2014. augusztus 15., péntek

Hét Fő bűn könyves TAG

Fogalmam sincs már kinél láttam ezt a TAG-et, talán Tipegő Zombinál, minden esetre megtetszett ez az újfajta könyves kvíz, gondoltam kitöltöm :)



KAPZSISÁG — Melyik a legolcsóbb könyved? Melyik a legdrágább?

Legolcsóbb könyvem valószínűleg az, amit ingyen kaptam, ajándékba. Abból elég sok van. De ha olyat kérezünk, amit én vásároltam olcsón, akkor a Harry Potter sorozat kiegészítő köteteit mondanám, a Legendás állatok és megfigyelésük-et, illetve a Kviddics évszázadait. 500Ft-ért vettem mindkettőt anno.
A legdrágább, hm... Valószínűleg az is Harry Potteres lesz, mégpedig az utolsó rész, a Halál ereklyéi. 4700 ft-ba került, mikor megvettem, és tudomásom szerint ennél többet még nem adtam ki egy könyvért, bár nem is tervezem - hacsak nem valami hihetetlen eszmei értékkel bíró kötet lesz, amiért bármennyit képes leszek kiadni.


HARAG — Melyik szerzővel állsz utálom/szeretem viszonyban?

Hát ez jó kérdés. Talán Stephenie Meyert írnám, mivel szegényt határozottan rühelltem, mikor elkezdtem olvasni az Alkonyat történeteit. Nem szeretnék megsérteni egyetlen Alkonyat rajongót sem, de biztos ők is elismerik, hogy az első 3 kötet nem épp irodalmi műremek. Nagyon nehezen vergődtem végig rajtuk és kifejezetten bosszantott az írónő kezdeti stílusa - mintha egy tizenéves kislány írta volna. Aztán a végére észhez tért és egész jól befejezte a sorozatát, illetve a Burok című könyvével nálam szerzett még pár plusz pontot, de ezt a buta előítéletet még mai napig is nehéz kivernem a fejemből, ha ő kerül szóba.


FALÁNKSÁG —  Melyik könyvet faltad örömmel újra és újra minden megbánás nélkül?

Harry Potter, ez nem is kérdés. Tudható rólam, hogy hatalmas Harry Potter fanatikus vagyok, így ezeket a történeteket bárhol, bármikor, bármennyiszer el tudom olvasni, sosem unom meg. Persze vannak még kötetek, amiket szívesen olvastam újra, pl. a Fairy Oak sorozatot, vagy Vavyan Fable-től az Álomhajszát, a Tündértáncot és a Varázscsókot. Az is biztos, hogy a Percy Jackson-t is újra fogom olvasni, de az első és örök kedvenc a Harry

Potter marad.


LUSTASÁG — Melyik az a könyv, amelyiket elhanyagoltad lustaságból kifolyólag?

Böszörményi Gyula - Álomfogók című kötetét, de teljesen méltánytalanul. mivel elég vaskos kötetről van szó, nehezen haladtam vele, ráadásul az elején még nem vonzott annyira a sztori sem,így ellustálkodtam az olvasását. Aztán amikor rávettem magam, hogy kiolvassam szinte beszippantott magába és azon csodálkoztam, hogy miként nem daráltam én ezt be előbb? Fantasztikus könyv, a többit is el szeretném olvasni a sorozatból, mert remek a stílusa és a története is, a karakterekről nem is beszélve.


BÜSZKESÉG— Melyik az a könyv, amiről beszélni szoktál, ha  nagyon intellektuális olvasónak akarsz tűnni?

Ez a leghülyébb kérdés, amivel valaha csak találkoztam. Ki az az élhetetlen marha, aki azért beszél egy könyvről, hogy villogjon vele? Nem vagyok híve az ilyesfajta fitogtatásnak. Azokról a könyvekről mesélek másoknak, amiket olvastam és szerettem, és ha ez történetesen egy romantikus Tiffany limonádé, akkor arról mesélek és nem érdekel, hogy ki mennyire gondol tőle idiótának.


BUJASÁG— Mely tulajdonságokat találod a legvonzóbbnak egy férfi/női karakterben?


Férfi karakterből van egy, aki minden szempontból megtestesíti a tökéletest számomra, ez pedig Vavyan Fable Álomhajsza című fantasy kötetéből Seym. Ez a férfi karakter mintha csak nekem íródott volna. Külsejét tekintve szép szál ember, kellemesen izmos, magas homlokú, hosszú, fekete haja van és szürke szeme, illetve talpig feketében jár. Jellemét tekintve még vonzóbb számomra: magának való magányos farkas, akit nehéz kiismerni. Keveset szól, de akkor olyat, hogy az ember napokig gondolkodik rajta. Zárkózott és merengő típus, ugyanakkor vannak félelmei is, és nem nevezhető éppenséggel csöpögősnek, mert a maga természetes, szolid módján udvarol. Olyan, mintha Viktort írták volna le annyi különbséggel, hogy neki jégkék szemei vannak. Mikor ezt a történetet olvastam titkon arról ábrándoztam, hogy bárcsak ilyen párom lehetne, és mit adnak az istenek, tényleg így is lett :)

Női karakter terén külsőleg nincsenek elvárásaim, belső viszont annál inkább. Utálom a női Rambo karaktereket, akik fegyverrel a kezükben, férfiasan harcolva verekszik át magukat a problémás helyzeteken, miközben elvesztik minden nőiességüket. Azokat a női karaktereket szeretem, akik ugyan erősek és jó állólépességűek, még sem kell fegyvert adni a kezükbe ahhoz, hogy szembe tudjanak szállni az ellenségeikkel. Szeretem, ha a nemi szerepek nem kutyulódnak, a nő maradjon nő, a férfi meg maradjon férfi. Persze nőiesség alatt nem a magatehetetlen mimózaságot értem, hogy a csajszi megvárja, míg megmenti őt valaki (Disney mesék, khm... bár azoknak meg van a maga bája :P), hanem azt, hogy ne akarjon férfi szerepbe kerülni egy női karakter csak azért, hogy elismerjék, mint erős embert. A női karakterek ereje másból áll, pl. eltökéltségből, áldozatkészégből, határozottságból, empátiából. Szerintem.


IRIGYSÉG— Mely könyveket szeretnéd a leginkább megkapni ajándékba?

Most soroljam? :D Nagyon sok könyv van, amit szeretnék, néhány példa ezek közül:
- Éhezők Viadala könyvek (még nem olvastam, csak a filmeket láttam, de már nagyon kíváncsi vagyok rá)
- Szikraváros (a filmet nagyon szerettem)
- A holdhercegnő
- Karcsi és a csokoládégyár (ha valaki ezzel megajándékozna, a világ legboldogabb emberévé tenne)
- Eragon sorozat (az első kötetet olvasom éppen, jó lenne a többi is)
- Anne sorozat (csak az elsőt olvastam, azt is ősrégen, jó lenne nekiesni újra az egésznek, ezúttal a teljes sorozattal)
- A csudálatos Mary kötetek (Mary Poppins kalandjai)
- Az utolsó egyszarvú (a mesét imádtam)
- Csillagainkban a hiba
- Anne Rice összes eddigi megjelent műve
- A szürke ötven árnyalata (meg a folytatásai)
- Anita Blake könyvek

Most hirtelen ennyi jutott eszembe.
Ha gondoljátok, töltsétek ki ti is :)

24 megjegyzés:

  1. Tök jó lett itt is ez a bejegyzés...látom a te könyv kívánság listád is kb olyan, mint az enyém...terjedelmében mindenféleképpen...:)
    Nekem várólistás ez a poszt, már vázlatok vannak is, de még néhány helyre szeretnék képeket is betűzni hozzá, és még azok váratnak magukra...:) :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen :) Hát a kívánság listámra biztos fel fog még kerülni pár dolog, mert folyton növekszik :P
      Én képeket most nem terveztem hozzá, de kíváncsian várom a te verziódat is ebből a TAG-ból :)

      Törlés
  2. Igen, én is kitöltöttem valamikor. :)
    A büszkeség kérdésénél én is csak nagyot pislogtam, mert nem hiszem el, hogy van ilyen ember. Inkább olyat ismerek, aki mindenre rámondja, hogy igen, olvasta, holott nem.
    A női karakterrel is egyet értek, talán egy-két olyan férfi szerepbe bújt női szereplővel találkoztam, aki jól volt úgy a helyén, ahogy volt. A történet és a műfaj ott megkövetelte tőlük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, emlékeztem rá, hogy nálad is láttam, meg valakinél még előtted, de arra már végképp nem emlékeztem.
      Én sem találkoztam olyan emberrel, aki villogni próbált volna a könyves intellektusával. Elég szánalmasnak is tartanám az ilyet.
      Nyilván vannak olyan női karakterek, akik kicsit erőteljesebb tulajdonságokkal vannak felruházva és úgy is jók. Én az esetek 98%-ában ki nem állhatom az ilyeneket, de nagyon ritkán tényleg előfordul az, hogy pont ezáltal teljesedik ki a karakterük és illenek a sztoriba.

      Törlés
  3. Seym <3 kifejezetten nem szeretem Fable-t, de ez a három fantasy-ja verhetetlen. Lopom ezt a tag-et :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is csak a fantasy-ket olvastam tőle, de azokat nagyon szeretem. A többi könyvét nem ismerem, de mivel főleg krimi vonalú, ezért nem is valószínű, hogy beléjük vetem magam. Amúgy is visszatérő vendég vagyok az Álomhajszában :P Kíváncsian várom a válaszaid :)

      Törlés
  4. Kölcsön adom a szürke 50-et. Nekem meg van mind a három: )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Eleni, nagyon aranyos vagy, de sajnos van egy olyan hülye heppem, hogy képtelen vagyok kölcsön könyvet olvasni. A sajátomnak kell lennie, úgyhogy szép apránként megvásárolom őket magamnak :)

      Törlés
    2. :D jah jól van, ha meggondolod magad, csak szólj nyugodtan :)
      De megértem, én is szeretem a saját könyvet, bár kölcsön kapottat is elolvasom :)

      Törlés
    3. Köszönöm, tényleg nagyon drága vagy, de nekem évek óta van ez a hülye fóbiám és nem tudok róla leállni :D Tudom, hogy fura, de akárhányszor kölcsönbe kaptam könyvet, olvasatlanul adtam vissza, de amint megvettem csak úgy vetettem bele magam.

      Törlés
  5. Jópofa ez a tag, én is kitöltöm majd.
    Böszörményitől elolvastam az EzoParát, de valahogy nem ért fel a Rémálom könyvekhez, amit viszont imádtam.
    Még gimiben olvastam a HP könyveket, és mindig Nightwish-t hallgattam hozzá. Megadta a hangulatot :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik, várni fogom a bejegyzésedet :)
      Böszörményi Álomfogós köteteit mindenképpen ki akarom olvasni, olyan jó volt az első kötet is :)
      Nekem a HP-hoz zene nem kötődik, ott csak a szobám csöndje volt a háttérzaj, mert annyira benne voltam, hogy minden más csak megzavart volna :P

      Törlés
  6. Na ezt én is kitöltöm- szeretem a könyves témát (:

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mertem remélni, hogy neked is megtetszik, várni fogod a bejegyzésed a témában ^^

      Törlés
  7. Holnapra meg is van a témám. Köszi :D A kívánságkönyveidből nekem jópár megvan ekönyvben, de gondolom arra nem vagy vevő. Viszont jó tanács: a szürke trilógiára ne adj ki pénzt. Kérd kölcsön, vedd ki könyvtárból de nem éri meg az a közel 10ezer forint. Nekem legalább is nem érné meg. Még az Alkonyatnál is bénábban van megírva.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen, örülök, hogy megtetszett neked :)
      Hát, az ekönyv sem az én műfajom, hiába, régimódi vagyok - de azért köszönöm :)
      A jótanácsért is hálás vagyok, de én nagyon szeretném megvenni a Szürke trilógiát. Akiket eddig kérdeztem mind azt mondták róla, hogy jó, engem pedig érdekel, és mivel se kölcsön könyvet, se könyvtárit nem tudok elolvasni (tényleg nem, ez olyan, mint mondjuk egy pókfóbiásnál az, ha kézbe kell vennie egy pókot), ezért marad a vásárlás. Meg van ennek a kattanásnak a maga hátulütője, van is 1-2 könyv, ami nem érte meg a pénzét, de én sajnos így működöm. Bízom benne, hogy nekem azért tetszeni fog. Minden esetre köszönöm az óva intést :)

      Törlés
  8. Ezt lehet, hogy kitöltöm. :)
    Épp akartam írni, hogy pár könyv (50 shades, HG) megvan nekem pdf-ben is, ha kell akkor el tudom őket küldeni. Persze nem olyan mint egy "húsvér" könyv. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örömmel olvasnám a válaszaid :)
      Nagyon kedves tőled, hogy felajánlod a pdf-eket, de régimódi lévén megvárom a lehetőséget, mikor mindegyik könyvet be tudom szerezni és a két kezem között tartva elolvashatom őket :)

      Törlés
  9. ohhh Vavyan Fable ♥ egyik kedvencem :)) a Gergő és az álomfogókat jóóó régen olvastam, de azt is szerettem :) Az Alkonyat-könyveknek megvan a maguk hangulata :D :D Szerintem a második rész jól sikerült, nagyon jól leírta azt a szenvedő érzést, legalábbis én éreztem egyszer hasonlóan és felismertem ezt az érzést benne :) Éhezők viadalából csak másfelet olvastam, mert aztán sosem jutottam a végére. Egyébként én szívesen olvastam, de már nem volt türelmem akkor éppen továbbolvasni... Most lenne, de csak kölcsönben volt meg a második :D A szürke ötvenből is másfelet olvastam el, igaz azt nem is folytatnám.... Szerintem nagyon túlságos, engem már zavart, hogy mindig csak ARRÓL van szó benne, és a "szerelmi" (?) "szexuális" (?) kapcsolatokat nagyon természetellenesen és morbid módon ábrázolja, ami nekem nem tetszett... Harry Pottert én is imádtam/imádom, bár ma már nem szoktam újraolvasni őket :) Mondjuk már nem igazán olvasok újra könyveket, mert túl sok új van, amit szeretnék elolvasni :D :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Alkonyat könyvekből én csak az utolsót élveztem, a többit végigszenvedtem :D
      A szürke könyvre meg kíváncsi leszek - nekem elég sok mindent bevesz a gyomrom, szeretem kihívások elé állítani magam, úgyhogy alig várom, hogy olvashassam. Új könyvek terén én is hasonlóan vagyok, mint te, mindig van egy új, amit el kéne olvasni, de aztán ahogy felhalmozom őket egy kis nosztalgiára vágyom, és akkor aztán tolhatnak elém akármilyen új szuper történetet, nekem akkor is el kell olvasnom nyolcmilliomodjára a Harry Pottert :P

      Törlés
  10. AHH egy könyves tag<3 lehet ellopom?
    És hát Harry Potter - örökké. Minden nyáron újraolvasom, szerintem két lábon járó Harry Potter wiki vagyok:D

    Annyira nem hülyeség a büszkeség rész. Mármint szerintem elég sok "intellektuális" könyvet olvastam, de soha nem állítottam, hogy azok a kedvenceim. Ha valamivel büszkélkedni kellene, az tuti A nyomorultak lenne. Olyan iszonyú hosszú volt, és jó könyv, de azért összességében elég sok száz oldalnyi unalmas rész is van... szóval hadd legyek már büszke, hogy végigküzdöttem:D (Amúgy komolyra véve a szót, az tényleg szánalmas, amikor valaki az ilyesmit a felsőbbrendűségének alátámasztására akarja használni... fuh, a jelenségről jó hosszan lehetne írni.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lopjad nyugodtan, azért van :D
      Hozzád hasonló elvetemült vagyok én is HP terén, minden évben elolvasom és sosem unom meg. Ha valahol felmerül a téma, akkor olyan vagyok, mint egy profi HP szakértő, mindent elmesélek, mindent megmagyarázok és biztos baromi idegesítő vagyok :D
      Szerintem az más kérdés, ha van olyan könyv, amire büszke vagy, hogy kiolvastad, mint az, hogy valaki henceg egy könyvvel, hogy intellektuálisnak tűnjön tőle. Én példának okáért büszke vagyok arra, hogy anno szinte az összes kötelező olvasmányt elolvastam és még szerettem is, de nem kérkedek vele. Mondjuk ilyen emberrel még nem is találkoztam.

      Törlés
  11. Ez a kvíz nagyon jó! Jó volt olvasni, ha nem gond, kitöltöm én is a sajátomban, de megemlítem, hogy a TE oldaladról származik az ötlet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett és egész nyugodtan töltsd ki, azért van, hogy mások is kedvet kapjanak hozzá :) Én is egy másik blogon találtam ^^

      Törlés