2015. január 3., szombat

Boldog születésnapot, Mr. Tolkien!




J.R.R. Tolkien ma ünnepelné 123. születésnapját.

Igazság szerint nem szokásom ilyesmikről megemlékezni, de most úgy gondoltam ennyit igazán megérdemel a világ egyik legnagyszerűbb írója. Én legalábbis annak tartom, a munkássága egyszerűen lenyűgöző. Évekkel ezelőtt, még kislány koromban szippantott magába a Gyűrűk Ura és a Hobbit (a Szilmarillokat sajnos még nem sikerült elolvasnom, de ami késik nem múlik), és ez a szerelem azóta is töretlen. Most különösen közel érzem magamhoz ezt a dátumot, hiszen nemrég néztük meg a Hobbit utolsó részét moziban, itthon pedig az előző részeket néztük végig tegnap és tegnapelőtt. Jó lett volna elugrani a Tolkien napra is, de túl későn jutott eszembe a program, így ma maratoni Gyűrűk Ura napot tervezek tartani - megnézem a Gyűrűk Ura trilógiát és az így készülteket is. Én ezzel emlékezem erre a csodás mesterműre és az alkotójára.


12 megjegyzés:

  1. Én örülök az ilyen bejegyzéseknek. Főleg hogy Tolkient én is szeretem. Karácsonyra kaptam meg a Tolkien meséit, ami jó-jó, de a Gyűrűk ura és a Hobbit továbbra is megelőzi nálam :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy te is szereted Tolkient, szerintem is fantasztikusak a művei. Tervezem mindet elolvasni tőle, de a Szilmarillokat akarom minél előbb legyőzni, mert hihetetlen, hogy háromszor próbáltam átvergődni magam rajta és nem megy. Túl tömény. De nem adom fel, majd jegyzetelek közben és akkor menni fog :P

      Törlés
  2. Kicsit szégyellem magam, hogy a filmeket nem bírtam végignézni, de a stílus összeegyeztethetetlenség ellenére a könyveket szeretném elolvasni...

    (És boldog szülinapot neki!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát most a szívemhez kaptam! Sürgősen tessék pótolni ezt a hiányosságot, mert szuperek a filmek, mi pl. nem tudjuk megunni. A könyvek szintúgy nagyon jók, bár a Gyűrűk Urára is jellemző, hogy elég tömény, viszont ha belerázódik az ember, akkor olvastatja magát :)

      Törlés
  3. Ó, Tolkien, olyan rég olvastam utoljára A gyűrűk urát...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos én is, de tervezem újra elolvasni. Mondjuk sorrendben, hogy először Szilmarillok, Hobbit, aztán Gyűrűk Ura trilógia. Elég nagy falat lesz, de úgy szeretném, ha így olvashatnám el őket :)

      Törlés
  4. Tolkien napra mi is szerettünk volna menni, csak hát, párom dolgozik.
    Kíváncsi leszek, hogy a Szilmarilok hogy fog tetszeni, jó nehéz olvasmány, de csak a nevek miatt. Hihetetlenül sok van benne. Nekem a szívem csücske mondjuk, akárcsak a Gyűrűk Ura.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazság szerint egyszer már eljutottam a könyv feléig, de a neveket elfelejtettem, és így már nem értettem a későbbi dolgokat. Ez akadályozott meg mindig abban, hogy elolvassam. Talán ha irogatom közben, akkor menni fog, mert ameddig jutottam az tetszett nagyon :)

      Törlés
  5. Annyira örülök, hogy írtál róla :) Kár, hogy nem jutottál el a Tolkien Napra, én ott voltam, rohangáltam, mint a mérgezett egér :D - az MTT szervezte, aminek én is tagja vagyok, így önkéntesen végigdolgoztam a napot :) De így is jó volt :)

    Szilmarilok: Nekem nagyon tetszett, főleg a világ teremtése rész nőtt a szívemhez, de később nekem is állandóan vissza kellett néznem, hogy ki-kicsoda :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nézd, mit találtam neked :D
      http://www.legendariummedia.com/2015/01/04/5-tips-reading-silmarillion/

      Törlés
    2. Jó lett volna elmenni, de az utolsó pillanatban jutott eszembe és már volt nem volt rá lehetőség. Talán jövőre észben fogom tudni tartani :P
      A világ teremtésére még emlékszem a Szilmarillokból, csak utána gabalyodom össze a sok névtől :D Tuti jegyzetelni fogok az olvasása közben, mert másképp sosem rágom át magam rajta.

      Törlés
    3. Ohó, a tipp-oldalt meg nagyon köszönöm :D

      Törlés