Hozzávalók:
- 5 dl főzőtejszín
- 4 ek. cukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 2 tubus sűrített tej
- 1 dl erős kávé
- 5 dl vodka (természetesen az a legjobb, ha whiskey-vel csináljuk, de nekünk most vodkánk volt)
A cukrot karamellizáljuk meg, majd öntsük fel a langyos tejszínnel. Folyamatosan kevergessük, míg el nem olvad benne a karamell. Ezután hozzáadjuk a vaníliás cukrokat, a sűrített tejet és a kávét, összekeverjük, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, mehet bele a vodka, vagy whiskey, átkevergetjük, és áttöltjük üvegekbe. Én át is szűrtem, mert a hűtés során kicsi bőr képződött a tetejére. Hűtőben tároljuk, bár nem hiszem, hogy hosszú életű lesz, mert Viktor már a készítési folyamat közben kanállal járt rá, hogy nyalakodhasson :P Egyébként tényleg finom lett, viszont elég ütős. Aki nem szereti annyira erősen, kevesebb alkoholt tegyen bele.
Tipegő Zombi kérésére pedig itt a narancslikőr receptje. Erről sajnos képet nem tudok mutatni, mert anno nem fényképeztem le, viszont bátran ajánlom mindenkinek, mert fantasztikus íze van és gyógyitalnak sem utolsó.
Hozzávalók:
- másfél literes üveg
- 3 kanál kandírozott narancshéj (elhagyható)
- 4 narancs héja, leve
- 5 fahéjrúd
- 2 vaníliarúd
- 6 szegfűszeg
- fél liter méz
- 1 dl rum
- konyak
Az üvegbe beleszórjuk a kandírozott narancshéjat, a sima narancshéjat (fehér része nélkül, különben keserű lesz), belefacsarjuk a levét, majd mehet bele a fahéj, a vanília, a szegfűszeg és a méz. Ezután ráöntjük a rumot és a konyakot, utóbbit színültig töltjük. Légmentesen lezárjuk az üveget, majd minimum 3-4 hétig érleljük, de a legjobb az, ha 6 hete van. Naponta rázzuk össze, mert a méz és a fűszerek leülnek az aljára. Ha kész, leszűrjük és át lehet tölteni csinosabb üvegekbe. Remek gasztro ajándék is, ha vannak kis üvegcséink. Ez egy kifejezetten fűszeres likőr, de mi nagyon szerettük :)
Mi is csináltunk kávés likőrt anyuval, már alig várom, hogy rávessük magunkat :)
VálaszTörlésAki szereti a kávét, annak biztosan finom :) Én csak annyit tudok elviselni belőle, amennyit a Bailey's be raktunk.
TörlésJaaj, köszönöm szépen!!! Gyorsan lementettem, már mondtam Az Embernek is, hogy lesz majd új feladata, úgyhogy, ha megcsináljuk (mert meg fogjuk), akkor majd megírom. Mind a kettő jól hangzik. Ez is ízlések és pofonok igazából, hogy kinek mi jön be. :)
VálaszTörlésNagyon szívesen :) Kíváncsi vagyok hogy fog nektek ízleni, mi imádtuk :) Persze mindenkinek másmilyen az ízlése, van, aki szereti a kávét és utálja a teát, én meg pont fordítva működöm :P De attól még maga a likőr biztosan fincsi ^^
TörlésBaileys-t már mi is csináltunk, de én az alkohol mentes verzióra szavazok:) Bár a párom nem osztotta eme lelkesedésem, neki whisky nélkül csak édes lötty volt.
VálaszTörlésHmm, akkor jövőre erre a náthás korszakra meg kell csinálnom a narancslikőrt, mert apuval a halálunkon voltunk mert jól megfáztunk. Bár nem szeretem az alkoholt, de a tiszta légutakért bármit megtennék:)
Attól tartok, hogy a pároddal kell egyet értsek, a baileys nekem is kívánja az alkoholt, anélkül nem az igazi :P
TörlésA narancslikőrt pedig nagyon ajánlom, fantasztikusan jó hatásai vannak, és nem mellesleg finom is :) Ha pedig egy üveggel elteszel későbbre is, akkor egy év múlva már ki sem érzed belőle az alkoholt, csak a finom mézes-narancsos-fahéjas finomságot :)