2014. június 3., kedd

Filmélmények újabb csokra

Az utóbbi időben kevesebb filmet néztem meg, lévén rákaptam a Dr. Csontra és minden adandó alkalommal ezt nézem. Azért persze 1-2 film is becsúszott, ezekről szeretnék most pár sort írni.

Szupercella:



"A sikeres szökés három tényezőtől függ: az alaprajz ismerete, a rendszer átlátása, és segítség a falakon kívülről. Ray Breslin (Sylvester Stallone) egy biztonsági rendszerekkel foglalkozó hatóságnak dolgozik, börtönöket tesztelnek: meg kell találniuk a hiányzó láncszemet a szerkezetben és ezzel megakadályozni, hogy az elítéltek kitörjenek a fogva tartóik keze közül. Ray a legjobb emberük, ő az, aki képes megszökni bármilyen börtönből. A szervezet nagy megbízásra készül: elvállalják, hogy megvizsgálják az ultrabiztonságos, high-tech eszközökkel felszerelt intézmény, a Sírkő nevű szuperbörtön szökésállóságát.
Azonban hiba csúszik a rendszerbe, Rayt elrabolják, és bebörtönzik. Mivel a Sírkő létezéséről is csak kevesen tudnak, a teljesen magára maradt Ray nem számíthat külső segítségre. Olyan elítéltek között kell társra találnia, akiket kivetett a társadalom, és már senkinek sem kellenek. Ilyen Emil Rottmayer (Arnold Schwarzenegger) is, akit sikerül maga mellé állítania: meggyőzi, hogy vegyen részt merész, szinte lehetetlennek tűnő tervének kivitelezésben. És miközben Ray a világ egyik legjobban őrzött börtönéből próbál megszökni, szép lassan a kép is összeáll: kik és miért akarják örökre kiiktatni."

Ez a film sokak szemében megosztó volt. Mivel a két nagy öreg játszik benne, Stallone és Swarci, én már csak ezért is adtam nekik egy plusz pontot. Nem vagyok egy nagy akció film rajongó, de azért az ő filmjeik közül elég sokat láttam és szerettem is. Ezeknek a moziknak nem az volt a célja, hogy valami újat alkosson, vagy mély mondani valóval elkápráztasson, hanem hogy kikapcsoljon arra a másfél órára, amíg tart a film. Ennél fogva én ettől a mozitól sem vártam mást. Személy szerint nekem nagyon tetszett ez a film, és habár a két nagyágyú már közel sem robban akkorát, mint anno, ezt egyáltalán nem negatívumként említem meg, inkább csak tényközlésként. Azért bőven 60 felett már nem is várhatunk tőlük akkora bunyókat, mint anno. Nagyon tetszett ez a szuperbiztos börtön, és maga a módszer is, ahogy megpróbált kijutni onnan a két főszereplő. Én úgy éreztem, hogy a koruk miatt kevesebb akciót vállaltak, helyette viszont volt sok-sok párbeszéd és taktikázás, amiben főként a színészi tehetségüket villanthatták fel. Számomra ez maradéktalanul sikerült. Tetszett a színészi játék, a történet, a kreativitás, és hiába húzták le jópáran, én akkor is örülök, hogy ez a két öreg motoros bevállalta ezt a filmet, mert bebizonyították számomra, hogy most is remek színészek, csak meg kell találni a megfelelő megoldásokat számukra, hogy a legjobb oldalukat láthassuk. Mindenkinek ajánlom.


Amerika kapitány 2 - A tél katonája



"A Marvel legújabb képregény-adaptációja, az Amerikai kapitány - A tél katonája a Bosszúállók eseményeit követően játszódik. Steve Rogers - aki az 1940-es évek elején vett részt az USA hadseregének titkos kísérletében - most Washingtonban éli csendes hétköznapjait és próbál alkalmazkodni a modern világ kihívásaihoz. Azonban amikor a terrorelhárítással és hírszerzéssel foglalkozó S.H.I.E.L.D. egyik munkatársát megtámadják, a férfi egy olyan összeesküvés közepén találja magát, amely az egész világot fenyegeti. Újra feltűnik a színen a Bosszúállók-ból ismert szövetségese, a Fekete Özvegy is, akivel minden erejükre szükségük lesz, hogy felderítsék a konspirációt és leküzdjék a megsemmisítésükre küldött bérgyilkosok hadát. Amikor rájönnek, hogy valójában mivel állnak szemben, felismerik, hogy további partnerekre lesz szükségük, ha győzni szeretnének. Csatlakozik hozzájuk legújabb szövetségesük, Sólyom is, azonban még így is minden erejükre szükségük lesz, mivel váratlanul egy rendkívül erős ellenféllel, a Tél Katonájával találják szemben magukat."

Erre a filmre nehezen szántam rá magam, mivel valahogy Amerika kapitányt kevésbé érzem karizmatikusnak, mint más Marvel karaktereket. Tetszett az első rész és habár Amerika kapitány nagyon is szimpatikus személyiség, még sem nyűgözött le annyira, hogy hanyatt homlok rohanjak a moziba megnézni az újabb történetét. De végül jól tettem, hogy rászántam magam, mert egy jó kis filmet láthattam. Volt benne néhány csavar, amik egyesek számára kiszámíthatóak lehetnek, de én túl naiv vagyok ahhoz, hogy ezekre felfigyeljek, így aztán váratlanul értek, megtették a hatásukat. Maga a történet kissé klisés, ez a belülről omlasztjuk a rendszert-téma már kicsit lerágott csont, mégis fel tudtam rá vonni a szemöldököm, mert valahogy nem erre számítottam - viszont tetszett, hogy így vitték tovább a történet fonalát. Lényegében  jófiúk közepéből csírázott ki a rosszfiúk csapata, azok irányítottak titkon mindent. Karakterek terén pedig történt néhány nagyon szimpatikus változás és újítás is. Amerika kapitány hozza a szokásos formáját, Furry ügynök nemkülönben, de végre valahára Scarlet Johansent is el bírtam viselni a vásznon Fekete Özvegyként. Az ő karakterét egyszerűen utáltam, nem bírom az ilyen "csöndes és halálos szexbomba vagyok" típusokat, de most végre hagyták egy kicsit színészkedni is. A haja mondjuk botrányosan pocsék volt és még a monológjai közepette is úgy kellett őt beállítani, hogy vagy az elülső, vagy a hátsó domborulatai legyenek a vászon kellős közepén, de oda se neki, ennyit azért nem kötözködöm. Az új szereplő pedig Sólyom, aki az egész film alatt a legszimpatikusabb volt számomra. Nem azért, mert olyan különleges lenne, hanem pontosan azért, mert egy viszonylag egyszerű, jólelkű ember, aki az igazságot szolgálja. Kellemes a személyisége és jó a humora, nekem ennél több nem kellett. Szívesen ajánlom ezt is mindenkinek, bár hozzá kell tennem, hogy nem veszítetek sokat azzal, ha még sem nézitek meg. Ja nem, még sem, hazudok. Szóval meglehet, hogy ez a film amolyan langyi átvezető, de aki nem sétált ki a stáblista alatt (én általában ki szoktam, de most Viktor bent tartott, mondván a Marvel filmek végén mindig van valami), az kap egy kis ízelítőt a következő filmből, ami nagyon, de nagyon, de NAGYON ígéretesnek tűnik! Sokat nem árulnék el róla, de annyit elmondhatok, hogy két különleges képességű emberke lesz majd a középpontban :)

A nimfomániás



"Joe-ra (Charlotte Gainsbourg) egy nap egy sikátorban fekve a rideg utcakövön talál rá az éppen boltba igyekvő Seligman (Stellan Skarsgard). A fiatal nőt megverték, vérzik, és szemmel láthatóan segítségre szorul, ezért a férfi megsajnálja, és elviszi magához, hogy ápolja. Joe pedig mind őszintébben meséli el jóakarójának, miképp került abba a lehetetlen helyzetbe, ahogyan találkoztak. A nő nimfomániásnak diagnosztizálja magát, élményei pedig egészen a tinédzserkoráig nyúlnak vissza. Történetei között szót ejt édesapjáról, egy nagy szerelméről, és szeretőkről, de mindenekelőtt szexuális kalandjairól, amelyek bővelkednek extrémitásokban, zavarba ejtő helyzetekben, szexuális pózokban és játékokban, valamint vállalt perverziókban. Seligman megértően, ámde zavartan hallgatja a nőt és a történelemből, valamint a tudományból vett példákkal és tapasztalatokkal igyekszik értelmet adni a nő tetteinek."


Ezt a filmet akartam a leginkább megnézni mind közül. No nem azért, mert egy perverz valaki vagyok (nem ér sunyin kuncogni, tényleg nem vagyok perverz :P), hanem mert nagyon érdekelt az egész téma, a drámai oldala, meg hogy miként tudják ezt úgy filmre vinni, hogy azért még moziban is lehessen vetíteni. Nos, a film képi világa nagyon naturalista. Értelem szerűen rengeteg szex jelenet van benne, az aktusok úgy vannak mutatva, ahogy a valóságban is történnek, nincs teátrális lepedő gyűrögetés, sem legördülő izzadságcsepp a tökéletes domborulatokon. Az emberek pont úgy vannak ábrázolva aktus közben, ahogy az valójában lenni szokott. Sokak számára ez a film csak egy legális pornó lehet, de a magam részéről az egyik legnyomasztóbb, leggyomorforgatóbb alkotásnak tartom, amit az elmúlt években láttam. Mert amikor kimondjuk azt a szót, hogy nimfomániás rögtön valami pajzán kis gondolat fut végig az agyunkon, ezt kódolta belénk a világ. Holott ez egy komoly pszichiátriai betegség és kegyetlen lehet ezzel együtt élni. Joe, a történet főszereplője konkrétan az egész életét, fiatalságát, családját, mindenét rááldozza arra, hogy megszabaduljon végre a gyötrő kielégületlenségtől. Keresi és kutatja azokat a változatos módszereket, amikkel végre elérheti a vágyát, de eközben mindent porig éget maga mögött. Joe életét kislány korától kezdve kísérhetjük nyomon és már tinédzser évei alatt láthatjuk milyen dekstruktív hatással van rá a nemi kielégületlenség. A szexet kényszerként éli meg, semmi örömöt nem jelent számára, de még azzal sem képes élvezni az együttlétet, akibe szerelmes. Az egész intimitás egy mechanikus folyamat a számára, a teste pedig csupán eszköz, hogy átélhesse azt a misztikus dolgot, ami másoknak oly természetes. Hogy őszinte legyek, én együtt szenvedtem Joe-val. Ez a film remekül át tudja velünk éreztetni ennek a nőnek a helyzetét, pontosan azt a képi és érzelmi világot kapjuk meg, ami segít nekünk beleélni magunkat Joe helyzetébe. Hogy mennyi megalázó, aberrált, groteszk és beteg dologba volt hajlandó belemenni csak azért, hogy végre orgazmusa legyen, és hogy mennyire elveszítette a józan eszét ezen utazás közben. Esélye sem volt a normális életre már egészen kicsi korától kezdve. Próbálkozott, de hiába. Rettentően elszomorító film. Persze sokan fenn akadnak azon, hogy mind a női, mind a férfi nemi szervek elég sokszor vannak az arcunkba tolva, meg lehet botránkozni azokon, amiket Joe csinált. Igen, nekem is felfordult tőle a gyomrom, mégis ennek az egésznek sokkal inkább a lélektani oldalát néztem, sem pedig a polgárpukkasztó részét. Egyébként ez a film szerintem egyáltalán nem sorolható pornó kategóriába, de még soft pornóba sem, ugyanis Joe képtelen örömöt érezni az együttlétek során. Faarccal, ridegen tűri, hogy újabb és újabb emberek gyömöszöljék, és ez az érzéketlenség véleményem szerint nem hogy izgató, de sokkal inkább lelombozó és elkeserítő. Rettenetesen sajnáltam ezt a nőt, és habár megvetendő az élete, mégis valahol mélyen meg tudom érteni őt. Hiszen képzeljük csak el, ha vágyunk valamire, de képtelen vagyunk megkapni, vagy ha van egy zaj, ami éveken keresztül állandóan jelen van az életünkben és idegesít - nos, ezek szerintem a legnormálisabb embereket is kiforgatnák önmagukból. Őrjítő lehet így élni. Őszintén szólva én nagyon ajánlom mindenkinek ezt a filmet, de leginkább azoknak, akik nem borzadnak el ettől a témától és akik esetleg képesek a drámai részét is meglátni a történetnek. Mert ez elsősorban nem pornó mozi, hanem nagyon komoly életrajzi dráma, abból is a keserűbb fajta. Nem hiszem egyébként, hogy képes lennék újra megnézni, mert lelkileg iszonyatosan kikészített, de a dolgát megtette - elgondolkodtatott.


14 megjegyzés:

  1. szupercella nem jött be. az uccsó film érdekel,majd megnézem milyen :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem tetszett :) A nimfomániást meg érdemes megnézni, érdekes, elgondolkodtató film.

      Törlés
  2. A Szupercella nekem nagyon tetszett, írtam is róla akkor, az Amerika kapitányt nem láttam még, az első részét sem....majd ha érzek rá késztetést megnézem :)
    A nimfomániást pedig úgy tervezem,hogy a 2. részével együtt.... én mindig megvárom pl Harry Potter és a Twilight utolsó részei, ilyenekért képes vagyok éveket várni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem tetszett mind két Amerika kapitány rész, de a második azért jobb lett.
      A nimfomániásról természetesen úgy született ez a kritika, hogy mindkét filmet megnéztem :) Angolul, nem bírtam várni rá :P

      Törlés
  3. A szupercella nem érdekelt,de lehet adok neki egy esélyt. A Winter Soldier-t mindenképpen megnézem, mert nagy Marvel fan vagyok. :) A Nimfomániás is érdekel,sőt a páromat is, csak a megfelelő időt keressük hozzá :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem jó film a Szupercella, egyszer mindenképpen érdemes megnézni. Minket férjemmel nagyon lekötött. Amerika kapitány is jó meg a nimfomániás is, igazából ez a három film jó kis mozi szerintem :)

      Törlés
  4. Dr. Csont remek dolog,egyik kedvenc sorozatom:D
    A Captain America-t eléggé meg kéne néznem, én se vagyok oda CA-ért, de rettentő nagy Marvel fanként... Scarlet Witch + Quicksilver simán top10-es karaktereim, úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok rá, mit hoznak ki belőlük, és nagyon remélem, hogy nem rontják el őket. (Ugye a Marvel eladta a Foxnak az X-Men jogait, szóval meg sem említhetik az igazi háttérsztorijukat... ami be kell vallanom, nekem egyből egy kicsit aggasztó. Plusz Quicksilver az új X-Men filmben eléggé jó volt, nehéz lesz überelni.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most már nekem is :P
      Hát én a képregényt nem olvastam és a meséket is ezer éve láttam, de a Marvel filmek eddig mind tetszettek, úgyhogy akármi jön még ki ebből a témából, tuti, hogy meglesem :) Az új x-ment is nagyon szeretném megnézni.

      Törlés
  5. Én is nagy Marvel rajongó vagyok, úgyhogy alap hogy imádtam a Captain America-t. :) Az első része nagy csalódás volt, de ezzel nagyon behozták magukat, csakúgy mint a Thor-nál. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem az első rész is tetszett, igaz, a másodikhoz viszonyítva tényleg gyengébb.

      Törlés
  6. A Szupercella jó akció volt. Az Amerika Kapitánytól még mindig félek, mert az első kritikán aluli film volt szerintem. Kevés jó képregényből készült film van. A nimfomániást pedig, felírtam. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A második kapitányos film jó lett szerintem. Nekem az elsővel sem volt bajom, tetszett, kellemes kikapcsolódás volt. A második már sokkal jobb lett, szerintem tetszene neked is. A nimfomániás meg szuper a maga drámai értelmében, remélem neked is tetszeni fog :)

      Törlés
  7. Láttam a nimfomániást, a végére nekem már szenvedős volt, de basszus az utolsó egy perc... beteg a faszi :D Valahol reméltem, hogy ilyen izgin fejeződik be, mert a 2. rész nagyrészt már tényleg untatott, holott tényleg érdekes lélektanilag. Bár nem feltétlenül témába vág (mert ez prostitúcióval kapcsolatos), nekem a Fiatal és gyönyörű is érdekes volt és tetszett :)

    VálaszTörlés
  8. A Szupercella nagyon tetszett, végre egy fordulatos, jó kis akciófilm, és nekem nagyon tetszik, hogy a nagy öregeknek is adnak így munkát. :-) A The Double (magyarul talán Kettős álca) is nagyon jó amúgy, nem tudom, láttátok-e már.

    A Dr. Csont-ot a hetedik évad táján hagytam abba, amikor már szürreálisan-leütnivalóan idegesítő lett a nő. Azért egy idő után lehetne neki jellemfejlődése, de csak visszafejlődött... :-(

    VálaszTörlés