2015. szeptember 9., szerda

{Vigyázz! Kész! Posztolj!} - Gyűjtemények




Sziasztok!

A mai VKP keretein belül a gyűjtemények témakörét vesézzük ki. Ez a téma engem elég erősen érint főleg múltbéli dolgok miatt, de azért jelenleg is van 1-2 dolog, amit örömmel és szívesen gyűjtök.


Régen oda és vissza voltam a matricákért. Aki hozzám hasonlóan a 80-as, 90-es évek gyermeke az tudja, hogy a matrica gyűjtés az iskolai élet fő mozzanata volt, és a különleges matricák egyfajta státusszimbólumot is jelentettek az osztályokban. Nálunk legalábbis azok a lányok (mert a fiúk valamilyen érthetetlen oknál fogva nem gyűjtöttek matricát), akiknek volt csillogós, holografikus, vagy akár domború műanyaggal bevont matricája afféle központi emberekké váltak. Szegény édesanyám, bele sem merek gondolni mennyi pénzt dobott ki az ablakon ezekre a vackokra, de akkoriban imádtam őket és nagyon szerettem nézegetni a matricás albumomat egy jól sikerült cserebere után.


Mivel kislány koromban bőszen tombolt nálam a Sailor Moon láz (és amiből mai napig nem nőttem ki), ezért mindent gyűjtöttem, ami ezzel az animével volt kapcsolatos. Először a magazinok jöttek be, abból persze az összeset megvettem, majd jöttek a kártyák, a kulcstartó figurák, uzsonnás dobozkák, stb. Emlékszem irdatlan Sailor Moon-os kártyagyűjteményem volt, ott is nyilván a holografikusan csillogó darabok voltak a legértékesebbek.


Ezeken kívül még egy nagy gyűjteményem volt, és ez a Kinder figurákból tevődött össze. Még gyerekkoromban a Kinder tojásokban aranyos téma köré épülő figurákat lehetett gyűjtögetni - tudjátok, pingvinek, vízilovak, oroszlánok, krokodilok, és mindegyikhez volt valami idétlen reklám is. Egy idő után már nem is érdekelt maga a csoki, csak a benne lévő játék, és egy világ dőlt össze bennem, ha kisautót, vagy puzzle-t találtam benne, nem pedig állatfigurát. A gyűjteményem 3 (!!!) cipősdobozban is alig fért el, imádtam ezekkel a mütyürökkel játszani :) Persze ma már a Kinder sem a régi, olyan gagyi hülyeségek vannak bennük, hogy számomra elveszítette a varázsát. Viszont a lányos Kinder tojásban még lehet kincseket találni :P (a tündérkéket gyűjtöttem is egy darabig :D)

Manapság viszont kicsit más dolgokat halmoztam fel, s azokat sem szánt szándékkal. Soha nem úgy megyek vásárolni, hogy feltűröm a pólóm ujját, majd nagy elhatározással berobogok egy üzletbe, hogy akkor én most begyűjtök mindent.



Jelenleg amikből elég sokkal rendelkezem, azok a könyvek, sminkek és körömlakkok. Könyvekből van a legeslegtöbb. Mostanra olyan sokat sikerült felhalmoznom, hogy a felét édesanyámnál tárolom, mert nem fér el az albérletünkben :D Persze közben veszek új köteteket is, amiket itthon kell valahogy elszállásolnom, de már folynak ki a könyvek a szekrényeimből, így jobb híján az étkező asztalon tornyosulnak a kint rekedt történetek. És érdekes módon egyedül a könyvek vásárlásánál nincs bennem bűntudat. Mert ha mondjuk veszek magamnak egy új körömlakkot, akkor azért kicsit szégyellem magam, hogy már megint elcsábultam, de egy könyvet bármikor, szemrebbenés nélkül megveszek. Édesanyám mondata cseng ilyenkor a fülemben: "Könyvre nem sajnáljuk a pénzt." És milyen igaza van.


Sminkből ugyan nem rendelkezem akkora adaggal, mint egy profi, az összes holmim elfér egy 3 fiókos kis tárolóban meg az íróasztalom egyik polcában, bár ezek már elég szűkösen vannak. Ezekből a termékekből nem szeretnék nagyon sokat felhalmozni, mivel elég drága mulatság, főleg hogy kezdek rákapni a minőségibb cuccokra. És mivel nem sminkelésből élek, megválogatom, hogy mit veszek meg. Éppen ezért sminkek terén nem hiszem, hogy fenyeget a gyűjtögető szenvedély, maximum a MAC rúzsoknál érzek valami kis csábítás félét. Ugyanez igaz a körömlakkokra is. Nincs ugyan sok száz darabom, de az a 150 darab (kb), amim van majdhogynem teljesen ki van használva. Amiket annyira nem használok, nos, azokat mind sminkben, mind körömlakkban szortírozni fogom és vagy blogsale-re bocsátom őket, vagy ami senkinek sem kell, az megy a kukába. Teljesen fölösleges sok ezer forintot kidobálni a nyolcvanadik lila árnyalatra, amit úgy sem fogok használni. Szóval igen, elég rendes tisztogatást tervezek majd tartani, néhány dologtól fájó szívvel, de meg kell válnom, mert a fő szempontom a praktikum lett és nem a felhalmozás.

Ha már valamit gyűjtögetni szeretnék, akkor azok a szép emlékek a szeretteimmel és a családommal :)

Ti gyűjtöttetek/gyűjtötök valamit?

10 megjegyzés:

  1. Arra nem számítottam, hogy Ennyi lakkod van :D megfertőztünk...amúgy a múltheti nagytakarításban elég durván szelektáltam, aztán a készlet fele leapadt...de sajna az új őszi ILNP-nek nem tudtam ellenállni. Amúgy könyvre én sem sajnálom a pénzt. De most rukkolázom is irdatlan mennyiségű könyvhöz jutottam *-*
    Ugye Hello Kitty és Pony nálam minden mennyiségben ezek mellett. Juj a Kinder figurák. Abból volt nekünk is egy csomó. Egyetlen egy Sailor Moonos kártyám van...ilyenre sose volt pénzünk. Na igen. Irtó csóró gyerekkor :D Szegény anyukám mit élhetett át. Mondjuk szivattak is a suliban emiatt. Persze a sok majmot nem egyedül nevelte az anyukája. Na mindegy. Szóval szerintem a gyűjtögetés jó móka ésszerű keretek között.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, minden a Ti hibátok :PPP És sajnos még tervezek venni lakkokat, de próbálok nem eszetlenül vásárolni. Az őszi ILNP-ből én is kinéztem pár lakkot magamnak, de hát ki tudja, hogy meg tudom-e engedni őket magamnak.
      Ja, hát mi sem voltunk gazdagok sosem, de ezekre a dolgokra anyu sosem mondott nemet, mindig megvette nekem, amit szerettem volna, én pedig végtelenül boldog voltam ^^ Cserébe nem voltak trendi ruháim, de valahogy nem szomorkodtam emiatt :P

      Törlés
  2. A Sailor Moon-os kártyák!! Nekem miért nem volt olyan?
    Régebben szalvétát gyűjtöttem, de persze a matrica meg a kinderfigurák nálam is megvoltak. De gyűjtöttünk szép kavicsokat meg kagylókat is... Az egyetlen ilyen "hülyeség", amit még mindig gyűjtök (sőt ezt csak olyan 4-5 éve), a filteres teák papír zacskója, vagy mije. Körömlakkban nem vagyok ilyen erős, de könyvem az van néhány - olyan 200-300, de ebben benne vannak a régi könyveim is. Ha egy nullával több lenne, kicsit jobban örülnék:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem volt Sailor Moon-os kártyád? Ez már szinte eretnekség! :D
      A szalvétagyűjtés nálam kimaradt, matricában utaztam. Az meg, hogy mennyi könyvem van, hűha... Bele sem merek gondolni, sosem vetemedtem még a megszámlálására, de majd egyszer :)

      Törlés
  3. Nekem is könyvből és körömlakkból van gyűjteménynek mondható mennyiségem (bár nyilván a minőség is számít). A lakkokat mondjuk időnként átszortírozom, és eladom, ami nem kell (legalábbis eddig így volt, mindjárt kitérek a változásra), a könyvek gyűjtése pedig erősen lecsökkent, nagyon kevés könyvet veszek újonnan, a legtöbbet rukkoláról szerzem be, és ezek 90%-át tovább is adom, illetve valamiért mindig inkább a régi kedvenceimet olvasom újra, ehhez had linkeljek egy képet: https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/v/t1.0-9/11873422_1150125121667719_1197658226207784051_n.png?oh=593a136795e97b9107b99c1faeff3b36&oe=56A7FED5
    3 egyszerű mondat, de annak, aki egyetért vele, hihetetlenül kifejező, és egy nagy kupac érzelmet, emléket hív elő :') (legalábbis belőlem)

    A változás pedig, amit említettem, a páromnak köszönhető. Ő imádja a videojátékokat - ezeket az emberek általában illegális forrásból szerzik be, de ő nem. Nem dúskál a pénzben (tanár a lelkem), és nem is veszi meg újonnan az 50 dolláros játékokat, hanem kivárja az akciókat (akár éveket), amikor potom pénzért lehet őket beszerezni. Az online gyűjteményén kívül pedig van offline is, amibe (sok egyéb mellett) az "egy nagy kedvenc játéknak" az összes platformra kijött összes kiadását be tervezi szerezni (na ezek viszont sokba kerülnek néha, volt már, hogy elakadt a lélegzetem az összeg hallatán).
    Vele (kvázi) együtt élve rám is ragadt valami ebből a gyűjtőszenvedélyből, most már én is elkezdtem tudni értékelni annak a szépségét, hogy van valami, ami sok-sok részből tevődik össze, neked ennek a töredéke van meg jelenleg, de türelemmel és szerencsével szépen lassan a birtokodba veheted mindet. Ezért van az, hogy mostanában már nem szortírozom ki olyan kegyetlenül a lakkjaimat, nem azt nézem, hogy "hm, ezt ritkán használom, és jó drága volt, ha eladom, egy kis pénzhez jutok", hanem "már kiadtam érte a pénzt, ha nem is használom heti rendszerességgel, elfér nálam, és egy-egy nail artnál tuti jól fog jönni). Viszont azt, hogy mit veszek meg, nagyon megválogatom, olyat pedig nem tennék, hogy csak azért veszek meg egy kollekciót, hogy az összes meglegyen (eddig egyedül a Moyra Suede lakkokból van meg a teljes, de ott mindegyik tetszett, és az egész nem került annyiba, mint a közepesen drága lakkokból egy darab). A sminkcuccokat pedig továbbra is kegyetlenül szanálom, illetve alig veszek valamit (bár pont tegnap elkapott a hév, és vettem pár őszies ajakravalót), hiszen jól tudom, hogy mi áll jól nekem, többségében megvannak a bevált termékeim, árnyalataim, kombinációim, és bár blogger-szinten talán nekem van az egyik legkisebb gyűjteményem, ezt sem használom ki - már nagyon érik a következő válogatás.

    Ez egy nagyon hosszú hozzászólás lett, legalábbis hozzám képest, remélem nem bánod :) Jók ezek a VKP témák, szeretem olvasgatni, hogy ki-mit gondol a dolgokról, engem is véleményalkotásra késztet, még ha csak magamban fogalmazom is meg :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örültem a hosszú kommentednek, imádom ezeket olvasgatni :) Nekem a könyvvásárlás egyfajta életérzés, imádok böngészni a könyvesboltban, szóval nekem ez hiányozna.
      Meglévő lakkokból néhánytól tervezek megszabadulni, mert tényleg sosem használom őket, akkor meg minek vannak meg? Más lehet örülne nekik, nálam meg csak foglalják a helyet. Most már úgy vagyok vele, hogy nem akarok semmit felhalmozni csak azért, hogy egyre több és több legyen. Inkább megtartom azokat, amiket tényleg kihasználok, és csak olyanokat veszek meg, amikről tudom, hogy később is ugyanolyan lelkesedéssel nyúlnék értük, mint először. Sminkcuccok terén is hasonlóan gondolkodom, meg ott most szeretnék kicsit minőségibb vizekre evezni. Ez magával vonja azt, hogy kevesebb sminket veszek, de azok tényleg megérik az árukat.

      Törlés
  4. Én képregényeket, gombokat, pokemon tazokat és dínó figurákat gyűjtöttem. Meg egy időben perselyeket. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pokémon tazo!!! Azokat el is felejtettem, pedig de imádtuk őket!

      Törlés
  5. Óóóó, azok a nagyon-nagyon szeretett Kinder-figurák... <3 <3 <3
    Én is gyűjtöttem őket, mert a "mi időnkben" masszív, értelmes figurák voltak a csokitojásban, tényleg lehetett őket gyűjteni.
    Ezzel szemben ma... pfff....
    Néha szoktam a keresztfiamnak venni egy-egy Kindert, de a játékot gyakran a kezébe sem merem adni, nehogy lenyelje az apró kis vackokat. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye milyen jók is voltak a kinder figurák régen? Csupa aranyos állatka, mindenki próbálta összegyűjteni az összeset :) Ma már fantáziátlanok, gagyik a tojásban lévő játékok. Nem bájosak, nem kedvesek - mintha kifogytak volna az ötletekből, pedig csak fel kéne újítaniuk a rég bevált dolgokat és megint mindenki örömmel venné ezt a meglepit.

      Törlés