2015. július 14., kedd

Életmód project - 13.

Vasárnap lett volna az életmód project következő része, de mivel akkor tettem közzé a világ ízei rovat legújabb részét, nem akartam egy napra zsúfolni az egészet. Most egy kis pihi után megint jön a kajadömping, meg persze az élmények.

Végre valahára leírhatom, hogy szép lassan visszakúszik az életembe a mozgás :) Igaz, a nagyon nagy melegben inkább csak pihegtem, nem is szerettem volna kockáztatni, hogy rosszul legyek, de miután lehűlt a levegő ismét kedvet kaptam tortázni. Szép lassan, szakaszosan csinálgatom a Péntek Enikő dvd-met - elszoktam tőle, szóval most vissza kell rázódnom, de jól esik, hogy ismét rá tudom venni magam erre. Most van időm is magammal foglalkozni, a szabadságomat főleg ezzel szeretném tőlteni. Regenerálódásra, pihenésre is szükségem van, de nagyon szeretnék több figyelmet fordítani a táplálkozásomra és természetesen a mozgásra. Folyamatosan új receptek vadászásában vagyok, szükségem van a változatosságra, ééééés ami tőlem nagy újdonság és nagy lépés, a napokban elmentem futni. Mindig is nagy félelmem volt ez a fajta mozgás, mert sok rossz élményem kötődik hozzá. Az iskolában sosem tudtam megcsinálni a kötelező köröket, amiért gúny céltáblájává váltam (persze voltak mások is, akik nem tudták, de én csúnya és kövér is voltam mellé, szóval inkább engem cikiztek a gyerekek - és igen, a tanár is).

Az sem vált előnyömre, hogy általánosban még nagyon súlyos stádiumban volt az asztmám és a többi tüdőproblémám. A tüdőteszteléseknél is állandóan futtattak, aminek következtében mindig rohamom lett - többek között ezért is utáltam kontrollra járni, mert tudtam, hogy futás, vagy lépcsőzés lesz a vége, majd belém nyomnak 5 kg gyógyszert, amitől megszűnik a fulladásom, de cserébe egész este hányni és remegni fogok. Szóval a futás és én nem voltunk jó barátok. Aztán egy nap úgy döntöttem, hogy én ennek akkor is nekiállok, mert nincs olyan, hogy lehetetlen, csak tehetetlen.

A hajnali órákban mentem le, mikor még alig voltak emberek az utcán. Sétáltam egy kört bemelegítésként, majd nekiálltam futni is. Persze nem sikerült rögtön egyben lefutnom a 2 kört, mert nagyon beszűkült a légcsövem (és sajnos még van egy kis légcső meg gégegyulladás-maradékom is), de addig is sétáltam, amíg pihegtem. Első alkalomnak megtette, legalább már tudom milyen érzés. Persze feszélyeztek a néha-néha mellettem elszállingózó emberek, de folyamatosan azt mondogattam magamnak, hogy törődjek csak magammal. Nem volt könnyű, főleg lelkiekben, mert tudom mit gondolhat az utca embere egy futni próbáló túlsúlyos emberről, de valahogy muszáj belerázódnom ebbe és nem érdekel ki mennyire tartja ezt taszítónak - nem kötelező rám nézni ugyebár :) Viszont utána remekül éreztem magam mind testileg, mind lelkileg, hiszen megtettem egy magamhoz képest nagy lépést és folytatni is fogom ezt az utat.

Innentől kezdve minden reggel lejárok majd futni, és ha két héten keresztül csak 2 kört tudok megtenni megszakításokkal, akkor annyi lesz és kész. Kis lépésekben kell haladni. Később, ahogy belejövök majd egyben is le tudom futni a 2 kört, aztán lesz belőle 3, 4 kör is. Emellett pedig a benti tornákat sem szeretném elhanyagolni, hiszen az is fontos.
Ételek terén továbbra is próbálok figyelni a változatosságra. Úgy vettem észre, hogy ha több fajta ételt kipróbálok, nem fásulok bele annyira az egész életmódváltásba. Mondjuk nehéz új recepteket találni, amik szimpatikusak is, de igyekszem.



Mert dinnyéből sosem elég



Tükörtojás sonkával és uborkával



Egyik kedvenc gyümölcsöm a ribizli. Sokan nem szeretik így magában, mert savanyú, de én pont ezt imádom benne :)



Saláta natúr joghurttal és egy kis borssal



A legkedvencebb gyümölcsöm a málna, hozzá pedig grízpudingot ettem. Utóbbi egyértelműen csaló kaja, de ennyi most belefért.



Palócleves megint - nagyon szeretem, főleg nyáron, mert kicsit savanykás és sok benne a zöldség. Házi kefirrel is isteni :)



A szülinapi ebédből megmaradt fokhagymás csirke salátával



Rántottás wrap 
(megjegyzés - ha paradicsommal készítjük a rántottát, semmi esetre se töltsük tortillába, mert szétázik tőle és mindenhol ömleni fog belőle a szaft - jól néztem ki utána :D)



Szőlő és diákcsemege. A szőlőt mondjuk két adagban ettem meg, de egy félig leszemezett fürt nem lett volna túl esztétikus :P



Sült csirkés-paradicsomszószos wrap uborkával - na ezt normálisan meg lehetett enni :P



Ez az amorf barna kupac nem az, aminek látszik :D Valójában Panna-féle házi banános csokifagyi, és valami mennyei! Mi függők lettünk. Sajnos most kicsit mellőznöm kell ezt a finomságot a torkom miatt, de amint meggyógyulok muszáj lesz újra elkészítenem.



Egy kis müzli - loptam pár szem mogyorós párnácskát Viktortól, szóval kicsit csaltam :P



Cukkini hajók. Az egyikben tejfölös darált hús van, a másikban bolognai ragu. Nagyon finom és laktató is :)


Hát ennyi lettem volna most, két hét múlva újra jövök a rovattal :)

10 megjegyzés:

  1. A görögdinnyét i-m-á-d-o-m én is! :D A ribizlit is szeretem, meg mindent ami savanyú :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ilyen sok mindenben egyezik az ízlésünk :)

      Törlés
  2. Nagyon örülök, hogy bejött a fagyi, én is imádom, naponta tudnám enni :D

    VálaszTörlés
  3. Szia Szilvi! Az ételek nagyon gusztusosak. :) Viszont...ne haragudj, hogy úgymond beleszólok, de mivel ezt tanulom már pár éve (gyógytornász), gondoltam elmondom. A futást nagyon nem ajánlott nagy túlsúllyal végezni, igazából még csak +10-15 kg-mal sem, mert nagyon tönkre vágja az ízületeket (amúgy sem a legkímélőbb, ha nem megfelelő módon csinálják). Az pedig nem játék, szóval vigyázz magadra, egyéb mozgásformák is jól be tudnak válni, de hiszen tudod. :) Minden jót és szép napot! :)
    Lilla

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Lilla! :)
      Először is köszönöm, hogy írtál és hogy a segítő szándék vezérelt. Én is hallottam arról, amiről írsz és sokáig ez (is) tartott vissza attól, hogy fussak, a többi személyes tényezőn kívül. Meg fogom fontolni a javaslatodat, mert problémát nyilván én sem szeretnék. Ha ennyire nem ajánlott az én helyzetemben, kereshetek más mozgást is, a lényeg, hogy valamit csináljak. Minden esetre akárhogy is lesz, legalább kipróbáltam a futást :) Köszönöm szépen még egyszer a tanácsokat!

      Törlés
    2. Nagyon szívesen, és remélem nem vetted okoskodásnak, csak jót akarok, már csak azért is, mert te vagy az egyik kedvenc blogíróm ^.^
      Lilla

      Törlés
    3. Dehogyis vettem, teljesen korrekt módon írtad le, így pedig evidens, hogy odafigyelek rá és megfogadom :) A mondatod utolsó részétől pedig egy kissé elérzékenyültem, köszönöm, hogy így gondolsz rám ^^

      Törlés
  4. Én nem kifejezetten szeretem a savanyút, de a ribizlit azt pont nagyon:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én imádom a savanyú dolgokat, jobban, mint az édeset. A ribizlit is pont ezért szeretem :)

      Törlés