerű okom van rá: Patrick Stewart. Ez az ember ZSE-NI-Á-LIS!!!! Számomra ő a tökéletes Scrooge, ráadásul az a film olyan hibátlanul van összerakva, hogy akarva se tudnék belekötni. Kellően rideg az elején, aztán egyre szívet melengetőbb, és úgy mutatja be ezt az örök klasszikus sztorit, ahogy semelyik másik film sem. Mi sem mutatja be jobban rajongásomat iránta, mint hogy november óta 7x néztem meg úgy, hogy közben a többi kedvencemet is folyamatosan járatom :P Ez a film azonban nem csak szórakoztat, hanem megérinti a szívemet is. Rengeteg feldolgozása született, amik zöme egészen jóra sikeredett (bejegyzést itt találtok róluk). Ha van még olyan galád latol, aki nem látta ezt a csodát, az legyen oly bátyám és azonnal pótolja eme hiányosságát :P

Télapu



Kisebb koromban (azaz a Karácsonyi ének felfedezése előtt) a Télapu filmek jelentették számomra a karácsonyt. Szerettem ugyan a nagy klasszikusokat is, mint a Reszkessetek betörők, de a Télaput mindig is közelebb éreztem magamhoz. Bájos, családias, megható és ízig-vérig ünnepi film, ami rendszeresen odaszögezett a képernyő elé. Ma már ugyan nincs tévénk, de a számítógépen bármikor meg tudom lesni a filmet, így ezt (meg a másik két részét is) azóta rongyosra néztem.

Polar Express



Szintén nagy kedvencem ez a rendhagyó karácsonyi mese, amely mesés látványvilágával és szokatlan megközelítéssel nyerte meg magának a szívemet. Nagyon tetszik a kétkedő kisfiú útja, ahogy szép lassan felfedezi magában a hitet, s nem hagyja, hogy a modern világ elvegye tőle a karácsony csodáját. Azért is tartom nagyon jónak ezt a mesét, mert lényegében olyan témával foglalkozik, ami manapság sokakat érint. Hányan állnak cinikusan az ünnepekhez, hányan akarnak gyorsan túllenni rajta és hányan nem képesek hinni a karácsonyi csodában? Sajnos elég sokan. Az olyanoknak, akiknek a lelkébe kétely férkőzött és akik nem tudják élvezni a karácsonyt nagyon tanulságos lehet ez a történet - akár felnőttek számára is.

Igazából szerelem



Általában kissé szájhuzogatva állok a romantikus komédiákhoz, főleg ha karácsonyi témájúak, mert nem szeretem a bugyuta, kommersz történeteket, ahol kínos jeleneteken kell röhögni, és ami nekem nagyon nem megy. Kicsit tartottam is ettől a filmtől a fent említett okok miatt, de kellemeset csalódtam benne - ez a film, vagyis inkább sok kis történet-kupac nagyon is valóságos, életszerű jeleneteket tár elénk pont annyi és olyan humorral, amennyi és amilyen kell, mellette pedig figyel arra, hogy az ünnepeket minden oldalról bemutassa. Végig követhetjük az egyszerű emberek és a híresebbek karácsonyát is, én pedig ezért is szeretem olyan nagyon - mert életszaga van. Igaz, utána hetekig dúdolom azt a hülye, irritáló dalocskát az elejéről, de oda se neki :D

Karácsony Artúr



Tavalyi felfedezett ez a helyes kis animációs mese, ami a télapó családját mutatja be nekünk. Főszerepben Artúr áll, Télapó kisebbik fia, akit mindenki szerencsétlen, kétballábas buzgómócsingnak tart, de közben kiderül, hogy az ő szívében él a leginkább a karácsony :) Főleg azért tetszik ez a mese, mert tökéletesen bemutatja azt, hogy hiába a technika vívmánya, hiába a görcsös ragaszkodás a vezetői szerepért, ha van valaki, akiben a karácsony lángja erősebben lobog másoknál. Nem a számok a fontosak és nem is a képzeletbeli trónus, hanem az, hogy meglássuk körülöttünk a fényt és a jóságot. És persze az is, hogy MINDENKI számít :)


Ezek lennének az én kedvenceim - na és nektek?
Szeretitek valamelyiket a fentiek közül?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése