2014. április 13., vasárnap

A világ ízei: Balkán


Elérkeztünk gasztro-utazásunk legújabb állomásához, a Balkánhoz. Bevallom hősiesen nektek, alapos fejtörést okozott nekem ez a forduló, mivel balkáni ételeket nem szoktam főzni, lévén egyet sem ismerek. Nagy erővel vetettem bele magam a receptekbe és végül sikerült két olyat találnom, ami nem csak nekem, de Viktor ízlésének is megfelel. Erre mindig próbálok odafigyelni, mivel egy adagot nem tudok és nem is akarok főzni, viszont ha több személyre főzök olyat kell alkotnom, amit a másik is szívesen fogyaszt. Nem volt egyszerű, hiszen a balkáni ételekben sok a tejtermék és a zöldség, ezekkel pedig az én drágám annyira nincs jó barátságban, de néhány kompromisszummal azért sikerült megoldást találnunk.


Bolgár gyuvecs




Hozzávalók:
- 40 dkg sertés comb
- 1 kis padlizsán
- 15 dkg zöldbab
- 2 paprika
- 4 paradicsom
- 1 konzerv fehér bab
- 2 krumpli
- 1 sárgarépa
- 10 dkg rizs
- 1 fej vöröshagyma
(- 2 tojás és 1 pohár joghurt - ezeket azért rakom zárójelbe, mert az eredeti recept tartalmazza őket, de én most kihagytam, mivel a készítésekor Viktor nem fogyaszthatott tejtermékeket)
- olaj, só, pirospaprika


A hagymát felkockázzuk és megdinszteljük kicsi olajon, majd az apró kockára vágott húst hozzáadjuk és fehéredésig puhítjuk. Ezután mehet rá a pirospaprika, a kockázott padlizsán, a paprika, a répa és a zöldbab. Ízlés szerint sózzuk, majd 20 percig pároljuk. Ezután a cikkelyekre vágott paradicsomot, kockázott krumplit, fehér babot, rizst hozzáadjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd így pároljuk, amíg minden zöldség meg nem fő benne. Én idáig készítettem, de a recept szerint itt még jönne hozzá a joghurtban elkevert tojás, amit addig kell főzni, hogy a tojás megszilárduljon benne. Biztos nem rontja el az ételt, bár nekünk enélkül is nagyon ízlett. Kicsit lecsóra hajaz az ízvilága ezzel a sok zöldséggel, de meglepő módon még Viktornak is nagyon ízlett, pedig a padlizsán és zöldbab hallatán igencsak felszaladt a szemöldöke. Végül nem húzta sokáig ez az étel, hamar elfogyott.


Tufahije




Hozzávalók:
- 6 db. alma
- 70 dkg darált dió
- 50 g mazsola
- 40 dkg cukor
- 1 l víz
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 db. szegfűszeg
- citromlé

Az almákat megmossuk, meghámozzuk, magházukat kivájjuk. Ezután az almákat egy liter vízzel, a cukorral, egy citrom levével és a szegfűszeggel feltesszük főni. 10-15 perc alatt megfőnek az almák, ezután kivesszük őket a szirupból és hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük a tölteléket. A darált diót összekeverjük a vaníliás cukorral, a beáztatott mazsolával és annyi sziruppal az alma főzőlevéből, amennyitől kellemesen pépes állaga lesz. Ezután az almákat megtöltjük a diós keverékkel, tejszínhabot fújunk a tetejére és pici darált dióval díszítjük. Viktor ettől az ételtől is nagyon tartott, bár ami azt illeti én is. Főtt almához el nem tudtam képzelni diót, de végül nagyon jól sült el a dolog, ugyanis ez az édesség isteni finom! A dió és a mazsola miatt viszont elég tömény, úgyhogy óvatosan bánjunk vele, nagyon laktató.

Ezek lettek volna az én balkáni receptjeim, remélem tetszettek nektek :)

A többiek finomságait is nézzétek meg!


8 megjegyzés:

  1. Kár ezt így este 11 felé nézni. Annyira jól néz ki mind a kettő!!!
    Én meg a gyuvecsen gondolkodtam sokat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen :)
      Nálunk a gyuvecs volt az, ami még a leginkább feküdt a férfi gyomornak, bár a csevap is jónak ígérkezett volna :)

      Törlés
  2. Az almás édességnek mihez hasonló az izé? Lehet más tölteléket is belerakni ami illik is hozzá? A dió és a mazsola valahogy nálam nem jön be.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Maga az alma olyan, mint egy almakompót, csak ugye egyben van benne a gyümölcs. Nem tudom mi passzolna még hozzá, szerintem a dió és a mazsola frenetikusak mellé, de azért nézz körbe a neten, mindig vannak emberek, akik kitalálnak más variációkat.

      Törlés
  3. Hmm, az a tufahije. Nagyon jónak tűnik!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyon finom is volt, csak hamar elfogyott :P

      Törlés