2014. február 25., kedd

Egészséges élet TAG

Ezt a kis kérdezz-feleleket még régebben találtam és nagyon megtetszett. Mielőtt belekezdenék el szeretném mondani, hogy még nem sikerült igazán egészséges életmódra váltanom, szóval nem azért jövök ezzel, mert én olyan okos lennék a témában. Lelkesen próbálkozom, nap mint nap igyekszem odafigyelni magamra amennyire csak lehet, de mint tudjuk az életmódváltás hosszú folyamat és nem is egyszerű. A rossz szokásoktól nehéz szabadulni, de én minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy egyszer azt mondhassam - igen, egészséges életmódot folytatok. Ezt a TAG-et is főleg azért töltöttem ki, hogy elgondolkodjak újra a témán és motiváljam magam a folytatásra és kitartásra :)


Mit ettél reggelire?

Három db. tükörtojást egy szelet barna kenyérrel. Nagyon szeretem ezt a reggelit, tápláló és finom.


Mennyi vizet iszol egy nap?

Minimum 4 litert. Nem azért, mert így akarok felvágni, hogy én mennyire egészségesen élek, hanem mert fizikai késztetést érzek a sok folyadék fogyasztására. Víz elem vagyok, nagy szükségem is van rá. Általában tea vagy ásványvíz formájában fogyasztom.


Mi az aktuális kedvenc edzéstípusod?

Amit a leginkább szeretek, az a tánc :) Nagyon jól átmozgat és habár közel nem izzaszt annyira meg, mint egy óra a konditeremben, én akkor is élvezem, mert kellemes módon végezhetek napi szinten mozgást. Persze ezek közé is jó lenne beiktatni még néhány más típusú gyakorlatot, pl. szobabiciklizés, tornázós dvd-k, jóga, stb.


Hány kalóriát fogyasztasz egy nap?

Sosem számolom és hatalmas baromságnak tartom. Nem azért, de az őseink sem számolgatták a kalóriákat annak idején, mégis egészségesek tudtak maradni. Csupán annyit tettek érte, hogy rendszeres étkeztek, sok folyadékot ittak és állandóan mozogtak. Én ezt a kalóriaszámolgatást a mai modern világ egyik legnagyobb hülyeségének tartom. Ott vannak azok az emberek pl. akik megszállottan számolgatják a kalóriákat, teljesen ehhez alakítják az életüket, semmit nem tudnak élvezni, és pánikba esnek, ha egy kicsivel is többet fogyasztottak a kelleténél. Nem bírnék ilyen kötöttségek között élni.


Mi a kedvenc egészséges nassolni valód?

Mézes-fahéjas mandula ^^ De fahéj híján mézes sütiporral is isteni finom :P


Mit ebédelsz általában?

Változatosan étkezem, úgyhogy nem tudnék csak egy ételt kiemelni, viszont levest mindig fogyasztok, az a kedvenc ételfajtám :)


Melyik testrészedet szereted leginkább erősíteni?

Szeretni egyiket sem, mert minden téren eléggé lagymatag vagyok, de főleg a karjaimat szeretném erősíteni, mert azok különösen gyengék.


Melyik testrészedet szereted legkevésbé erősíteni?

A combjaimat - mert a hasra irányuló edzésektől oké, hogy izomlázam van, a karozásoknál meg fájdogál a karom, na de ha guggolásokat, meg egyéb combra való gyakorlatok végzek másnap nem tudok felállni :D


Melyik "rossz" kajának vagy képtelen ellenállni?

Hajjaj... zacskós levesek, de ezt már említettem párszor :P Ezen kívül imádom a gyrost, bár nem tudom az mennyire számít rossz kajának, és a hamburgert, de nem a mekis, meg burger kinges félét, hanem azokat, amiket ott állítanak össze előttem.


Szedsz vitaminokat vagy táplálékkiegészítőket?

Néha tartok sörélesztő kúrát, mert a hajamnak-bőrömnek-körmeimnek nagyon jót tesz, illetve a téli hónapokban c-vitamint szedek.


Milyen gyakran eszel házon kívül?

Ritkán. Néha megkívánjuk Viktorral a kínai kaját, akkor bemegyünk a kedvenc kis éttermünkbe, de zömében inkább itthon eszünk.


Fogyasztasz gyorskaját?

Igen, néha. A közelünkben működik egy szuper hamburgerező, a Szultán, oda szoktunk pár havonta elnézni egy kis hambiért, de ez ritkán van, mert egyrészt tényleg nem túl egészséges, másrészt az ára is eléggé húzós tud lenni :P


Ki támogat leginkább?

Viktor maximálisan, és mindig mondja, hogy nyugodtan kísérletezzek az ételekkel, őt nem zavarja, sőt. Ezen kívül régen sokat tornáztunk közösen, ő végezte a gyúrós gyakorlatait én meg szobabicikliztem, ezt szeretnénk majd visszahozni, ha mindketten teljesen felépültünk a betegségeinkből.


Van-e konditermi tagságod?

Nincs, habár régen a gimiben mindig lejártam a suli konditermébe edzeni és nagyon szerettem :)


Hány órát alszol éjjelente?

Hát ez változó, de sajnos hétköznap nincs meg a 8 óra :( Olyan 5 és fél, 6 órát szoktam aludni, de hétvégén meg van az 9-10 is. Igazából nagy szükségem lenne a napi 8 órás alvásra, de mivel Viktor éjjeli bagoly, én meg nem szeretek nélküle aludni, mindig megvárom, hogy ő is elálmosodjon és vele megyek aludni. Tudom nem túl jó a szervezetem számára, de valamiért sokkal jobb érzés, ha együtt alszunk el :)


Van "csalós"napod?

Nos, mivel nem diétázni szoktam, hanem egészséges életmódra próbálok váltani nincs olyan, hogy csalós napom. Mindenféle ételt fogyasztok annyi különbséggel, hogy ha tehetem kicsit könnyebb verzióban készítem el őket, illetve kis adagokban bűnözök csak. Viszont az ízlésem nagyon sokat változott az évek alatt. Régen imádtam a krémes süteményeket, ma meg már inkább a sima tésztásakat kedvelem. Csokiból is inkább az étcsoki az, amit szeretek, ha pedig egy kis sós ropogtatni valóra vágyom, akkor ropit rágcsálok, vagy kétszersültet. Nekem nagyon ízlenek.


Iszol alkoholt?

Igen, alkalmanként. Baráti társasággal a legjobb, de itthon Viktorral is szoktunk fröccsözni, vagy pálinkázni, ez a hidegebb hónapokban különösen kellemes volt :P De egyébként nem vagyok egy nagy alkoholizáló, mert nem bírom az italt, viszont ameddig jól esik és kívánom, addig szívesen fogyasztom őket, de tényleg csak mértékkel.


Van edzőpartnered?

Mint fentebb említettem régen Viktor volt és remélem most is az lesz :)


Mi a legjobb dolog az életedben, ami azzal jött az életedbe, hogy egészséges életmódot folytatsz?

Azt nem mondanám, hogy már teljes mértékig egészséges életmódot folytatok, de azért igyekszem. Egyébként amit kiemelnék, mint pozitív hatás, az a tüdőm állapotának drámai javulása. Sokkal jobban bírom a terhelést, nem fulladok már ki annyira, vagy ha igen akkor sem adom fel és megyek tovább, míg végül a tüdőm megszokja a terhelést és én csak megyek, mint akit puskából lőttek volna ki :) Ehhez mondjuk az is hozzájárul, hogy a harmadik emeleten lakunk és nincs liftünk, így minden nap le-föl lépcsőzzük a három emeletet, ez napi szinten edzésben tart :P


Mi volt a legutolsó egészséges dolog,amit tettél?

Fincsi mandarin :)

6 megjegyzés: