2014. február 21., péntek

Filmélmények

Elég régen írtam már filmekről, ennek az az oka, hogy szimplán nem volt olyan mozi, ami érdekelt volna, vagy pedig időm nem volt arra, hogy filmezzek. A moziba járást kicsit hanyagoltuk, de most azért tudok nektek hozni három olyan filmet, amiket az elmúlt napokban néztem meg.
Lássuk:

Derült égből fasírt 2 - A második fogás


"Halfalvát elborította az égből hulló étel - és mert lakói torkig vannak már a sok égi fogással, takarítókat szerződtetnek. A cég hamar jóllakik a feladattal: beszélő kovászos uborkák, emberlekű eprek özönlötték el várost és megjelenik egy hatalmas, sültkrumplilábú sajtpók is.
A második fogásban visszatér az első rész összes kedvelt szereplője. A főhős természetesen ismét a bogaras, de jószándékú feltaláló, Flint Lockwood, valamint hű szerelme a tévés időjáráslány, de terítékre kerül Flint morc atyja, valamint egy újabb beszélő majom."

Már az első részt is imádtam, mert végre egy olyan mesét láthattam, ami nem volt szokványos. Érdekes, egyedi sztorija volt szerethető karakterekkel, jópofa poénokkal és guszta látványvilággal, úgyhogy nagyon vártam a második részt. Mikor láttam a trailert borzasztó izgatott lettem, mert nagyon ígéretesnek tűnt a film. És nem is kellett benne csalódnom! A második rész talán még jobb, mint az első, ami nagy szó, hiszen tudjuk, hogy a második részek ritkán sikerülnek jóra. Hát a Derült égből fasírt 2-nek sikerült kifejezetten nagyon jóra sikerednie. A sztori folytatása is nagyon szimpatikus, szinte adja magát, és szerintem igazán kreatív ötlet volt az, hogy a kajacsináló gép komplett ökoszisztémát épített ki a kis szigeten. Eszméletlenül jól megoldották ezeket a "hibrideket", az alkotók kiélhették a fantáziájukat, mi nézők pedig csorgathattuk a nyálunkat a sok finomság láttán, ugyanakkor engem leginkább az az egyediség nyűgözött le, ahogy ezeket a lényeket kitalálták és összerakták. Én angolul néztem a mesét és a poénok nagyon nagy része csak ezen a nyelven érthető, de a végére egészen megkedveltem az eredeti szinkront. Igaz, a magyar szerintem mesterien el lett találva az első részben, de nagyon kíváncsi lennék, hogy egyes poénokat, amik tényleg csak angol nyelven ütnek nagyot, hogy oldották meg magyarul? Minden esetre a film így, angol nyelven eszméletlenül jópofa volt, Viktorral néztük kettesben vacsora közben, és habár ő elég kritikus az ilyen fiatalabb korosztálynak készült mozikkal, ez még neki is nagyon tetszett, mert sok fárasztó poén volt benne, amiket ő imád :P Természetesen az alap konfliktus itt sem okoz túl nagy meglepetéseket - a jófiúról kiderül, hogy rosszfiú, a rosszfiúról kiderül, hogy jófiú, szóval eléggé kiszámítható, de szerintem aki aki mesét néz, az nem világmegváltó gondolatokra vágyik, hanem kellemes, könnyed szórakozásra és sok-sok nevetésre :) Na ezt mind megkapjuk ettől a mozitól, úgyhogy én nagyon ajánlom mindenkinek! Már csak a kajállatokért is érdemes megnézni (ezek az öntudatra ébredt, élőlénnyé fejlődött kaják volnának), mert eszméletlenül ötletes dolgokat találtak ki a film alkotói. Ja, és aki érzékeny a cukiságra, az készüljön föl irtó aranyos gügyögő eprekre, meg aranyos kis pillecukor családra :)



Szófia hercegnő - Egyszer volt egy hercegnő



"Hogyan lesz egy átlagos kislányból csodált hercegnő? Milyen értékeket és tudást kell elsajátítania, hogy ne lógjon ki az udvarból, nem is beszélve a királyi etikett labirintusáról? Szófia, a Disney legfiatalabb hercegnője átlagos lányként éli mindennapjait Bűbáj Birodalomban egészen addig, amíg édesanyja férjhez nem megy a királyhoz. A kislány egy csapásra a királyi kastély lenyűgöző, ám sokszor érthetetlen világában találja magát, a mérhetetlen pompa és újdonsült mostoha testvérei, Amber és James társaságában.
Szófia hercegnő története azonban akkor kezdődik, amikor elődjei meséje véget ér. Akkor, amikor megszokott életétől elszakadva helyt kell állnia a számára idegen királyi udvarban.
Szófia élete egy csapásra megváltozik, amikor édesanyja feleségül megy Bűbáj Birodalom királyához. Az átlagos lány, Szófia egy pillantás alatt egy kastélyban találja magát anyukájával, új mostohaapjával, II. Roland Királlyal és mostohatestvéreivel, Amberrel és Jamesszel, ahol nem csak új családja, de az udvar elvárásainak is meg kell felelnie, mint újdonsült hercegnő.
Az átlagos kislánynak meg kell tanulnia hercegnőként viselkedni, ezért hamarosan Flóra, Fauna és Fiona, a Csipkerózsikából ismert jó tündérek iskolájában találja magát, a Királyi Előkészítő Akadémián, ahova a mesevilág többi hercege és hercegkisasszonya is jár, és néhány jól ismert Disney hercegnő is felbukkan, mint például Hamupipőke.
A kalandos és megkapó úton az átlagos kislány megtanul a királyi udvarban mozogni és hercegnőként viselkedni, miközben ugyanaz az elbűvölő, őszinte, bátor lány marad, aki mindenkire odafigyel és gondoskodik arról, hogy körülötte mindenki különlegesnek érezze magát."


Ismét egy imádni való mesével van dolgunk, amit már régebb óta meg akartam nézni. Tudom-tudom, gyermeklelkű vagyok, de nincs mit tenni, ez vagyok én :) Imádom a meséket, és mikor hallottam erről rögtön tudtam, hogy meg kell néznem. Angolul volt szerencsém hallani az egyik dalt belőle és olyan tüneményesnek találtam, hogy rögtön belopta magát a szívembe. Ugyanez igaz a történetre is. Adott egy hercegnő, Szófia, akinek a története kicsit máshogy indul, mint a többi Disney hercegnőnek. Ő még egészen kicsi lány, és mindent most kell megtanulnia, miközben másra sem vágyik, csak hogy élje a megszokott életét, no meg hogy az anyukájával legyen. Néhány ismert alak is felbukkan benne, ahogy azt a leírás is mutatja - a Csipkerózsikából ismert tündérek és maga Hamupipőke is, akin én nagyon meglepődtem, mivel előtte nem olvastam miről szól a mese. Annyira tetszett, hogy egy ismerős figurát is beraktak a történetbe! Egyébként maga a mese amolyan rajzos-digitális, nem is tudom rendesen elmagyarázni. A színek és az ábrázolása rajzszerű, de mégis látni a mozgásokon, hogy digitális, szóval ez valami érdekes technika lehet. Szófiának kicsit sem könnyítik meg az életét, de ő végül remekül helyt áll az új szerepében és mindenki nagyon megszereti őt. Bűbájos, imádni való mese, csupán egyetlen hibát tudnék felhozni neki - mikor felcsendül Szófia aranyos kis dala, amit angolul ugye volt már szerencsém hallani, megállt bennem az ütő, mivel ez a 6 éves kislány egy 30-as hölgy hangján szólal meg :O Ez bizony eléggé kiábrándító volt, szerintem rengeteg tehetséges gyerekszínészünk, vagy énekesünk van, aki el tudta volna énekelni ezt a dalt úgy, ahogy kell, fölösleges volt elrontani a mese hangulatát ezzel a mély, túlságosan képzett hanggal, egyáltalán nem illett hozzá. Ettől függetlenül a mese nagyon aranyos, hozzám hasonló örök gyerekeknek bátran ajánlom :)


Gravitáció



"A nem túl távoli jövőben baleset történik egy űrállomáson: a váratlanul becsapódó meteorok megsemmisítik a bázist, és a két - éppen az űrhajón kívül dolgozó - asztronautát elszakítják a hajótól.
Az újonc dr. Stone (Sandra Bullock) és a sokat próbált Kowalsky (George Clooney) csupán egymáshoz kötve sodródik a végtelen űrben. Nincs, ami megállítsa őket, és nincs, aki a segítségükre siessen: a sisakjukban visszhangzó csend azt jelzi, hogy semmilyen kapcsolatuk nem maradt a földi irányítással. A félelem fokozatosan pánikba fordul. Minden lélegzet számít. Minden másodperc létfontosságú. A hazavezető egyetlen út az univerzum rémítő ürességén keresztül vezet."


Nagyon kíváncsi voltam erre a filmre, mert sok jót olvastam róla. Nagy elvárásokkal, erős drámai hatásra számítva indítottam el, de hogy őszinte legyek, engem ez a film nem hatott meg úgy igazán. Mármint értem én a helyzet súlyosságát, hogy egyedül kint a világűrben milyen borzasztó félelmetes lehet, és micsoda lélekjelenlét, meg találékonyság, no meg túlélő ösztön kell ahhoz, hogy a főszereplőnk visszatérjen a Földre, de valahogy még a nagy drámai pillanatok ellenére is csak úgy sodródtam a filmmel, pont, mint George Clooney. Igazából nem tudom mit gondoljak róla. Teljes mértékig átéreztem a helyzet súlyosságát, és azt, hogy ez valószínűleg a valóságban is így működhet, de mégis, az akcióhoz és cselekménydús sztorihoz szokott filmezői énem elaludt ezen a történeten. Ennek ellenére nem írom le magamban, mert könnyen lehet, hogy ez is olyan film, amihez megfelelő hangulat kell. Sok részt átpörgettem benne, mert unalmasnak találtam, de meglehet, hogy pont azokban a fölöslegesnek ítélt párbeszédekben fogok olyan drámaiságokat találni, amik sokkal jobban hozzátesznek a mozi élményéhez. Úgyhogy egyelőre annyit írnék róla, hogy az alap történet nagyon érdekes és elgondolkodtató, kissé félelmetes is, de nem egy könnyed esti popcorn-mozi, úgyhogy aki ilyesmire vágyik, az ne a Gravitációt válassza. Ha viszont van időd és kedved elgondolkodni egy borzongató szituáción, teljes mértékig beleélni magad a szörnyű helyzetbe és van másfél órád arra, hogy beszippantson a történet, akkor mindenképpen nézd meg.

10 megjegyzés:

  1. A derült égből fasírt az hatalmas:D A cukiságmérőm nekem sokszor kiakadt rajta, és eszeveszetten mondogattam hogy én is akarok ilyet én is:) Bár 1-2 kis állatkába beleharaptam volna. Szerintem a nézése közben is híztam :D
    A Gravitáció nálam az év legrosszabb film díját már elvitte. Én a nő helyében már félúton hagytam volna meghalni magam, hiszen nem várta otthon úgyse senki. Akkor nagyon szerettem volna a filmet, mert nem kellett volna 1 és fél órát végigszenvedni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye, hogy ugye? :P Az a mese annyira el van találva, hogy hihetetlen, újra és újra meg kell néznem :) Eper nagyon aranyos volt, de nekem a pillecukrok voltak a kedvenceim ^^
      A Gravitáció egy nagyon érdekes mozi, semmiképpen sem jó esti kikapcsolódásnak, viszont el tud gondolkodtatni - már ha olyan hangulatában van az ember. Most nézzük Viktorral is, egyelőre tetszik neki, és végül én is kezdem egyre inkább beleélni magam a szituba. Mondjuk nem lesz a kedvencem és nem is fogom többször újra nézni, de azért érdekes alkotás.

      Törlés
    2. Én valahogy nem tudtam magam beleélni, mert én nagyon nem így viselkedtem volna a nő helyében. Azzal hogy elvállalta ezt a meló azzal azt is elvállalta, hogy ha valami nem sikerül meghal. Nem behisztizünk és drámázunk, főleg úgy hogy senki se vár haza. Én előbb levettem volna a sisakom, mint hogy még órákat drámázzak.
      De ha úgy oldják meg, hogy otthon várja a lánya, akkor már más lett volna a helyzet.

      Törlés
    3. Én meglehet azért vagyok más véleményen, mert talán én is úgy viselkedtem volna, ahogy a főszereplő. Pánikolós vagyok nagyon, szóval nem is lennék jó űrhajós. Viszont nekem tetszik a nő élni akarása. Valóban nem várja otthon senki, de szerintem ez még nem jelenti azt, hogy akkor fel kell adnia. Még egy teljes élet várhat rá odahaza, ha megküzd érte. Örültem a végkifejletnek, csak kicsit vontatottnak találtam a filmet, mert a főszereplő hamar egyedül marad.

      Törlés
  2. én csak a Gravitációt láttam, azt is mozimaratonon ( hála Istennek, hogy nem költöttem rá több pénzt) de én teljesen elaludtam rajta. Próbáltam élvezni, de valahogy ne ment. Drámai volt, meg minden, csak szerintem unalmas. Egyébként nagyon tetszenek a filmvéleményeid!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos tényleg eléggé vontatott, én most néztem meg másodjára, ezúttal a férjemmel is. Neki tetszett, én meg úgy vagyok vele, hogy elsőre nagyon untam, másodjára már megpróbáltam figyelni az üzenetére. Így már nem volt olyan rossz, de nem lesz a kedvencem. Viszont örülök, hogy szereted a filmvéleményeimet, köszönöm :)

      Törlés
  3. A két mesét megnézem tuti, a Gravitáció pedig...hát igen én nekem is ez a véleményem: )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Imádni fogod a meséket, nagyon aranyosak ^^ A Gravitáció meg, hát, olyan lett, amilyen :) Nem tudjuk értékelni a művészfilmeket, meg a drámát :P

      Törlés
  4. A Gravitáció az borzalom!!!!!! Szerintem az összes dicsérő szóért keményen fizettek az alkotók. :)
    A Derült égből fasírtért én is oda vagyok, de az első részét is imádtam anno :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ha nem is borzalom, de nem egy könnyed esti mozi. Én végül is kétszer megnéztem és másodjára sokkal jobban tetszett, mint először. Két szereplővel nehéz mozgalmas mozit csinálni.
      A derült égből fasírt pedig tényleg nagyon jó, mind a két részét imádom, de ez a második fenomenális lett :)

      Törlés