2014. október 17., péntek

10 könyv, ami hatással volt rám




Ezt a kihívást Zsófitól kaptam face-en, de gondoltam inkább itt töltöm ki, a blogot aktívabban használom, mint az arcos könyvet :P Nagyon szépen köszönöm egyébként a jelölést, nagyon jó ötletnek tartom :)
Nézzük is a listámat:

1. Harry Potter sorozat: az örök és megunhatatlan kedvencem. Soha senki nem képes ennál jobb könyvet mutatni számomra, egyszerűen ez az etalon, a megunhatatlan kedvenc. Ezt az érzést valószínűleg csak azok érzik át, akik hozzám hasonlóan együtt nőttek fel Harryvel, én is pont 11 évesen kezdtem el olvasni a történetét, és úgy magába szippantott ez a varázsvilág, hogy 26 éves koromra sem kerültem ki belőle. Nem is szeretnék.

2. Gyűrűk Ura: alapmű. Ennyi :D

3. Rick Riordan - Percy Jackson sorozat: a másik kedvenc ifjúsági irodalmam. Ne a filmeket vegyétek alapul, mert habár azok sem rosszak, azért a könyveket nem überelik. A kötetek lenyűgözően ötletesek, a görög mitológia olyan ügyesen van átültetve a modern korba, hogy tényleg el tudja veled hitetni az egészet. A szereplők remekek, a sztori több, mint szuper, egyszerűen imádtam! A Harry Potter óta nem éreztem olyan ürességet, mint amit a Jackson kötetek végénél éreztem...

4. Anne Rice kötetei: mert a leghitelesebb vámpírokról szóló történetek. Jó, persze Bram Stoker Drakulája az alapmű, és az is nagyon jó, de nekem akkor is az ő kötetei A Vámpírok. Akik igenis elégnek a napon és nem átváltanak gyémánt nyakékbe...

5. Fairy Oak sorozat: ezt a történetet nem tudom jó szívvel mindenkinek ajánlani, mert csak a hozzám hasonló gyermeklelkűek értékelik igazán. Én sosem fogok felnőni, a szívem mélyén mindig az a világra rácsodálkozó, aranyos kislány leszek, mint voltam, és ezt az énemet a Fairy Oak története napról napra simogatta. Olyan bájos, olyan kedves, olyan imádnivaló az egész, hogy nem lehet nem szeretni. Persze vannak hibái, de ha valaki nem irodalmi szemmel nézi, hanem élmény alapján mond róla ítéletet, úgy szerintem fantasztikus.

6. Büszkeség és balítélet: szintén alapmű. Mint másoknál, úgy nálam is ez a kötet alapozta meg Jane Austenhez kötődő menthetetlen imádatomat, egyszerűen belebolondultam a könyvei stílusába, a kifinomult, mégis néhol csipkelődő fogalmazásba. Imádom a kort, ahol a történetei játszódnak, a szereplőket, a modort, az öltözködést, a választékos nyelvezetet, a táncokat, hjaj, mindent :D Ez a könyv egyfajta álomvilág számomra, egy hely, amiről sűrűn álmodozok, hogy bárcsak ott élhetnék, bent a könyvben.

7. Nora Roberts: Tündérvarázs, Bűbájosok: mert egy csipetnyi romantika is kell. Szeretem Nora könyveit, főleg amik egy kicsit elkalauzolnak a mágia világába is. Ez a két kötet három unokatestvérről szól, akik mind boszorkányok és a modern korban próbálnak boldog, teljes, szerelemmel tarkított életet élni. Imádom, rengetegszer olvastam már őket és még fogom is.

8. Vavyan Fable: Varázscsók, Álomhajsza, Tündértánc: Fable fantasy=tökély. Tolkien mesterműve után ezeket a köteteket tartom tökéletes fantasyknek, egyedül az Álmok Tengere nem tetszett tőle, ott egyszerűen senkivel nem tudtam azonosulni. De ezek remekművek, még akkor is, ha sokan nem így gondolják. Az a lényeg, hogy én szeretem őket és természetesen ezeket is kismilliószor el tudom olvasni.

9.  Milla és Sugar könyvek: nem kiröhögni, de ezek kislány mesék :D Még anno a Fairy Oak-kal kaptam kölcsön egy kötetet belőlük és annyira megtetszett az egész, hogy azóta felvásároltam az összes kötetet belőle. Szerintem aranyosak és viccesek, ráadásul gyönyörű rajzok vannak bennük. A kedvencem továbbra is Alberta, a platinaszőke aranyhörcsög, aki raccsol és dámának képzeli magát :D

10. Nógrádi Gábor Segítség! Ember! és Hogyan neveljünk? kötetei: annyira imádom ennek a hapsinak a humorát, hogy arra szavak sincsenek! :D Még általános iskolában vettem meg a fent említett könyveit, de mai napig könnyesre röhögöm magam rajtuk. Azt hiszem a humorom alakulása nagyban Nógrádi bácsinak is köszönhető :P


Hát ezek lennének az én kedvenceim, de persze ezeken kívül még rengeteg könyvet szeretek.
Ha van kedvetek töltsétek ki ti is, szívesen olvasnám mások kedvenceit is :)


18 megjegyzés:

  1. Van néhány, ami nálam is játszik!
    1. (A-L-A-P-M-Ű, kb 100x olvastam, és ez nem költői túlzás)
    2. (elvesztem, a tradicionális fantasy örökre rabul ejtett - értsd tündék/sárkányok etc)
    3. Amúgy a Percy Jackson könyveknek van folytatása! (Heroes of Olympus, új római karakterek stb stb elég jók)
    6. Talán ez is benne lenne - ebből OKTV-ztem angolból:D Vagy ez, vagy a Battle Royale. (Jó hasonlóak, mi?:D)
    Még 6 kéne? nna lássuk.
    Norvég erdő (Haruki Murakami úgy általában nagyon szeretem, és ez egy érthető könyve)
    Bűn és bűnhődés (Dosztojevszkij, tudom, hogy ez kötelező olvasmány meg minden)
    Magyar nábob (Jókai Mór, kb. nulla magyar irodalmat olvasok, kortársat sajna egyáltalán nem, de Jókait valamiért nagyon szeretem)
    Bartimaeus-trilógia (Jonathan Stroud, fenntartom, hogy a legkonzisztensebb, egyik legigényesebb ifjúsági fantasy ááá nagyon szeretem)
    Én, a robot (Isaac Asimov, a novelláskötet, hát mondjuk itt akár az egész Robotikát és Alapítványt megjegyezhettem volna)
    Solaris/Éden/Az úr hangja (Stanisław Lem - az első kettő izgalmas, viszonylag hasonlóak, a harmadik gyakorlatilag elmélkedés, de az alatt volt igazán mellbevágó érzésem. Nem egy egyszerű könyv.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy több pont nálad is megállta a helyét :)
      Igen, hallottam Percy folytatásáról, de ha jól tudom még nem jelent meg magyarul. Arra várok :D
      Asimov történeteket én is szívesen olvasnék, nagyon szeretem a sci-fit :)

      Törlés
  2. óóóóóó ezt én is ki fogom tölteni :)
    Vavyan Fable-t én is imádom, fantasyt, krimit, mindent :) Sajnos sokan ismeretlenül elítélik... Pedig a megfogalmazás, nyelvezet, humor, és a történet is zseniális... Az én kedvencem a Jégtánc és a Nászjelentés. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, alig várom, hogy olvashassam ^^
      Fable-től csak a fantasyket olvastam, de azokat több ezerszer. Imádom őket :)

      Törlés
    2. Próbáld ki a Nászjelentést :) Nagyon vicces, szerintem tetszene neked :D

      Törlés
    3. Na majd ha átrágom magam a sok, felhalmozódott könyvön, akkor nekiesek :)

      Törlés
  3. Én is kaptam meghívást a frászbúkon, és nem fogod elhinni, de te lettél volna az egyik jelöltem, csak aztán nem kerültem gép közelbe, és most meg már kicsit késő lenne kitölteni, szóval szerintem én is max a blogon fogom már megírni a bejegyzést (szegény könyvtáros néni minden irodalmas valamire meghív mindig, én meg elég ritkán töltögetem, általában akkor, ha többen is megjelöltek már egy-egy ilyen bejegyzésben, mert amúgy szinte egyáltalán nem használom a facebookot, csak a csetet, de ahhoz meg nem kell belépnem magára a fészbukra...:D)
    A lényeg: jó volt olvasni a listádat, és megelőzted a "felkérésemet"! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de aranyos vagy, de hát úgy látszik megelőztelek :P
      Face-en nekem is macerás lenne kitölteni, inkább ide írtam, kényelmesebb.

      Törlés
  4. Persze hogy nem baj- én is facebookon kaptam ezt az egész játékot ,és én hoztam át blogra- mert itt jobban ki lehetett fejteni (: Az eredeti játékban mindenki megemlített csak 10 könyvet és hellószia. Én meg kicsit írtam hozzá. Szóval jobb itt kitölteni (:

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, tényleg jobb itt. Én Zsófinál láttam ezt a blogos dolgot, akkor gondoltam én is inkább itt csinálom,. mert itt le tudom írni a véleményemet a könyvekről és hogy miért olyan fontosak nekem. Egy ilyen kihívásnál ez is fontos.

      Törlés
    2. Na banyeg, elnéztem a kommentet, az eggyel feljebb lévő neve volt a fejemben és úgy írtam, mintha neki lett volna XDDDD Már nagyon péntek van, sorry :D
      Szóval ja, hála neked én is inkább ide költöztettem a válaszadást :P

      Törlés
    3. Ja, és már az intelligenciám is kopik rendesen :P Csak hogy megvédjem magam a saját hülyeségemtől XD

      Törlés
  5. 1. A per. Bármilyen bugyután is hangzik, olyan, mintha... belőlem szólna. Ha nem olvasom el, nem megyek magyar szakra. Örök-örök kedvenc.

    2. Az átváltozás. Lényegében ugyanaz igaz rá, mint A perre.

    3. Godot-ra várva. A kedvenc drámám, sokak szerint vicces, szerintem... hihetetlenül szomorú. Ez volt az első abszurd, amivel találkoztam, és... imádtam az őrültségét. Bár nem, én nem tartom őröltnek, nekem valahogy ez az őrültség a normális. :)

    4. 1984 Ajándékba kaptam valakitől, miután nála vendégeskedtem, és hazafelé a vonatúton olvastam el először. Az akkori hangulatomat teljesen eltalálta, és azóta is elő-előveszem időnként.

    5. A nyugalom. Kötelező volt a főiskolán, az első oldalak után beleszerettem. Erre sem tudok konkrét okot adni, de az életem része.

    6. A béka. Félelmetes, sötét, őrült > nyilván szeretem. :)

    7. Közöny. Amikor először olvastam, éreztem, hogy van benne valami új, de sokáig nem tudtam rájönni, mi. Aztán leesett később, hogy először volt a "főhős" egy történetben egy bűnöző. Az újítást szeretem benne, új távlatokat nyitott az irodalomban. Szerintem.

    8. Dorian Gray arcképe. Még a gimi utolsó évében olvastam, és azóta sem tudok elszakadni tőle, bár én a... "puritánabb" történeteket jobban kedvelem.

    9. A nyomorultak. Ez az én "túlélő-könyvem". Egyszer, mikor egy nagyon rossz dolog után csak valahogy túl kellett élnem a napokat, ebbe kapaszkodtam. Nem tetszett különösebben, de itt a helye.

    10. Harry Potter. Nem tudom kihagyni. :) Szinte minden ősszel előkerül.

    Amik kimaradtak: A rózsa neve (könyvet úgy még nem utáltam, mint ezt - ilyen értelemben ez is hatott rám), A két Lotti - ez kislánykorom kedvence volt. Jaj, és még az Úton az egyik barátom hatására. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek közül csak egy párat ismertem, de biztosan remek történet a többi is :) A Két Lottit úristen, de imádtam én is :)

      Törlés
  6. A Gyűrűk Ura tényleg alapmű! :)
    Nekem nincs túl sok kedvencem, amit nagyon szerettem olvasni az Paula Mclain A párizsi feleség, Hemingway első feleségéről szól. Könnyen olvasható, és elég erős érzelmeket váltott ki belőlem, ami egy könyvnél számomra ritka.
    Határ Győző Éjszaka minden megnő című könyve pedig picit elvont, picit futurisztikus, de ugyanakkor tele van mondanivalóval és jelentéssel, elég összetett egy könyv. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy te is így látod :)
      Az általad említett könyveket ugyan nem ismerem, de biztos nagyon jók lehetnek, ha neked ennyire tetszenek :)

      Törlés
  7. Na nee, Milla és Sugar-os könyvem nekem is van,engem a csillogó borító fogott meg,és tényleg szépek a rajzok benne!Imádtam :DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Áááá, végre valaki, aki szereti őket :D Jaj, a csillogós borító nekem is nagyon tetszik, meg hát a szép rajzok és persze az aranyos történet :)

      Törlés