2014. október 22., szerda

{Vigyázz! Kész! Posztolj!} - Kedvenc évszak




Ezúttal egy nagyon kellemes témáról kell nyilatkoznunk a VKP keretein belül, mégpedig a kedvenc évszakunkról. Habár sűrűn említem, hogy melyik a kedvencem és miért, azért leírom nektek ide is részletesebben.

Az én kedvenc évszakom a TÉL!
Nagyon kevesen kedvelik ezt az évszakot, mert hogy hideg, párás, fázós, sötét, rétegesen kell öltözködni, stb. Bevallom nektek, én is fázós vagyok. Nehezen viselem a szélsőséges időjárást, talán az őszi kellemesen hűvös idő a legjobb barátom, de mégis a tél a szívem csücske. Hogy miért? Lássuk csak!



Hóesés



Imádom, amikor odakint esik a hó, én pedig az otthonom melegéből nézegethetem ezt a csodálatos jelenséget. Kislány koromban is lenyűgözött a hóesés, olyannak láttam minden egyes hópelyhet, mintha szélben táncoló hófehér tündérek lennék, és csak pörögtem-forogtam körbe-körbe, miközben zuhogott a hó. Mai napig is leszaladok a szabadba, ha meglátom, hogy először esik le a hó, és olyan gyermeki rajongássgal tudok neki örülni, mint régen. Van valami romantikus, valami meghitt a havazásban - figyeltétek már, hogy olyankor mennyire csöndes odakint minden? Csak a szél susogását lehet néha hallani, de néma a táj és némák az emberek is, ahogy hozzám hasonlóan az ajtajuk vagy ablakuk előtt állva, megilletődve nézik ezt a csodát. Nyugalmat áraszt magából, békességet, szépséget. A lelkem olyankor megpihen a látványtól.



Forró italok


Számomra nagyon hangulatos érzés a köntösömbe burkolózva, egy bögre gőzölgő, édes illatú kakaóval a kezemben állni az ablak előtt és nézni a téli tájat. A forró italok valahogy hozzátartoznak a mindennapos téli életemhez, mert szeretem, ahogy melegítik a kezemet és egyúttal a szívemet-lelkemet is. Ez lehet akár kakaó, forró csoki, tea, vagy forralt bor, én mindet imádom. 


Madáretetés


Régi hagyomány a családunkban, hogy télen etetjük a madárkákat. Kislánykoromban egész napjaim teltek el azzal, hogy álltam az erkélyünk ajtaja előtt és néztem, ahogy a madarak megtalálják a szép kis etetőnket és falatoznak. Imádtam őket nézegetni, sokszor édesanyámmal együtt csodáltuk őket. A zsebpénzem felét madáreleségre költöttem, a másik felét meg kutyaeledelre (a kóbor kutyusoknak osztogattam az iskolából hazafele menet). Belevesztem a látványukba, annyira lenyűgözött a szépségük és a kedvességük. Imádtam reggelente madárcsicsergésre ébredni, mert megtalálták a frissen kikészített eleséget. Volt, hogy egy madárka annyira közel engedett magához, hogy csupán csak pár centi választott el tőle - életem egyik legszebb élményének tartom ezt a mai napig is.


Összebújás


Minden érvem közül ez az egyik legkedvesebb számomra, hiszen nincs is jobb érzés, mint a hűvös, csipősen zimankós időben összebújni a szerettünkkel :) Rengeteg emlékem van szimpla, hétköznapi helyzetekről, amikor várakozás közben összebújva melegítjük egymást, közben pedig a boldogság és elégedettség csak úgy száguldozik bennem ^^ Egyszerűen imádom ezt a télben, mert összehozza az embereket. Sokszor látom azt, hogy párocskák ugyan kézenfogva sétálnak az utcán, de télen mindenki összebújik melegedni, és közben a szerelmi szálak is erősödnek, hiszen közel kerülünk egymáshoz, ölelhetjük egymást, ami véleményem szerint a legborúsabb lelket is felvidítja. Egy hosszú, meleg, puha ölelés a téli fagyban maga a tökéletes romantika :)


Puha, meleg ruhák


Tudom, hogy sokan pont ezt utálják a télben, de én egyszerűen imádom a finom, meleg pulóvereket, kesztyűket, sálakat, sapkákat. Nagyon szeretem a téli öltözködést, olyan kényelmes és kellemes érzés, finom anyagokba burkolhatom magam :) Olyankor úgy érzem magam, mintha beburkoltam volna magam egy kupac párnába :D Nem zavar, hogy több réteget kell magamra vennem, mert azt még mindig könnyebb megoldani, mint nyáron, mikor az ember már a bőrét is lenyúzná kínjában a melegtől. Jó alaposan beöltözöm, és aztán lehet nekiindulni bárminek :)


Sült gesztenye


Az egyik kedvenc csemegém, de leginkább a télhez kötöm, olyankor kiló számra tudom magamba tömni :P Nagyon hangulatos utcai árustól vásárolni és kettesben elfogyasztani a párunkkal (nálunk ez bukta, mert Viktor nem szereti, de sebaj, annál több marad nekem :P), de sűrűn sütögetem itthon is, mivel imádom, mikor a sült gesztenye pikáns illata belengi a lakást és forrón, vajpuhán eszegethetem :)


Fények


Van valami misztikus és egyben meghitt a téli fényekben. Ez az évszak alapjáraton nagyon sötét, reggel is sötét van és délután, mikor hazamegy az ember fáradtan, már megint besötétedett, de ezek a hangulatos világítások csodálatosan feldobják a környezetünket. Imádom nézegetni a boltok kivilágított kirakatait, az utcai füzéreket, a lámpásokat - valahogy ilyenkor a világ úgy néz ki, mintha ezernyi tündér világítaná meg a tájat. Ezek a világítások mégis csak fényt visznek az életünkbe, beragyogják a napjainkat, reményt adnak a sötétség ellenére is, sőt, meghitt hangulatot teremtenek. 


Csodás sütemények


Fogalmam sinc miért, de nekem a tél a fő sütisötős időszakom. Olyankor hetente kotyvasztok mindenféle finomságot, nálunk főleg a sima kevert tésztás receptek vannak divatban, mivel mindketten azokat szeretjük Viktorral. Imádok ilyenkor a jó, meleg konyhában sertepertélni és újabb adag boldogsághormonnal megörvendeztetni magunkat. Jöhetnek a kuglófok, kalácsok, muffinok, tepsis sütemények halomszámra, a linzerek, a kekszek, a mézes finomságok, minden!


Jellegzetes illatok


A pompás téli illatok szintén hozzátesznek ahhoz, hogy miért is imádom ezt az évszakot annyira. A levegőben fahéj illata lebeg, a szobában szegfűszeges narancs párolog, a konyhából mézes sütemény illata tör elő. Az utcára kilépve megcsapja az orrunkat a semmi máshoz nem hasonlítható hideg-illat, a fenyővásár mellett elhaladva pedig a legfinomabb fenyőillatot érezhetjük. Hűvös, mégis egyszerre meleg illatokról van szó, amikben lubickolva ez az évszak még szebb és még különlegesebb lesz számomra.


Karácsony


Mert ez az az ünnep, amit egész évben várok, és amit csakis a tél adhat meg nekem. A karácsony gyerekkorom óta a szívem legkedvesebb élménye, és a legnagyobb csodát hordozza magában, amit ünnepelünk - a szeretet képességét. Mert számomra ez az ünnep nem az ajándékok halmairól, vagy a fejvesztett vásárlásról szól, hanem arról, hogy képes vagyok szeretni, és hogy ezt a szeretetet átadhatom másoknak is. Az még jobb érzés, mikor oda-vissza működik a dolog, és a családom, barátaim megajándékoznak szívük legnagyobb kincsével - a szeretetükkel :)

Hát ezek lennének az érvek, amiért a tél a kedvenc évszakom. Remélem eme kis leírás hatására találtok majd benne szépséget és szeretni valót :)


10 megjegyzés:

  1. Ahw a sült gesztenyét imádom :) A felsorolt dolgok közül majdnem mindet én is szeretem a télben, csak az a baj, hogy mindezek mellé társul a hideg, a fázás, a rossz, nyálas idő. A havat is imádom, egészen addig, amíg nem kint vagyok, hanem bentről nézem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, fázni én is fázok, a latyakot sem szeretem, de több a pozitívum benne, mint a negatívum, és a nyárban pl. sokkal kevesebb jó dolgot találok, mint a télben :P

      Törlés
  2. Amiket leírtál a télről én is szeretem, kivétel csak azt utálom, hogy nagy hacukákat kell magadra ölteni, és ha bemész valahová, nagyon felöltözöl, utána meg nagyon meleged van. Többi dolog tényleg klassz a télben,a fények, a forró csoki, vagy forró italok, karácsony, ajándékozás, nekünk ekkor van csomó névnap és szülinapozás is, a csodás sütik, a meleg pulcsik és a madár etetés valóban csodás dolgok! De mégis ha kérdezik, az őszt mondanám kedvenc évszaknak, talán egy mondatba foglalva azért mert az elhullás, változás időszaka :) puszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hm, igen, a bemelegedésről igazad van, de én még ezt is el tudom nézni a télnek :P Az ősz is csodás, nekem a második kedvencem.

      Törlés
  3. Szeretem a telet ^^ imádom a sajátos hangulatát és mindazt, amiket Te is írsz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy szereted, szerintem csodálatos évszak, számomra a legszebb :)

      Törlés
  4. Annyira de annyira jól össze foglaltad, hogy már alig várom a telet. Minden egyes szavad át járta a gondolataim és minden itt van most előttem. Még jobban megkedveltem a telet, köszönöm neked!!!!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha sikerült még jobban megszerettetni veled ezt a csodaszép évszakot ^^

      Törlés
  5. Én is imádom a hóesést. Ilyenkor este egyedül elmegyek sétálni. Ahogy betakarja a hó a világot, úgy érzem, minden rosszat lemos a lelkemről, megtisztul. Jó érzéssel tölt el, amikor késő ősszel először megérzem azt a bizonyos "tél szagot"

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden szavaddal teljesen egyetértek, én is pontosan így érzem magam télen :)

      Törlés