2014. november 3., hétfő

Egészséges nasik

Bizonyára nem csak előttem ismeretes az, amikor az ember lánya pont este 9-kor kíván meg egy kis nassolnivalót. Az életmódváltással kiiktatásra kerültek a tábla csokik, chipsek, krékerek és egyéb cukrozott nyalánkságok az életemből, viszont a szervezetemet mindez rohadtul nem érdekli - ha ő este 9-kor rágcsálnivalóra vágyik, akkor ez van és kész! Ki kellett hát találnom olyan alternatívákat, amik beleférnek az életmódomba, ugyanakkor kielégítik az édes, vagy épp sós ízre vágyó igényeimet. Összeszedtem a kedvenceimet egy listába, hátha nektek is segítséget nyújt.


1. Mézes-fahéjas alma dióval

Ez a legújabb kedvencem. Igaz, csak nagyon ritkán fogyasztom az esti órákban, hiszen 14 óra után már nem eszem gyümölcsöket, de egy finom ebéd után néha jól esik egy kis édes íz, és alma mostanában mindig akad itthon. Nincs más teendőnk, mint feldarabolni egy almát, meglocsolni egy pici kanál mézzel, szórni rá egy kis fahéjat, majd meghinteni egy kis darált dióval. Ez kérem szépen a mennyország tányérban.


2. Diákcsemege

Sokunk kedvence ez a finom magválogatás, én is nagyon szeretem. Ugyanakkor csínján kell bánni vele, hiszen azért a magvak olajtartalmát nem szabad elfelejteni. Egy kis marékkal ha elropogtatok belőle máris jobban érzem magam.


3. Tönkölykása

Mióta felfedeztem magamnak a Dm Alnatura termékeit, nem tudok betelni ezekkel az isteni, laktató kásákkal. Vacsora után ha egy kis édes ízre vágyom, akkor csak felmelegítek egy negyed bögre tejet, beleszórok dupla annyi kását és már kész is az isteni nasim. Ha hiányzik belőle az édes íz, akkor egy mokkáskanál xilittel megkoronázom. Finom, laktató és egészséges édesség, még Viktor is szereti.



4. Zabkása

Ezt a finomságot szerintem mindenki ismeri. Zömében reggelire fogyasztjuk, de én néha a vacsorámat is szeretem kiegészíteni vele. Ha mondjuk kicsit kevésbé fehérjegazdag a vacsim, akkor egy fél bögrényi zabkását szoktam megfőzni magamnak kis keserű kakaóporral és xilittel, esetleg fahéjjal és máris kész a laktató finomság. Gyümölcsöt csak akkor teszek bele, ha a reggeli órákban fogyasztom.



5. Zöldség mártogatós

Ez hatalmas nagy kedvencem! Mert néha nem édességre, hanem egy kis sós nasira vágyom, és olyankor ez a legtökéletesebb megoldás. Zöldséget és fehérjét este egész nyugodtan lehet enni, így a kedvenc zöldjeinkből csinálhatunk magunknak egy kis válogatást, amit egy isteni mártogatósba tunkolhatunk. Én a szószt natúr joghurtból és zöldfűszerekből készítem, de utóbbiakból nem spórolok, elvégre a pikáns ízek kedvelője vagyok :P



6. Zöldség és gyümölcs chips

Eddig zömében inkább a gyümölcs chipseket kóstoltam, az alma és a banán nagy kedvencem, de mivel esti órákról beszélünk, ez eléggé csalós. Ha nagyon megkívánom, akkor csak egy kis marékkal fogyasztok belőle és mindig figyelek arra, hogy cukrozatlan terméket vásároljak. Persze magunk is készíthetünk chipseket, cukkiniből és padlizsánból is ki lehet mindezt próbálni.



7. Alma sajttal

Már megint az a fránya gyümölcs, de néha akkor is belepasszírozom az életembe :P Imádom az alma és a sovány sajt ízlets, pikáns kombóját, 1-2 falat elég is belőle, mert nagyon intenzív ízélményt nyújt.



8. Mézes-fahéjas mandula

Még a megboldogult Vörös Oroszlános időkből ragadt rám ez az édesség. A Móricz környékén lévő teaházban szolgáltak fel mézes-fahéjas mandulát, amit egy kedves régi barátnőmmel minden alkalommal megrendeltük, annyira szerettük. Most már ugyan ez a teázó megszűnt, de én itthon sokszor készítem el ezt az édességet, mert tényleg hihetetlenül finom, ráadásul a méz és a fahéj mostanában jó szolgálatot tesznek a nátha ellen.



9. Mézes dió

A mandula kistestvére, viszont ezt fahéj nélkül fogyasztom. A diónak valahogy testesebb, markánsabb íze van, amihez a fahéjat már túl soknak érezném. Egyébként ez volt gyermekkorom édessége. Csoki helyett nekem ezt adta az édesanyám, örök hálám neki ezért! Egy isteni finom, egészséges édességet szerettetett meg velem, amit nektek is örömmel ajánlok. Persze ebből is keveset szabad csak enni, de nem is lehet belőle sokat, ahhoz bizony elég tömény :P



10. Bazsalikomos mozzarella paradicsommal

Ó, hogy én mennyire imádom ezt a sós finomságot! A paradicsom, mozzarella és bazsalikom szentháromsága maga a tökély, annyira passzolnak egymáshoz, hogy nem lehet nem imádni. Ráadásul este is bűntudat nélkül falatozhatjuk, hiszen a mozzarella nagyon zsírszegény, a paradicsom és a bazsalikom pedig jóformán alig jelent plusz kalóriát.



11. Kesudió natúron

Van még valaki rajtam kívül, aki a diákcsemegéből kiválogatja a kesudiót és a végére hagyja? :P Na igen, imádom ezt a magvat, néha egy egész zacskóval is veszek belőle. Ennél csak egy baj van - annyira addiktív, hogy alig tudok leállni vele, pedig az olajos magvakra értendő szabály rá is érvényes.



12. Korpovit keksz

A korpovit kekszet vagy nagyon szeretjük, vagy nagyon utáljuk. Én régen ki nem állhattam, de az életmódváltás óta sokat változott az ízlésem, így a korpovit keksz ma már a kedvenceim között van. Ha egy kis sós ropogtatni valóra vágyom csak elmajszolok ebből a kekszből párat és máris ki van elégítve a nassolási vágyam, mert bizony ez a keksz eléggé laktató.


13. Túrókrém édesen, vagy sósan

A túró nagy-nagy barátja mind a fogyókúrázóknak, mind az egészséges életmód híveinek. Alacsony zsírtartalma miatt este is bátran fogyaszthatjuk akár édesen, akár sósan. Édesen elkészíthetjük akár kakaóval, vaníliával, vagy egy kis mazsolával, sósan pedig mindenféle finom fűszer és zöldség belekerülhet. Utóbbinál azért arra figyeljünk oda, hogy pékáru már ne nagyon kerüljön mellé. Most képzelem hogy felhorkannak sokan, mert hát egy sós túrókrémet hogy a túróba ehetnénk meg másként, mint jó kis fehér kenyérrel? Hát én lazán kikanalazom a tálkából, de akár a fent említett zöldséges mártogatóshoz is felhasználható, esetleg ha minden áron rá akarjuk kenni valamire, akkor vegyünk egy szelet abonettet, vagy puffasztott rizst és arra kenjük kenyér helyett.


Remélem hasznosnak találjátok ezt a bejegyzést és kipróbáltok majd néhányat a fent említett finomságok közül. Viszont ha nektek is van egészséges nasi ötletetek, ne fogjátok vissza magatokat, hozzászólásban osszátok meg velem a tippjeiteket :)


(a képek a google-ről származnak)

19 megjegyzés:

  1. Hú, ezeket én is sokszor fogyasztom egytől-egyig :) A kedvencem a banánchips, esküszöm jobb mint az eredeti krumplis-sós változat.
    Egy tipp: a mézes-fahájas-diós almát próbáld ki sült verzióban. Ugyanúgy készül mint a rendes, csak a csutkája helyére tegyél bele diót, locsold meg mézzel (kívülre is folyhat, annál jobb) és süsd meg. Isteni :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én az almachipset imádom nagyon ^^
      Ettem már sült almát diósan, de nekem a sütéstől már túl tömény lesz, jobb szeretem nyersen fogyasztani :)

      Törlés
  2. Köszönöm ezt a listát! :) Egyiket- másikat én is fogyasztom (általában szívesebben is, mint egy csokit vagy bár mi más csúfondáros dolgot), viszont vannak számomra újdonságok is. A kesudióban pedig egyetértünk! Imádom én is, de egyszerűen képtelen vagyok leállni vele :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy találtál köztük újdonságokat is, remélem kipróbálod majd őket :) A kesudió meg addiktív cucc, én sem tudok vele soha leállni :P

      Törlés
  3. Nagyon jó ötletek! Mi pont a hétvégén csináltunk almachipset fahéjasan. Ooolyan finom volt, és tényleg nem nehéz elkészíteni.
    A kesudióval ugyanígy vagyok... ha veszünk diákcsemegét, őt hagyom a végére. Kedvencem! (De most nagyon megkívántam >.<)
    Én egyszer ettem mézes diós almát, de másképp elkészítve: az alma félbe volt vágva,kiszedve a magház és annak a helyére raktak egy fél diót, majd az egész almát lecsorgatták mézzel, és hagyták valamennyi ideig,hogy megszívja magát vele. Mennyei! *-*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszenek :) Ne is mondd az almachipset, úgy kívánom én is és nincs!!! :D
      A te almás diós édességed is jól hangzik, mert nincs megsütve. Egész dióval is biztos finom, én ilyen verzióban kósoltam és kattantam rá.

      Törlés
  4. Korpovitot ritkán eszem, alig bírom lenyelni, de találtam helyette más kekszet amit gyümik, vagy túró mellé néha szoktam fogyaszani ha megkívánom, ez volna az.:D http://diabetikus.bolt.diab-pont.hu/spd/0020GUL170/GULLON-keksz-buzakorpaval-edesitoszerrel-170g

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Régen én sem szerettem, most viszont imádom, olyan jó íze van. Hiába, öregszem :D Ezt a másik kekszet nem ismerem, de majd utána nézek, köszi a tippet :)

      Törlés
  5. "viszont a szervezetemet mindez rohadtul nem érdekli".. imádtam ezt a mondatot, mennyire igaz! :D:D
    Nagyon tetszett egyébként ez a bejegyzés, ez most nekem igazán hasznos! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát bizony tényleg így van, a szervezetem figyelmen kívül hagyja az életmódváltásom bizonyos részleteit :P
      És örülök, hogy tetszett, meg hogy hasznosnak találtad a bejegyzést :)

      Törlés
  6. Vennem kellene már Korpovitot, és nagyon éhes is lettem... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is készülökl föltankolni vele, olyan finom ^^

      Törlés
  7. Mi a legjobban a répa chipset szeretjük. Nem is gondolná az ember, hogy mennyire más, mennyire finom tud így lenni ez a zöldség! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Répa chips? Na erről tessék majd írni a blogodon, mert érdekel! :)

      Törlés
  8. Majdnem mindet imádom, a zöldséges mártogatóst én valamiért csak répával szeretem, az almachipset étcsokival, a kesudiót meg piszkosul....:D :D :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A zöldséges mártogatós nekem jöhet mindennel - zellerszárral, karalábéval, uborkával, nyami ^^ Az almachipsből azt a jó puha fajtát szeretem, ami picit meg van locsolva citromlével, na az isteni! Bár a csokis is finom lehet :P

      Törlés
  9. Köszi a listát néhányat már ki is próbáltam és nagyon finik. :) Azt egyetlen amit nem jött be az a zöldség chips.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, én pedig örülök, hogy hasznosnak találtad :) Én nagyon szeretem a zöldség chipset is, a cukkini isteni pl, de ez is ízlés kérdése.

      Törlés
  10. Tyűűű, mennyi finomság! Ez nagyon hasznos kis bejegyzés volt, ugyanis imádom én is az egészséges finomságokat! Ebben a postodban sok újdonságot találtam, amit még nem próbáltam ki, de mindenképp kifogok! :)

    VálaszTörlés