2014. október 22., szerda

Életmódváltás - edzés

Mivel páran kértétek, hogy írjak az edzésterveimről, ezért most összeszedem a gondolataimat ebben a témában.
Kezdjük ott, hogy mikor a nyár közepén nekiálltam életmódot váltani, csupán annyi mozgás volt az életemben, amennyi a tánc volt. Ez heti egy alkalmat jelent, amikor tényleg rendesen megizzasztottam magam, de rendszeres, aktív mozgásnak azért nem nevezhető. Többet akartam mozogni, többet akartam tenni az egészséges élet felé fezető úton önmagamért. Arról már írtam, hogy milyen nehezített körülmények között vágtam neki (munka közben, 40 fokban, ráadásul még a havi vérfarkaskór is kínzott), hogy később már ne lehessen kifogásom arra, miért ne tornázzak. És mivel mondhatni nulla rendszeres mozgásban volt addig részem, óvatosan kellett beépítenem a tornát az életembe. Mindennek a lényege a fokozatosság. Nem lehet durrbelebumm módra belevágni egy másfél órás edzésbe, mikor előtte alig mozogtunk, nagyon fontos a fokozatosság. Türelmesnek kell lennünk magunkkal szemben, mert sem az izomzatunk, sem az állóképességünk nem fogja bírni a túl korai feszített tempót.


Mint azt tudjátok, félig-meddig Norbi tanácsait követem étrend terén. Igyekszem betartani a kódokat, mikor étkezem, és mivel Norbi mozgásprogramja szimpatikus volt számomra, ezért az ő dvd-jét kezdtem el csinálni. Minden bizonnyal a youtube-on is vannak nagyon hasznos és jó videók, de én kedvelem az ő dvd-it, ezért is kezdtem el a Duci tréninges mozgásait. Jelenleg a 4-es dvd-jét csinálom, ami inkább azoknak jó, akik valamennyire megszokták már a rendszeres mozgást. Itt már komolyabb gyakorlatok vannak, az első dvd viszont a nulláról kezdők számára is teljesen simán elvégezhető. Persze izzasztó és kemény lesz, de idővel megszokja az ember. Nekem kb. 2 hónapig volt jó ez a dvd, utána már gyengének éreztem, azóta váltottam a 4-esre. Mivel ez nem egy általam összeállított mozgássorozat, ezért sokat nem tudok róla mondani, én csupán elvégzem azokat a gyakorlatokat, amiket Norbi mutogat nekem. Heti két alkalommal tornázom erre a dvd-re, a harmadik alkalom a tánc. Mivel ez egy jóval megerőltetőbb dvd, ezért itt nem tudok heti hat napot tornázni, nagyon kimerülnék benne. Viszont heti két alkalom tökéletesen jó, a harmadik pedig a tánc, ami szintén elég izzasztó tud lenni. Norbi maga is azt javasolja, hogy kb. 2 naponta végezzük el a gyakorlatokat, mert úgy fejtik ki legjobban a hatásukat. A torna lényege az, hogy folyamatosan 140-150-en tartja a pulzusunkat, ezzel elősegítve a fogyást.


A mozdulatok zöme rendkívül egyszerű, sőt, csupa olyan gyakorlat van benne, amiket bárki meg tud csinálni. A kemény dió az, amikor egy sima térdemelést kb. 100x csinálsz meg karmunkával egybekötve. Az sem árt, ha az embernek van egy kis ritmusérzéke, mert a mozdulatok zöme a zene ritmusához kötődik, nekem ez az ütemesség sokat segít a lendület megtartásában. Rengeteg térd és sarokemelést, kick box mozdulatot, hasprést, guggolást és karmunkát végzek a gyakorlataim alatt. Ezek olyan sorban vannak összeválogatva, hogy egyik testrészünk se legyen túlerőltetve. Ha megcsináltál 100 térdemelést, utána karmozdulatok következnek.

A dvd-t folyamatosan csinálom, nem állok meg közben - 42 percnek végig tornával kell telnie. Nem állok meg inni, mert egyrészt nem jó, ha kizökkenek a ritmusból, másrészt nem túl kellemes érzés, ha a másfél liter víz minden ugrásnál nagyot löttyen bennem. Nem törölközöm, kitartok és folyamatosan azzal traktálom magam, hogy minden egyes mozdulattal közelebb kerültem a célomhoz, hogy lefogyjak. A torna napokat akkor sem hagyom ki, ha pokolian fárasztó napom volt, minden este meló után az az egyik első programom, hogy megcsinálom ezeket a mozgásokat.


Amit megtanultam a rendszeres mozgás mellett:

- mindig együnk pár falatot, mielőtt nekiállunk tornázni. Teljesen üres gyomorral akár el is ájulhatunk (velem sajnos majdnem megesett), viszont a teli has sem jó, mert attól elnehezülünk. Én általában egy cukormentes müzliszeletet szoktam enni.
- torna után étkezzünk. Én mindig vacsora előtt csinálom meg a dvd-t, ami után fehérjében gazdag, változatos vacsorát fogyasztok, ám abból is keveset.
- A bemelegítést és a nyújtást mindig csináljuk meg, különben bemerevednek az izmaink. Ezt a két lépést sosem szabad lespórolni.
- nem baj, ha nem sikerül minden elsőre. Én is sokat rontottam a dvd elején, volt, amit nem tudtam folyamatosan csinálni, mert kiszakadt a tüdőm a helyéről, de apránként, fokozatosan hozzászoktam a megerőltetéshez és most már nincs ilyen gondom. Ha most még nem megy folyamatosan a torna, ne erőltesd, idővel menni fog az :)
- ha épp nincs kedvem a dvd-t csinálni, akkor szobabiciklizéssel érem el a napi mozgásadagomat. Ebből persze értelem szerűen kicsit többet csinálok, de ilyesmi ritkán van, jobb szeretem a dvd változatos mozgásait.
- csak olyan mozgásokat végezz, ami nem okoz fájdalmat és amit meg tudsz csinálni. Fel kell mérni, hogy mennyire vagyunk edzettek, és ahhoz mérten kell mozgást választani.


Összességében azt mondhatom, hogy ha az ember rászánja magát arra, hogy heti szinten többször is mozogjon, már hatalmas eredményeket érhet el. Fokozatosan, apránként kell hozzászokni a mozgáshoz, de higgyétek el, utána olyan lesz számotokra, mint valami drog. Én pl. szabályosan rosszul éreztem magam abban a két hétben, mikor beteg voltam és nem tudtam tornázni, mert a szervezetem igényelte a mozgást. Komolyan függővé lehet válni, bár azért a feszített munkahelyi teendők mellett ez a veszély engem nem fenyeget :P Még most is vannak olyan napok, mikor nehezen veszem rá magam a tornára, de ahogy elkezdem a testem jelzi az agyamnak, hogy ez milyen jó és rögtön el is felejtem a bosszankodásom.
Tehát torna mellett az egészséges táplálkozás tényleg fogyáshoz és jobb közérzethez vezet. Egészségesebbnek érzem magam, fittebbnek, erősebbnek, még ha ez kívülről nem is látszik. Minden megfeszített izom büszkeséggel tölt el és tudom, hogy a legkisebb lépés is haladás előre a célom felé. Természetesen le lehet fogyni torna nélkül is és az életmódváltás már az étrend változtatásán is megmutatkozik, de úgy gondolom, hogy a rendszeres, heti szintű mozgás még jobban elősegíti a folyamatot és még kiegyensúlyozottabb emberekké válunk általa. Nagyon örülök, hogy elkezdtem és nem fogom feladni. Arról meg még nem is beszéltem, hogy annyi endorfin szabadul fel a testemben torna közben, hogy kb. örömtáncot tudnék még utána is járni :)


A jövőbeli terveimben egyelőre az szerepel, hogy ezt a dvd-t még novemberben is csinálom, mivel a betegségem miatt ki kellett sokat hagynom. Aztán jöhet Norbi második számú dvd-je, ami már testrészekre lebontva mutatja a gyakorlatokat és az aerobic edzések mellett sok feszesítés is van benne - ez a fogyás közbeni megereszkedő bőrt hivatott megelőzni, hiszen mit ér a fogyás, ha a bőrünk lóg utána? Én is folyamatosan feszesítem magam, hogy formában maradjak. Hogy azután mi fog jönni, még nem tudom. Szívesen kipróbálnám Rubint Réka dvd-it (habár a hangot le kell majd kapcsolnom, mert irtó irritáló a nő hangja), aztán egy kedves blogger ajánlására a Zone Light dvd-t is kipróbálnám, illetve ott van még Norbi karate fitnesz dvd-je és Bíró Ica erősítő-feszesítő csodája. Szóval most be vagyok egy időre táblázva, vannak ötleteim, hogy mikkel folytassam, de mivel a fogyásom amúgy is hosszú időt fog igénybe venni, ezért bőven be kell tárazzak motivációból és mozgáslehetőségekből a későbbi időszakokra is.

Ezek lennének az én mozgással kapcsolatos tapasztalataim, remélem segítettem nektek vele és kicsit kedvet kaptatok a mozgáshoz :)


6 megjegyzés:

  1. Én Mile Szilvia videóit szeretem nagyon, szinte csak azokat csinálom egy ideje, és nagyon szuperek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Utána nézek ennek is, érdekelnek különféle edzéstervek, bár nekem Norbi nagyon bevált :)

      Törlés
  2. 30napos kihívásokat csináltam (kar, láb, has) január-februárban, és látványos volt az eredmény. nem kilóban (az evés a gyengém), hanem formában.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem ezek a rövid időszakos kihívások nem túl jók, a hosszútávú dolgokat szeretem, aminél tovább nyúlik az időlimit és így nem kezdek el lazsálni. Tudom magamról, hogy ha egy ilyen 30 napos vége felé közelednék már nem csinálnám rendesen, utána pedig visszaállnék a rosszba.

      Törlés
  3. Egyetlen Norbi videókazettám (!) van, még nagyon a karrierje elején csinálta, tiszta retro, nagyon muris. :)
    Én Rékát nem bírom, viszont Béres Alexandra dvd-it nagyon szeretem. Nyugodt, végigcsinál mindent, változatos edzéseket csinál. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én tornáztam a legelső duci tréninges videójára, ott még nagyon fiatal, tényleg érdekes élmény volt, de szerettem azt a dvd-t :)
      Én azért lehet kipróbálom Rékát, mert állítólag az edzései szuperek. Viszont Béres Alexandra valahogy sosem vonzott igazán. Nem is tudom miért, egyszerűen ő kimaradt ebből a listából, de így is annyi dvd-t kell még kipróbálnom, hogy bőven el leszek velük egy darabig, nem kell még többet keresgélnem :) Annak viszont örülök, hogy neked bevált!

      Törlés