2013. november 19., kedd

Filmélmény - Halálhegy

Nemrégiben néztük meg Viktorral ezt a filmet, habár régebb óta várt ránk. Valamiért nehezen szántam rá magam a megtekintésére (gondolom a Harry Potter film-maraton is közrejátszott ebben :P), de most, hogy ez is meg volt,  összességében nem bántam meg. Nézzük miről is szól a film.


"Az igaz történeten alapuló film Oroszországba repíti nézőit, ahová öt mindenre elszánt amerikai diák indul útnak a múlt rejtélyes haláleseteit kutatni.
1959-ben kilenc tapasztalt szovjet túrázó holttestére bukkantak a Halálhegyen. Az eset érdekessége, hogy a túrázók halálának okát eddig megoldatlan rejtély övezi. Miért voltak radioaktívak a holttestek? Hogyan sebesülhettek meg úgy a túrázók, hogy semmi nem utalt külső támadásra? A megtörtént esemény feljegyzéseit és a nyomozást még abban az évben titkosították. Közel fél évszázaddal később az öt amerikai diák azzal a céllal utazik a kietlen orosz vidékre, hogy felelevenítse és megoldja a Dyatlov-rejtélyt. Azonban nem sejtik, hogy az események bizarrabbak és félelmetesebbek, mint azt valaha is képzelték." (forrás: Port.hu)

Ez lenne az alap sztori. Mikor elkezdtük nézni Viktorral engem borzasztóan lekötött a film, de Viktort nem igazán, mivel ő az akciódús történeteket szereti, ellenben velem, aki a titkok felderítését, a rejtélyek felkutatását élvezi. A film háromnegyedében konkrétan csak találgatások folynak a rejtéllyel kapcsolatosan. Gyanakodnak a főszereplők egymásra, a jetire, az ufókra, de még az orosz katonákra is. Egész végig alig történik akció, sőt, igazából semmi érdekes nem történik. Mennek a hegyen, túráznak, szenvednek a hóban, kapják a ködös célozgatásokat, és egyre paranoiásabbak lesznek. Arról semmi nem derül ki, hogy mégis mi történt a holttestekkel, hogy mi tehette velük azt, amit, de a végén már úgy összezavarják az embert, hogy azt sem tudtam minek adjak hitelt. Bár gondolom ez volt a cél is. Igazából nekem ez a nyomozósdi nagyon tetszett, a film felépítése erősen hajaz az Ideglelésre, szóval aki nem kedveli a kamerás horror/thriller témáját, az bele se vágjon. A főszereplő csaj mondjuk baromi idegesítő, már magamban számtalan módját kitaláltam hogyan nyiffantanám ki, a szinkronja pedig csak még jobban rátesz egy lapáttal. Aztán jön a vége, kb. minden infó fél órába van sűrítve. Egy ütős, agyfacsaró csavarral próbálták volna izgisebbé tenni a filmet, és ez végül is sikerült, meg átjött, de amit az animációval műveltek a végén az enyén szólva nevetséges. Most akkor vagy csinálunk normális effekteket, vagy hagyjuk a pitlibe. Ez egy alacsony költségvetésű film, pontosan a kamerás horror mivolta miatt, szóval nem fért bele anyagilag egy normális animáció, de akkor inkább ne raktak volna bele semmilyet. Mert ez így illúzióromboló volt számomra, de Viktor is elég nagyot nézett rajta. A csavarra én személy szerint elég hamar rájöttem, úgyhogy annyira nem lepődtem meg, de a végére elég sok filozófiai dolgot próbáltak belesűríteni mindenbe, és így nehezen emészthetővé vált a film. Igaz elgondolkodtatott, de azért a játék időnek a felétől ha elkezdték volna a magyarázatot, akkor nem kellett volna annyira összecsapni a végét. Nekem egyébként tetszett ez a film (leszámítva a borzalmas animációt), elgondolkodtam rajta, és jó pár óráig a hatása alatt voltam. Persze az ember tudja, hogy fikció az egész, mégis egész jól el tudták velem hitetni, hogy amin agyalok az akár meg is történhetett, vagy később fog megtörténni, és ez adja az ilyen filmek igazi hangulatát; mi van, ha tényleg igaz? Mi van, ha több van e mögött, mint gondolnánk? Szóval nekem tetszett. Aki nem érez feltétlenül késztetést arra, hogy durrogtatós, lövöldözős, vérengzős filmet nézzen, hanem esetleg elmélkedjen jó kis paradoxonokról és tér-idő beli csavarokról, annak ajánlom ezt a filmet. Lassan indul be, de utána nekem nagyon tetszett, és Viktornak is. Szerintem kellemes egyszer nézhetős mozi, bár lehet, hogy én később is újra fogom nézni, mert az alap konceőció nagyon tetszett benne.

6 megjegyzés:

  1. Köszi az ajánlást, felvettem a listámra :-)

    VálaszTörlés
  2. Majd a következő filmszemlében én is meg akartam említeni ezt a mozit. Én 3 napig kattogtam rajta és folyamatosan kérdeztem K-t hogy de szerinted miért és miért?:D Azért van pár baki benne, a katona hogy került oda kivágott nyelvvel? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze vannak benne öngólok, de azokat leszámítva ez egy jó kis film. Én csak pár óráig kattogtam rajta, de nem is azért, mert nem értettem, hanem mert az agyam bogozgatta a történteket. De mondom, már a film felétől tudtam, hogy mi lesz a csavar, ennek ellenére azért a kivitelezés ledöbbentett.

      Törlés
  3. Az utóbbi időben látott ál-dokumentumfilmek közül az egyik legjobb, amúgy egy középszerű mozi. Lehetett volna kidolgozottabb a két "lény" maszkja, de megbocsátható. Amúgy nem egy nagy misztikum. Ha figyel az ember a filmre, akkor meg lehet érteni a miérteket. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A műfajában szerintem is jó, én nem is próbálom összehasonlítani más filmekkel. Az ilyeneknek pont a valóság-szaga a lényeg, nem kell túlbonyolítaniuk semmit. Ennek ellenére én azért örültem volna, ha nem csapják össze a két lény animációját, mert nekem sokat rontott a filmélményből, kicsit ki is zökkentett, de miután azok kikerültek a képből, már újra rendben volt minden. Persze, érthető minden, de nekem jól esett pár órát kattognom rajta. Így emésztem meg a látottakat.

      Törlés