2014. október 11., szombat

A világ ízei - Ausztrália és Indonézia

Ismét egy újabb fordulóhoz érkeztünk a főzős rovatunkban, ezúttal Ausztrália és az Indonéz szigetvilág kulináris remekei közül válogathattunk. Ausztrál recepteket nem ismerek, de az Indonéz konyhával sűrűn találkozom, lévén ott még inkább az ázsiai ízek érvényesülnek. Nem is volt kérdés, hogy melyik országot választom, az Indonéz konyha mellett kötöttem ki. Jól is jött ki a lépés, mert ahogy nézem a lányok Ausztráliát preferálták, így viszont mindkét ország képviseltethette magát. Ezúttal sem bonyolítottam túl a dolgot, egyszerű, de finom ételekre törekedtem.

Főétel:
Marhahúsos-zöldséges rizstészta mogyoróval




Hozzávalók:

- fél kg marhahús
- 1 db piros húsú paprika
- 1 db sárga húsú paprika
- 2 szál póréhagyma
- 1 kisebb cukkini
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 konzerv gomba
- szójaszósz, só, bors, ötfűszer keverék ízlés szerint
- egy marék natúr mogyoró
- 400 g rizstészta

Az Indonéz konyháról azt érdemes tudni, hogy imádják a mogyorót. Sokszor megbolondítják vele az ételeiket, így magától értetődő volt, hogy én is valamilyen mogyorós főételt készítsek, ráadásul jómagam is bolondulok a mogyoróval feldobott ételekért, szerintem különleges ízt kölcsönöz nekik. Ezt a mostani főételt roppantul egyszerű elkészíteni.

A vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk, majd kevés olajon megdinszteljük. Én tökmagolajat használtam hozzá, de a mogyoróolaj a legjobb választás. Miután üvegesre fonnyadt, mehet bele az apró kockákra vágott marhahús. Ha kissé megpirultak már a húskockák, szép lassan hozzáadagoljuk a zöldségeket is. Miután a zöldségek kieresztették a levüket és azok kellőképpen elfőttek, öntsünk hozzá annyi szójaszószt, hogy viszonylag ellepje a ragut. A fokhagymát belepréseljük, a fűszereket hozzáadjuk, a mogyorót pedig csak a legvégén tesszük hozzá.

A rizstészta kifőzése kicsit más, mint a hagyományos tésztáké. A víz felforrása után csupán 2-3 percig kell főzni, nagyon hamar elkészül. Utána rögtön le kell öblíteni hideg vízzel, mert tovább fő és szétmállik. Az átmosás után pótolni kell róla az olajat, mert irtózatos módon összeáll. Na, én ezt ezúttal kihagytam, és a tészta meg a húsos ragu összekeverése olyan volt, mintha betont próbáltam volna kutyulni. Viszont az étel finom és viszonylag gyorsan elkészíthető.


Desszert:
Kókuszpuding vaníliás-gyömbéres karamellizált mangóval




Hozzávalók:

- fél liter kókusztej
- 3 ek xilit (vagy cukor) a pudinghoz
- 2 ek kókuszreszelék
- 1 csomag tejszínízű pudingpor
- 1 mangó
- 2 ek xilit a mangóhoz
- vanília aroma
- csipetnyi gyömbér

A kókusztejből 4 dl-t felteszünk forrni, a maradék 1 decivel pedig kikeverjük a pudingport és a 3 ek xilitet. Ha a tej felforrt beleöntjük a pudingot, majd ha elkezd sűrűsödni (ez elég hamar megtörténik, mivel a kókusztej eleve krémesebb állagú, mint a sima tej) hozzáadjuk a kókuszreszeléket. Tálkákba töltjük, majd félretesszük hűlni. 

Amíg a puding hűl, elkészítjük a karamellizált mangót. Én most konzervből készítettem, de friss a legjobb (én sajnos nem kaptam). A mangót megpucoljuk és kis kockákra vágjuk. A 2 ek xilitet feltesszük olvasztani egy lábosban, majd ha felolvadt hozzáadjuk a mangót is. Ehhez mehet még egy löttyintésnyi vanília aroma és egy csipet gyömbér, majd a gyümölcsöt addig főzzük kis lángon, amíg ízlésünknek megfelelően karamellizálódott. A kihűlt pudingok tetejére halmozzuk, majd élvezzük a csodás ízorgiát, amit a kókusz és a mangó elegye nyújt nekünk.
Warning! 
Egy tálka ebből a cuccból és meg van az ebéd! Bitang laktató!

Remélem tetszettek nektek az ételek és akár ki is próbáljátok őket :)

Nézzetek be a többiekhez is:


16 megjegyzés:

  1. Wow! Really yummy *o*

    I hope that you visit my blog too and maybe follow: SPIKED-SOUL.BLOGSPOT.COM :)
    Have a nice day!

    VálaszTörlés
  2. Válaszok
    1. Nagyon fincsi, érdemes kipróbálni :) Ezzel a mangós micsodával különösen jó párost alkotnak.

      Törlés
  3. óóó az a puding *.* annyira jól néz ki!
    És milyen jó, hogy indonéz kajákat főztél, pedig össze sem beszéltünk. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen, nagyon finom is volt, meg irtó laktató :D
      Igen, hozzám az indonéz ízek közelebb állnak, de legalább így mindkét ország képviselve volt :)

      Törlés
  4. Nekem is a pudingon akadt meg a szemem először. :)
    Meg a páromnak is, úgyhogy ki van adva a parancs. :D
    Ám a főétel is elfogyna... így reggelire.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy nektek is tetszik, érdemes elkészíteni, mert nagyon finom, nagyon könnyű, nagyon gyors és nagyon laktató :D A főétel kicsit könnyebb kaja a rizstészta miatt, de az is nagyon kellemes, főleg annak, aki szereti a mogyorós ételeket :)

      Törlés
  5. Én még sosem ettem ilyen különleges ételeket, de ha nem nehezek, lehet érdemes megpróbálkoznom velük. Annyira becsülöm, hogy különleges ételeket főztök! Ráadásul, még az otthonra elkészítendő ételek tárháza is bővül, nem maradtok a gulyás-húsleves-pacal magyaros háromszögben...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek egyáltalán nem nehéz ételek, simán kipróbálhatod őket, biztos sikerélményed lesz velük :) Én sem vagyok mesterszakács, egyszerű, könnyen megvalósítható ételeket készítek, de a különleges ízeket nagyon szeretem, ezért is jó ez a rovat :) És igen, bővül a recept-repertoár ^^

      Törlés
  6. Nagyon finomak lehetnek ezek az ételek!
    A mogyorós dolgokat lehet hogy nekem is ki kéne próbálni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, igen, nagyon fincsik voltak ^^ A mogyorós ételek pedig isteniek, tényleg érdemes őket kipróbálni :)

      Törlés
  7. Jézi, az a kókuszos finomság mennyire isteni lehet! Hozol nekem Szilvi? ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na Panni, virtuálisan küldök neked egy tálkával :P Aztán majd egyszer ki tudja, megvendégelem a blogos társaságot :D

      Törlés