2014. február 1., szombat

A Repülő Spagettiszörny vallási mozgalom XDDD

Szintén Viktor felfedezés, amitől totálisan padlót fogtam :D Emelem kalapom az emberi kreativitás és hülyeség előtt, mert ennél szórakoztatóbb marhaságról már rég nem olvastam XD

"A Repülő Spagettiszörny Egyházát tulajdonképpen az intelligens tervezés oktatásáért erőteljesen lobbizó fundamentalista mozgalom hívta életre. Kansas állam oktatásért felelős tanácsa 2005-ben – a többi között az akkori elnök, George Bush nagy megelégedésére – kész volt engedélyt adni arra, hogy az iskolákban az evolúció mellett az úgynevezett intelligens tervezés elméletét is tanítsák az iskolában. Ez utóbbi szerint a ma létező élőlények kialakulása nem a természetes szelekció eredménye, hanem valamilyen intelligens tervezésnek, tervezőnek az alkotása.

Bobby Henderson, az Oregoni Állami Egyetem fizikushallgatója ezek után úgy gondolta, hogy tulajdonképpen maga is előállhat egy elmélettel, amely ugyanolyan joggal szerepelhetne az iskolai órákon, mint az intelligens tervezés. Az elmélet megszületését elősegítette, hogy Hendersonnak volt egy álma, amelyben megmutatta magát a Repülő Spagettiszörny. Innentől már csak meg kellett alapítani kellett az egyházat. A tésztahalomban és húsgolyókban megtestesülő Repülő Spagettiszörnyet azóta milliók imádják, bár az egyháznak nincs kimutatása a tényleges tagságról. Húszdolláros hozzájárulás mellett viszont bárki pasztafariánus pap lehet.




A rendkívül gyors ütemben gyarapodó közösség ellenére Henderson nem tartja magát Mohamed vagy Ábrahám riválisának, büszkén vallja viszont, hogy a Repülő Spagettiszörny Egyház által hirdetett tanokat legitim vallásnak tekintik még a rivális egyházak is, „főként a fundamentalista keresztények, akik elfogadták, hogy a mi Istenünknek nagyobbak a golyói, mint az övéknek”.

Henderson ragaszkodik ahhoz, hogy az egyház egyetlen dogmát engedélyez, azt, hogy nincs dogma, de talán ennél is fontosabb egy másik előírás: hogy a pasztafariánusok nem veszik túl komolyan magukat.

Vannak ennél körülhatárolhatóbb útmutatások is, például az, hogy minden péntek vallási ünnep, az igazi hívek pedig minél gyakrabban öltözzenek be kalóznak – az egyház szerint ők voltak az eredeti pasztafariánusok, és az egyházalapító szerint szoros összefüggés van a kalózok visszaszorulása és a globális felmelegedés között. A hívők olyan útmutatásokat kaptak, mint hogy az imáik végén ámen helyett ráment mondjanak. Olyan ontológiai kérdésekkel foglalkoznak, hogy vajon az egyház névadója spagettiből vagy linguiniből van-e, és már túl vannak az egyházszakadáson is, hiszen létrejött a Spagetti és Pulzáraktiváló Húsgombócok Egyháza is.

A pasztafarianizmus az elmúlt években a többi egyháznak kijáró bánásmódot harcolt ki magának. Ennek a harcnak az egyik leghíresebb figurája volt az osztrák Niko Alm, aki három éven keresztül birkózott a hatóságokkal azért, hogy tésztaszűrővel a fején szerepelhessen az autóvezetői engedélyen lévő képen. Alm azzal érvelt, amivel Christopher Schaeffer is: hogy a tésztaszűrő vallási viseletnek számít.

Az elmúlt években többen tekintélyes összegeket ajánlottak fel annak, aki bebizonyítja, hogy a Spagettiszörny nem létezik. Eddig még senkinek sem sikerült."

8 megjegyzés:

  1. Erről én is hallottam néhány éve...inkább nem kommentálom :P

    VálaszTörlés
  2. Aztán csodálkoznak, miért forgatják sokan a szemüket a vallás szó hallatán. Hogyan képes valaki ezt komolyan venni? Az ilyen embereket mind szellemi nyomorékként kellene számon tartani. Gondos Krisztián.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont az a lényeg, hogy ne vedd komolyan, mert ez csak POÉN :)

      Törlés
  3. Volt egy ilyen sejtésem! Mindazonáltal bennem lehet a hiba, mert ezt egyáltalán nem találom viccesnek. :) Ha tényleg felvennék a hivatalos tantervbe ennek a hülyeségnek az oktatását, akkor biztos lennének páran(már most is van szerintem), akik ezt a képtelenséget elhinnék! Így is van elég hülye, minek még többet csinálni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mert túl komolyan veszed :) Ez amúgy is egy paródiavallás, nincs benne semmi, amit komolyan kéne venni. Akinek van egy csöpp kis esze, az észreveszi, aki meg nem, az imádkozzék a Repülő Spagetti Szörnyhöz ^^

      Törlés
    2. Szóval... Kezdjek el imádkozni? Mellesleg érezni benne a maró gúnyt, viszont zsigerből óvatosan adok előleget arra nézvést, az emberek mit gondolnak vajon komolyan, és mit nem; megfelelő tudás hiányában szinte bármit elfogadnak. :)

      Törlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés