2014. október 27., hétfő

Ricinusolaj - tapasztalatok

Két hónappal ezelőtt ígértem, hogy beszámolok majd a ricinusolajjal kapcsolatos tapasztalataimról. Úgy érzem, hogy ennyi idő alatt megalapozott véleményem alakult ki róla, mivel minden héten egyszer használtam, és ennyi idő elégnek bizonyult.
Kúra szerűen használtam a hajamra, jó sokat vittem fel belőle, hogy a teljes hajam hosszára is jusson, majd 2-3 órát hagytam rajta befóliázott állapotban. Még törülközőt is csavartam a fejemre, hogy a jó melegben még jobban kifejthesse áldásos hatásait.
Kicsit féltem, hogy fél óráig kell majd mosnom a hajam, mire kijön belőle az olaj (aminek szerintem irtó büdös szaga van, nagyon nehezen viseltem), de szerencsére ilyen problémám nem volt. Kétszeri alapos hajmosással szépen kijött a hajamból az olaj és tapintásra valamennyire vastagabbnak, teltebbnek éreztem a hajamat tőle. Ezt nagyjából az első pár hétben tapasztaltam.
A későbbi hetekben azonban sajnos semmi kiemelkedően pozitív változás nem történt a hajam szerkezetében, vagy épp hosszúságában. Őszintén szólva nem tudom, hogy ez azért van-e, mert alapból elég jó a hajápolási rutinom, és amellett már nem sokat tudott segíteni a ricinusolaj, vagy szimplán nálam nem hozta a szokott hatását. A hajam ezalatt a két hónap alatt pont ugyanolyan szép és egészséges volt, mint régen, a növekedésénél nem tapasztaltam, hogy gyorsabban történne, ráadásul az olaj használata után volt olyan is, hogy még szárazabbnak éreztem a hajam, mint előtte, így a Frucitse hajolajam nagy szolgálatot tett.
Bevallom kissé csalódott vagyok, mert egy sokak által jónak tartott házi praktika nem vált be számomra. Szerettem volna, ha a ricinusolajnak köszönhetően gyorsabban és többet nő a hajam, de megmaradt az eredeti ütemében minden. Igazából károm nem származik belőle, mert az olajat potom áron lehet beszerezni a gyógyszertárakban, tehát anyagi csődbe nem vertem magam miatta. Emellett a hajam továbbra is szép és egészséges, tehát nem lett se nem jobb, se nem rosszabb, így igazából a pici kis bosszankodásom elenyészőnek mondható.
Ajánlani sajnos - a saját tapasztalataimból kiindulva - nem tudom, mert nálam semmi különöset nem csinált ez a kencefice, de mivel elég sokan esküsznek rá, ezért merem feltételezni, hogy ennyi ember nem tévedhet. Meglehet tényleg csak azért nem éreztem nagy különbséget, mert amúgy is elég jó állapotban volt a hajam. Minden esetre én örülök, hogy többet nem kell vele kísérleteznem, mert a szagát iszonyatosan utáltam, kész kínzással ért fel, mikor a hajamra kellett kenni. A továbbiakban megmaradok a szokott rutinomnál, mert úgy néz ki, hogy az bőven elégnek bizonyul.
Viszont! Mivel maradt még egy kis üvegcse olajom, a maradékot szerintem elhasználom a szempilláimra és a nem létező szemöldökömre, hátha ott tud valami csodát művelni. Elvégre a remény hal meg utoljára :P

Ti szoktatok ricinusolajat használni a hajápolási rutinotok során?
Ha igen, nektek hogy vált be?

14 megjegyzés:

  1. Én is használtam korábban a ricinus olajat, bár én nem hajnövekedést szerettem volna elérni vele, mert így is szép és elég hosszú hajam van, ennek ellenére használtam hajon is, de nekem sem gyorsította a növekedést, meg úgy semmit nem csinált igazán. A szempilláimra használtam növesztő céllal, de ott sem történt semmi, szóval nálam sem vált be. Ha csak a haj táplálása, szépítése a cél, nem pedig a növesztés, akkor a kókusz olajat tudom ajánlani, nekem ő vált be :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hallottam a kókuszolaj jótékony hatásairól, de mivel elég jónak tartom a meglévő hajápolási rutinomat, szerintem már nem kísérletezgetek mással. Igaz, hogy a ricinusolaj sem ártott, de végül is nem kell rááldoznom ezekre az időt, ha amúgy is rendben van a hajam. Azért köszönöm a tippet ^^

      Törlés
  2. Érdekes hogy ennyire mások vagyunk, nekem gyakorlatilag megmentette a hajamat a ricinus. Lehet hogy alapvetően egészséges hajnál nem olyan látványos tényleg :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is csak erre tudtam gondolni, mert ami ennyi embernél bevált, az biztos jó lehet, maximum az én hajam már nem volt olyan állapotban, hogy azzal bármi érdemlegeset tudott volna kezdeni.

      Törlés
  3. Nekem is sokat segített a ricinus. Sajnos egy ideje már egészségügyi problémával küzdök, és nagy bánatomra a rengeteg, dús, erős szálú hajam elvékonyodott, a fele ki is hullott. Teljesen bele vagyok betegedve. Jelenleg is a használom a mindenféle kence meg bogyó mellett a ricinust, és úgy vettem észre nőtt is a hajam, és rengeteg babahajam is lett. Nagyon bízom benne, hogy visszafogom idővel kapni a dús loboncomat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy neked ennyire bevált és szívből kívánom, hogy a továbbiakban még több áldásos hatását tapasztald ennek az olajnak :) Nálam ugyan nem vált be, de más hajával biztos remek dolgokat tud tenni :)

      Törlés
  4. Nálam sem történt semmi, pedig rendszeresen abban is aludtam. Mármint ricinusos turbánban. Én is azt vettem észre, mintha szárazabb lett volna tőle a hajam. Nekem rossz állapotú, kémiai festékektől tönkrement hajam volt, tehát nagyon bíztam a hatásában.. Ami nekem bevált, az a henna. Kémiai festéknél sosem tapasztaltam látható lenövést 1-2 hét után, ennél igen, ismerősök is mondják, hogy hirtelen megnőtt a hajam. A ricinus szagával nekem nem volt problémám, őszi avar jutott róla eszembe. (-:

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. juj, én a ricinus szagát ki nem állhattam, olyan volt, mint a büdösödő hal :S A hennáról is sok jót olvastam, biztos remek az is - sok ismerősöm használja. Ha jól tudom feketére is lehet vele festeni, de én már annyira régóta használok hajfestéket, hogy nem valószínű, hogy váltanék róla. Pedig biztos jót tenne, csak hát a megszokás :) És szerencsére elég jól ápolom is ahhoz, hogy ne tegye tönkre a festék a hajamat, szóval nekem ez így jó, de teljes mértékig elismerem a henna jótékony hatásait :) Ha nem lennék ennyire lusta és kényelmes hajfestés terén, tuti kipróbálnám :)

      Törlés
    2. Kékesfeketét lehet, ha utána indigóval is kezeled. :D Hát igen, én sok-sok évig a L'Oreal Excellence feketéjére esküdtem. Én nem szerettem a kékesfeketét, csak a "rendest", és nekik volt olyan szín. Furcsa, a hajam extrém hosszúra nőtt tőle, és sokan mondták, hogy hogy lehet festett haj ennyire egészséges. Csak ugye a piros melírral eltoltam, és akkor abbahagytam a festést évekre, és eközben kialakult a hajfesték allergia is nálam (tudom, ezt már írtam).
      Amúgy a henna illatát is a legtöbb ember nem bírja, én direkt szeretem, érdekes ez. :D Szerencsére a párom is szereti, mi ilyen érdekes emberek vagyunk. :D Még az argán olajra volnék kíváncsi, milyen. Állítólag az extrém büdös, de akkor is érdekelne, csak az tényleg nagyon drága....

      Törlés
    3. Igen, utána olvastam, de azt hiszem nekem mégis csak jó lesz továbbra is a festék :)
      Nálam is mindenki csodálkozik, hogy a fekete ellenére milyen egészséges és szép a hajam, de azt hiszem minden csak megfelelő ápolás kérdése. Egyébként nem zavar, ha valamit többször is megemlítesz, mert ha a témához vág, akkor miért ne? :) Az illatokkal meg úgy vagyok, hogy a hennáét egyszer szagoltam, az tetszett. De a ricinus, jó ég, az nagyon rohadt hal szagú, azt nem bírom :S Az argánolaj hatása engem is birizgál, de az ára már kevésbé...

      Törlés
    4. Ha nincs vele gondod, tényleg megfelelő a festék. ;) Nálam ugye az allergia miatt muszáj volt váltani. Egyébként szerintem genetika is van a dologban, mert ismerek olyat, aki a sötét haját egészen leszívatja, meg átfesti, mégsem árt neki.. Az enyém sajnos ezt nem bírta. )-:

      Törlés
  5. A ricinusolajat nagyanyáink kora óta nagyon sokan istenítik, de sajnos nekem sem hozott semmilyen áttörést a hajápolási rutinomban.
    Nálam már ott elbukott a dolog, hogy ez a szépítőszer szerintem kifejezetten büdös. Egy ilyen termékkel pedig miért kellene a hajamat kínoznom?!
    A te hajkoronád pedig ilyen extra praktikák nélkül is csodás!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy látszik nem mindenkinél váltja ki ugyanazt a hatást.
      A szaga nekem is nagyon büdös volt, mondjuk én nagyon érzékeny vagyok az illatokra. Nagyon rossz érzés volt rákenni a hajamra, mert közben is éreztem ezt a kellemetlen szagot :S
      A bókot nagyon köszönöm, igyekszem jól ápolni a hajam, eddig jónak is bizonyult ricinusolaj nélkül is :)

      Törlés
  6. A hajam száradásra hajlamos, szóval anno én is kipróbáltam. Valóban, iszonyat büdös, és nekem kb 3-4 hajmosással jött csak ki a fejemből xD Viszont szép selymes lett tőle a hajam, de nekem se nőtt gyorsabban :) Úgyhogy maradok a lehető legkevésbé roncsoló festékeknél, az alapos balzsamozásnál és a hajszárítás nélküli életnél :)

    VálaszTörlés