2015. november 15., vasárnap

A világ ízei - Nyugat-Európa

Sziasztok!

Ma ismét jelentkezünk a Világ Ízei sorozatunkkal! Bizony, még mindig folynak a főzőcskézések, csak talán nagyobb időközökkel, de azért még tart a dolog. Ezúttal egy naaagyon tág témakört kaptunk, ugyanis Nyugat-Európába rengeteg állam tartozik. Itt van az Egyesült Királyság és Írország, a Benelux államok, valamint Lengyelország, Németország és Ausztria. Tényleg sok nemzet konyhái közül válogathattunk, de mikor megláttam a témát rögtön tudtam, hogy Írországot fogom választani. Ennek nem más az oka, mint hogy magam is ír származású volnék, igaz, már csak annyira, mint a táblás csokik (tudjátok, nyomokban ír vért tartalmazok), de azért szerettem volna ezt a fordulót az ír rokonság tiszteletére rendezni.


(kép forrása itt)

Kicsit mesélnék nektek az ír konyháról. Magam részéről döbbenten olvastam, hogy egy magyar embernek nem feltétlenül lesz kellemes az ír étel, ami kb. WTF??? Ezek húst esznek hússal jó szaftosan és ízesen, hogy a fenébe ne kedvelné ezt egy magyar ember? Jó, hát piros paprikát nyilván nem használnak, de a sok finom marha meg bárányhús azért csak lecsúszik a mi torkunkon is. Szóval igen, az írek elég nehéz kajákat főznek. Zömében szarvasmarhát és bárányt esznek, néha sertést is, zöldségeket pedig alig-alig fogyasztanak. Ha zöldségről van szó, akkor a készletük kimerül a krumpliban és a hagymában, meg esetleg a répában - magyaránt a gyökérzöldségekben. Nehéz, ízes mártásokat készítenek és összességében nagyon laktatóak az ételeik. Én most három nagyon jellegzetes ír receptet készítettem el.

Ír póréhagyma krémleves zabbal (Brotchan Foltchep)




Hozzávalók:
- 2 szál póréhagyma
- 5 dkg vaj
- 10 dl zöldség alaplé
- 3 dl főzőtejszín
- só, bors ízlés szerint
- csipet szerecsendió
- 4 ek zabpehely
- tálaláshoz baconszeletek


Őszintén: ez az egyik legfinomabb leves, amit valaha sikerült alkotnom. Emellett pedig végtelenül egyszerű, szóval kezdők is nyugodtan próbálkozzanak vele, de gyakorlott háziasszonyoknak is ajánlom, ha gyorsan akarnak valami laktató levest varázsolni az ebédhez.
Lényegében csak annyi a teendőnk, hogy a póréhagymát megpucoljuk addig, amíg tiszta réteget nem kapunk, majd felkarikázzuk, kis vajon megdinszteljük, majd felöntjük a zöldséglevessel, a tejszínnel és a fűszerekkel. Ha már puhára főtt a hagyma kicsit átturmixoljuk botmixerrel, majd beletesszük a zabpelyhet és még 10 percig főzzük. Tálaláshoz lehet rá pirítani bacon szeleteket, isteni ízt ad a levesnek, és persze még tartalmasabbá teszi.
Én először megijedtem a zabpehelytől, de gyerekek, olllllyan isteni lett vele, hogy én a krémleveseket innentől kezdve csak zabpehellyel fogom enni. Sűrű, krémes, laktató étel lett belőle, a zabpehely szinte rizsszerű állagúvá főtt benne. Nekem ez volt a személyes kedvencem a menüsorból.


Pásztorpite




Hozzávalók:
- 60 dkg darált hús (az eredeti recept bárányt ír, én marhát használtam)
- 1 vöröshagyma
- 1 sárgarépa
- 1 marék borsó
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 g sűrített paradicsom
- 2 tk worcestershire szósz
- 1 tk kakukkfű
- 2 tk rozmaring
- 1,5 dl vörösbor
- 2 dl alaplé
- 60 dkg burgonya
- 2 tojássárga
- ízlés szerint tej és vaj (a krumplipüréhez)
- sajt a tetejére

Szeretném előre leszögezni: ez nem egy könnyű kaja. Sőt, irtó nehéz és laktató, de mennyei finom. Igazából egy darált húsos ragu zöldségekkel, ami fölé krumplipürét halmoztak és sajttal összesütötték.
Kezdésnek tegyük fel a krumplit főni, hogy amíg a ragu készül a krumplipürével is haladjunk. A raguhoz felkockázunk hagymát, megfonnyasztjuk, majd hozzá dobjuk a finomra aprított répát és a marék borsót. Ezután rádobjuk a darált húst, majd fehéredésig főzzük. Ezután jöhet rá a sűrített paradicsom és worcestershire szósz, a fűszerek és a fokhagyma, meg persze a bor és az alaplé. Addig főzzük, míg elpárolog belőle a lé nagy része. Ezután elkészítjük a krumplipürét (én csak vajjal és tejjel szoktam, de most tettem bele tojássárgát és sajtot is, krémesebbé és ízesebbé tette), majd egy piteformába töltjük a ragut, arra pedig ráhalmozzuk a krumplipürét. A tetejét megszórjuk a maradék sajttal, majd 180 fokon a sajt pirulásáig sütjük. Érdemes megvárni, amíg kissé kihűl, mert akkor már könnyebben lehet szeletelni. Biztos el fogom még készíteni, de kevesebb paradicsommal, mert így nekem kicsit sok volt.

Ír almatorta



Hozzávalók:
- 6 db nagy alma
- 15 dkg margarin
- 12 dkg cukor (én nádcukorral készítettem)
- 3 tojás
- 18 dkg liszt
- fél cs. sütőpor
- 1 cs. van. cuk.
- 1 citromból nyert citromhéj és kis leve
- csipet só
- löttyintésnyi rum aroma
- ízlés szerint fahéj (az eredeti receptben nincs benne, de nekem almás sütihez kell a fahéj)

A recept ennél a sütinél szintén nagyon egyszerű. Először megpucoljuk az almákat, majd felszeleteljük őket kis gerezdekre. Ezután a nedves összetevőket kikeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk a szárazakat. Végül beletesszük az almaszeleteket is, és ha jól dolgoztunk akkor egy majonézes krumplisalátára emlékeztető masszát kell kapnunk. Nekem kissé barnás volt a nádcukor miatt. Ha túl sűrűnek találjuk a tésztát, tejjel lehet picit hígítani rajta, én meg is tettem. Ezután kivajazott, lisztezett tortaformába töltjük és 180 fokon 45 percig sütjük. A végeredmény egy kissé rücskös tetejű, de annál finomabb almatorta. A benne lévő almaszeletek kellemes fanyarságot és frissességet kölcsönöznek neki, a tészta pedig nagyon lágy és puha. Egyszóval tökéletes választás egy jó kávé, vagy tea mellé, de lekvárral is nagyon ízletes.


Remélem tetszettek nektek ezek a receptek és talán valamit ki is próbáltok belőlük :)
Nézzétek meg a többiek finomságait is!

Tipegő Zombi
Nallag
Testvérkódex

12 megjegyzés:

  1. Imádom a pásztorpitét. Jól néz ki, meg a leves is nagyon feltapadt a szemgolyómra.
    Nem tudom, te hogy vagy vele, de én mindig tartok kicsit a báránytól. Az elkészítésétől, hogy tutira jó legyen. Volt egy rossz élményem vele, és mindig inkább tapasztalt szakácsra bízom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen :) Én most ettem pásztorpitét életemben először és egész finom volt, bár a japán kaják mindig is kiemelt helyen maradnak számomra :P
      Hát én a bárányhúst nem is szeretem, így nincs problémám az elkészítésével :P

      Törlés
  2. A kiváló angoltudásom ellenére eltartott néhány másodpercig, míg rájöttem, hogy ez a Shepherd's Pie:D Asszem, az almatorta azért jobban bejön. Hm, úgy ennék most egy kis almatortát...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D
      Az almatorta meg nagyon egyszerű és finom, tuti fogok még ilyet sütni. Neked is csak ajánlani tudom, hamar összeállítható, csak a sütés tart kicsit sokáig, de addig ezer minden mást csinálhat az ember :P

      Törlés
  3. A pásztorpite nagyon finom,csak ajánlani tudom :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg jó volt, de engem most a leves nyűgözött le *.*

      Törlés
  4. A levest mindenképpen kipróbálom :)

    VálaszTörlés
  5. Nyami, imádom a pásztorpitét, isteni kaja :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kezdek úgy érezni magam, mintha barlangban éltem volna eddig, hiszen mindenki ismeri és szereti a pásztorpitét, én meg csak nemrég hallottam róla :D

      Törlés
  6. Imádlak!! Most megint jól megleptél! :) Én magam 8. éve élek (élek vagy sínylődök??) Írországban, ide születtek a lányaim, otthon érzem már magam, de mégis nap mint nap küzdök a kínzó honvággyal, a szeretteim távollététől és hogy nem vehetek részt a mindennapjaikban. Totál nem tartozik ez ide, csak jólesett kiönteni a lelkemet :) Puszi! Mariann.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, most nagyon irigyellek, ugyanis nagy vágyam kijutni Írországba *.* Remélem egyszer sikerül. A honvágyadat teljesen megértem, nehéz lehet távol a szeretteidtől, de azért gondolom valamilyen formában csak tudjátok tartani a kapcsolatot :) Kívánom, hogy mihamarabb találkozhass velük!

      Törlés