2013. december 1., vasárnap

Önismereti kérdések Tipegő Zombitól

Még jó múltkorában tette fel ezeket a kérdéseket a blogján Tipegő Zombi, amikre most szeretnék én is válaszolni, mivel nagyon jó lelki témákat boncolgatott bennük. Amúgy is szeretem az ilyen elgondolkodtatós kérdéseket, amikre nincs konkrét válasz, hanem tényleg el kell rajtuk elmélkednem, hogy a megfelelő választ adjam rá. Lássuk akkor;



Könnyen mondasz nemet? Milyen esetekben nem megy?

Nagyon-nagyon nehezen mondok nemet. Mindig is ez volt az egyik legnagyobb problémám, hogy túl lágy szívű vagyok, túl erőtlen, ha valakinek nemet kell mondanom. Egyrészt szeretem kerülni a konfliktusokat, másrészt nem szeretek megbántani senkit, vagy azt, ha a nemleges válaszom rosszul érinti az illetőt, esetleg elszomorítja. Emiatt éveken keresztül olyasmiket erőltettem magamra, amiktől én sérültem, de mindig is olyan típus voltam, aki mindenki mást maga elé helyez, önmaga pedig a sor végén kullog. Na ezen próbálok már jó ideje változtatni, és habár még mindig érzem a késztetést, hogy bólogatós kiskutya legyek, meg hogy megpróbáljak mindenki kedvére tenni, azért a bölcs belső hangom sokszor megkongatja a harangot a fejemben és figyelmeztet, hogy nem kell igen-emberré válnom és mondhatok nemet, ha éppen valamit nagyon nem akarok. Nem könnyű dolog, de törekszem arra, hogy a saját érdekeim ne legyenek elnyomva másokéval szemben.

Könnyen elsírod magad? Ha igen, min?


Borzasztó könnyenRendkívül érzékeny ember vagyok, a lelkem és a szívem a legsérülékenyebb pontom. Nem mindegy, hogy miként bánnak velem az emberek, mert vannak dolgok, amikre szörnyen érzékenyen reagálok. Ilyen például az, ha valaki cinikusan, lenézően beszél velem. Semmilyen körülmények között nem tudom elviselni a gúnyolódást és az élcelődést, mert egyből véresen komolyan veszem. Nagyon önérzetes, büszke nő vagyok, ennél fogva könnyen meg lehet sérteni, és gyakran felindult állapotomban is elered a könnyem. Ezen kívül ösztönösen elsírom magam attól, ha valaki emeltebb hangon beszél velem, mert fáj és rosszul esik. Az is gyakran előfordul, hogy bolhából csinálok elefántot és a legkisebb apróságon is megsértődöm, aminek szintén sírás a vége. A romantikus, drámai filmek is végletekig meg tudnak hatni, sőt, minden hatásvadász kép, szöveg, idézet telibe talál. A barátaim tudják rólam, hogy mennyire érzékeny és sebezhető vagyok, így ők már tudják hogyan kell "bánni" velem. Nem mondom, hogy most akkor minden egyes kiejtett szavukra oda kell figyelni, mert igyekszem változtatni a túlzott érzékenységemen, de azért aki ismer, az tudja mire ugrom. Nem vagyok olyan ember, akinek bármit oda lehet dörrenni, mert a sérelmeimet, megbántásaimat egy életre megjegyzem, és habár megbocsátok, de soha nem felejtek. Egy-egy meggondolatlanul kiejtett szó, vagy gúnyos megjegyzés, esetleg bántó gondolat akár egy életre megváltoztathatja a hozzáállásomat egy emberhez. 

Mi az, ami megnevettet?

Ó, nagyon sok minden :) Viktor hülyeségein betegre tudom röhögni magam, de a barátaimmal való közös poénkodást is nagyon szeretem. Mások szerencsétlenségén nem tudok nevetni (Viktorral ellentétben, aki nagyon jóízűeket tud nevetni azon, ha a bakivideóiban eltaknyol valaki), de alapjáraton inkább a kellemes, kedves humort értékelem. A tipikus férfi viccek (undorító, gusztustalan poénok és a túl alternatív érdekességek) nem tudnak meghatni. 


Mi tölt el jó érzéssel?


Ha azokkal az emberekkel lehetek, akiket szeretek és akik fontosak nekem, illetve az, amikor a kedvenc hobbijaimnak hódolhatok :) Nagyon szeretek kreatívkodni, szeretem leírni és megosztani a gondolataimat másokkal, szeretek új embereket megismerni és szeretem, ha a már meglévő ismeretségeim tovább mélyülnek :) Ezen kívül csodás érzéssel tölt el, mikor egy bögre forró kakaóval, vagy egy aromásan gőzölgő teával a kezemben bekucoroghatok az ablakom elé és nézhetem a télesti fényeket, vagy a lágyan szemerkélő esőt. Szeretem, ha Viktorral összebújva nézünk egy filmet, közben ő szorosan átölel, belebújik a hajamra és apró puszikkal halmoz el. Imádok olvasni, belemerülni egy másik világba, táncolni, ahol a belső istennő felszínre törhet belőlem, és imádok kellemes, szép zenét hallgatni, ami feltölti a testem és a lelkem :) 

Mitől uralkodik el rajtad rossz érzés?


Általában a megfelelési kényszertől. Szeretnék az élet minden területén maximálisan cselekedni, de ez emberi mivoltomból kifolyólag lehetetlen, ám én mégis minden nap törekszem a tökéletességre. Persze ettől még nagyon lelomboz, ha negatív kritikával illetik pl. a munkámat, vagy azt, amit gondolok, esetleg alkotok. Rossz érzéssel tölt el, ha valaki bántó, gonosz megjegyzéseket tesz rám, vagy a szeretteimre, bár utóbbinál inkább düh szokott elfutni, mert a szeretteim bántásáért harapok. Nagyon. Aztán rossz érzés uralkodik el rajtam, ha valamit nem sikerül úgy megvalósítanom, ahogy elterveztem, vagy ha valamiben, ami számomra fontos, nem vagyok sikeres. A veszekedésektől is borongós hangulatom lesz, nem szeretem a konfliktust és általában én megyek békülni még akkor is, ha nem nekem kéne. 

Mit vinnél magadra egy lakatlan szigetre?


Túlélő készletet és rengeteg könyvet, hogy legyen mivel elfoglalnom magam. Most igazából nem merülnék bele részletekbe, mert estefelé kevésbé fog már az agyam, de minden olyasmit vinnék magammal, ami az életben maradáshoz kell, illetve ahhoz, hogy rám találjanak, mert hosszú távon nem szeretnék egy lakatlan szigeten tengődni egyedül. Egy darabig jó, meg szép, de utána azért csak hazavágynék. 

Mi a csillagjegyed? Mennyire igaz rád az általános leírása?


Rák vagyok, és nagyon is igaz rám az általános leírás

"A Rák szülötte szívesen visszakalandozik a múltba. Legszívesebben mindent újraélne, épp ezért kedveli mindazt, ami régi, ami elmúlt. Érdekli a történelem, az antikvitások.

Az életben nem köt kompromisszumot: ahogy ő mindent vagy semmit sem ad, mástól is ezt várja el, nem ismer középutat. Ha egy ügyet felkarol, legyen az akár kilátástalan is, mindvégig kiáll mellette, akár az önfeláldozásig.

Kiváló emlékezőtehetsége révén nem felejt semmit, képes a legaprólékosabban is visszaemlékezni rég volt eseményekre.

Jóságos, de nem tűri, hogy megbírálják s különösen azt nem, hogy nevetségessé tegyék. A szeretet és a biztonság az, amit elvár az élettől, de olykor meg kell küzdenie a nők irigykedéseivel. Szereti a virágokat, a finom italt és a romantikus esteket. Jó vendéglátó, aki sosem beszél ki másokat, mégis kellemes mesélő, aki hamar magára vonja a társaság figyelmét.

A Rák csillagjegy alatt született nő kedvenc helye az otthona. Lassan, kimérten és megfontoltan mozog, mindig a legkevesebb energiát fektetve mindenbe. ám ha a szükség rákényszeríti képes nagyon is aktívvá lenni.

A Rák nő rejtélyes, nehezen, csak sok-sok türelem révén hódítható meg. Ha neki tetszik meg valaki végtelen diszkréten, bátortalanul nyilvánítja ki érzelmét s elvárja, hogy a férfi legyen a kezdeményező. S mindezt azért, mert fél a kudarctól. Nagyon diplomatikus és végtelenül gyöngéd kell legyen az a férfi, aki képes legyőzni a Rák asszony komplexusait és meggyőzni őt arról, hogy igazán szereti. S ha ez nem sikerül, semmi esélye a férfinak. A Rák asszony ugyanis az eszményi szerelmet többre becsüli a szexualitásnál. S épp e félénk viselkedés, a Rák nő folytonos zavara az, ami felkelti a férfiak vágyát, ám ha valaki hirtelen, durván közeledik, máris elvesztette a gyöngéd, türelmes, együtt érző társra vágyó Rák asszonyt. Aki udvarol neki, feltétlenül meg kell őt győzze arról, hogy nem csak érzékiségre vágyik, hanem igaz szerelemre. A Rák asszony elvárja a kellemes környezetet, a romantikus hangulatot, az értelmes társalgást, ezért sok férfi tán ki is gúnyolja magában, de aki képes megadni neki azt amit elvár, tökéletes partnerre talál benne minden szempontból.


A Rák nő a házi tűzhely védelmezője, kedves és bátortalan, épp az, akit megálmodnak a férfiak. Jó háziasszony aki örül, ha nem kell elmennie otthonról. Folyton az otthonát rendezgeti, hisz számára a család, a gyermekei, a férje a legfontosabb. Mivel nagyon függ a környezetétől, mindig rá van utalva a segítségükre, teljes odaadással a férjének áldozza magát, képes tűzbe menni érte. Mindvégig kiáll mellette és tisztelni fogja még akkor is, ha a férje rossz szenvedélyek áldozatává válik, ha megcsalja. A Rák asszony ismeri a pénz értékét. Nem fukar, de megfontoltan költi a pénzt. Jó anya, de gyermekeit nem kényezteti feleslegesen.


Ha újjászületnél, kinek a bőrében szeretnél újra tükörbe nézni?

Hiszem, hogy az újjá születés olyan szempontból nem választás kérdése, hogy kinek a bőrébe bújok majd. Én fogom eldönteni, hogy újjá szülessek-e egy másik testben, de az, hogy hová kerülök, kivé leszek nem rajtam múlik. Ezt az felsőbb erő dönti el, aki a mindenséget irányítja. Nyilván olyan életet és testet fogok kapni, ami a szellemi fejlődésem szempontjából a legtöbb lehetőséget tartogatja számomra. 

Mit gondolsz arról, ha valaki újra és újra, vagy folyamatosan a padlón ül?


Azt, hogy annak oka van. Én olyan ember vagyok, aki akár a végtelenségig képes segíteni a másiknak, ha annak van értelme. De ha azt látom, hogy minden jó tanácsom, minden segítségem csak falra hányt borsó és az illető nem tanul a hibáiból és nem mutat hajlandóságot a változásra, akkor nem fogom hagyni, hogy magammal rántson. Sajnos így is elég gyakran fordult elő velem, hogy akkor is kitartottam valaki mellett, mikor már sokadjára csalódtam, és az sem érdekelt, hogy az illető minden energiámat elszívta, de nem maradt meg benne semmi. Mintha átfolyt volna rajta. Márpedig aki nem akar változni, azzal nem lehet mit tenni. Ha valaki sokadjára is a padlón ül, akkor valószínűleg nem tanul a hibáiból. Mert mikor az ember elkövet egyszer egy hibát, az előfordul mással is. De mikor másodjára követi el ugyanazt a hibát, az már döntés. És azzal a döntésével neki kell tovább élnie. 

A pohár. Félig üres vagy félig teli?


Félig teli. Én mindig a dolgok pozitív oldalát látom :)

Melyik a kedvenc versed? (másold be)

Megmondom őszintén, hogy olyan igazán nagy kedvencem nincs, de nagyon szeretem Ady és József Attila verseit :)



4 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy kitöltötted, jó volt olvasni rólad:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon élveztem, és így legalább még inkább meg tudnak ismerni a kedves olvasók :P

      Törlés
  2. Köszönöm, örülök, hogy kitöltötted! Élvezet volt olvasni a válaszaidat! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm, hogy megírtad ezeket a kérdéseket, jó volt rájuk válaszolni :)

      Törlés