2013. október 17., csütörtök

Mekis rémhírek



Első körben megemlíteném, hogy nem kedvelem a Mekis kaját. Tudom, hogy sokan igen, mert finom és könnyen rá lehet kapni az ízére, de Viktorral együtt mi már nagyon régóta leálltunk a Mekis kaják fogyasztásával. Szökőévben egyszer, ha betérünk oda, vagy más gyorsétterembe és eszünk ott valamit, de utána mindig megállapítjuk, hogy ez jó szar volt. Nem fogom véka alá rejteni, hogy rettenetesen egészségtelennek tartom nem csak a kalória szempontjából, de a sok műanyag és cukor miatt is, amivel dugig vannak azok az ételek, ráadásul az árak sem túl jók azokhoz az adagokhoz képest, amit kapunk, és amivel soha nem lakunk jól. Viszont akármennyire nem csípem a Mekit, azt nem tagadhatom, hogy szabályos lejárató kampányt indítottak ellene, amit már kissé túlzásnak érzek. Épeszű ember természetesen nem tartja egészségesnek a Mekis kaját, de szerintem ezzel mindenki tisztában van. Viszont egyesek már szélsőséges jelleggel próbálják porba döngölni a Mekit, és mindenféle nevetséges rémhíreket terjesztenek róla csak azért, hogy lejárassák. Ebben az egészben az a legrosszabb, hogy sokan még el is hiszik ezeket. Mert jó, tény és való, hogy ott bizony nem sok organikus ételt fogunk találni, de azért nem is arról van szó, hogy gumiból készül a húspogácsa. Én néha olyan nyakatekert Mekis legendákat hallok, hogy ketté áll tőle a fülem. Ilyen példának okáért az, mikor valaki közölte velem, hogy a marhahúspogácsa egy különleges fajtájú szárított algából készül, ami úgy viselkedik, mint a tofu - bármely étel ízét remekül felveszi. Ebből készítik a húspogácsát különböző fűszerek és ízfokozók segítségével, amit aztán marhahúsként adnak el nekünk. Nos, nem tudom ebben mennyi az igazság alap, de én elég kevésnek ítélem meg. Főleg azért, mert hiába szenny kaja a Mekis, azért ott is szigorú higiéniai előírások vannak, ott is meg kell felelni az egészségügyi elvárásoknak, nem lehet csak úgy spórolni mindenen. Mondjuk ugye köztudott tény, hogy a húsokat fagyasztott állapotban kapják a dolgozók, tehát fogalmuk nincs arról mi is van benne, de kétlem, hogy szárított tengeri alga. Az maradjon meg a miso levesbe. A másik kedvencem egy ennél jóval meredekebb dolog. Állítólag minden szendvics alsó zsömléjébe elhelyeznek egy kapszulát, ami látható is, ha elég figyelmesek vagyunk. Ha látjuk a lyukat a zsömle alján, kicsíphetjük belőle a kapszulát. Viszont ha azt nem esszük meg a szendviccsel együtt, akkor rosszul leszünk utána, mert ez nyomja el a Mekis kaja rossz minőségét, vagyis inkább úgy mondom, hogy ha ezt nem esszük meg hozzá, akkor rosszul fog esni a Mekis étel, sőt, betegek is lehetünk tőle, extrém esetekben hányhatunk is. Én azért nagyon durvának tartanám, ha a Meki emberek mérgezésével próbálná étkezére rávenni a vásárlóit, úgyhogy ezt is nagy kamunak tartom. A harmadik, amit sokszor hallok viszont olyasmi, amiben látok rációt, ez pedig nem más, mint az ételhigiénia hiánya. Több ismerősöm, és régen a fiatalabbik bátyám is dolgozott Mekiben és mesélték, hogy egyes helyeken borzasztó link módon bánnak a nekünk szánt étellel. Nem számít, ha a sajt, vagy a hús leesik a földre, felkapják, visszateszik és felszolgálják nekünk. ezt sajnos el tudom képzelni. Mondjuk én úgy tudom, hogy csak a nagy számban készített szendvicseknél fordul elő ilyen hanyagság, pl. a sajtburgernél, Big Mac-nél, amit tényleg tonna számra készítenek és már nem figyelnek annyira oda a higiéniára. Nekem javasolták is, hogy ha néha napján Mekiben étkezem, akkor sajtburgert és Big Mac-et ne rendeljek, mert azokat csak összekapkodják, helyette kérjek inkább az aktuális újdonságból, mert azokra nagyon odafigyelnek. Na én meg is fogadtam ezt a tanácsot, és ha nagy ritkán Mekiben eszem, akkor mindig inkább valami érdekes újdonságot választok és lemondok a bigiről, pedig régen az volt a nagy kedvencem. Szóval nagyon fura dolgokat terjesztenek a Mekiről, amiket szerintem nem érdemel meg. Tagadhatatlan, hogy szennykajálda, és senkinek nem ajánlom, hogy ott étkezzen, de azért algáról és betegítő kapszuláról már csak nincsen szó.
Ti hallottatok már ehhez hasonló rémhíreket a gyorsétteremekről?

8 megjegyzés:

  1. Annak idején olyat is hallottam, hogy a krumpli nem krumpli hanem valami por amit így egybe gyúrnak. Amúgy idejét se tudom mikor fogyasztottam gyorséttermi kaját, de néha-néha belefér, mert szerintem nem rossz, a fagyijukat meg kifejezetten szeretem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg, ezt el is felejtettem említeni, a krumplis dolgot én is hallottam. Igen, néha belefér, de igazság szerint én egyre kevésbé kívánom meg, úgyhogy számomra nem nagy lemondás.

      Törlés
    2. Dettó, még K-val pl nem is ettünk semmilyen gyorséttermi kaját, pedig másfél éve együtt vagyunk, szóval azóta biztos nem ettem ilyesmit, pedig nem rossz, de nem igénylem. :)

      Törlés
    3. Az a legjobb, ha az ember már nem is kívánja, jobb az otthoni koszt :)

      Törlés
  2. Párom Mekiben dolgozott egy ideig, és az egyik volt munkatársával is jóban vagyunk. Na, ők szoktak mesélni, miket csináltak. Mondjuk, az ő mekijükbe nem jártam, de hallottam olyan rémhíreket, hogy némely helyeken jobb nem kérni fagyit és kávét, mert lehet benne egyéb dolog is, ami emberből származik (direkt nem írom le).
    A másik, hogy láttam egyszer két srácot húspogácsával focizni. Akkor letettem a hambiról.

    Szoktunk járni, de ritkán. Ha hambi, akkor inkább a hagyományos nagy hamburgert esszük. A kapszulát csekkolom legközelebb, de annyira hihetetlen számomra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyre érdekesebb dolgokat tudunk meg a mekiről, amik arra ösztönöznek, hogy kerüljem el messzire :D A kapszulára kíváncsi leszek, bár én is eléggé abszurdnak tartom.

      Törlés
    2. Amúgy nem hiszem, hogy lenne kapszula, mert a mekinek hamar vége lenne, és minek szöszölnének kapszulával, amikor a különböző szutykokat akár por formájában bármibe bele tudnák keverni?!
      Tegnap voltunk, nem találtam kapszulát, pedig széttrancsíroztam a burgeremet. :) Rosszul sem lettem.

      Törlés
    3. Én sem tartottam valószínűnek. Ez a kapszulás dolog nekem már a durva mérgezés kategóriába esne, amit szerintem egyetlen étkezde sem merne megcsinálni. És ahogy te is mondod, épp elég kárt tesznek bennünk az ízfokozók és a tartósítószerek.

      Törlés