2015. július 21., kedd

Hosszú hajas tapasztalatok




Sziasztok!

Tudvalevő rólam, hogy rajongok a hosszú hajért- minél hosszabb, annál jobb! (de persze emellett azért legyen egészséges is) Az én hajam most már a fenekemig ér, és nagyon imádom, de vannak napok és helyzetek, amikor az őrületbe tud kergetni. Jó ideje gondolkodtam már arról, hogy leírom a hosszú hajas tapasztalataimat, most pedig végre sikerült is összeszednem majdnem mindent, amit megtapasztaltam az évek során - jót is, rosszat is.



- a melegben elviselhetetlen, mert rátapad a nyakadra és beizzadsz alá. Csak felkötve tudod hordani.
- télen viszont nincs szükségünk sálra, elég ha a nyakunk köré tekerjük a hajunkat.
- egy röpke fuvallat és a fél hajkoronánk beleragad a rúzsunkba/szájfényünkbe.
- a régi típusú székek csavaros háttámlája rendszeresen megkopaszít, ugyanis mikor fel akarunk állni, csomóstul tépi ki azt.
- leülni sem olyan egyszerű, mert bizonyos hossznál már rá tudsz ülni a hajadra.
- ha tömegközlekedésen hátradobod a hajad, tuti, hogy valaki a te támládnál akar kapaszkodni és belecsimpaszkodik pár hajszáladba.
- a hajmosás minimum fél óráig tart, a szárítás pedig megint fél óra.
- kész kincsesbánya vagy a hajápoló cégek számára, mivel irdatlan mennyiségű sampont, balzsamot, pakolást és hajolajat használsz.
- azt hiszed, hogy kopaszodsz, mert olyan hatalmas hajcsomókat szedsz ki a zuhanyzóból (holott nem, csak a hosszú hajszálak soknak tűnnek)
- mindenütt hajat találsz - olyan helyeken is, ahol nem is számítottál volna rá (akvárium szűrő, DVD-tok, fogkefe...).
- egy élet, mire kifésülöd
- hiába kötöd a fejed búbjára, akkor is a hátad közepéig ér, ergo ugyanúgy melegít és még az arcodba is csap.
- hosszú hajú embert nem lehet csak úgy megölelni - előbb félre kell pakolnunk a hajunkat, hogy az ölelő karok ne tépjék meg a hajkoronánkat.
- ha úgy megyünk el itthonról, hogy nincs nálunk óriás csat, vagy hajgumi, akkor kb. vége a világnak. Nincs mentőeszköz a haj kordában tartására.
- aludni csak úgy lehet vele, ha befonod, vagy felkontyolod a fejed tetejére, de akkor meg másnap vagy hullámos lesz a hajad (miközben te egyeneset szeretnél), vagy olyan szénaboglya lesz, hogy 10 percig kell fésülnöd, mire vállalható lesz.
- kiteregeted a tiszta ruhákat, és a ruhás lavór alján összegyűlt hajcsomókat találsz.
- esős napon hiába a kapucni - ha kilóg belőle a hajunk, akkor a vége teljesen szétázik, de a kabátunkba meg nem akarjuk tenni, mert szúrja a nyakunkat.
- szeles napon próbálsz mindig szembeszélben menni, hogy az indulás előtti fésülködésed ne veszítse értelmét.


- de persze a szél folyton irányt változtat és ennek következtében az egész hajzuhatagodat az arcodba, sőt, néha a szádba is - kapod. Végülis, meg van a reggeli.
- egy nyaklánc levétele sem olyan egyszerű, mert a nyakadnál lévő hajszálak gyönyörűen rá tudnak csavarodni az ékszerre.
- minden áron piszkálgatnod kell a frissen mosott hajadat, pedig tudod, hogy így hamarabb zsírosodik. És mégsem bírod ki.
- álmodozol a bongyor hajról, de hiába minden göndörítő eszköz és trükk, fél óra alatt kirúgja magát a hajad - lehúzza a súlya.
- irtó nehéz tökéletes, fejre simuló copfot kreálni, mert mindig találsz egy-két kidudorodó hajtincset, amit vissza kell fésülnöd. Közben pedig lerohad a karod.
- a törölköződ túl kicsi ahhoz, hogy belebugyoláld a vizes hajadat.
- nyomatékosan kéred a fodrászt, hogy csak a töredezett végeket vágja le, aztán a végén a derékig érő hajadból vállig érő lesz.
- vagy pont az ellenkezője történik - alig vág a hajadból és megdicsér, amiért ilyen szépen ápolod.
- állandóan rettegsz, hogy a tömegközlekedésen valami hülye szórakozásból rágót ragaszt a hajadba, vagy belevág.
- megpróbálsz beszállni a kocsiba, de az ajtó becsukásakor rájössz, hogy a hajad fele kint maradt.
- lehúzod az ablakot egy kis levegő reményében, és a fejed fél perc múlva úgy néz ki, mintha tornádóba kerültél volna.
- vadidegenek eljátsszák, hogy a hajad életre kel és megfojtja őket. És azt hiszik, viccesek.
- hajat festeni mész a fodrászodhoz, aki a látványodtól elsírja magát. Majd a végén megkönnyebbül, hogy csak 3 hónap múlva lát újra.
- nincs nálad rendes hajgumi és csak befőttes gumit tudnak adni neked, te pedig utolsó kétségbeesésedben elfogadod, mert különben megpusztulsz. Este pedig könnyáradatban próbálod kitépni a szörnyű gumit a hajadból.
- olyan hajgumit kapsz ajándékba, amiben fém kapocs van, neked pedig jó pofát kell hozzá vágnod (miközben tudod, hogy az egy hajgyilkos szörnyeteg)
- a sötétben észreveszel egy hatalmas foltot és azt hiszed rá, hogy pók. Miután kíméletlenül agyontapostad rájössz, hogy csak egy hajcsomó (a lelkiismereted pedig megnyugszik).


- áll a víz a zuhanykabinban/kádban, aztán rájössz, hogy csak a hajad dugította el a lefolyót.
- szeretnéd az ujjaiddal lazán hátrafésülni az arcodból a tincseidet, de a hajad beleakad a gyűrűdbe (vagy még rosszabb, a kissé beszakadt körmödbe).
- valami csiklandozza a lábad, de kiderül, hogy nem bogár, hanem egy kósza hajszál.
- megpróbálsz valami új frizurát alkotni (hogy ne csak a konty és lófarok létezzen számodra), de a próbálkozások rendre kudarcba fulladnak a hajad hossza és súlya miatt.
- a párod dühöng, mert nem működik a porszívó a sok hosszú hajszáltól, ami eltömítette.
- a hajbalzsam előbb fogy el, mint a sampon.
- mindenki meg akarja fogdosni a hajad.
- ez utóbbi cseppet sem zavar, sőt, élvezed, hogy mások birizgálják a hajad.
- vagy épp ellenkezőleg, rühelled, ha bárki is hozzáér a hajadhoz.
- a hajad köpenyként úszik utánad, ahogy mész, és mindenki megnézi.
- meglátsz egy másik lányt hosszú hajjal és rájössz, hogy a tiéd hosszabb az övénél.
- vagy meglátsz valakit, akinek hosszabb a haja a tiednél, és kiderül róla, hogy srác.
- mikor az esküvőd előtt direkt tovább növeszted a hajad, majd közli veled a fodrász, hogy nem lehet vele mit kezdeni, mert vékonyszálú.
- a szemüveged szára rendszeresen becsípi egy-két hajszáladat.
- ha az arcodba borul a hajad úgy nézel ki, mint Samara a Körből.
- vagy Hogyishívják kuzin.
- combig érő hajat szeretnél, de a tiéd nem nő tovább a fenekednél.


Kedves hosszú hajú sorstársak, ti éltetek már át ezek közül hasonlót? 
Ha gondoljátok kommentben írjátok le, ti miket tapasztaltatok a hosszú hajatokkal :)

28 megjegyzés:

  1. Ejjha, jó hosszú a lista, inkább nem ecsetelném, hogy melyik ismerős - mivel szinte mind - de ami abszolút ismerős és a legeslegnagyobb parám, hogy a buszon belevágnak, vagy az ülésről belemásznak a tetvek :DDDDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ááá, tetvekre nem is gondoltam még, pedig jujj :D

      Törlés
  2. Hát ez marha jó volt :D Nekem csak kb. hátközépig ér, de így is átéltem már sokat a felsoroltak közül.. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha tetszett ^^ A hátközépig érő haj is hosszúnak számít már szerintem :)

      Törlés
  3. Sírva nevettem végig. :D Ismerős a szituáció. Az egész. :D Csak nekem ezen kívül még baromi dús is, még így is, hogy a felét kiritkítom. Ha pedig elárulom valakinek, hogy eredetiben még egyszer ennyi lenne, rendszerint olyan szemekkel méregetnek, hogy hajjajj. :D

    Arról nem is beszélve, hogy állandón póthajnak nézik. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondoltam, hogy te szintén át tudod ezt érezni :P Mindig is irigykedtem kicsit a hajadra, olyan gyönyörű dús, a felét igazán nekem adhatnád :P Nekem annyi hajam van, mint ami neked egy mosáskor kihullik :D

      Törlés
  4. Jujj ez nagyon jó :DDD 95%-ban mindegyik pont ismerős nagyon is, de sebaj mindezektől eltekintve is imádom a hosszú hajam :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett ^^ Igen, minden macera ellenére azért én is szeretem a hosszú hajam, és most megfogadtam, hogy addig növesztem, ameddig csak tudom :P Szerencsére egészséges a vége, úgyhogy nem is nagyon kell vágni :)

      Törlés
  5. Végignevettem én is. :D Szerencsére én szinte sosem használok hajgumit, csatot. Csak pl ha szélviharban vagyok. :D Álmomban ösztönösen pakolom oda-vissza ahogy fordulok. Ami kimaradt, hogy ha kibontott hajjal alszunk, és ráfekszik a párunk. :D Vagy a saját hajamra könyöklök, miközben forgolódom az ágyban...... Sőt, egy bizonyos hossz után a wc-n is oda kell figyelni.. Na jó, inkább nem részletezem..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát, hogy éled túl a nyarat hajgumi és csat nélkül? Egyáltalán nem szoktad felfogni? Én bele is pusztulnék :D
      Amiket te említettél azok is jók - nálam azért maradtak ki, mert összefogott/fonott hajjal alszom, ezért a férjem nem nagyon tud ráfeküdni. De a wc-s szitu is ismerős, khm.. :P

      Törlés
    2. Valamiért még melegebbnek érzem.. Mert ha kibontba van a fejbőrömnél jobban jár a levegő. Ahogyan írtad, egy bizonyos hossz után a tarkón úgyis ott a haj, tehát.... Nár a fejtetőn sosem gumizok, csak lent, mert nagyon húz, megfájdul a fejbőröm, nem szeretem.. Feltűzni is ezért nem.. Egyszer szúrattam egy industrial piercinvet a fülembe. Mlndta a piercer, hogy ne engedjem, hogy rátekeredjen a haj, hadd levegőzzön.. Befont hajjal éltem két hónapig, éjjel-nappal, de számomra kínszenvedés úgy aludni. :D A párom szép kis kontyot készít magának és úgy alszik. :D

      Törlés
    3. Hát nem tudom, nekem ha copfba van kötve magasan, akkor azért a nyakam jobban szellőzik, csak mindig ide-oda csapkod a hajam :D Ha meg kibontva van, akkor is mindig bal oldalra söpröm, hogy legalább a nyakam egyik oldala kapjon levegőt. De persze kinek mi a kényelmes - én ilyenkor nyáron azt szeretem, ha minél kevésbé érintkezik a hajam a bőrömmel. Itthon pl. kontyba fogom. Férjem is hosszú hajú, de őt nem zavarja a meleg pl., simán alszik kibontott hajjal. Én ezzel szemben a fejem búbjára gumizom és úgy próbálok aludni :P

      Törlés
  6. "állandóan rettegsz, hogy a tömegközlekedésen valami hülye szórakozásból rágót ragaszt a hajadba, vagy belevág" - jézusom, ez elég riasztó... még sosem jutott eszembe, hogy vannak ilyen elborult emberek :(

    Egyébként a többi - lassan fenékig érő hajjal - ismerős, ismerős :) (Nem is beszélve ha ez mellé még hosszú hajú pasival él együtt az ember lánya :D)

    Én azokat a nagyobb csatokat szeretem egyébként, amivel olyan kis mű-copfot lehet csinálni, nem tapad az ember fejéhez annyira a haj, rövidebb benyomást kelt, ami jó, mert változatosabb, na meg nyáron nem lóg le, és még kontyba sem kell kényszeríteni ^-^
    (Ő a megmentő: http://cdn.xl.thumbs.canstockphoto.hu/canstock1217578.jpg )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig sajnos vannak olyan hígagyú barmok, akik abban lelik örömüket, hogy ilyesmit csináljanak. A szép hosszú haj szinte vonzza a tekintetet, és az ilyen IQ betyárok szeretik tönkretenni a hajkoronákat. Egyszer velem is megcsinálták, hogy rágót ragasztottak a hajamba, anyukámnak ki kellett vágnia a hajamból.
      Az én férjem is hosszú hajú, szóval duplán sok hosszú hajszál van nálunk a lakásban :D
      Ja, csat alatt én pont erre a kis fogas izére gondoltam, csak nem tudom mi a neve :D De ugyanezt szoktam én is használni. Vagy olyan copfszerűséget csinálok vele, mint amit te is mondasz, vagy pedig átfogom vele a kontyomat és a fejemhez rögzítem. Nagyon kényelmes :)

      Törlés
  7. Pont tegnap vágattam le a fenékig érő hajam váll fölé, és minden szóval egyetértek :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óóó, szívem szerint most azt mondanám, hogy de kár, de gondolom nem véletlenül vágattad le. Pár éve én is drasztikusan megváltam a fenékig érő hajamtól, vállig érő lett belőle. Nagyon kényelmes volt, szerettem is, de jó újra hosszú hajúnak lenni - minden macera ellenére is :)

      Törlés
  8. Eddig még nem féltem attól hogy belevágnak a hajamba...Köszi:'D

    VálaszTörlés
  9. Haha:D
    Nekem nem valami hosszú a hajam, de így is be szoktam csukni a kocsiajtóval, szóval képzelem milyen lehet a te hajaddal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, fájdalmas :D És olyankor nem is a fájdalom zavar annyira, hanem hogy ne sérüljön az ajtótól a hajam :P

      Törlés
  10. Ez beillene egy idegőrlőnek. :D
    Ismerős, mert eddigi éveim alatt inkább hosszú volt a hajam, mint rövid. Most is növesztésben vagyok. Emlékszem a fejekre, amikor mindenki a sálával küzdött télen, én meg a fenekem alá érő hajamat csak áttekertem a nyakamon, és nagyszerűen melegített.
    Viszont, volt egy olyan eset, amikor egy tanárnőmmel utaztam együtt buszon. Hirtelen fékezett, a nő meg nem találta meg az egyensúlyát. Mi volt, amit sikerült reflexből elkapnia? Hát a copfom. Azt hittem, hogy megskalpol, vagy viszi a fejemmel együtt.
    Rágót még nem kaptam, szotyit már igen. Még gimiben ismertem olyan srácot, aki azzal szórakozott, hogy beült a hosszú hajúak mögé, és belenyesett a loboncba pusztán szórakozásból. :S

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Végülis igen :D
      Rám is dülledt szemekkel néznek télen és ősszel, mikor csak kétszer átkanyarintom a hajam sál gyanánt a nyakamon és le van tudva a fázás :P Bár néha azért úgy is szúr a hajam.
      A copfomba még nem kapaszkodtak bele, de átérzem a helyzeted. Nekem már az is irtóra fájdalmas, mikor valaki csak 1-2 kósza hajszálamat csípi oda az ülésem támlájához a kezével :S
      Igen, olvastam a szotyis esetedet - okos, művelt emberek lehettek, akik ezt csinálták. Nekem sajnos a rágóhoz volt már szerencsém, belevágáshoz még nem, de volt ismerősöm, aki ezt is átélte. Mintha az embereket vonzaná a hosszú és szép haj tönkretétele :/ Közben nekünk meg olyan érzés, mintha a karunkba, vagy lábunkba vágnának bele, elvégre a hajunk is hozzánk tartozik.

      Törlés
  11. Ismerős mindegyik. :) Nekem is fenékig érő hajam van. A főnököm szokott gutaütést kapni tőle. Mindenki imádja fogdozni, nézni, dicsérni. Ha levágatom alapítványnak adom. Bár mindenki felsikolt, amikor a vágásról beszélek.. De nem gondolhatják komolyan, hogy 80 évesen bokáig érő hajjal fogok létezni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hááát, a magam részéről elég valószínűnek tartom, hogy idősebb koromban is hosszú hajam lesz, bár ki tudja mennyi marad meg addigra :D
      Az én hajamat amúgy el sem tudom adományozni, mert festett :( Pedig anno gondolkodtam rajta én is.

      Törlés
  12. Szinte mind ismerős :) és tök jó, mert azt hittem, csak én csinálom össze magam, mikor valami elkezdi csikizni a lábamat, aztán rájövök, hogy csak hajszál, vagy megindulok egy légycsapóval egy hajcsomó felé :D és mikor izomlázad van a karodban a frizurakészítéstől, fincsi :)
    Mondjuk buszos parám nincs, az viszont alap dolog, hogy a támlába kapaszkodó emberek hozzáfogják a hajamat is. Ellenben jártam úgy, hogy kedves mögöttem ülő osztálytársaim megemelték a hajam egy olyan távoli ponton, hogy nem érzékeltem, és kék filccel befestettek pár tincset. Csak gratulálni tudok ilyen szintű gyökérségekhez -.-
    Ja, és mostanában jutottam el odáig, hogy nem bírok kibontott hajjal aludni, mert állandóan ráfekszik a párom. Tulajdonképpen egész kényelmes, ahogy felkontyolom, csak hülyén nézek ki, de úgy tűnik, őt nem lombozza le :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na ez a filces eset nem semmi :O Bár bevallom, az ollótól jobban félek. Meg a rágótól - attól sikerült megkopaszodnom egy kicsit. De nagyon primitív hozzáállásra utal, ha valaki ilyen dolgokban leli örömét.
      A ráfekvés nálunk is megesik, de nekem nem szokott olyan nagy bajom lenni belőle. Meg ha nagy meleg van úgy is felkontyozom, amúgy meg már ösztönből tudom mikor és hová kell pakolni a hajamat :D

      Törlés
  13. Ja, és még így is megéri. Hogyne érné meg :)

    VálaszTörlés