2014. november 2., vasárnap

Yankee Candle - a nyár illatai kivégezve

Mostanra sikerült elfogyasztanom az augusztusban rendelt nyári jellegű tart-jaimat - ez is bizonyítja, hogy tényleg nagyon sokáig elegendőek ezek a viaszok, ráadásul én jóformán minden nap égettem őket. Csodás illatfelhőben úszik azóta a lakás, Viktor is nagyon élvezi a finomabbnál finomabb illatokat, szeretünk is közösen válogatni, hogy épp melyik kerüljön sorra :)
Most a nyári illatokról szeretnék egy kis összegzést írni, ugyanis az volt a fő célom, hogy még a télies idő előtt elhasználjam őket, hiszen olyankor már a téli illatokra hangolódom rá.
Nézzük is milyen tapasztalataim voltak:

Margarita Time: " A frissen facsart lime üdítő aromája egy pohár margaritában" - ezt írja róla a hivatalos honlap, és valóban csodás, friss, fanyar lime illatot kapunk. Szerencsére nem az a csípős fajta fanyarság a jellemző rá, nagyon kellemes és diszkrét citrusosság érződik benne, viszont semmi édes mellékillata nincs, aminek én nagyon örültem. Csak a friss és üdítő lime illat, amit nyár végén imádtam égetni, bár hogy őszinte legyek ezt az év bármely szakában képes lennék szimatolni.

Mango Peach Salsa: " Édes és gyümölcsös. Lédús mangó és barack illata keveredik egy kevés citrussal és gyömbérvirággal" - a hivatalos leírás szerint. Ez is nagy kedvenc illatom volt, ugyanis a mangó és barack tökéletesen harmonizál együtt. A mangó fanyarsága és a barack édessége pont jó egyveleget alkottak, és itt is abszolút természetes gyümölcsös aromát szimatolhattunk, semmi émelyítő cukros édesség nem volt fellelhető az illatban. A citrusosságot én annyira nem éreztem benne, viszont az a csipetnyi gyömbéres utóillat nagyon jól kiérződött és még pikánsábbá tette ezt a tart-ot.

Bahama Breeze: " Az ananász, a grapefruit és a mangó üdítő, trópusi keveréke". Ez volt a legtartósabb tart az összes nyári illat közül, amit rendeltem, több hétig égettem, mire elpárolgott belőle minden illatanyag. Erős, intenzív illata volt, ami zárt helyiségben már-már kissé túlontúl erőssé is vált, tehét egy ilyen kis viasz a mi lakásunkat teljes egészében beillatosította. Bevallom, hogy én a fent említett gyümölcsöket úgy igazán nem éreztem ki belőle, talán csak a grapefruitot, inkább olyan klasszikus savanykás tónusú trópusi illatnak mondanám. Miközben ez párolgott a lakásban olyan érzésem volt, mintha a temgerparton ücsörögnék, a szél felém fújná a víz illatát, mellettem pedig egy finom trópusi gyümölcsös koktél illatozna. Nagyon-nagyon szerettem :)

Summer Scoop: " A krémes, házi készítésű, gyümölcsös fagylalt ízletes aromája" Ez volt az az illat, amit a legkevésbé kedveltem. Nem mondom, hogy rossz, de mivel alapjáraton nem rajongok az édes illatokért, ezért nekem értelem szerűen nem jött be annyira. Mikor megrendeltem abban bíztam, hogy a gyümölcsös aroma is ki fog érződni a kompozícióból, de sajnos csak ezt a krémes, édes, már-már tejszínes illatot éreztem. Ez persze önmagában kellemes, de hosszú időn át szimatolva megfájdult tőle a fejem és émelyegni is kezdtem tőle. Hiába, az édes illatok nem a barátaim. Ettől függetlenül nem rossz illat ez, csupán nekem annyira nem vált be.

Citrus Tango: " A napérlelte narancs, citromhéj és grapefruit igazán citrusos keveréke" Na ez volt a másik, amit még nagyon imádtam. Igaz, itt is inkább a grapefruit volt domináns, de mellette ki lehetett érezni még a citromhéj pikáns aromáját. A narancsot én annyira nem találtam benne, de őszintén nem is kerestem, mert annyira imádom a grapefruit illatát, hogy csak úgy tobzódtam benne. Fantasztikusan finom, friss és fanyar illat, még az az enyhén kesernyés zamat is érezhető rajta, de persze nem tolakodóan, csak annyira, hogy hiteles legyen az egész. Fantasztikusan kellemes illat, ezt is évszaktól függetlenül tudnám égetni, annyira megszerettem :)


A meglévő tart-jaim zöme már a hidegebb, téliesebb időkhöz valóak, úgyhogy szerintem bőven elleszek velük tavaszig, amik pedig nem annyira szezonhoz köthetőek azok meg úgy is minden évszakban égethetőek. Utóbbiakat még így ősszel szándékozom elhasználni, a kifejezetten téli illatokat pedig meghagyom a karácsonyi időszakra :) Viszont ha szeretnétek visszaidézni a nyár illatait, akkor teljes szívvel tudom nektek ajánlani a fent bemutatott tartokat, tényleg szuperek.


10 megjegyzés:

  1. Most már nekem is ki kell próbálni ezeket a gyertyákat! Katy pont ilyen játékot hirdetett meg. :) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony ki kell, mert hidd el egy élmény! Katy játékára már én is jelentkeztem, te se habozz :P

      Törlés
  2. Nekem még van pár nyári, de ebben a hónapban tervezekegy nagy bevásárlást őszi-téli illatokból. Ajándékba is lesz, és magamnak is szeretnék párat. :D Főleg a téliek birizgálják a fantáziámat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én azt nemrég letudtam, mert az Allee-ban most van egy kis standjuk, ami közel van hozzám. Szerdán tankoltam fel tart-okból, és legnagyobb döbbenetemre alig volt pár az új karácsonyi illatok közül, ami tetszett. A többsége túl erőteljes és férfias volt számomra.

      Törlés
    2. Én meg itt az osztrák határ mellől kénytelen vagyok szaglás nélkül rendelni. Lekopogom eddig még nem lőttem mellé, remélem így is marad. :D Melyikeket találtad túl férfiasnak?

      Törlés
    3. Eddig én is szaglás nélkül, szimpátia alapján rendeltem, de most, hogy volt lehetőségem szaglászni azt hiszem jobban jártam. Nekem az icicles volt túl férfias, valahogy azt a friss, hideg illatot nem így képzeltem el, a fahéjat pedig nem is érzem benne, pedig nagyon vágytam rá. Azért még teszek egy próbát vele, mert elég sok mindent szaglásztam és remélem csak az orrom csapott be. Nekem a christmas garland nagyon bejött, igazi markáns fenyőillata van, viszont a candy cane lane nagyon édes-mentholos volt, az sem jött be. Az angel's wings meg annyira jellegtelen volt, hogy meg sem maradt az illata bennem.

      Törlés
  3. Ez egy nagyon hasznos poszt volt, mert rendelni nem mertem eddig, de most az Aleeban nyitott egy stand, és legalább tudni fogom milyen nyárias, gyümölcsös tartokat vegyek. Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy hasznosnak találtad :) Az Allee standjánál már volt szerencsém járni és annyiból tényleg jó, hogy meg lehet szagolni mindent, de több, mint 100 Ft-tal drágábbak a tartok, szóval ha rendelsz olcsóbban jössz ki. Esetleg azt csinálhatod, hogy elmész, megszagizod őket és amik tetszettek, azokat megrendeled olcsóbban.
      És örülök, ha segíthettem :)

      Törlés
  4. Az Icicles először nekem sem tetszett, de aztán különszedtem a 4 illatot, így eldelejtették egymást, és előjött a fahéjillat is :-) Hamarosan írok majd róla :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hm, akkor lehet még egyszer teszek vele szimatpróbát és talán nekem is megtetszik :)

      Törlés