2014. január 16., csütörtök

Dokis rémélmények

Ma voltunk mind a ketten orvosnál, Viktor is meg én is. Kezdem elöl szamár én, mert az én sztorim rövidebb. Elmentem ugye a bokámmal, hogy kiírassam magam erre a pár napra. Szerencsére hamar bejutottam, de amit az orvos mondott, annyira nem tetszett. Közölte, hogy ha még egyszer kimegy a bokám, akkor nem úszom meg a röntgent, és készüljek fel arra is, hogy ilyen laza bokaszalaggal nem fognak hagyni mászkálni, szóval az is lehet, hogy meg fogják műteni a lábamat... Egyelőre elodáztam a dolgot, mert most elég lesz 4 nap pihi, de bízzunk benne, hogy a legközelebbre már nem kerül sor. Vigyáznom kell magamra, ha nem akarok műtétet. Azt mondta a doki, hogy kb. 1-2 centis sarkú cipőket engedhetek meg magamnak, az ennél nagyobb sarok és a lapos talpú dolgok nem jók nekem. Úgyhogy néhány cipőmet így nem fogom tudni hordani. Éljen. Viszont ha ez kell ahhoz, hogy megmaradjon a bokám, akkor változtatok.
Viszont Viktor esete jóval durvább az enyémnél. Ma volt fogorvosnál a ripityára tört foga miatt, amit ki akart húzatni. Na hát ez sem ment neki zökkenőmentesen. du. 4kor kapom az sms-t, hogy műteni kell... Én meg csak pislogtam, hogy mi van??? Egy sima foghúzásból hogy lesz szájsebészeti műtét? Egész végig tiszta ideg voltam, a szám belső felét szétrágtam, az ujjaimról letéptem a bőrt, szóval kellően meg volt alapozva a hangulatom. Aztán Viktor hazajött, kb. résnyire bírja nyitni a száját, az arca bal oldala duplájára van dagadva, és látszik, hogy pokoli fájdalmai vannak...
Kiderült, hogy a széttört fogát nem lehet csak úgy kihúzni, ugyanis kampós a gyökerének a vége. Max. kitépni lehetne a szájából, ezért fel kellett vágni az ínyét mindkét oldalt, kivésni a fogat, aminek a gyökere majdnem az arcüregéig felnyúlt! Szegény drágám mesélte, hogy még életében nem hallott ennél szörnyűbb hangot - szó szerint kitörték a fogát az arcüregéből, és úgy kaparták ki neki :( Aztán mikor sikerült kiszedni kiderült, hogy az egész fogmeder be volt neki gyulladva, ettől fájhatott neki annyira a foga a két ünnep között. Miután kipucolták a sebét elkezdték összevarrni szájpadlásán keresztül! :((( Én el nem tudom képzelni milyen fájdalmat élhetett át, hiába volt telenyomva érzéstelenítővel. Mondta is, hogy a varrást nagyon is érezte, és nagyon fájt neki :( Szegény kis drágám, most itt gubbaszt a székében és csöndben szenved, miközben néha kirohangál kiköpni a vért a szájából :( Úgy sajnálom, annyira fáj őt ilyen állapotban látni :( Egész este dédelgettem, simiztem, hogy elvonjam a figyelmét, de ő is úgy bújt oda hozzám, mintha el sem akarna engedni többé. Nagyon el van anyátlanodva :( Aztán ki tudja meddig fog ez neki fájni. Kedden megy vissza ellenőrzésre, csütörtökön meg szedik a varratokat, ha minden igaz. Holnap ő sem megy dolgozni, mert annyira szenved, annak meg semmi értelme, ha egy doboz fájdalomcsillapítót nyom magába é úgy nyűglődik odabent. Holnap szépen pihen velem ő is, kap jó kis leveskét (mert ma semmit nem tudott vacsorázni, lévén csak szívószállal képes lenyelni bármit is, a szilárd kaja teljességgel ki van zárva), meg főzök neki teát, aztán jegeljük neki az ínyét, meg miegymás.
Hát, horror volt ez a mai nap, komolyan. Az én bokám még hagyján, na de szegény Viktor... :( A szívem szakad meg érte :( Pedig ő aztán tűri a fájdalmat, sosem látszik rajta, ha fájdalma van, de most nem tudja leplezni :( Remélem hamar elmúlik neki. Szegénykém még nevetni sem mer, mert az is fáj neki :( Talán holnapra már kicsivel jobban lesz, legalábbis reméljük a legjobbakat.

20 megjegyzés:

  1. Ó, hát jobbulást kívánok mindkettőtöknek! Tamásnak is csonthártyagyulladása volt a két ünnep alatt az egyik foga miatt, és hát ő is odavolt, pedig amúgy nem szokott különösebben panaszkodni... Szóval el tudom képzelni Viktor szenvedését. Totyogjatok oda egymáshoz pingvinesen, és szeressétek egymást!!! Puszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, az sem lehet semmi :( Nem attól lesz ilyen kis göb a fogínyen? mintha egyik kolléganőmnek olyanja lett volna, és mesélte, hogy az is nagyon tud fájni :(
      Igen, totyogunk pingvinesen, szó szerint, mert én csak totyogni tudok, ő meg hadi sérült :(

      Törlés
    2. Jobbulást kívánok mindkettőtöknek. Először is a bokádra tényleg vigyázz, tapasztalatból mondom, mert pár éve nekem is sorozatosan megrándult vagy kificamodott, így nagyon megnyúltak a szalagok, majdnem műteni is kellett. Azóta pedig minden nyáron a legnagyobb melegben menetrend szerint önmagától begyullad, bevérzik és rettenetesen fáj. Az enyhén megemelt sarkú cipők valóban előnyösek ilyenkor, mert épp csak annyira emelik meg a bokát, hogy ne legyen bokasüllyedésed, viszont ne is tudj bennük könnyen félre lépni. Én ilyen esetben a telitalpúakat jobban preferálom, jobban ráfekszik a lábboltozat is. Illetve az is számít, ha hanyagolod a boka- vagy titokzoknikat, és a hagyományos hosszabb szárút húzod a lábadra, de ha jobb tartást szeretnél, akkor lehet kapni egyszerű testszínű bokarögzítőket 1000 Ft körül. Hidd el, nem érdemes ezzel játszani, inkább jobb megelőzni az a szalagszakadást, mert rettentő fájdalmas.
      Viktor problémájával kapcsolatban annyit mondanék, hogy a foggyulladás ráhúzódott az állkapocs csontszövetére is. A foggyulladás kialakulhat huzat hatására is, de leggyakoribb eset, amikor a szuvasodást okozó baktériumok már annyira elérték a fogüreget, hogy a felgyülemlett genny nyomást gyakorol a fogidegekre, és ez tényleg borzalmasan fáj, a fog elhal. A gyulladás hamar ráterjedhet a csontszövetre is, a gennynek viszont valamerre távoznia is kell. Itt jön képbe a kolléganőd problémája, a kis göb a fogínyen, szaknyelven sipolynyílás, ezen keresztül tör utat a genny, hogy távozni tudjon. De ez már a foggyulladás egy előrehaladottabb stádiuma, ilyenkor veszélyben vannak a szomszédos fogak is. Az ilyen gyulladt fogat pedig kínszenvedés eltávolítani, mert az érzéstelenítő se minden esetben fejti ki a kívánt hatást. Az elhalt fog könnyebben letörik, így azt sok esetben tényleg már csak kivésni lehet a szájsebészeten. Ha valakinek fáj a foga, nem érdemes halogatni a látogatást a fogorvosnál, mert ha időben elkezdik a gyökérkezelést, még meg lehet menteni a fogat, ellenkező esetben húzás vagy műtét. Antibiotikum szedése ajánlott, én a Dalacinra esküszöm, de ezt minden orvos maga dönti el, melyiket írja fel. Ezeket szintén saját bőrömön megtapasztaltam, épp mostanában fejeződik be a gyökérkezelésem, a végleges gyökértömés megvan, már csak a koronát kell kiegészíteni. És bocsi az "okoskodásért", szakmai ártalom. :D Jobbulást mindkettőtöknek, vigyázzatok magatokra! :)

      Törlés
    3. Először is nagyon szépen köszönöm a hosszú, részletes kommentet, nagyon hasznos volt!
      Titok zoknit soha nem hordtam, így ez a dolog nem fenyeget, egyedül a lapos és a magasabb sarkú cipőkről kell lemondanom, de ez nem nagy ár azért, hogy ne kelljen műteni a bokámat. Tapasztalatom nekem is elég sok van ezen a téren, lévén igen sokszor kiment már a bokám és mindig megélem annak minden kellemetlenségét. Bokarögzítőm is volt, de képtelen voltam hordani, ugyanis rettenetesen elszorította a vérkeringésemet. Ízület lazító kenőcsöt és gumis fáslit szoktam használni.
      Viktor esetéhez annyit, hogy pontosan ezek történtek vele, ahogy leírtad. Ő is Dalacint kapott, szedi is becsületesen, meg fájdalomcsillapítózik is, mert még mindig nagyon fáj neki a seb :( Sajnos náluk családi örökség a rossz fog, így ő sokszor kényszerül orvoshoz járni. A probléma ezzel a foggal az volt, hogy még a téli szünetben kezdett el neki fájni, és aztán pár napra rá elmúlt, de nemrég ugye széttört a fog, és így ment el az orvoshoz. Nem is gondoltuk volna, hogy ekkora a baj, mert előzetesen nem voltak komolyabb jelek. De szerencsére most már rendben lesz, csak be kell gyógyulnia a sebének.
      A jókívánságokat is köszönjük :)

      Törlés
  2. Gyógyulást mindkettőtöknek!!!!!: *

    VálaszTörlés
  3. Bakker!!! :( Üzenem Viktornak hogy egy HŐS!!!
    Te pedig ne félj a műtéttől, csak gondolj arra, milyen jó kis orvosi koktélt fogsz előtte kapni vuhúúúú! :D
    Pusza: Reni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, átadtam neki :) Nyögött rá egyet, úgyhogy ezt afféle köszönöm-nek is veheted tőle :P
      Hát, műtétet annyira nem szeretnék, inkább megpróbálom visszatornáztatni a lábamat. Bár az az orvosi koktél, hm... :P

      Törlés
  4. Jaaj, jobbulást nektek!
    Szájsebészeti műtétben volt részem nekem is és nagyon egyet tudok érteni azzal, hogy az érzéstelenítő nem sokat használ, inkább csak magadat tudod nyugtatni, hogy nem szabad annyira fájnia. :S
    A bokásat meg szintén meg tudom érteni, engem is műteni akartak csak nem engedtem, össze is vesztem anno emiatt az orvossal. :D Aztán utólag kiderült, hogy nem műtétre, hanem inkább gyógytornászra lett volna szükségem, de mivel az orvos duzzogott és nem írt fel, ezért csak egyetemen látta már gyógytornász és most már nem sok dolgot tud vele kezdeni, mert letapadt ott nekem minden és instabil maradt a bokám.
    Nem tudom, hogy melyik szalagról van szó amúgy, nekem a bokám külső oldalán volt. Állásban is folyamatosan fordulna ki a bal bokám, figyelnem kell minden pillanatban, hogy normál állásban tartsam. Esetleg kérdezz utána, nehogy így járj!
    És gyógyulgassatok minél gyorsabban! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! :)
      Hát Viktor azt mondta, hogy maga a kiműtés ne fájt, csak mikor varrták össze :S
      Igen, nekem is mondták a bokámra, hogy ha helyrejön (mármint ha már nem fog fájni), akkor tornáztatnom kell. Főnököm mutatott is pár mozdulatot, mert neki is volt hasonló esete, és jónak látszanak azok a gyakorlatok. Ha lehet mindenképpen szeretném elkerülni a műtétet. Nekem a külső és a belső szalag is tropa, mindegyik irányba ki van lazulva, de talán a külső az, ami jobban. Általában nem zavar a járásnál, csak óvatosnak kell lennem, mert ha picit is félre lépek, egyből magam alá nyeklik az egész. Meg a táncra kell odafigyelnem, mert ott eléggé meg van dolgoztatva. Versenyen észre is vették, hogy a bokám nagyon nem akar ott maradni, ahol kéne :P

      Törlés
  5. Sok év után, tavaly kezdtem el újra hordani magasabb sarkú cipőket, mert nekem egyszerre egy halom dolog történt a lábammal pár éve, de megérte az, hogy betartottam a 2-3 centis dolgot. Plusz, kicsit edzettem rá, hasonlót, mint a callenetics torta, szóval, semmi terhelést, és rendbe jött. Jobbulást nektek.
    Viktort sajnálom, és újra rájöttem, hogy utálom a fogorvosokat. :((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor azt hiszem tényleg sokat számít, ha az ember betartja ezt a 2-3 centis sarok szabályt. Edzeni én is fogom a bokámat, de most még azért pihentetem kicsit.
      Hát, azt hiszem a fogorvosok nem örvendenek túl nagy népszerűségnek :( Pedig a mi dokink nagyon ügyes, csak hát ami fájdalmas és kellemetlen, azzal ő sem tud mit tenni.

      Törlés
  6. Jaj, micsoda egy horrorisztikus nap! :( Jobbulást Nektek! :) Sugárzom a pozitív erőt felétek én online módban! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát az volt :S Köszönjük a jókívánságot és a pozitív energiát, jól fog jönni :)

      Törlés
  7. Hú, jobbulást mindkettőtöknek, Viktornak pedig minden elismerés: nálunk a fogorvos óriási mumus, ez komolyan elmenne minden idők legdurvább horrorjának...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen!
      Nekem is nagy mumus, nagyon félek a fogorvosoktól, a hangoktól, szagoktól, de Viktor igazán hősiesen viselte ezt az egészet :)

      Törlés
  8. Jobbulást mindkettőtöknek!
    Remélem, helyre jön a bokád, és nem kell műteni. A táncot nem befolyásolja?
    Viktorral együtt tudok érezni. Tegnap megindult a jobb felső és a bal aló bölcsesség, hiába beszéltem velük hogy várjanak míg 1-2 kiesik magától, úgy tűnik nem vették a lelkükre.
    És le a kalappal előtte, én amint rájövök, hogy fogorvos lesz, foggal körömmel tiltakozok ellene.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük! :)
      Hát, a táncot annyiban befolyásolja, hogy nagyon oda kell figyelnem forgásokkor pl., mert olyankor táncol a bokám minden irányba.
      Jaj, szegénykém, téged se irigyellek, a bölcsesség fogakkal csak baj van :S Bár nekem még csak a bal felső indult meg, egyelőre nincs gondom vele, szépen bújik kifele, de nem fáj, és úgy néz ki, el is fog férni.

      Törlés
  9. Jobbulást mindkettőtöknek! Bízzunk benne, hogy az urad foga (helye) ennél már csak jobb lesz, dehát ez tényleg szörnyű lehetett neki, még belegondolni is rossz.

    Nekem is szoktak lenni bokagondjaim, nekem beváltak a drogériákban kapható rugalmas fáslik. Tudom, hogy nem lehet állandóan fáslit hordani, de ha az átlagosnál rosszabb a helyzet, vagy nagyobb megerőltetés érheti (pl. tánc), akkor érdemes bevetni. Én is csak ajánlani tudom a gyógytornászt, illetve az ilyen gyakorlatokat, nagyon jók és békés otthoni körülmények között is lehet csinálni :) Minden jót kívánok nektek és kitartás!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük a jókívánságot és a tanácsokat, meg is fogadjuk őket. Igaz, a rugalmas fáslival eléggé hadilábon állok, de lehet, hogy tánc közben tényleg érdemes lesz hordanom. Köszönöm a tippet! :)

      Törlés