2013. november 30., szombat

Mai ebéd - Juicy Lucy hamburger

Az úgy volt, hogy veszett módon megkívántam egy kis hamburgert valamikor a hét közepén. Ám legutóbbi mekis kalandom óta még óvatosabb vagyok a gyorséttermi kajával, így egy ilyen kajálda szóba sem jöhetett. Így jött az ötlet, hogy ha nem ehetek ott, akkor megcsinálom magamnak a hamburgeremet. Régóta terveztem, hogy házi készítésű hambit csináljak, de most szántam rá magam végre a cselekvésre. De nem sima, egyszerű hambit szerettem volna, hanem olyat, amit különleges és nagyon-nagyon finom. Aztán eszembe jutott a Fald fel Amerikát! sorozat híres Juicy Lucy hamburgere, és rögtön tudtam, hogy ez lesz a mai menü, méghozzá Big Mac szósszal. A Juicy Lucy hamburgerben az a pláne, hogy a sajtot nem külön lapként a hús tetejére tesszük, hanem beletöltjük a húsba, így folyékony és ragacsos marad. Hm... azért így most elgondolkodtam, hogy honnan is jöhetett a neve :P

Hozzávalók a húspogácsához:
- 50 dkg darált marhahús (nekem csak sertés volt itthon, így én ezzel készítettem)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 tojás
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk bors
- 1 tk só
- csipet fűszerkömény
- csipet majoranna


Egyéb hozzávalók:
- 8 szelet lapkasajt
- jégsaláta
- paradicsom
- csemege uborka
- lila hagyma



A hagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát lereszeljük, majd a hozzávalókat jó alaposan eldolgozzuk. Ezután 8 darabra választjuk a masszát, golyót formázunk belőle, majd egy kis darab kiterített sütőpapíron szétlapítjuk. A 8 szelet húspogácsát betesszük a hűtőbe fél órára, hogy összeérjenek benne az ízek. Addig elkészítjük hozzá a Big Mac öntetet. Megdöbbentő a hasonlóság a mekis és a házi között, csak a házi jobb, mert legalább tudod mi van benne.

Hozzávalók a szószhoz :
- 3 ek ketchup
- 2 ek majonéz
- 1 ek mustár
- fél fej lila hagyma finomra aprítva
- 2 csemege uborka finomra aprítva
- só, bors, cukor ízlés szerint
- pici Tabasco szósz


A hozzávalókat jó alaposan összekeverjük, majd hűtőbe tesszük, míg a husokkal foglalkozunk.
A pogácsákat kivesszük a hűtőből, majd veszünk két szelet lapkasajtot (az eredeti recept Cheddar sajttal írja, akinek van lehetősége próbálja ki azzal!), négy-négy kis kockára hajtjuk őket és ráhelyezzük a hús közepére.


Ezután fogunk még egy szelet húst és ráborítjuk az egészre, a széleket pedig alaposan összenyomkodjuk, hogy sütés közben ne follyon ki a sajt, majd mehet is a grillezőbe.


Így néznek ki az összeborítás után. Elég vastag szeletkék lettek :D


Süldögélünk
(semmi zsiradék nincs a husok alatt, csak a saját levük folyt ki, és fedő alatt sütöttük)

Mi hot pan-ben sütöttük meg, mert az ilyesmikhez ez a kütyü a legjobb számunkra. A pogácsák kb. 10 perc alatt szép barnára megsülnek, és aki szereti, az a hamburger zsömlék belső felét is megpiríthatja. Ha minden kész, összeállítjuk a hamburgereket. A megpirított zsömlére ráhelyezünk egy levél jégsalátát, arra mehet a sajttal töltött húspogácsa, majd a szósz, utána mi még tettünk rá plusz szelet sajtot, csemege uborkát, paradicsomot és lila hagymát. A végeredmény egy gigantikus méretű, elharaphatatlan és kegyetlenül kiadós házi hamburger lesz.



A sajt tökéletesen megolvad a húsban, csak úgy bugyogott kifelé, mikor beleharaptunk. Viszont előre figyelmeztetnék mindenkit, hogy ezt a kaját nem lehet szépen enni. Egyszerűen lehetetlen. Viktor még az elején felajánlotta nekem a szokásos késemet és villámat (mert én azzal eszem még a hamburgert is), de előre láttam, hogy semmire nem fogok velük menni. Folyt és csúszott minden, ami csak benne volt, így a hambi felét a tányérunkról ettük meg, mert minden oda potyogott, de ez volt életem legfinomabb és legkiadósabb hamburgere. Viktor figyelmeztetett is, hogy vigyázzak, mert ha ez jól sikerül, akkor innentől kezdve a Szultánba sem fogunk menni, hanem mindig én sütök majd. Na azt hiszem ezt sikerült összehoznom magamnak :D Minden esetre én bátran ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit ki akar csapni a hámból és egy brutális ebéd erejéig félre akarja tenni az egészséges életmódot, meg a fogyókúrát :P

10 megjegyzés:

  1. Ú, de guszta, köszi a receptet, elmentve, tuti, hogy kipróbálom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen, örülök, hogy tetszik és remélem neked is annyira fog ízleni, mint nekünk :)

      Törlés
  2. Nem véletlenül hívjuk errefelé az ilyet gitáros hamburgernek. :-D Ha leeszed magad, és próbálod letörölni, akkor olyan vagy, mint egy pengető gitáros :-D Nagyon guszták lettek *.*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hehe, van benne valami :D És köszi a dicséretet, az ízük is isteni :P

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Hát már virtuális morzsát sem tudok küldeni belőle, de remélem egyszer elkészíted, és akkor lesz neked is nyami :P

      Törlés
  4. Azta de gusztusos! Jaj de éhes lettem! Vennem kell darálthúsit de gyorsan!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi ^^ Érdemes kipróbálni, mert fantasztikusan finom :P

      Törlés
  5. Azt hiszem, hogy a kipróbált receptjeidről is lesz majd egy poszt. Ezt mentettem, megcsinálom majd!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ettől tiszta boldog lettem, komolyan, úgy örülök neki, hogy kipróbálod őket! De most hogy jönnek az ünnepek nekem is lesz indokom ezer felé sütni-főzni és így kipróbálhatom végre a sok várólistás receptet, amit pl. nálad is, meg másoknál is láttam :)

      Törlés